Şehir Tiyatroları Şubat ayının ikinci haftasında 16 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

10-14 Şubat 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle: Kuvayi Milliye Destanı, İki Arada Bir Yerde, Cibali Karakolu, Hayal-i Temsil, Türkiye Kayası “Bir Göç Hikâyesi”, Şekerpare, Komşum Hitler ve çocuk oyunları; Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Define Adası, Harikalar Mutfağı, Piti, Yaşasın Barış, Balon, Karagöz’ün Uykusu, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt.

Şubat ayının ikinci haftasında sahnelenecek oyunlar ve konuları

KUVAYİ MİLLİYE DESTANI
Kuvayi Milliye Destanı, işgal edilen tüm ülkelere ve ezilen halklara örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızın anlatıldığı, edebi değeri en yüksek ve önemli eserlerden biridir. Bu benzersiz varoluş mücadelesi tarihsel karakterlerden öte kadınların, çocukların, köylülerin yani Anadolu insanının “kahramanlıkları”, yaşanmış öykülerden yola çıkılarak Nazım Hikmet’in eşsiz dizeleriyle destanlaşıyor. Şehir Tiyatroları, bağımsızlık ülküsüyle ölümsüzleşenlerin destanını dinamik bir kadro ve yeni biçim arayışıyla sahneye aktarıyor. Hakan Yavaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Engin Akpınar, Seza Güneş, Derya Yıldırım, Ali Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Eraslan Sağlam, Nurseli Tırışkan, Emre Karaoğlu ve Ada Demirer rol alıyor. Oyun ; 10-13 Şubat 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

İKİ ARADA BİR YERDE
Danis Tanovic’in “Tarafsız Bölge” adlı film senaryosundan oyunlaştırılan İki Arada Bir Yerde adlı oyun Yıldıray Şahinler’in rejisiyle sahneye taşınıyor. “İki Arada Bir Yerde”, savaşın tam orta yerinde “iki taraf” haline gelmiş ya da düşürülmüş “asker-insan’ların” durumunu anlatıyor. Adları yasam biçimleri, uğruna savaştıkları değerler, hatta beklentileri, birbirinin benzeri olanları ateş altındaki korkuları, tedirginlikleri, öfkeleri oyunda konu ediliyor. Oyunda; Cengiz Tangör, Mehmet Sefa Öztürk, Yıldıray Şahinler, Mehmet Soner Dinç, Murat Coşkuner, İrem Arslan, Reyhan Karasu, Ertuğrul Postoğlu ve Alp Tuğhan Taş rol alıyor. Oyun ; 10-13 Şubat 2016 tarihleri arasında ise Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

CİBALİ KARAKOLU
Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri olan Muammer Karaca’nın Cibali Karakolu, Zihni Göktay ustanın ellerinde yeniden İstanbul seyircisiyle buluşuyor. Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getirmektedir. Henri Keroul ile Albert Barre’nin yazıp, Muammer Karaca ve Refik Kordağ’ın uyarladığı, Nedret Denizhan’ın yönettiği oyunda; Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Derya Kurtuluş, Zihni Göktay, Cem Uras, Müge Çiçek, Eylül Soğukçay, Şehnaz Bölen Taftalı, Hülya Arslan, Doğan Altınel, Murat Bavli, Naci Taşdöğen, Murat Derya Kılıç, Tuğçe Açıkgöz, Müge Çiçek, Deniz Yeşil Mavi, İbrahim Ulutaş, Ertan Kılıç, Hüseyin Kefeli ve Begüm Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun; 11-13 Şubat 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HAYAL-İ TEMSİL
Hayal-i Temsil, eski makyör Dikran Efendi’nin hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.
Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyun ; 10-13 Şubat 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Oyunda Hümay Güldağ, Şebnem Köstem ve Yiğit Sertdemir rol alıyor.

TÜRKİYE KAYASI “BİR GÖÇ HİKÂYESİ”
Türkiye Kayası “Bir Göç Hikâyesi”, Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bir ailenin öyküsünü anlatıyor. Geçmişlerini, anılarını ve hayallerini yaşadıkları yerde bırakıp yeni ümitlerle yola çıkan aileyi, Türkiye sınırında kötü bir sürpriz beklemektedir. Fehime Seven’in yazdığı Şükrü Türen’in yönettiği oyunda; Hikmet Körmükçü, Nevzat Çankara, Sevtap Çapan, Selim Can Yalçın, Hakan Yavaş ve Kubilay Penbeklioğlu rol alıyor. Oyun ; 10-13 Şubat 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan ve Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun ; 11-13 Şubat 2016  tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde.

KOMŞUM HİTLER
Yaşama bakışları birbirinden farklı iki çiftin buluştuğu sıradan bir akşam yemeğinde, evde gelişen tuhaf olaylar sonucu arka odada sürpriz bir misafirin olduğu iddiası ortaya atılır. Bu kişinin Hitler’den başkası olmadığının anlaşılması ve sosyal medya aracılığıyla kısa sürede tüm dünyada haber olması üzerine olaylar çığırından çıkar, dengeler alt-üst olur… Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği oyunda; Işıl Zeynep Tangör, Caner Çandarlı, Mahperi Mertoğlu, Tankut Yıldız, Emre Şen ve Aslı Nimet Altaylar rol alıyor. Oyun; 11-13 Şubat 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

ÇOCUK OYUNLARI

ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ  (5+ Yaş)
Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de  bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Gülşah Bayar, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu, Okan Karaca ve Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun; 14 Şubat 2016 tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI (6+ Yaş)
Alaaddin, iyi niyetli, sevgi dolu, müziği çok seven bir gençtir. Rüyalarında gördüğü prensesle evlenmektir hayali. Ama bir türlü iş bulamaz kendine. Bir gün çok uzaklardan, şarkılarını dinleyen güzeller güzeli prensesle karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Kral’ın kötü yürekli veziri ise sihirli lambanın Alaaddin’in evinde olduğunu öğrenmiştir. Bakalım Alaaddin cin’inde yardımıyla önüne çıkan zorlukları aşabilecek mi? Turgay Yıldız’ın yazıp Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ceysu Aygen, Serkan Bacak, İbrahim Can, Hamit Erentürk, Samet Hafızoğlu, Cihan Kurtaran ve Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun ; 14 Şubat 2016 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

DEFİNE ADASI (7+ Yaş)
Robert Louis Stevenson’ın eserinden Molcom Morgan’ın uyarladığı Cem Karakaya’nın yönettiği Define Adası’nda efsanevi korsan Kaptan Flint’in sakladığı define haritasını bulan Jim Hawkins ve o haritayı ele geçirmek için onun peşine düşen Uzun John Silver ve Kaptan Flint’in eski tayfalarının hikâyesi anlatılıyor. Direnç Dedeoğlu, Gülce Çakır, Alp Tuğhan Taş, Ayşem Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Tanju Girişken, Şirin Kılavuz, Çağatay Palabıyık, Ahhan Şener, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Dilay Taşkaya, Seda Çavdar, Gizem Akkuş, Asrın Gurur Kuyucak, Şeyda Aslan, Derya Keykubat ve Reyhan Karasu’nun rol aldığı oyun ; 14 Şubat 2016 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı’nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal’ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Gözde İpek Köse ve Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun ; 14 Şubat 2016 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

PİTİ (3+ Yaş)
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Piti oyununda, annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeş Piti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca ve Ceren Hacımuratoğlu rol alıyor. Oyun ; 14 Şubat 2016 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

YAŞASIN BARIŞ (3+ Yaş)
Yaşasın Barış’ta, birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Koyun ülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek “düşman ülkeye” gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk ve Yağmur Damcıoğlu rol alıyor. Oyun ; 14 Şubat 2016  tarihinde Ümraniye  Sahnesi’nde.

BALON (7+ Yaş)
Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz.  Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin ve Nazan Yatgın Palabıyık rol alıyor. Oyun ; 14 Şubat 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

KARAGÖZ’ÜN UYKUSU (3+ Yaş)
‘’Hoooor piiiş, hoooor piiiş. Yok olmadı. Hiiiiir poorrr, hiiiiir pooorrr. Yine olmadı… Uyuyamıyorum ” diyor Karagöz. Karagöz’ün uykusu kaçmış. Nerde bu uyku, kimde? Karagöz’e uyuması için yardımcı olmaya hazır mısınız? Özgür Atkın’ın yazıp Can Alibeyoğlu’nun yönettiği oyunda Elyesa Çağlar Evkaya ve Lale Kabul rol alıyor. Oyun ;
11 Şubat 2016 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ÜÇ KARDEŞ VE MUHTEŞEM KURT (3+ Yaş)
Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Okan Karaca’nın yazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca, Okan Patırer, Betül Kızılok Bavli ve Pınar Aygün rol alıyor. Oyun ; 11  Şubat 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

İyi Seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ay Büyürken Uyuyamam (2011) Pek Yakında (2014) Bizim Köyün Şarkısı (2018) DİLBERAY (2022) Karışık Aile - Blended (2014) Uçaklar 2: Söndür ve Kurtar - Planes: Fire and Rescue (2014)

Leave a comment