ALTIN KOZA’DA FATOŞ GÜNEY İLE “UMUT” YOLCULUĞU

ADANA’DA SİNEMA TURU, TARİHE “UMUT”LA BAKMAK

IŞIL ÖZGENTÜRK İLE SİNEMA ATÖLYESİ

Zeydan Karalar: “Yılmaz Güney’in hemşerisi olmaktan gurur duyuyorum.”

Adana Büyükşehir Belediyesi Zeydan Karalar’ın başkanlığındaki 28. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, film gösterilerinin yanı sıra etkinliklerle de sinemaseverlere beyaz perdenin büyülü atmosferinde farklı yolculuklara çıkarmaya devam ediyor.

Yılmaz Güney’in ‘Umut’ filmi gösterimi, filme ev sahipliği yapan, başlama sahnesinin çekildiği Adana Tren İstasyonu’nda Fatoş Güney’in katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte Festival Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk’ün hazırladığı Yılmaz Güney belgeseli yayınlandı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte Karalar, “Yılmaz Güney Bütün Adanalıların hem yüreğinde, hem kalbinde. Aynı zamanda bütün Türkiye’nin ve dünyanın kalbinde. O kadar değerli bir insan ve o kadar değerli bir sanatçı ki; ‘Ben Yılmaz Güney’i sevmiyorum, takdir etmiyorum’ diyen tek Adanalıya rastlamadım. Bunu da fazlasıyla hak ediyor tabii” dedi.

Umut filmiyle ilgili de hatıralarını anlatan Başkan Zeydan Karalar, “12 ya da 13 yaşındaydım. Yavaş yavaş bilinçleniyoruz, palazlanıyoruz. Yaşar Kemal’den, Yılmaz Güney’den, Orhan Kemal’den etkilenmemek mümkün değil. Yaşar Kemal’in, Yılmaz Güney’i sinemaya teşvik eden, dünya çapında bir yazar olarak bizim karakterimizin oturmasında, Yılmaz Güney’le birlikte çok önemli yeri var. Umut’u seyrettiğimizde, film hüzünlü bir sona sahip olmasına rağmen, bizlere mücadele duygusunu, hırsını, kararlılığını verdi. Bütün olumsuzluklara, baskılara, haksızlığa, hukuksuzluğa ve kötülüğe rağmen direnmeyi öğretti. Kazanma umudunu hiç kaybetmemeyi öğretti. Ben o yıllardan bu yana öyle yaşadım ve mücadele ettim. Ben de hep halkıma güvendim. Yılmaz Güney’in hemşerisi olmaktan büyük onur duyuyorum” diye konuştu.

HALKININ ONU BAĞRINA BASTIĞINI HİSSEDİYORUM

Fatoş Güney ise ‘’Şu anda çok duyguluyum. Bu atmosfer bana 1970 yılını ve Yılmaz’la Umut’u çekmek için Adana’ya ilk gelişimizi hatırlattı. İçimi cız ettirdi. ‘’Umut’’ filmi Yılmaz’ın babasının hikayesiydi. Gerçek yaşadığı bir olaydan çıkmıştı. Mucize bir filmi diye nitelendiriyorum. En ilkel şartlarda, en zor şartlarda, negatiflerin çok az olduğu, baskıyla çekilmiş bir film. Tük Sineması’nda bir mihenk taşıdır. Böyle etkinliklerde onu çok yakınımda hissediyorum. Halkının bağrına bastığını ve yaşattığını hissediyorum’’ dedi.

Film gösterimine, Yılmaz Güney’in kardeşi Yaşar Pütün ve Güney’in filmlerinin yapımcısı, yakın dostu Abdurrahman Keskiner de katıldı.

IŞIL ÖZGENTÜRK İLE SİNEMA ATÖLYESİ

Festival etkinliklerinden Kısa Film Atölyesi’nde, yönetmen Işıl Özgentürk sinema öğrencilerle bir araya gelerek dünüyle bugünüyle sinemayı konuşuyor. Özgentürk, genç sinemacılarla ve sinema tutkunlarıyla, deneyimlerini ve bilgi birikimini paylaşıyor.

“LACİVERT GECE”, “DERMANSIZ” VE “KORİDOR” FİLMLERİNİN GALALARI YAPILDI

Festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışma filmlerinden ‘’Lacivert Gece”, “Dermansız” ve “Koridor” filmlerini galası yapıldı.

Erkan Tahhuşoğlu’nun yönettiği “Koridor” filmi, Muhammet Çakıral’ın yönettiği “Lacivert Gece” ve yönetmenliğini Hakkı Kurtuluş ile Melik Saraçoğlu’nun yaptığı “Dermansız” filmleri, dünya prömiyerlerini Adana Altın Koza’da gerçekleştirdi.

“Lacivert Gece”nin gösterimine yönetmen Muhammet Çakral, oyuncular Cansu Fırıncı, Güliz Gençoğlu, Ümit Çırak, Beyaz Metin ve görüntü yönetmeni Emre Karadaş katılırken, “Koridor”un galasına ise yönetmen Erhan Tahhuşoğlu, yapımcı İris Tahhuşoğlu, oyuncular Emel Göksu, Ayşe Demirel ve yapımcı Yunus Yunusoğlu katıldı. Senaritst, yapımcı, yönetmen Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun katıldığı Dermansız’ın gösterimlerinin ardından film ekipleri seyircilerin sorularını yanıtladılar.

FESTİVALDE NELER VAR?

18 EYLÜL CUMARTESİ
SAAT: 11.00 KISA FİLM ATÖLYESİ
Moderatör: Işıl Özgentürk
Yer: Seyhan Oteli
SAAT: 14.00 PANEL: DİJİTAL PLATFORMLAR VE SİNEMA
Moderatör: S. Kıvanç Türkgeldi
Katılımcılar: Doç. Dr. Hakan Erkılıç, Timur Savcı, Dr. Ersan Ocak, Seda Üge Yardım
Yer: AB Belediye Tiyatro Salonu
SAAT:14.00 ALTIN KOZA KENT FORUMU

“ADANA TURİZM VE KÜLTÜR EYLEM PLANI” KAPSAMINDA SİNEMANINI KENT İÇİN ÖNEMİ
Yer: 75. Yıl Sanat Galerisi
BÜYÜK ÖDÜL TÖREN

SUNUCU: ŞEBNEM ÖZİNAL, VOLKAN SEVERCAN

UZUN METRAJ FİLM GÖSTERİMLERİ, AÇIKHAVA FİLM GÖSTERİMLERİ (GONDOL), YAZLIK SİNEMA FİLM GÖSTERİMLERİ, İLÇELERDE GEZİCİ SİNEMA (Saat ve yerle ilgili detaylı bilgilere ve festival programına “www.altinkozaff.org.tr” internet sitesinden ulaşabilirsiniz.)

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gitmek: Benim Marlon ve Brandom (2008) Şeker Çocuk - Honey Boy (2020) Çernobil’in Sırları - Chernobyl Diaries (2012) Bir Nefes - Ein Atem – One Breath (2017) Tepelerin Ardında - Beyond The Hills (2013) Saftirik Greg’in Günlüğü: Bende Bu Şans Varken - Diary of a Wimpy Kid: The Long Haul (2017)