YüREĞİNE SOR
12 MART 2010

İki genç insan, Esma ile Mustafa, birbirini sevmiştir.Ancak Mustafa gizli Hıristiyan’dır. Esma dahil herkes onu Müslüman sanmaktadır.

SİNOPSİS
Engeli de kendi kadar büyük bir aşk hikâyesi…
Farklı inançlar saf bir aşka engel olabilir mi?
Yer: Doğu Karadeniz
Zaman: 19. yüzyılın sonları

İki genç insan, Esma ile Mustafa, birbirini sevmiştir. Gelecek; ancak birlikte olduklarında anlamlıdır onlar için. Yoksa hayatın bir değeri yoktur. Ne var ki, bu aşkın döneme ve yöreye özgü bir engeli bulunmaktadır: Mustafa gizli Hıristiyan’dır. Esma dahil herkes onu Müslüman sanmaktadır.

Öbür yandan Osmanlı, yaptığı yasal düzenlemelerle Hıristiyan tebaayı Müslümanlarla eşit duruma getirmiştir. Kilise, gizli Hıristiyanların artık dinlerini açıklamasını istemektedir. Bu zor bir durumdur Mustafa için; kilise ile aşkı arasında kalmıştır.

Çünkü Hıristiyan olduğu bilinirse hayatında Esma olamayacaktır. Müslüman bir kızın bir Hıristiyan erkekle evlenmesi ne toplumsal, ne de yasal olarak mümkündür. Mustafa, Esma’yı alıp götürecek ve açıklayacaktır durumunu. Esma’nın bunu mesele etmeyeceğinden emindir.

İki sevgili kaçmaya hazırlanmaktadır ki, dedesi ölüyor Mustafa’nın.“Hacı Süleyman” babası gibi ve babasının babası gibi Müslüman mezarlığına gömülecektir. Cemaat namaza durmuştur ki, Mustafa’nın babaannesi bomba gibi düşüyor ortalarına. “Durun!” diyor. “Kocam, Yuhannes adıyla vaftiz edilmiştir, Hıristiyan’dır.” Şimdi, bir yasak aşktır Esma ile Mustafa’nın aşkı. Yine de her şeyi göze alıp kaçacaktır âşıklar. Ama Esma’nın -bir Hıristiyanla kaçarak- hayatını tehlikeye atmasına dayanamayacak biri vardır. Esma’yı tutkuyla seven Mehmet. Toplumsal koşullar, Esma ile Mustafa’nın aşkından daha güçlüdür.
Ve aşklarını savunabilmek için efsane olmaları gerekecektir…

YÖNETMEN
YUSUF KURÇENLİ

1947 yılında Rize’nin Çayeli ilçesinde doğdu. Gazetecilik öğrenimi gören Kurçenli, 1973 – 1980 yılları arasında yapımcı ve yönetmen olarak TRT’da çalıştı. TRT çalışanı olarak yönettiği filmlerden ikisi Monserrad (Özgürlüğün Bedeli) ve At Gözlüğü’dur. Türk sinemasında kendi anlatım dilini oluşturmuş yönetmenlerden biri olan Kurçenli’nin pek çok başarılı dizide de yönetmen olarak imzası bulunuyor.

Filmografi

1983    VE RECEP VE ZEHRA VE AYŞE
Uluslar arası Berlin Film Festivali
1985    ÖLMEZ AĞACI
Uluslar arası Berlin Film Festivali
1986    MERTOĞLU ÖMER BEY
Kültür Bakanlığı Ödülü
1987    GRAMOFON AVRAT
Uluslar arası İstanbul Film Festivali Özel Ödül
1989    GÖNÜL GARİP BİR KUŞTUR
1990    KARARTMA GECELERİ
Uluslar arası İstanbul Film Festivali
En İyi Film ve En İyi Yönetmen Ödülü
27. Antalya Film Festivali
En İyi Yönetmen Ödülü
6. Adana Film Festivali
En iyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Aktör Ödülleri
Kültür Bakanlığı Ödülü
İspanya Vallodolid Film Festivali Jüri Özel Ödülü
Venedik Film Festivali Yarışma Filmi
Londra Film Festivali
1992    RAZİYE
1994    ÇÖZÜLMELER
13. Uluslar arası İstanbul Film Festivali
En İyi Yönetmen Ödülü
7. Ankara Film Festivali
En İyi Yönetmen,
En İyi Senaryo,
En İyi Kadın Oyuncu,
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülleri
Montreal Film Festivali
1997    ANTİKA TALANI – Belgesel / Drama
AGON 2. Akdeniz Arkeoloji Film Festivali
En İyi Senaryo Ödülü
Uluslar arası Kiel Arkeoolji Film Festivali Özel Ödül
2003    GÖNDERİLMEMİŞ MEKTUPLAR
22. Uluslar arası İstanbul Film Festivali
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü

YAPIMCININ BAKIŞI
Sinema bana, hayatın sadece kendi hayatımdan ibaret olmadığını hatırlatan, beni besleyen, heyecanlandıran bir sanat.

Şanslıyım ki ikinci kez uzun metrajlı bir film deneyimi yaşıyorum. Yapımcılığını üstlendiğim bu ikinci Yusuf Kurçenli filmiyle ilişkim, senaryo çalışmasına katılarak, Karadeniz’i soluyarak başladı, gelişti. Yüreğine Sor, 10 film çekmiş, Türkiye’de ve uluslararası arenada ödüller kazanmış Yusuf Kurçenli’nin “ilk filmim” olarak tanımladığı film projesi. Onun Doğu Karadeniz’de geçmiş çocukluk anılarından yola çıkarak, sanatının ve yaşamının olgunluk evresinde izleyiciyle özgün bir ilişki kurduğunu görüyorum. İnsana insan olduğunu hatırlatmak gibi bir şey. Benim de motivasyonum, film yoluyla daha iyi bir dünyaya katkıda bulunabilmek. Dünyadaki en engin duygu aşk. İnsan ömrüne değer katan, hayatımızı derinleştiren duygu.Yüreğine Sor, içinde yaşamı barındıran, tüm samimiyeti ve doğallığıyla, büyük bir engele rağmen imkânsızlığıyla yaşanmaya çalışılan tutkulu bir aşk! Çevresine bezenmiş, insana dair birçok alt hikâyeyle birlikte, Karadeniz’in hırçınlığı, inancın gücü, sevdanın karalığı, engelin büyüklüğü, sınırların keskinliği, sevginin coşkusu, hayatın kendisi bu aşk hikâyesinde. Bu büyük aşkın önündeki engel ise din ayrımı.
İnsanlığın büyük derdi ayrımcılık. Farklı inançlar, saf bir aşkın engeli olabilir mi?
Filmimiz aşktan yana. İzleyiciyi saf sevginin tarafını tutmaya çağırıyor.
Yüreğine Sor, inandığım, başkalarıyla paylaşmak istediğim bir öykü, bir üçlemenin ilk filmi.

Yüreğine Sor hem batılı hem doğulu; evrensel ve yine Karadenizli! Dili, anlatımcı ve izlenimci değil, yorumcu bir yaklaşıma sahip. Sadece gözün gördüğü değil, tasarlanmış bir ortam ve atmosferde hakiki ve samimi duygular! Bizim kurduğumuz bir masal!

Karadeniz’in görsel lezzeti, müziklerin güzelliği, oyuncularıyla zengin bir film.
Yüreğine Sor çekim ekibini oluştururken büyük özen gösterdik. Ve ne mutlu ki, daha önce Yusuf’la da başarılı filmlere imza atmış eski dostumuz Colin Mounier görüntü yönetmenimiz olarak yeniden bizimle.
Film Karadeniz’de geçiyor, tabii ki müziği Karadenizli, ruhunu ve kalkışını Karadeniz’den alan ve evrensele doğru açılan bir müzik olacak. Filmin müzikleri, Kalan Müzik’le dayanışma içinde, bölgenin müzik geleneği üzerine araştırma yapan Karadenizli müzikolog sanatçı Ayşenur Kolivar ile kompozitör Ayşe Önder tarafından hazırlanıyor.
Bahar Korçan’ın özel dokunuşları filmin kostümlerine değer kattı.Geniş bir oyuncu kadromuz var. Yıldız gençler, halkın dizilerden tanıyıp sevdiği oyuncular, yıllarını sahnelere vermiş ustalar.
Esma, hayata karşı gücünü saflığından, sevgisinden alan bir kız olmalıydı. Güzel, taze, çevik, duru, iyi. Tuba’da tam aradığım, hayalimde canlandırdığım Esma’yı buldum. O da ilk sinema filminin heyecanını yaşıyor. Güzel olacak. Tuba Büyüküstün, Kenan Ece, Hakan Eratik; üç çocuğum gibi. Yüreğine Sor’ın, verdiği mesajıyla ülkemizde en geniş kitlelerle kucaklaşıp, sonrasında da Avrupa’ya,dünyaya giden kaliteli bir Türk filmi olması hedefimiz.
Filmin efsanevi bir aşk hikâyesi olarak gönüllerde yer edeceğine inanıyoruz.

Nesteren Davutoğlu—Bunu silecekmişsin??????????????

KÜNYE

Yazan ve Yöneten: Yusuf Kurçenli
Görüntü Yönetmeni: Colin Mounier
Sanat Yönetmeni: Meral Özen
Müzik: Kalan / Ayşenur Kolivar, Ayşe Önder
Yardımcı Yönetmen: Çiğdem Sezgin
Teknik Yönetmen: Oykun Asyalıoğlu
Kostüm: Fadim Üçbaş
Ses: Mustafa Bölükbaşı
Işık Şefi: Adnan Atar
Set Amiri: Mustafa Boduroğlu
Makyöz: Elvan Aksakallı
Kuaför: Murat Özer
Öykü ve Senaryo Danışmanı: Önder Saraloğlu
Yerel Kültür Danışmanı: Ömer Asan
Kostüm Danışmanı: Bahar Korçan
Folklör Danışmanı: Ahmet Sandıkçı
Bıçak Horonu: Aclan S. Genç
Koreografi: Yeşim Alıç
Şive Eğitmenleri: Zelkif Yelkenci, Emine Kaşıkçı
Uygulayıcı Yapımcı: Hakan Özbek
Ortak Yapımcı: Önder Saraloğlu
Yapımcı: Nesteren Davutoğlu

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Evim Sensin (2012) Küçük Deniz Kızı - The Little Mermaid (2023) Dengesiz - Unhinged (2020) Terminatör: Genisys - Terminator: Genisys (2015) Gölgesizler (2009) Hayalimdeki Aşk - Ruby Sparks (2012)

Leave a comment