FİDA FİLM SUNAR

KARDEŞLER “BROTHERS”
7 Mayıs’ta sinemalarda.

ÖZET: Madalyalı bir asker denizaşırı görevde kaybolunca, ailenin kara koyunu olan küçük kardeşin, ağabeyinin karısı ve çocuklarıyla ilgilenmesi, tüm aileyi kökünden sarsacak sonuçlar doğuracaktır.

BROTHERS/KARDEŞLER iki kardeşin vurucu öyküsünü anlatıyor: Otuzlarındaki Yüzbaşı Sam Cahill (Tobey Maguire) ve küçük kardeşi Tommy Cahill (Jake Gyllenhaal), birbirleriyle taban tabana zıt kişiliklere sahiptir. Dördüncü seferine çıkmak üzere olan Sam, lisede aşık olduğu Grace’le (Natalie Portman) evlenmiş ve iki küçük kız (Bailee Madison, Taylor Geare) babası olmuştur. Karizmatik kardeşi Tommy, zekâsı ve etkileyiciliğiyle yolunu bulan, hapisten yeni çıkmış bir serseridir. Hapishanenin dışında geçirdiği ilk gece, ebeveynleri Elsie (Mare Winningham) ve eski bir asker olan Hank Cahill (Sam Shepard)’ın da katıldığı, Sam için verilen veda yemeğinde  aileyi kışkırtmayı kolayca başarır.

Black Hawk helikopteri Afgan dağlarında vurulduğunda, Sam’in öldüğü varsayılır. Banliyöde yaşayan Cahill ailesi, sarsıcı bir boşluğa düşer ve Tommy kendisine, Grace’e ve çocuklara karşı yeni keşfettiği bir sorumluluk duygusuyla, ağabeyinin yerini doldurmaya çalışır.

Ama Sam ölmemiştir, bir başka askerle birlikte Afganistan’ın zorlu, ücra Pamir Dağları’nda Taliban militanlarına esir düşmüştür. Sam’in maruz kaldığı travmalar, onu insanlıktan çıkaracak düzeydedir. Yabancı bir ülkede Sam’in benlik duygusu yok olurken, evde Tommy’nin benliği güçlenmektedir. Yeni yaşamlarının getirdiği üzüntü ve yabancılıkla, Grace ve Tommy doğal olarak yakınlaşır. Aralarında uzun süredir var olan soğukluk ortadan kalkar; ama ikisi de, bu soğukluğun yerini alan karşılıklı çekimi korku ve utanma duygularıyla karşılar.

Sam beklenmedik biçimde Birleşik Devletler’e döndüğünde, ailede tedirgin bir hava hakim olur. Kendisinden beklenmeyecek şekilde içine kapanık ve değişken bir ruh haline bürünen Sam, kardeşinden ve karısından şüphelenmeye başlar. Ailede roller değişmiştir. Sam ve Tommy yüzleştiğinde, fiziksel ve zihinsel açıdan en büyük sınavdan geçerler. Değişen aile dinamiklerinde, kim baskın çıkacaktır? Kardeşler sevgi, sadakat ve erkeklik —ve aralarında kalan kadın konusunda nasıl hesaplaşacaktır?

Lionsgate ve Relativity Media, sürükleyici bir aile dramı olan BROTHERS/KARDEŞLER’i gururla sunar. Altı kez Oscar® adayı olan Jim Sheridan’ın (IN AMERICA/YENİ BİR ÜLKE, Yazar– Orijinal Senaryo, 2003; IN THE NAME OF THE FATHER/BABAM İÇİN, Yönetmen, En İyi Film, Yazar– Uyarlama Senaryo, 1993; MY LEFT FOOT/SOL AYAĞIM, Yönetmen, Yazar– Orijinal Senaryo, 1989) yönettiği, senaryosunu David Benioff’un (THE KITE RUNNER/UÇURTMA AVCISI, STAY/GİTME, TROY/TRUVA) yazdığı filmin başrollerinde Tobey Maguire, Jake Gyllenhaal, Natalie Portman, Sam Shepard, Bailee Madison, Taylor Geare, ve Mare Winningham yer alıyor. Filmin yapımcıları Ryan Kavanaugh, Sigurjon Sighvatsson, ve Michael De Luca.  Yönetici Yapımcılar Tucker Tooley, Jon Feltheimer, Scott Fischer ve Zach Schiff-Abrams; yönetici yapımcı Jeremiah Samuels ve ortak yapımcılar Kenneth Halsband, Mark Fischer ve Matt Battaglia.  BROTHERS/KARDEŞLER, Susanne Bier ve Anders Thomas Jensen’in imzasını taşıyan Danimarka filmi BRØDRE’den uyarlandı.

BROTHERS/KARDEŞLER’in kamera arkasındaki yetenekli ekibi oluşturan isimler: görüntü yönetmeni Frederick Elmes, ASC (BLUE VELVET/MAVİ KADİFE, DAVID LYNCH’S WILD AT HEART/VAHŞİ DUYGULAR, THE ICE STORM/BUZ FIRTINASI), prodüksiyon tasarımcısı Tony Fanning (MUNICH/MÜNİH, SPIDER-MAN/ÖRÜMCEK ADAM, OCEAN’S ELEVEN), editör Jay Cassidy, A.C.E. (INTO THE WILD, THE INDIAN RUNNER, THE CROSSING GUARD/TEHLİKELİ BEKLEYİŞ), kıyafet tasarımcısı Durinda Wood (A MIGHTY WIND/DOSTLUK RÜZGARI, BEST IN SHOW/EN GÜZEL KÖPEK, MULHOLLAND DRIVE/MULHOLLAND YOLU) ve kasting yönetmeni Avy Kaufman, CSA (THE BOURNE ULTIMATUM/SON ÜLTİMATOM, BROKEBACK MOUNTAIN/BROKEBACK DAĞI, SYRIANA).

YAPIM HAKKINDA

Ünlü sinemacı Jim Sheridan, abartısız ve duygusal gerçekçiliğe sahip karakter öykülerindeki ustalığını BROTHERS/KARDEŞLER’le bir kez daha kanıtlıyor. Arka planını Afganistan’daki savaşın oluşturduğu BROTHERS/KARDEŞLER Sheridan’ın kariyeri boyunca işlediği çeşitli temalara değiniyor: aile ilişkileri, savaşın gölgesi, affetme ve iyileşme ihtimalinin sürekliliği. Sheridan, Amerika’nın banliyösünde geçen bu ilk çalışması için birlikte çalıştığı tanınmış ve ödüllü kadroda, Hollywood’un en güçlü genç oyuncularından üçüne: Tobey Maguire (SPIDER-MAN/ÖRÜMCEK ADAM serisi, THE GOOD GERMAN/İYİ ALMAN), Jake Gyllenhaal (ZODIAC, BROKEBACK MOUNTAIN/BROKEBACK DAĞI), ve Natalie Portman (THE OTHER BOLEYN GIRL/BOLEYN KIZI, CLOSER/DAHA YAKLAŞ) ek olarak; saygın oyun yazarı/aktör Sam Shepard (THE RIGHT STUFF/BOŞLUKTAKİ KAHRAMANLAR) ve başarılı karakter oyuncusu Mare Winningham (GEORGIA) var.

BROTHERS/KARDEŞLER Susanne Bier’in ortak yazarlığını ve yönetmenliğini üstlendiği 2004 tarihli Danimarka yapımı BRØDRE (KARDEŞLER)’den uyarlandı. Film, zamanını Kaliforniya, anavatanı İzlanda ve Danimarka arasında geçiren deneyimli yapımcı Sigurjon Sighvatsson’ı (David Lynch filmi WILD AT HEART/VAHŞİ DUYGULAR, Kathryn Bigelow’un yönettiği K-19: THE WIDOWMAKER/TEHLİKELİ SAATLER ve THE WEIGHT OF WATER/SUYUN AĞIRLIĞI) derinden etkiledi, Sighvatsson BRØDRE ile ve Vietnam sonrası döneminde çekilen COMING HOME/EVE DÖNÜŞ ve THE DEER HUNTER/AVCI gibi Amerikan filmlerinin anlatım tarzı arasında paralellik gördü. Bu filmler ”evdeki savaşı”; savaşın sivil yaşamdaki, askerlerin ve ailelerinin üzerindeki etkilerini işliyordu. Aklında bu tarz mahrem bir öyküyle, Sighvatsson BRØDRE’ın Amerika’da geçen bir versiyonunu yapmak için yola koyuldu. “Bana göre,” diyor Sighvatsson, “bu, aileyle ilgili bir öykü. İnsanları öldürmekle değil, yaşayanlar üzerindeki etkileriyle ilgili.”

Sighvatsson Danimarka’da Bier’le görüşürken, dünyanın öteki ucunda, Los Angeles’ta BRØDRE Michael De Luca Productions’ın sahibi Michael De Luca’nın ve ortağı Zach Schiff-Abrams’ın da dikkatini çekmişti. De Luca’nın filmde ilgisini çeken şey, farklı kişiliklere sahip iki kardeşin bambaşka ve ters etki yaratan –biri yapıcı, diğeri yıkıcı— olaylar yaşamasıydı.

De Luca şöyle anlatıyor: “Bence orijinal film iki soruyu harika bir şekilde irdeliyor: bir erkeği hayatta neler inşa eder ve neler yıkar? Bir ailenin parçası olmak, eski bir mahkum olan küçük kardeşi yıkımın eşiğinden döndürüyor. Hayatı boyunca düzgün biri olan ağabey ise savaş, esaret ve ahlaki değerlerin şiddetli bir şekilde kaybolmasıyla yıkılıyor. İki kardeş neredeyse yer değiştiriyor; hikâyeyi Amerika dokusunda işlemek istememin nedeni de bu dinamik oldu.”

De Luca yeniden çevrim haklarını satın almak istediğinde, Sighvatsson kendisinden önce davrandığını gördü. İki yapımcının malzemeye bakışı uyumlu olduğundan, Sighvatsson ve De Luca BRØDRE’ın yeniden çevrimi için ortak yapımcı olmaya karar verdiler.

Yapımcılar, Benioff’un yazdığı senaryonun ilk haliyle yönetmenlere ve oyunculara yaklaşmaya başladı. Jim Sheridan’ın müsait olduğunu öğrendiklerinde çok mutlu oldular.  Sheridan’ın MY LEFT FOOT/SOL AYAĞIM’dan IN THE NAME OF THE FATHER/BABAM İÇİN’e, THE BOXER/BOKSÖR’den IN AMERICA/YENİ BİR ÜLKE’ye pek çok filminde işlediği karmaşık aile ilişkileri, BROTHERS/KARDEŞLER’in kalbini oluşturuyordu. Sighvatsson, “Jim daima duygulara odaklanır. Öykü ve gerçek olayları anlatmaktaki yeteneğinin yanında, karakterleri harekete geçiren duygulara ağırlık verir. Bir sinemacı olarak onu eşsiz kılan şey de bu.

MY LEFT FOOT/SOL AYAĞIM’dan beri çalışan kesimden aileleri anlatan Sheridan, BROTHERS/KARDEŞLER’deki Amerikan kasaba halkına yakınlık hissetti. “Cahill ailesi, yakından tanıdığım mavi yakalılardan. Savaş onları dağıtıyor; film, onların iyileşip iyileşemeyeceğini anlatıyor.” Sam’in esaret altında yaşadığı, korkutucu bir gerçekçiliğe sahip olaylar, filmin anlattıklarına farklı bir boyut katıyor. Sheridan, “Sam’in Afganistan’da yaşadıkları normal bir anlayışın ötesinde ve hikâyeyi değiştiriyor. Trajedinin ötesinde; beni çeken de bu olayın doğurduğu güçlü duygular.” diye anlatıyor.

Relativity Media kurucusu Ryan Kavanaugh BROTHERS/KARDEŞLER’in yaratıcı ekibine yapımcı olarak katılırken, Relativity finansman sağladı. Sheridan gibi Kavanaugh’un da ilgisini çeken şey, Sam’in içine girdiği çıkmaz ve bunun tüm Cahill ailesi üzerindeki etkisi olmuştu. “Film savaştan ziyade, bir insanın derinden yaralandığı ve birçoğumuzun aklından bile geçiremeyeceği şeyler yapmak zorunda kalınca neler olacağıyla ilgili. Bu bir insanı ne hale getirir ve etrafındakiler üzerinde nasıl bir etki yaratır? Sam döndüğünde, büyük bir öfke ve paranoya besleyen, çok karanlık ve ketum biri; bu sırrı, ailesi dahil olmak üzere herkesten saklıyor. Tommy ise sorumluluk sahibi, tutarlı kardeş rolünü Sam’den devralmış halde.”

Karakterlere dayalı sağlam bir öyküde Sheridan’la birlikte çalışma fırsatı  kaliteli bir kadronun ilgisini çabucak çekti. Kadroya katılan ilk isim, ailenin kara koyunu Tommy rolünü alan Jake Gyllenhaal oldu. “Daha önce oynadığım karakterlerden farklı bir karakter canlandıracağım bir filmde Jim’le birlikte çalışmayı çok istiyordum,” diye açıklıyor oyuncu. “Tommy, Sam’in gölgesinde büyümüş ve sevilmediğini hissediyor. Kızgın ve içine kapanık. Yaşanan korkunç olayların sonucunda, yüreği masumane bir şekilde uyanıveriyor.”

Tobey Maguire, BROTHERS/KARDEŞLER’in senaryosunun ilk halini okuduğundan beri ağabey Sam Cahill karakterinden etkilenmişti. Maguire Sam’in askeri kariyerini, sorumluluğa alışmış ve denge isteyen ciddi bir adamın seçimi olarak görüyor. “Muhtemelen aile dinamiklerinden dolayı, Sam orduda olmanın kendisine güven verdiğini hissediyor.” diyor Maguire. “Sam çocukken annesini kaybetmiş; babası da Vietnam’dan kendi duygusal yaralarıyla dönmüş. Anneleri öldükten sonra Sam kardeşine bakmış ve belki de kendini Tommy’nin ebeveyni gibi hissetmiş.”

Maguire rolünü araştırırken Kaliforniya’daki Pendleton Kampı’nı ve New Mexico’daki Ulusal Muhafız Ordusu’nu ziyaret etti. Eğitim egzersizlerini anlatırken, “Mesele yanınızdaki adama bakarak uygun adımda yürümek değildi. Mesele yanınızdakine baktığınızda ‘Haydi, gidelim. Gücümüz var, yapabiliriz.’ demekti. Çok mantıklı; oradaki her erkek ve kadın, bir ekibin parçası. Çok etkilenmiştim. Birbirine göz kulak olan insanların oluşturduğu büyük bir ağ gibiydi.”

Sam orduda ve evliliğinde başarılı olarak, Cahill ailesinin altın çocuğu rolünü üstlenir. Aam Sam başka bir askerle birlikte Afganistan’da esir alındığında, kaderinin kontrolünü elinden kaçırır. Olaylar gelişirken, hayatta kalma dürtüsü onu acı veren ahlaki ve bedensel seçimlere zorlar. “Resmen,” diyor Maguire, “tüm hayatı—ya da en azından fikirleri ve idealleri, önem verdiği hayatını üzerine kurduğu şeyler paramparça oluyor. Her şey yerle bir oluyor.”

Sheridan bu konuda hemfikir. “Bir bakıma, öykü saldırgan biri hakkında. Sam erkek arkadaşlığının ve bağlılığının sınırına itiliyor. Ardından Sam’in kendini umursamayı, kendine bakmayı ve kendini düşünmeyi bıraktığı bir olay gerçekleşiyor. Soru, karısının ve ailesinin temsil ettiği ruhunu kazanabilecek mi yoksa ruhu bu olayla onarılamayacak şekilde parçalanmış mı?

Natalie Portman Sam’in karısı Grace Cahill’i canlandırıyor. Sam’le lise yıllarından beri sevgili olan Grace, örnek bir asker eşi: destek veren, şikâyet etmeyen ve uysal. “Bir anne ve eş canlandırmak ilgimi çekti,” diyor Portman. “Grace yaşama çok genç atılmış ve istikrarlı bir hayat arayan biri.” Portman bir asker karısı olmanın getirdiği sorumlulukları ve gereksinimleri daha iyi anlamak için askeri üsleri ziyaret etti. “Kocalarından bir yıl boyunca uzak kalıyorlar ve onları sadece üç ay görüyorlar. Evi çekip çevirmeleri, huysuzluk eden ve babalarının nereye ve neden gittiğini merak eden çocuklara bakmaları gerekiyor. Bir de kocaları döndüğünde onlara bakmaları, sefer sırasında yaşadıklarıyla baş etmeleri gerekiyor.”

Sam Shepard kardeşlerin güçlü babaları Hank Cahill’i canlandırıyor. Hank az konuşan ve sivil yaşama zor uyum sağlamış gibi görünen biri. Shepard’ın babası Hava Kuvvetleri’ndeydi; bu da ona askeri hayatın içinde var olan çelişkiler konusunda epey fikir vermişti. “Ordu, bir kardeşlik olarak görülür ve kesinlikle öyledir. Bu adamlar olağanüstü bir cesarete ve ahlak kurallarına sahip,” diyor Shepard. “Aynı zamanda, askeri hizmetin bir de diğer yüzü var: sahip olduğunuz insanlık sizden alınıyor; bir silah ve numara haline getiriliyorsunuz. İnanılmaz bir ayrılık var.”

Mare Winningham, Hank’in ikinci karısı ve kardeşlerin üvey anneleri olan Elsie Cahill’i canlandırıyor. Nazik ve anaç olan Elsie ailede arabuluculuk görevini üstlenen ve Hank’e söz geçiren tek kişi. Winningham, “Elsie, Hank’in hayatına girdiğinde çocuklar muhtemelen ilk gençlik yıllarını yaşıyorlardı; o nedenle Tommy kötü çocuk haline gelmeye ve Sam babasının gözbebeği olmaya başlarken olayların büyük bölümüne tanık oldu. Bence Tommy’ye karşı büyük sempatisi ve inancı var.”

BROTHERS/KARDEŞLER’in büyük bölümü, Amerikan banliyösünün ve haşin Afganistan’ın birbirinden farklı arazilerini yansıtmak için geniş bir seçim olanağı sunan New Mexico’da çekildi. Banliyö sahneleri Santa Fe, Las Vegas ve Los Alamos’un çeşitli bölgelerinde çekildi. Santa Fe’nin doğusunda, Glorieta’daki Baptist Konferans Merkezi, kurgusal Amerikan askeri üssü Fort Mahlus oldu. Abiquiu ve Zia Pueblo’nun dağlık arazisi, Afganistan’ın ücra köşelerine dönüştü.

Film, Sheridan ile David Lynch (ERASERHEAD, BLUE VELVET/MAVİ KADİFE), Ang Lee (THE ICE STORM/BUZ FIRTINASI, RIDE WITH THE DEVIL), Jim Jarmusch (BROKEN FLOWERS, NIGHT ON EARTH) ve Bill Condon (KINSEY) gibi isimlerle çalışmış yetenekli görüntü yönetmeni Fred Elmes’in ilk işbirliğini müjdeliyor. Kamera hareketleri ve renkler, kardeşlerin düzenden tekinsizliğe olan yolculuğunu yansıtıyor. “Film tümüyle karakterler tarafından sürükleniyor,” diyor Elmes. “Başlangıçta sakin bir görüntü yönetimi var; ardından engebeli ve karmaşanın hakim olduğu Afganistan bölümü, sonrasında ise bu kez farklı ışık altında ve daha dar, karanlık ve kasvetli bir alanda yine banliyöye dönüyoruz.”

BROTHERS/KARDEŞLER, oyuncuların karakterlerinin yaşadıklarına daha iyi uyum sağlamaları için mümkün olduğunca sahne sırasına uygun şekilde çekildi. Kariyerine tiyatro oyuncusu olarak başlayan Sheridan, kadroyla yakın temas halindeydi. Portman, “Jim duygusal açıdan çok katılımcıydı, tüm karakterleri oynadı diyebilirim.” diye hatırlıyor. “Bu etkileşim sadece performanslarımız değil, filmin bakış açısı için de çok önemliydi.”

Sheridan, başrol oyuncularının rollerine getirdikleri farklı tekniklerin kadronun uyum sağlamasına yardımcı olduğunu gördü. “Jake bir nevi doğaçlama oynuyor ve her sahnenin ardındaki gerçeği hissetmeye çalışıyor. Natalie ne istediği konusunda çok açık. Tobey kontrolü seviyor ama kontrolünü kaybetmeyi de biliyor; bu rolde yapması gereken de buydu.”

“True West” gibi klasikleşmiş oyunlarda aile dinamiklerini işleyen Shepard, Sheridan’ın vizyonunu ve yaklaşımını alkışlıyor. “BROTHERS/KARDEŞLER’in öyküsü bana klasik anlamda Yunan trajedilerini anımsatıyor. Ama ilginç olan şey, Jim’in buna çok kişisel bir şekilde yaklaşmasıydı,” diye belirtiyor. “Öykünün özünü, insan unsurunu arıyordu.”

Gyllenhaal, insan unsurunun filmin adında özetlendiğini söylüyor. “Bu film bir aileyi anlatıyor. Bazen güvenebileceğiniz tek kişi, birlikte büyüdüğünüz, acısıyla tatlısıyla aileniz olan kişidir. Sam ve Tommy birbirinden çok farklı ama bir o kadar da aynı. Ve son tahlilde, Sam’in hayatını kurtaracak şeyi yapabilecek tek kişi de Tommy.”

KADRO        KARAKTER

Tobey Maguire        Sam Cahill
Jake Gyllenhaal        Tommy Cahill
Natalie Portman        Grace Cahill
Sam Shepard        Hank Cahill
Bailee Madison        Isabelle Cahill
Taylor Geare        Maggie Cahill
Patrick Flueger        Private Joe Willis
Clifton Collins Jr.        Major Cavazos
Carey Mulligan        Cassie Willis
Omid Abtahi        Yusuf
Ethan Suplee        Sweeney
ve
Mare Winningham        Elsie Cahill
Navid Negahban        Murad
Yousuf Azami        Taliban Leader
Jenny Wade        Tina

FİLM EKİBİ

Yönetmen        Jim Sheridan
Senaryo Yazarı        David Benioff
Susan Bier ve  Anders Thomas Jensen  imzalı ‘BRØDRE’ adlı Danimarka filminden uyarlanmıştır
Yapımcılar        Ryan Kavanaugh
Sigurjon Sighvatsson
Michael De Luca
Yönetici Yapımcı        Tucker Tooley
Yönetici Yapımcı        Jon Feltheimer
Yönetici Yapımcılar        Scott Fischer
Zach Schiff-Abrams
Ortak Yönetici Yapımcı        Jeremiah Samuels
Ortak Yapımcılar        Kenneth Halsband
Mark Fischer
Matt Battaglia
Görüntü Yönetmeni        Frederick Elmes, ASC
yapım Tasarımcısı        Tony Fanning
Editör        Jay Cassidy, A.C.E.
Kompozitör        Thomas Newman
“Winter” Seslendiren        U2
Kıyafet Tasarımcısı        Durinda Wood
Kast        Avy Kaufman, CSA
Lokasyon Kast        Jo Edna Boldin, CSA

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Son Umut - The Walter Divine (2014) Üç Harfliler 3: Karabüyü (2016) Süperstar: Hayallerinin Peşinden Koş - Secret Superstar (2017) Üç Bin Yıllık Bekleyiş - Three Thousand Years of Longing (2022) Paris’te Son Konser - The Concert (2010) Jumanji: Vahşi Orman - Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)

Leave a comment