Postmodern Minyatürler ile
“TABLOLAR ve TABAKLAR”
Resim Sergisi

nilgün yönter, 1996 yılından sonra düzenlediği “Postmodern Minyatürler” temalı sergilerinin bir yenisini Ortaç Galeri’de sergilemeye hazırlanıyor. Sanatçının 20 yılıdır oluşturduğu yaratım süreci boyunca “Postmodern Minyatürler” tablolarının bu kez el baskıları da görülebilecek.

Şişli Ortaç Galeri’de, 5 Kasım 2016’da ziyaretçileri ile buluşacak sergi, 2 Ocak 2017’ye kadar görülebilir. Serginin açılışı, 5 Kasım 2016 da saat 17.00 – 20.00 arasında yapılacak bir kokteyl ile gerçekleşecek.  

yönter, “Postmodern Minyatürler” akımını yaratmasıyla kuşkusuz kuşağının en yaratıcı ve zenginleştirici sanatçılarından biri. Sanatçı, bu akımın tanımını şöyle yapıyor; “ Çağımıza uygun bir açıklama yapmak istersek, minyatür, yazı-hikâye- ve belgeseli “el” ile resimlendirip aydınlatma şeklidir. “İllüstrasyon “sanatının en primitifi diyebiliriz. Günümüzün teknolojik olanakları ile bu içerikleri resimlemek için zaten fotoğraf kullanılmakta. Klasik Türk minyatürüne kısaca değinirsek: kökünün 8-7yy.da Uygur Türklerine dayandığını görüyoruz. Osmanlı zamanında da sanatsever padişahlar sayesinde en görkemli zamanını yasamış, bu sayede çok değerli nakkaşlar eserler vermiş. Sanatta “postmodernizm”i kısaca; önceleri kendini mimari alanda,1970’ler sonrası da plastik sanatlarda göstermiş; bireyci, özgür ve modernizm karşıtı bir” akım” olarak da adlandırabiliriz. Başta klasik minyatür yaptım… Zamanla ortaya çıkan resimler; verdiği ileti; kullandığım teknik, renk, desen ve detaycılık açısından “minyatür resim “sanatına paralellik gösteriyordu ama ona artık benzemiyordu… İsteğim ve birikimim doğrultusunda “mutasyona” uğramışlardı… Ama adının başına sadece “modern” de yetmeyecekti… Bireyci, özgür ve aynı zamanda da modernizm karşıtı çelişkisi taşıyan bir akımın adı yaptığım resimlere uygun düşecekti. Klasik Türk minyatüründen yola çıkılarak yapılmış ve değişime uğramış modern zamanlar “minyatürü”… Eski zamanların olaylarını belgeleyen resim sanatı… Şimdilerin ise “illüstrasyon” sanatı… Özetle: çalışmalarım  “klasik Türk minyatürü”nden yola çıkılarak yapılmış ve değişime uğramış “modern zamanlar minyatürleri” olmakta…”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Dursun Çavuş (2014) Terkedilmiş (2015) Ejderhanı Nasıl Eğitirsin 2 - How to Train Your Dragon 2 (2014) Bağcık - The Shoelace (2019) Ali Kundilli 2 (2016) Aşkın Halleri - Le Nom Des Gens - The Names of Love (2011)

Leave a comment