MUSTAFA ATA’NIN ZAMAN DIŞI BEDENLERİ
 “ZAMANIN BEDENİ” SERGİSİNDE BİR ARAYA GELDİ!

Rengin ve sonsuzluğun ressamı Mustafa Ata’nın 80’li yıllardan günümüze, özenle seçilmiş 100 eserinin yer aldığı kitabı “Zamanın Bedeni” kütüphanelerdeki özel yerini almaya hazır! Yazar Emin Çetin Girgin’in kalemiyle ele alınan, Mustafa Ata’nın görüşlerinin de yer aldığı “Zamanın Bedeni”; renkçi geleneğin izinden gelerek, çağdaş sanatın bugünkü dilini yakalamış usta ressamın sanat geçmişine adeta yeni bir bakış açısı getiriyor. Sanat ve emeğe adanmış bir hayatın, özgün bir dille yeniden ele alındığı “Zamanın Bedeni”, kitapla eş zamanlı olarak, Ata’nın 25 eserinden oluşan bir sergiye de dönüştü. İdil Sanat Galerisi’nin ev sahipliği yaptığı “Zamanın Bedeni” sergisi, 22 Mayıs tarihinde Fevzi Karakoc, Mustafa Alabora, Orhan Topcuoğlu, Mehmet Günyeli, Çakmak Turgay, Nina- Sandra Erer, Mustafa Toner, Yusuf Taktak, Ayşe Acar’ın katılımıyla Nişantaşı Galeri İdil’de açıldı. Sergi, 29 Haziran 2014 tarihine kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek.

Kendisini fırçanın buyruğuna, dolayısıyla özgürlüğüne adamış usta ressam Mustafa Ata’nın 80’li yıllardan günümüze, özenle seçilmiş 100 eserinin yer aldığı kitap, Ata’nın sanat geçmişine yeni bir bakış getiriyor. 224 sayfadan oluşan “Zamanın Bedeni”, sanat ve emeğe adanmış bir hayatı özgün bir dille ele alıyor. Yazar Emin Çetin Girgin kitapta, renkçi bir geleneğin izinden gelerek, çağdaş sanatın bugünkü dilini yakalamış usta ressamın eserlerindeki sosyal içeriği ve sanatının temel filozofisini oluşturan etik yapıyı güçlü bir dille ele alıyor.

Girgin, sanatçının eserlerine, sosyolojik ve tarihsel bir yaklaşımla eleştiriyi derinleştirirken; bakışı, bugünkü sanat piyasasının sermaye-sanat kritiği üzerine çekiyor ve sanatçının içinde yaşamak zorunda bırakıldığı sistemin, sanatçıyı iyi ya da kötü yapma gücünü gözler önüne seriyor. Ender karşılaştığımız bir keskinlikte yazılmış kitap, Ata’nın, “Sabra ve Şatilla”, “Özgürlük”, şiddet gören kadınlara adadığı “Direniş” ve Balçık Gölü’nden kurtarılamayarak ölen “Omara”nın anısına yaptığı resimlerle özdeşleşiyor.

Kitabını ahlak ve emeğe adanmış hayatlara ithaf eden Mustafa Ata’yı yazar Emin Çetin Girgin, “Hümanizmasıyla insan psikolojisini avuçlarının arasında tutarken, sosyolojik bir yapı söküm gerçekleştiriyor.” sözleriyle açıklıyor.

“Zamanın Bedeni”, aynı zamanda kitapla eş zamanlı olarak Ata’nın 25 eserinin yer aldığı bir sergiye de dönüştü. İdil Sanat Galerisi’nin ev sahipliği yaptığı sergi, 22 Mayıs – 29 Haziran 2014 tarihleri arasında Nişantaşı-Galeri İdil’de sanatseverler tarafından ziyaret edilebilir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kafes (2015) İntikam Vakti - Wrath Of Man (2021) Hükümet Kadın 2 (2013) Bir Dilek Tut, Gerçek Olur (2022) Tehlikeli Tutkular - Cherrybomb (2011) MUCİZE 2: AŞK (2019)

Leave a comment