“ESARET GÜNLÜĞÜ” 3. VE 4. BÖLÜM

Yapımı TMC, yapımcılığı Mustafa Karahan, yönetmenliği Cem Fakir, danışmanlığı Prof. Dr. Azmi Özcan  tarafından gerçekleştirilen ve Petline Petrol Dağıtım’ın katkılarıyla  13 bölüm olarak hazırlanan belgesel dizinin jenerik müziği Kıraç, bölüm müzikleri Ediz Hafızoğlu tarafından yapıldı Belgesel dizinin bu haftasonu yayınlanacak bölümünde esirlerin Mısır ve Hindistan’da yaşadıkları konu ediliyor.

İngilizler, Birinci Dünya Savaşı’nda esir aldıkları Türk askerlerinin çoğunu Mısır’daki kamplara götürdüler. Esirler ya çöl güneşi altında yürütülüyor ya da üstü açık vagonlarda kamplara taşınıyordu. Esirler, kamplara gelir gelmez geniş bir avluya alınıyor, üniformaları çıkartıldıktan sonra dezenfekte ediliyorlardı. Esirlerin 15 günde bir mektup yazma hakkı vardı ancak bu mektuplar sansürden geçmeden gönderilmiyordu. Çoğuna ya hiç mektup gelmiyor veya çok az geliyordu.Mısır’daki kamplarda uzun yıllar kalan Türk savaş esirleri, günlerini sosyal ve kültürel faaliyetlerle geçiriyorlardı. Kamplarda milli günler ve dini bayramlar hep birlikte coşkuyla kutlanıyordu. Mısır’daki kamplarda Türk savaş esirleri arasında dizanteri, verem, sıtma trahom gibi birçok hastalık yaygındı. Ancak bu hastalıklardan birisi, çok sayıda esirin hayatına mal oldu. Diğer esir kamplarında pek görülmeyen bu hastalığın adı “Pellagra”ydı. B3 vitamini eksikliğinden kaynaklanan bu hastalık yaklaşık 4 bin esirin hayatına mal olmuştu. Mısır’daki kamplarda esaret hayatı geçiren 100 binden fazla Türk esirinden bir bölümü bir daha vatana dönemedi, ailelerine kavuşamadı.

İngilizler, Irak cephesinden aldıkları Türk esirlerini uzak diyarlardaki sömürgelerine gönderdi. Bunlardan biri, Güney Asya’nın büyük ve kalabalık ülkesi Hindistan’dı.
Esirler, bir süre Irak’taki geçici kamplarda tutuluyor, daha sonra Umman Denizi üzerinden Hindistan’a gönderiliyordu. Gemilerden indirilen esirler, trenlere doldurularak Hindistan içlerindeki kamplara götürülüyordu. Esirlerin kaldığı binalar taş ve briketten inşa edilmişti. Esir subayların kampın içinde serbestçe gezinmelerine ve zaman zaman da şehre çıkıp dolaşmalarına izin veriliyordu. Ancak erlerin yerel halkla temasları yasaktı. Esirlerin en fazla şikayeti haberleşme konusundaydı. Birçoğu ailelerinden haber alamıyordu. Esirler alışık olmadıkları iklim şartları ile karşı karşıya idi. Aşırı derecede yakıcı ve kavurucu sıcaklar, yoğun ve yüksek derecede nem ve ve dinmeyen yağmurlar!.. Hindistan’daki kamplarda yüzlerce savaş esiri, esaret şartlarına uyum sağlayamayarak hayatını kaybetti. Her biri törenle defnediliyor, mezarlarının başına, adları, birlik ve esaret numaralarını belirten levhalar dikiliyordu.

“Esaret Günlüğü” belgeselinin 3. ve 4. bölümleri 01 Aralık 2012 cumartesi günü saat 18.10 da, tekrarı 02 Aralık 2012 Pazar günü saat 14.10 NTV de yayınlanacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hadi be (2022) Zor Kazanç - Pain & Gain (2013) Takiye: Allah’ın Yolunda (2010) Entourage (2015) Ren Altını - Rheingold (2023) Azem 3: Cin Tohumu (2016)

Leave a comment