“Lilit’in Kızkardeşleri”
Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda
Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda, “Toplumsal Hafıza” teması altında, yönetmenliğini Emel Çelebi’nin üstlendiği Lilit’in Kızkardeşleri adlı belgesel gösterilecek. 7 Mayıs Perşembe günü saat 18:00 ve 19:00’da yapılacak gösterimlerin ardından, tarihçi ve yazar Yıldız Cıbıroğlu, konuyla ilgili bir söyleşi gerçekleştirecek.

Belgesel, emeğinden aldığı güçle kimseye boyun eğmeden, doğanın içinde ve doğayla barışık yaşayan üç kadını anlatıyor. Dağ başında hayvanlarıyla birlikte yaşamını sürdüren bir çoban, yüzme bilmediği halde her gün denize açılıp ağ atan bir balıkçı ve evi çekip çeviren, yeri geldiğinde tarla alıp satan bir çiftçi… Tüketime dayalı erkek egemen düzenin yeryüzü kaynaklarını yok olma noktasına getirdiği çağımızda, onlar, insanın doğayla bağlarının henüz kopmadığı, üretken bir yaşam biçimini temsil ediyor. Üç karakterin hikâyesi üzerinden, kadınların güçlü ve üretken kimliğine bir güzelleme denemesi yapıyor.

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nın Belgesel Sinemacılar Birliği danışmanlığında hazırladığı program, “Toplumsal Hafıza” teması altında gösterilen filmler ve ardından yapılan söyleşilerden oluşuyor. Seanslar, (0212) 334 22 70 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor.

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırılması önemle rica olunur.

7 Mayıs 2009 Perşembe

Film Gösterimi: “Lilit’in Kızkardeşleri”
Saat: 18:00 ve 19:00
Yönetmen: Emel Çelebi
Türkiye / 2008 / 41′
Söyleşi: “Lilit’in Kızkardeşleri” Yıldız Cıbıroğlu

Yıldız Cıbıroğlu

1941 yılında Malatya’da doğdu. 1964’te Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi. İki yıl resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptıktan sonra Doğan Kardeş çocuk dergisinde illüstratör olarak çalıştı. YKB’nin bünyesindeki Sinevizyon’da çizgi reklam filmleri üretti. Çocuk kitapları resimledi. Hollanda TV için Nasrettin Hoca fıkralarını resimledi. 1977’de İ.Ü. Film Merkezi’nde yürütülen “İstanbul’da Kaybolmakta Olan Yirmi İki El Sanatı” başlıklı araştırmada çizer olarak çalıştı. 1982 Akşehir Nasrettin Hoca Çizgi Film Yarışması’nda birincilik ödülünü kazandı. 1982-85 yılları arasında Yaşar Kemal’in Hürriyet ve Güneş gazetelerinde yayımlanan İnce Memet, Kimsecik ve Kale Kapısı romanlarını resimledi. İletişim Yayınları’ndan çıkan Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi’nin fasikül kapaklarını çizdi. Aydınlık gazetesi için İstanbul’daki değişik sınıftan mutfakları yerinde çizdi ve yazdı. Yurtiçinde ve dışında çocuk kitapları sergilerine katıldı (sonuncusu 2000 Frankfurt Kitap Fuarı). Arkeoloji ve Sanat Yayınları için eski kültürlerdeki betimleri boyama kitaplarına uyguladı. Kitapları: Kadının Yazısız Tarihi M ve N Sesi (Payel Yayınevi, 1996); Kadın Saçı, Büyü ve “Türban” (Payel Yayınevi, 2004); Türk Sanatında Gizli Yüz (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2008).

Belgesel Sinemacılar Birliği

Mart 1997’de “sivil bir platform” olarak yola çıkan Belgesel Sinemacılar Birliği, Kültür Bakanlığı tarafından onaylanmış “Meslek Birliği” statüsünde varlığını sürdürüyor. Başta İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir olmak üzere tüm Türkiye’deki belgesel sinemacılarla çalışan birlik, sinemayı toplumun geleceğinin daha iyi tasarlanabilmesi ve toplumsal hafıza boşluklarının doldurulması için önemli bir araç olarak görüyor. Türkiye’ye yayılmış festivaller, özel organizasyonlar, üniversitelerde söyleşili gösterimler düzenleyerek, belgeseller için televizyon dışında gösterim alanları yaratıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Güvenli Bir Yer - Safe Place (2023) Yetenekli Bay Cage  - The Unbearable Weight of Massive Talent (2022) Muhteşem ve Kudretli Oz - Oz: The Great and Powerful (2013) Ooops! Sevimli Tayfa - Ooops 2 – Ooops! The Adventure Continues (2022) Alvin ve Sincaplar: Yol Macerası - Alvin and the Chipmunks: Road Trip (2015) Nocturama (2017)

Leave a comment