Şehir Tiyatroları Ocak ayının ilk haftasında 14 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

06-10 Ocak 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle: 12. Gece, Zengin Mutfağı, Ayaktakımı Arasında, Sırça Hayvan Koleksiyonu, Kısasa Kısas, Kerbela, Komşum Hitler, ve çocuk oyunları; Yaşasın Barış, İki Kova Su, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Harikalar Mutfağı, Palyaço Prens, Karagöz Çiftlik Bekçisi, Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt.

12. GECE
Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki simdi erkek kılığındaki Viola’ya asık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynayarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı, Zeynep Avcı’nın dilimize kazandırdığı oyunu Serdar Biliş yönetiyor. Oyunda, Mana Alkoy, Pınar Aygün, Seda Fettahoglu, Senan Kara, Berk Samur, Ismet Şahin, Erkan Sever, Doğan Şirin, Levent Öktem, Özge Özder, Kubilay Penbeklioglu, Eylül Sogukçay, Ersin Umulu, Tolga Yeter ve Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Oyun ; 06-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ZENGİN MUTFAĞI
Zengin Mutfağı’nda 1970’ler Türkiyesi’nde zengin köşkündeki hizmetlilerin, o yıllardaki toplumsal kavga içinde taraf olup olmama konusunda yaşadıkları olaylar trajikomik bir anlatımla sunuluyor. Ayrıca Epik Tiyatro’nun ülkemizdeki önemli örneklerinden olan oyun, alt sınıf insanlarının yaşamsal ve düşünsel seçimlerini sorguluyor. Vasıf Öngören’in yazdığı Aslı Öngören’in yönettiği oyunda; Murat Garibağaoğlu, Ozan Gözel, Ali Mert Yavuzcan, Selçuk Yüksel, Irmak Örnek rol alıyor. Oyun ; 06-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

AYAKTAKIMI ARASINDA
Şehir Tiyatroları Rus edebiyatının dev yazarı Maksim Gorki’nin önemli oyunu Ayaktakımı Arasında’yı Orhan Alkaya rejisiyle sahneye taşıyor. Maksim Gorki, Çehov’un deyişiyle, “Tahrip edilmesi gereken her şeyi tahrip eden bir muhrip”ti. Çağının gerçek insan figürlerinden yola çıkarak yazdığı Ayaktakımı Arasında (Na Dne) oyunu, 1903’teki ilk sahnelenişiyle birlikte, dünya tiyatrosunun klasikleri sınıfına girdi. Farklı kesimler, farklı sınıflardan gelen ve bir toplum panoraması oluşturan karakterleri, sürüklendikleri hayatın dibinden sıyrılıp, bütün yaşantı zenginlikleriyle tiyatro sahnesinde belirdi. Devrimin ayak seslerinin duyulmaya başladığı bir tarihsel dönemeçte, “dipte”ki hayatlarına tutunmanın yolunu arayan bu insanlar, hâlâ çok tanıdık. Oyunda; Rıdvan Çelebi, Yeşim Koçak, Şirin Kılavuz, Yılmaz Meydaneri, Serdar Orçin, Ali Gökmen Altuğ, Buket Yanmaz Kubilay, Irem Erkaya, Semah Tuğsel, Kutay Kırşehirlioğlu, Ahmet Özarslan, Mehmet Avdan, Mert Tanık, Mazlum Kiper, Çaglar Polat, Tuğrul Arsever, Emrah Özertem rol alıyor. Oyun ; 07-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir.

SIRÇA HAYVAN KOLEKSİYONU
Sırça Hayvan Koleksiyonu, bir anne ve iki çocuğunun hikâyesi üzerinden sistemin yıkıcı gücünün mağdur ettiği bireylerin ve o bireylerden oluşan toplumun açmazlarını gözler önüne serer. Her geçen gün bireyler üzerindeki baskısını artırarak onlara yaşam alanı tanımayan bir sistemin dayatması altında ezilen, orta sınıf bir ailenin çaresizliğini ve çözülüşünü anlatan oyun, 1930’lardan tuttuğu ışıkla günümüz toplumunun açmazları ve sıkıntılarının nedenlerini de görünür kılar. Tennessee Williams’ın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda Edip Tepeli, Sevil Akı, Ayşecan Tatari ve Tanju Girişken rol alıyor. Oyun ; 06-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

KISASA KISAS
William Shakespeare tarafından yazılıp Zişan Uğurlu tarafından yönetilen Kısasa Kısas; adalet, merhamet, ahlaki yetkinlik, evlilik öncesi ilişki, aşk kavramlarını sorgularken tebdil-i kıyafet sürprizleriyle dolu bir olaylar örgüsüyle, yapılan pazarlıkları, anlaşmaları ve otoriteyi dokunabileceğimiz bir yakınlığa getirip çağdaş dünya sorunlarına yeni bir gözle bakmamızı sağlar. Okan Karaca, İrem Arslan, Caner Bilginer, Gün Koper, Hüseyin Köroğlu, Enes Mazak, Ertuğrul Postoğlu, Cengiz Tangör ve Zeki Yıldırım’ın rol aldığı oyun,  06-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Üsküdar Müsahipzade Celal Sahnesi’nde.

KERBELA
Beş yıldır Devlet Tiyatroları sahnelerinde Ankara seyircisinin ayakta alkışladığı Kerbela, yine Ayşe Emel Mesci’nin yönetiminde İslam tarihinin önemli olaylarından birini Şehir Tiyatroları oyuncularıyla sahneye taşıyor. Oyun, İslamiyet’in doğuşunda var olan insancıl ve demokratik düşüncelerin iktidar mücadelesiyle geçirdiği dönüşümü “insan” olgusuna barışçıl bir vurgu yaparak anlatıyor. Ali Berktay’ın yazdığı Ayşe Emel Mesci’nin yönettiği, müziklerini Tahsin İncirci’nin yaptığı Kerbela, 07-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde. Oyunda; Alize Ertem, Aslı Menaz, Aslı Öngören, Aybar Taştekin, Barış Çağatay Çakıroğlu, Berfu Aydoğan, Bora Seçkin, Buğra Can Ildırışık, Burak Davutoğlu, Can Alibeyoğlu, Cem Baza, Ceysu Aygen, Çağlar Ozan Aksu, Damla Cangül, Emrah Can Yaylı, Emre Çağrı Akbaba, Emre Narcı, Ercan Demirhan, Esen Koçer, Fahri Kıncır, Fatma İnan, Gizem Akkuş, Gülşah Bayar, Hasip Tuz, Hüsnü Demiralay, İbrahim Can,  İskender Bağcılar, Lale Kabul, Meriç Benlioğlu, Mert Aykul, Nafiz Uğur Tan, Nilay Bağ, Nur Saçbüker Otan, Özgür Atkın, Pervin Bağdat, Savaş Barutçu, Seda Çavdar, Serap Doğan, Şenay Bağ, Ümit Bülent Dinçer, Volkan Öztürk,
Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor.

KOMŞUM HİTLER
Yaşama bakışları birbirinden farklı iki çiftin buluştuğu sıradan bir akşam yemeğinde, evde gelişen tuhaf olaylar sonucu arka odada sürpriz bir misafirin olduğu iddiası ortaya atılır. Bu kişinin Hitler’den başkası olmadığının anlaşılması ve sosyal medya aracılığıyla kısa sürede tüm dünyada haber olması üzerine olaylar çığırından çıkar, dengeler alt-üst olur… Ali Cüneyd Kılcıoğlu’nun yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği oyunda; Işıl Zeynep Tangör, Caner Çandarlı, Mahperi Mertoğlu, Tankut Yıldız, Emre Şen ve Aslı Nimet Altaylar rol alıyor. Oyun; 07-09 Ocak 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

ÇOCUK OYUNLARI

YAŞASIN BARIŞ (3+ Yaş)
Yaşasın Barış’ta, birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Koyun ülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek “düşman ülkeye” gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk, Yağmur Damcıoğlu rol alıyor. Oyun ; 10 Ocak 2016  tarihinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

İKİ KOVA SU (7+ Yaş)
“Mutluluk Dağıtan Eskici” Köyün Bekçi’sinin Güneş ve Çiçek adında iki kızı vardır. Köyün zengini Altınkese ve Kunduracı ise Bekçi’ye rağmen, bu güzel kızlarla evlenmek ister. Fakat Kunduracı’nın yeni bir hayat kuracak parası, Altınkese’nin de işi dışında hiçbir şeye ayıracak zamanı yoktur. Bir gün köye gelen Eskici’nin kurduğu oyun sayesinde herkesin hayatı değişir. A.E. Gredianus’un yazıp Göksel Arslan’ın yönettiği oyunda Özgün Akaçça, Mert Aykul, Mehmet Soner Dinç, Yeşim Mazıcıoğlu, Aslı Menaz, Hasip Tuz rol alıyor. Oyun ; 10 Ocak 2016 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI (6+ Yaş)
Alaaddin, iyi niyetli, sevgi dolu, müziği çok seven bir gençtir. Rüyalarında gördüğü prensesle evlenmektir hayali. Ama bir türlü iş bulamaz kendine. Bir gün çok uzaklardan, şarkılarını dinleyen güzeller güzeli prensesle karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Kral’ın kötü yürekli veziri ise sihirli lambanın Alaaddin’in evinde olduğunu öğrenmiştir. Bakalım Alaaddin cin’inde yardımıyla önüne çıkan zorlukları aşabilecek mi? Turgay Yıldız’ın yazıp Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ceysu Aygen, Serkan Bacak, İbrahim Can, Hamit Erentürk, Samet Hafızoğlu, Cihan Kurtaran, Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun ; 10 Ocak 2016 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı’nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal’ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Gözde İpek Köse, Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun ; 10 Ocak 2016 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

PALYAÇO PRENS (3+ Yaş)
Palçayo prens, çocukların hayal dünyalarının masal olgusu ile beslenmesi için kurguladığımız bir oyun. Kahramanlar, olaylar, olup biten her şey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlara anlatılabilmesi için kullandığımız araçlardan sadece biri. Günümüzde prensler, prensesler yok ama masalımızda onlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var. Şefkat-acımasızlık, iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzluk… En önemlisi sevgi… O hep vardı, hala var. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun. Turgay Yıldız’ın yazıp Süeda Çil’in yönettiği oyunda Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Ayşecan Tatari, Cem Baza, Deniz Yeşil Mavi, Edip Tepeli, Gürkan Başbuğ, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Musa Arslanali  ve Özgür Dağ rol alıyor. Oyun ; 10 Ocak 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

KARAGÖZ ÇİFTLİK BEKÇİSİ (3+ Yaş)
Karagöz uzun zamandır işsizdir ve iş aramaktadır. Sonunda kendisine bir çiftlikte iş bulur. İşi hayvanların bakımını yapmaktır. Ama ortada bir sorun vardır. Karagöz, hayvanları tanımamaktadır. Özgür Atkın’ın yazıp, yönettiği oyunda İrem Erkaya, Elyasa Çağlar Evkaya, Lale Kabul, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun ; 07 Ocak 2016 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal  Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

ÜÇ KARDEŞ VE MUHTEŞEM KURT (3+ Yaş)
Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt, çocuk seyirci için oldukça eğlenceli bir el kuklası oyunu. Oyun, üç afacan kardeşin, yaramazlıklarını ve herkesin korktuğu Muhteşem Kurt ile tanışıp arkadaş olmalarını, mümkün olduğunca yalın biçimde, çocukların gözünden anlatıyor. Okan Karaca’nın yazıp yönettiği oyunda; Okan Karaca, Okan Patırer, Betül Kızılok, Pınar Aygün rol alıyor. Oyun ; 07 Ocak 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ayaz (2017) Aşka Yolculuk - Leap Year (2010) Tinker Bell: Gizemli Kanatlar - Tinker Bell: Secret Of The Wings (2012) Son Buluşma (2008) Zor Baba 3 - Meet The Parents: Little Fockers (2010) Hotel Mumbai (2019)

Leave a comment