SØREN KIERKEGAARD İLE VAROLUŞÇU FELSEFEYE DAİR

Varoluşçu felsefenin babası olan Søren Kierkegaard’un eserleri Alfa Yayınları tarafından yayımlanmaya devam ediyor. Varoluşçu felsefelerde görülen kavramların çoğunluğu öncül olarak Kierkegaard’da görülür: saçma, bunaltı, korku ve kaygı. Felsefe tarihinin soyut mantıksal kurgularla geliştiğini ve bu nedenle bireyi, bireyin gerçek yaşamını gözden kaçırdığını düşünür.

Søren Kierkegaard, Dolayımsız Erotik veya Müzikal Erotik Evreler’de felsefe anlayışını Mozart’ın müziğiyle gözler önüne seriyor. Kierkagaard bu eserinde gerek zengin üslubuyla gerekse Mozart’ın müziğiyle süslediği varoluşçu anlayışıyla felsefe severlere tadı hiç eskimeyecek bir eser armağan ediyor.

Ölüme Götüren Hastalık, kitabı ise Kierkegaard umutsuzluk kavramını irdeliyor. Kierkegaard’a göre ölüme götüren hastalık umutsuzluktur.

DOLAYIMSIZ EROTİK VEYA MÜZİKAL EROTİK EVRELER / SØREN KIERKEGAARD
Dancadan Çeviren: Nur Beier
Felsefe/ Eylül 2020 / 150 Sayfa / 20 TL

Varoluşçu felsefenin babası Kiekegaard, Ya/Ya da’nın bölümlerinden biri olan Dolayımsız Erotik veya Müzikal Erotik Evreler’de felsefe anlayışını Mozart’ın müziğiyle gözler önüne serer. İnsan yaşamını üç evreye –estetik, etik ve dinsel– ayıran filozof müzikal evreleri de üçe ayırır: Birinci evre Mozart’ın operası Figaro’nun Düğünü’ndeki uşak karakteriyle; ikinci evre Sihirli Flüt’teki Papageno’yla; üçüncü evre Don Giovanni’yle temsil edilir. Kierkegaard’un tanımladığı estetik evrede, arzu bu müzikal evrelerin her birinde mevcuttur, ancak “ilk evrede hayal eden, ikincisinde arayan, üçüncüsünde de arzulayan” olarak vardır.
Kierkagaard bu eserinde gerek zengin üslubuyla gerekse Mozart’ın müziğiyle süslediği varoluşçu anlayışıyla felsefe severlere tadı hiç eskimeyecek bir eser armağan ediyor. 

ÖLÜME GÖTÜREN HASTALIK / SØREN KIERKEGAARD
Dancadan Çeviren: Nur Beier
Felsefe / Eylül 2020 / 172 Sayfa / 20 TL

“Umutsuzluk bir meziyet midir yoksa bir kusur mudur? Salt diyalektik anlamda her ikisidir. Eğer umutsuzluk düşüncesi soyut olarak, herhangi bir umutsuzluk akla gelmeksizin düşünülmek istenirse, şöyle denebilir: O muazzam bir üstünlüktür. Bu hastalık olasılığı insanın hayvan karşısındaki üstünlüğüdür ve bu üstünlük ona iki ayak üzerinde dik yürümekten bambaşka bir nitelik sağlar; zira sonsuz dimdikliğe veya yüceliğe, insanın tin olduğuna delalet eder. Bu hastalık olasılığı insanın hayvan karşısındaki üstünlüğüdür: Bu hastalığın farkında olmak Hıristiyanın doğal insan karşısındaki üstünlüğüdür; bu hastalıktan şifa bulmak Hıristiyanın yüce kutluluğudur.”
Kierkegaard’ın 1849 yılında kaleme aldığı, Anti-Climacus müstear adıyla yayımlanan Ölüme Götüren Hastalık’ta umutsuzluk kavramı irdelenir. Kierkegaard’a göre ölüme götüren hastalık umutsuzluktur.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yem - Bait (2013) 100 Yılın Muhafızları: İstanbul Muhafızları (2021) Ninja Kaplumbağalar: Mutant Kargaşası - TMNT: Mutant Mayhem (2023) Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya - Crazy Kwai Boo: Sanxingdui Spirited Away (2024) Aşk Engel Tanımaz (2022) Sivil (2014)