…ve muhteşem ikili!
Sihirli parmak Say ve çıplak ayak Kopatchinskaja 8 Kasım’da Cemal Reşit Rey’de!

Fazıl Say ve Moldovyalı  keman virtüozü Patricia Kopatchinskaja, birlikte çalmaya başladıkları 2004 yılından bu yana, dünyanın dört bir yanında verdikleri konserlerde, geniş kitlelerin büyük hayranlığını kazandı. Say ve Kopatchinskaja eleştirmenler tarafından “cennette kurulmuş ikili” olarak nitelendirildi.
…ve bu muhteşem ikili, sezonun ilk konseriyle 8 Kasım’da Cemal Reşit Rey (CRR)’de.
Müzikal anlamda birbirini çok iyi tanıyan bu sıra dışı ikili, CRR’de verecekleri konserde; Franz Schubert’ten “La minör Sonat”, Brahms’dan  “Re minör Sonat No:3, Beethoven’dan “Sol Majör Sonat No:8”, Manuel de Falla’dan “Suite Populaire Espagnol”u seslendirilecek.

Patricia Kopatchinskaja

Moldovya doğumlu olan Patricia Kopatchinskaja, Viyana ve Bern’de kompozisyon ve keman eğitimi almıştır. 2000 Yılında Meksika’da Uluslararası Szeryng Yarışması’nı kazanmış, 2002’de Uluslararası Credit Suisse Grup Genç Sanatçı Ödülü’nü almış ve 2004 yılında da Avrupa Radyo Yayıncılıları Birliği’nin “Genç Yetenek–SPP Ödülü”’ne layık görülmüştür. 2002–2003 arasında New York ve birçok Avrupa başkentinde “Yükselen Yıldızlar” konser serilerinde Avusturya’yı temsil etmiştir.

Viyana Filarmoni, Viyana Senfoni, Rotterdam Filarmoni, Bergen Filarmoni, New York Amerikan Senfoni gibi orkestralarla konserler veren sanatçı, Andrey Boreyko, Peter Eötvös, Vladimir Fedoseyev, Roy Goodman, Jürg Henneberger, Philippe Herreweghe, Mariss Jansons, Paavo Järvi, Andrew Litton, Sakari Oramo, Krysztof Penderecki gibi meşhur şeflerle çalışmıştır. Yakın zamanda Berlin’de Alman Senfoni Orkestrası (Norrington yönetiminde), Münih Oda Orkestrası (Alexander Liebreich yönetiminde), Moskova’da Çaykovski Senfoni Orkestrası (Fedoseyev yönetiminde) ve Avusturya Oda Orkestrası ile konserler verecektir.
New York’ta Carnegie Hall ve Lincoln Center, İngiltere’de Wigmore Hall Royal Festival Hall Londra, Musikverein Wien, Mozarteum Salzburg, Concertgebouw Amsterdam ve Tokyo Suntory Hall’de resitaller vermiştir.

Katıldığı festivaller arasında Lucerne Festivali, Salzburger Festspiele, Wiener Festwochen, Lockenhaus Festival, Styriarte, Klangspuren Schwaz, Bregenzer Festspiele, Berliner Festspiele, Heidelberger Frühling, Delft Oda Müziği Festivali, Montpellier Radio France Festivali, Kuhmo Festivali, West Cork Oda Müziği Festivali bulunmaktadır.

2004 yılında, Johanna Doderer ve Viyanalı Otto Zykan tarafından kendisi için yazılan yedi eserin ilk seslendirilişini yapan Kopatchinskaja, 2005-2006 sezonunda Gerald Resch ve Gerd Kühr’ün yeni keman konçertolarını Viyana Radyo Senfoni ile beraber çaldı. 2007–2008 sezonunda Jürg  Wyttenbach ve Fazıl Say’ın keman konçertolarının prömiyerini yapan sanatçıya Richard Carrick, Violeta Dinescu, Michalis Economou, Ludwig Nussbichler, Ivan Sokolov ve Boris Yoffe tarafından eserler adanmıştır. Beste de yapan kemancı, tek başına ya da Barry Guy, Charlotte Hug ve Mahmoud Turkmani gibi sanatçılarla birlikte doğaçlamalar yapmaktadır. CD kayıtlarında Johanna Doderer, Nikolai Korndorf, Dmitri Smirnov ve Boris Yoffe’nin çağdaş eserlerine de yer vermiştir.

Fazıl Say

1970 yılında Ankara’da doğan Fazıl Say, 4 yaşında piyanoya başlamış, Ankara Devlet Konservatuarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü”de öğrenim görerek 1987’de konservatuarın piyano ve kompozisyon bölümlerini bitirmiştir. Çalışmalarını Alman bursuyla Düsseldorf Müzik Yüksek Okulu’nda sürdüren sanatçımız, 1991’de konçerto solisti diplomasını almış, 1992’de Berlin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği öğretmenliğine getirilmiştir. 1994’te Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında birincilik kazanan Say, 1995’te New York’ta yapılan kıtalararası yarışmanın da birincisi olarak parlak konser kariyerine başlamıştır. Besteci yönüyle de başarılar kazanan sanatçı, oratoryolar, piyano konçertoları, çeşitli formlarda orkestra, oda müziği ve piyano eserleri, şan ve piyano için çok sayıda şarkı bestelemiştir. Bu eserler arasında “Nazım” ve “Metin Altıok Ağıtı” başlıklı oratoryolar, 4 piyano konçertosu, Zürih Üniversitesi’nin siparişi üzerine “Albert Einstein”ın anısına yazdığı orkestra eseri, Mozart’ın 250. doğum yılında Viyana’daki Kutlama Komitesi’nin siparişi dolayısıyla bestelenen “Patara” adlı bale müziği vardır.

Beş kıtada sürdürdüğü konserleri ve yankı uyandıran CD’leriyle bütün dünyada aranan bir piyanist olan Fazıl Say, derinlikli yorum kavrayışı nedeniyle günümüze kadar 20 uluslararası ödülle onurlandırılmıştır. Sunduğu konserlerle her yıl yüz binlerce müzikseverin hayranlığını kazanan sanatçı, New York Filarmoni, St.Petersburg Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, Viyana Filarmoni, Çek Filarmoni, İsrail Filarmoni, Orchestre National de France, Tokyo Senfoni gibi orkestralar eşliğinde çağımızın tanınmış şefleriyle konser vermiş, 2007 Floransa Festivali’nin kapanış konserinde Zubin Mehta’nın yönettiği Floransa Orkestrası ile yirmi bin kişi tarafından izlenen bir açık hava konseri sunmuştur. Yine 2007 yılında Montreux Caz Festivali’nde piyano jürisinin başkanlığını yapan Say’ın, Türk saz şairi Aşık Veysel’in “Kara Toprak” adlı halk şarkısından esinlenerek bestelediği piyano parçasını da içeren aynı başlıklı CD, Amerika’da Bilboard listelerinde 6. sıraya yükselmiştir. 2008’de Avrupa Birliği tarafından “Kültür Elçisi” unvanıyla görevlendirilen Fazıl Say, doğu ve batı kültürleri arasında yeni köprü kurmayı amaçlamıştır.

“ O, sadece dahi bir piyanist değil; şüphesiz ki 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olacaktır.”
( “Le Figaro” Paris )

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bizi Hatırla (2018) Jack Reacher (2012) Malefiz: Kötüğün Gücü - Maleficent: Mistress of Evil (2019) Neşeli Kanatlar: Büyük Göç - Duck Duck Goose (2022) Gözetleme Kulesi (2012) Takip 3: Son Karşılaşma - Taken 3: It End Here (2015)

Leave a comment