İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda, 11-15 Kasım tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar; Maskeliler, İstanbul Efendisi, Bozuk Düzen, Gizli Oturum, Çıkmaz Sokak, Coriolanus, İyi Geceler, Boya Benek, Karagöz Geri Döndü, Kibritçi Kız, Kazuu, Büyüyünce Ne Olacaksın…

İsrailli yazar Ilan Hatsor’un kaleminden, Filistinli üç erkek kardeşin, savaşın ortasında birbirleriyle yaşadıkları hesaplaşmaları anlatan Maskeliler, 11-15 Kasım tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyircisini bekliyor. Taner Barlas’ın yönettiği Maskeliler’de Serdar Orçin, Levent Üzümcü, Mehmet Gürhan rol alıyor.

Musahipzade Celâl‘in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği İstanbul Efendisi’nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. 11-15 Kasım tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir. İstanbul Efendisi’nde, Sezai Aydın, Mahperi Mertoğlu, Çağlar Çorumlu, Volkan Ayhan, Zafer Kırşan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Özlem Türkad, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Berna Adıgüzel, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Hamit Erentürk, Esra Karabaş, Murat Güreç, Utku Akıncı rol alıyor.

Bozuk Düzen’de, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan  orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor. Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Güner Sümer’in bu oyunu, Burteçin Zoga tarafından sahneleniyor. Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan, Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak’ın rol aldığı oyun, 11-15 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

Gizli Oturum, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Estelle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar. Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı, Osman Gidişoğlu’nun oynadığı oyun 11-15 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Jean Paul Sartre’ın çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.
Çıkmaz Sokak, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan darbe rejimlerini tek bir ülke üzerinden anlatıyor ve “şiddet” kavramını irdeliyor. Darbe rejiminin hüküm sürdüğü bir dönemde işkenceci olarak görev yapan bir polis memurunun, yıllar sonra işkence uyguladığı kadın tarafından sorgulanması konu ediliyor. Tuncer Cücenoğlu’nun yazdığı, Mazlum Kiper’in sahneye koyduğu “Çıkmaz Sokak”ta, şiddete karşı şiddet üretmenin değil, yalnızca demokrasinin “çözüm” olabileceği vurgulanıyor. 11-15 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyircisini bekliyor.
Coriolanus, yenilmez bir asker olan Casius Marcius’un Roma’nın düşmanları Volsyalıları yenilgiye uğrattıktan sonra onurlandırılışını, Volsyalılar ile birleşerek Roma’ya yürüdüğü esnada, annesinin ricasıyla bundan vazgeçerek düşmanları tarafından nasıl öldürüldüğünü anlatıyor. William Shakespeare’in yazdığı Coriolanus’u Şükrü Türen yönetti. Oyunda Hüseyin Köroğlu, Hale Akınlı, Sibel Topaloğlu, Orhan Hızlı, Pınar Aygün, Selçuk Soğukçay, Doğan Altınel, Hakan Güner, Bora Seçkin, Caner Bilginer, Hüsnü Demiralay, Oğuzboy Vedat Şahin, C. Ahhan Şener, Ersin Umulu, Özgürefe Özyeşilpınar, Göksel Arslan, Nihat Alpteki, Tankut Yıldız, Okan Patırer, Melisa Demirhan, Burcu Çoban, Hanife Ser, Mevlüt Demiryay, Asrın Gurur Kuyucak, Birhan Vardar rol alıyor. Oyun 11-15 Kasım tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

Kasım Ayının İkinci Haftasında 1’i Yeni 6 Çocuk Oyunu…

Karagöz Geri Döndü adlı oyunda, dedelerinin sihir yapabildiğinden şüphelenen Ali ve Ayşe, tavan arasında ipucu ararken, gölge oyunu tasvirleriyle karşılaşır. Bir süper kahraman değil belki ama eski bir hayalbaz olan dedeleri onları; Karagöz ve Hacivat’ın hikâyesinden, geleneksel Türk tiyatrosu gösterilerine uzanan maceralı bir yolculuğa çıkaracaktır. Caner Bilginer’in yazıp yönettiği oyunda, Nur Saçbüker, Burcu Çoban, Caner Bilginer, Yalçın Avşar, Ceysu Aygen, Çağlar Çorumlu, Okan Patırer, Cihan Kurtaran, Esra Karabaş, Cihan Kurtaran rol alıyor. Oyun 14-15 Kasım tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Kibritçi Kız, 14-15 Kasım tarihinde Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Oyunda yılbaşı gecesinde çalışmak zorunda olan küçük bir kız, etraftakilerin yeni yıl telaşı ve eğlencesi arasında kibritlerini satmaya çalışması anlatılıyor. Hans Christian Andersen’in yazdığı Şevket Avşar’ın yönettiği oyunda, Derya Çetinel, Reyhan Karasu, Pınar Aygün, Nurseli Tırışkan, Melisa Demirhan, Özge O’Neill Sarımola, Senem Oluz, Nevzat Çankara, Samet Hafızoğlu, Hamit Erentürk, Tolga Coşkun, İbrahim Ulutaş, Tankut Yıldız, İlyas Keleş, Birhan Vardar rol alıyor.

Gökçe Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği İyi Geceler adlı oyun 12-13 Kasım’da Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde… Ressam olan bir kız çok sevdiği kedisini bir türlü bulamaz. Acaba yaramaz kedi bu kez nereye kaçmıştır? Boyaların arasına mı, yoksa bir resmin arkasına mı? Oyunda Görkem Ece Ercan rol alıyor. Oyun 1-3 yaş arasındaki çocuklar için hazırlandı.

Yine Gökçe Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek oyunu, 12-13 Kasım’da Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde, 14-15 Kasım Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor. Heykel ve resim yapmayı seven bir kız, kaybolan kedisini aramaktadır. Yaramaz kedisini bulmaya çalışan kız, kimi kez resim, kimi kez müzik yaparak hikâyesini anlatır. Üstelik bu hikâyeye seyirciler de katılacaktır. Oyunda Görkem Ece Ercan rol alıyor. Oyun, 3-6 yaş arasındaki çocuklar için hazırlandı.

Hakan Yavaş’ın yazıp yönettiği Kazuu adlı oyun, 14-15 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde… Bir deniz kazasından kurtulan Rimi ve Şupro, suda buldukları tahta parçasının üzerinde kurtulmak için çareler ararken türlü sakarlıklar yapar. Hayatta kalmaya çabalarken, kendi dertlerini bırakıp, Ağlayan Ay’ı teselli etmek için gökyüzüne çıkabilen ya da Solucan Tuto’yu kurtarmak için denize dalabilen bu iki arkadaş, çaresizliğe karşı umutlarını asla kaybetmezler. Oyunda Uskan Çelebi, Mehmet Soner Dinç, Seza Güneş, Deniz Yeşil Mavi, Derya Yıldırım rol alıyor.

Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Büyüyünce Ne Olacaksın adlı oyun ise 14-15 Kasım tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir. On değişik hikâyede hem çocukların meslek seçimlerini, hem de büyüklerin yönlendirmelerini mizahi bir dille ele alan oyun, mesleklerin farklı yönlerini gösteriyor. Oyunda A. Yağmur Ulusoy, Ece Ercan, Zeynep Göktay, Nazan Yatgın, Can Alibeyoğlu, Murat Yatman, Özgür Atkın, Mehmet Soner Dinç rol alıyor.

İyi seyirler…

Maskeliler
11-15 Kasım 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

İstanbul Efendisi
11-15 Kasım 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi

Bozuk Düzen
11-15 Kasım 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Gizli Oturum
11-15 Kasım 2009 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi

Çıkmaz Sokak
11-15 Kasım 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Coriolanus
11-15 Kasım 2009 Ümraniye Sahnesi

Karagöz Geri Döndü
14-15 Kasım 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Kibritçi Kız
14-15 Kasım 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi

Kazuu
14-15 Kasım 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

İyi Geceler
12-13 Kasım 2009 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

Boya Benek
12-13 Kasım 2009 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi,
14-15 Kasım 2009 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Büyüyünce Ne Olacaksın
14-15 Kasım 2009 Ümraniye Sahnesi

Oyunlar Hakkında…

MASKELİLER

Yazan: Ilan Hatsor
Yöneten: Taner Barlas

Yıl 1990… Yer Filistin… İsrail tarafından işgal edilmiş Samarya’da bir köy… Özelinde İsrail-Filistin Savaşı’ndan hareketle, savaşların yarattığı kuşku, nefret ve şiddet toplumunda, bireylerin acıları, yok olan sevgileri, dostlukları… Hayatta kalabilmek için yapılan uzlaşmalar… Bu uzlaşmalar nerede son buluyor? İşbirlikçilik nerede başlıyor? Maskeliler, üç erkek kardeşin birbiriyle hesaplaştıkları savaş ortamında bir kardeşlik öyküsünü anlatıyor. Seyircinin kafasında bir sorgulama süreci başlatılabilecek kadar gerilimli, güncel ve politik bir oyun olan Maskeliler, temalarını Filistin gerçekliğinde, üstelik bir İsraillinin kaleminden aktarıyor.

İSTANBUL EFENDİSİ

Yazan: Musahipzade Celâl
Yöneten: Engin Alkan

Kendine damat beğenen bir baba kızının başka birini sevdiğini öğrenirse ne yapar?  Savletî Efendi, kızının gönlüne yön vermek için cinlere perilere bel bağlamıştır… Musahipzade Celâl, İstanbul Efendisi ile Osmanlı’nın Lale Devri’nden sonraki gündelik yaşantısını ve sosyal ilişkilerini hicvediyor.

BOZUK DÜZEN

Yazan: Güner SÜMER
Yöneten: Burteçin ZOGA

Bozuk Düzen, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek, İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabalarını anlatıyor. Birbirinden uzak yaşayan ve hiçbir ortak paylaşımları bulunmayan kardeşler, içine düştükleri yalnızlıktan, yine birbirlerine tutunarak kurtulmaya çalışırlar. Ancak yeniden kenetlenmek için artık çok geçtir. Hiçbir şey arkalarında bıraktıkları gibi olmayacaktır.

GİZLİ OTURUM

Yazan: Jean Paul Sartre
Yöneten: Ergün Işıldar

İnsanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Estelle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar.

ÇIKMAZ SOKAK

Yazan: Tuncer Cücenoğlu
Yöneten: Mazlum Kiper

Çıkmaz Sokak adlı oyun; dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan darbe rejimlerini tek bir ülke üzerinden anlatıyor ve “şiddet” kavramını irdeliyor. Darbe rejiminin hüküm sürdüğü bir dönemde işkenceci olarak görev yapan bir polis memurunun, yıllar sonra işkence uyguladığı kadın tarafından sorgulanması konu ediliyor. Oyunda, işkence görenin kendisine uygulanan şiddete karşılık, işkence yapana karşı şiddet uygulamasının insani bir davranış olup olmadığı sorgulanıyor.

CORİOLANUS

Yazan: William Shakespeare
Yöneten: Şükrü Türen

Oyun, yenilmez bir asker olan Casius Marcius’un Roma’nın düşmanları Volsyalıları yenilgiye uğrattıktan sonra onurlandırılışını, halka beslediği ölçüsüz kininden dolayı Roma’dan nasıl sürgün edildiğini, Volsyalılar ile birleşerek Roma’ya yürüdüğü esnada, annesinin ricasıyla bundan vazgeçerek düşmanları tarafından öldürülüşünü anlatıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bir Gevrek Bir Boyoz İki de Kumru (2013) Teksas Ölüm Tarlası - Texas Killing Fields (2012) Güzel ve Çirkin - Beauty and the Beast (2017) Mandela: Özgürlüğe Giden Uzun Yol - Mandela: Long Walk To Freedom (2014) Şeytanın Oteli - Fritt Vilt 3 – Cold Prey 3 (2011) Harbi Define (2010)

Leave a comment