Yapım Notları

Dünyayı savaş alevleri yutmuş ve bu kaçınılmaz yıkımı durdurmak için kimsenin gücü yok… Ta ki şu ana dek. Yaklaşık 100 yıldır, Ateş Ulusu, kabile ulusları Hava, Su ve Toprak’a hakim olmak için ölümcül bir hareket başlatmıştır. Kabilelere tek bir seçenek sunmaktadır: Tam teslimiyet ya da tam yıkım.

Köylüler, kendilerini savunmak için boş girişimlerde bulunarak, ulusun elementine hakim olup istedikleri gibi onu “bükebilen” seçilmiş birkaç kişinin arkasında duruyor. Büyük ordular ve imha silahlarıyla destekleniyorlar ama ateş bükücüler yeryüzündeki her hava bükücüyü etkisiz hale getirmişlerdir. Şimdiyse dikkatlerini kuzey kalesindeki Su Ulusu’na çevirmişlerdir.

Bir gün genç su bükücü Katara (NICOLA PELTZ), erkek kardeşi Sokka’yla (JACKSON RATHBONE) yeteneklerini çalışırken Aang (NOAH RINGER) adlı genç bir çocukla tanışırlar. Aang’ın hava bükme becerileri ortaya çıktıkça, Katara ve Sokka, karşılarındakinin yalnızca son hava bükücü olmayabileceğini fark ederler. Dört elementi de kontrol edebilen tek kişi olan geleceğin habercisi Avatar, bu genç hava bükücü, Ateş Ulusu’nun saldırılarına karşı koyabilecek tek silahtır ve savaşın yıktığı dünyanın düzenini bir tek o geri getirebilir. Fakat çok geç olmadan bükme becerilerinde ustalaşıp olmasa gereken kahraman olabilecek midir?

Usta bir hikâye anlatıcı olan, Oscar adayı yazar/yapımcı/yönetmen M. NIGHT SHYALAMAN (“Altıncı His”, “İşaretler”, “Ölümsüz”) hit animasyon serisi “Son Hava Bükücü”yi beyaz perdeye taşıyor ve inanılmaz görsel efektler, harika aksiyon ve heyecan verici maceralarla dolu destansı, efsanevi bir dünya yaratıyor.
Filmin yetenekli ve genç oyuncu kadrosunda Noah Ringer, Nicola Peltz ve Jackson Rathbone’un yanı sıra, Ateş Ulusu’nun intikam dolu Prens Zuko’su rolünde DEV PATEL (“Milyoner”), Zuko’nun kendini işine adamış, prense arayışında yardım eden  amcası İroh rolünde SHAUN TOUB (“Iron Man”), Ateş Ulusu’nun vicdansız askeri Komutan Zhao rolünde AASIF MANDVI (Örümcek Adam 2) ve karşısına insan dâhil çıkan her şeyi reddeden Ateş Kralı Ozai rolünde CLIFF CURTIS (Zor Ölüm 4) var.
“Son Hava Bükücü”, aynı zamanda filmin sorumlu yapımcıları olan MICHAEL DANTE DiMARTINO ve BRYAN KONIETZKO’nun yarattığı “Avatar: The Last Airbender” dizisinden esinlenerek yapıldı. Shyamalan’la birlikte yapımcılığı paylaşanlar SAM MERVER (“Altıncı His”, “Ölümsüz”, “Köy”) ve FRANK MARSHALL (“Bourne” Üçlemeleri, “Indiana Jones” serileri) ile sorumlu yapımcılar KATHLEEN KENNEDY (“Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı” ,”Dünyalar Savaşı”) ve SCOTT AVERSANO (“Killers”, “Hababam Rock”)
Shyamalan’ın yaratıcı ekibi şöyle: Oscar ödüllü görüntü yönetmeni ANDREW LESNIE, ACS, ASC (“Yüzüklerin Efendisi” üçlemesi), yapım tasarımcısı PHILIP MESSINA (George Clooney’li “Ocean’s” serisi), Oscar ödüllü kurgucu CONRAD BUFF, A.C.E (“Titanik”) ve kostüm tasarımcı JUDIANNA MAKOVSKY (“Harry Potter ve Felsefe Taşı”). Ortak yapımcı ise JOSE L. RODRIGUEZ (“Mistik Olay”). Prodüksiyonun müziklerini birçok Oscar adaylığı bulunan JAMES NEWTON HOAWRD (Kara Şövalye), görsel efekt ve animasyonları da INDUSTRIAL LIGHT & MAFIC (Avatar) üstleniyor.

Yapım Hakkında

2005 yılında Nickelodeon, Michael Dante DiMartino ve Byran Konietzko’nun ortaklaşa yarattığı “Avatar: The Last Airbender” dizisini yayınlamaya başladı. Dizi geniş bir seyirci kitlesi kazandı. Kısa sürede “Avatar” ateşi uluslararası bir fenomene dönüştü. (Dizi şu an 120’den fazla ülkede gösteriliyor.) Dizi daha sonra da Hollywood’un en iyi hikâye anlatıcılarından M. Night Shyamalan’ın ilgisini çekti. İki Oscar adaylı sinemacı şöyle diyor: “’Avatar: The Last Airbender’ kucağıma düştü. Bana adeta göründü.”

Shyamalan’ın kızları diziye âşık olmuş, özellikle de genç su bükücü karakteri Katara’ya. Benzersiz bir hayran sadakatine sahip diziden etkilenen Shyamalan, onlarla birlikte diziyi izlemeye karar vermiş ve kendini kaptırmış.
Dizinin sinematik bir potansiyeli olduğu açık. Elbette 30 küsur saatlik hikâyeleri bir sinema filmine dönüştürmek zorlu bir görev olacaktı. Buna yönetmenin daha önceki işlerinde hiç ele almadığı bir türe adım atması da dâhil. “Sayfaya ilk kelimeleri yazar yazmaz, bu komplekslikte bir film yapmanın çok çaba gerektireceğini anlamıştım. “Avatar” serisini yaratan Michael Dante DiMartino ve Bryan Konietzko, mitolojiyi oluşturmak için 6 yıllarını harcamışlar.”
“Bu ölçüde bir şey yapmak ve bir yandan da mükemmellik seviyesini korumayı istemek benim için şaşırtıcı ve ilginç oldu” diye devam ediyor Shyamalan. “Çekimlerin her günü ölümüne korkuyordum. Bunaltıcı olabilirdi, birçok bilinmeyen vardı. Bu film, şu ana kadar yaptığım her şeyden iki buçuk kat daha büyük.”
“Son Hava Bükücü”nün film ekibi, orijinal dizinin sadık hayranları oldukları için, başarmayı umdukları bir tek nihai amaç vardı. “Sadece hayranların beklentilerini karşılamakla kalmayacak, aynı zamanda bir canlı aksiyon filninin sunabileceği her şeyi dünya çapında seyirciye yayacak bir film yaratmak istedik” diyor Shyamalan.
“Avatar”ın yaratıcıları DiMartino ve Konietzko, Shyamalan’ın senaryosunu geliştirmesine çok yardımcı olmuş. Birçok hikâyeyi uzun metrajlı film boyutuna geçirmeye yardım etmişler. “Başım sıkıştığında onların bir telefon veya e-posta uzakta olduğunu bilmek  çok rahatlatıcıydı. Onların ‘Avatar’ mitolojisi o kadar iyi düşünülmüş ki, tüm sorularıma bir cevapları ve bir hikâyeleri vardı.”
Shyamalan’ın yıllardır franchise tipi bir film yapma fikri vardı ama hiçbir materyalle bağ kuramamıştı ama “Son Hava Bükücü” yönetmeni gençliğinden, destansı fantezi, ruhanilikle beslenen ve özünde dövüş sanatları bulunan “Yıldız Savaşları”nı ilk izlediğinden beri kendisini büyüleyen tüm öğeleri içeriyordu.
Syhamalan’la daha önce “Altıncı His” ve “İşaretler”de birlikte çalışmış olan yapımcı Frank Marshall şöyle diyor: “Night’ın çok belirgin bir sinema ve benzersiz bir hikâye anlatma tarzı var. Çok geniş bir seyirci kitlesine dokunabilme yeteneği var. Bu filmed yeteneğini ve kitlesini genişletiyor, bu da çok heyecan verici bir özellik.”
Yapımcı Sam Mercer ekliyor: “Night başka franchise filmlerle de ilgilendi, kariyerinde böyle başka teklifler de aldı ama “Son Hava Bükücü”ye kadar kendisinin yapabileceği bir bir tane bulamamıştı.”
Shyamalan, kendini rahat hissettiği türün gerilim olduğunu söylüyor ve kabul ediyor: “değiştirip kendime yeni bir şey öğretmek, tamamen farklı bir şey yapmak çok iyi.”
“Son Hava Bükücü” “Avatar” serisinin su elementine odaklanan Birinci Kitabını anlatıyor. Filmde Avatar Aang, dünyayı kurtarmak amacıyla dört elemente hakim olmak için çıktığı yolcuk konu ediliyor.  Televizyon dizisinde olduğu gibi “Son Hava Bükücü” Güney Kutbundan Kuzeye gidiyor.
Böyle bir hikâyeyi ele almak için Shyamalan uzun süredir iş birliği yaptığı storyboard sanatçısı Brick Mason’la çalıştı ve ikisi birlikte ana çekimlere başlamadan bir yıl önce filmi planladı. Görüntü yönetmeni Andrew Lesnie, storyboard’lara bir bakmak için işe dâhil olduğunda film, ön görüntüleme aşamasında Industrial Light  & Magic ve görsel efekt süpervizörü Pablo Helman’la çalışıyordu.
O noktada sahne sahne gerçek zamanlı animatikler işlenmiş, film ekibinin sekansları animasyonlu ve kurgulu versiyonlarını görmelerini sağlayan planlar yaratılmıştı. (Filmin üçte birinden fazlası, çekimler başlamadan önce ön görüntüleme yöntemiyle ana hatlarıyla belirlenmişti). İlerleyen zamanlarda, ön görüntülemeleri sette izlemek ve onları iPhone’lardan görüntüleyebilmek, tek bir monitörün etrafında toplanmaktan daha kolaydı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Saklambaç: Ölüm Oyunu (2017) Aşk ve Para - One For The Money (2012) Seni Bulacam Oğlum (2021) O - IT (2017) Aşk Filmi (2024) Bütün Saadetler Mümkündür (2018)

Leave a comment