Dune Grafik Roman: 1. Kısım – Dune
Frank Herbert’ın bilimkurgu romanı Dune’un kusursuz grafik roman uyarlaması: DUNE Grafik Roman, 1. Kısım

Feodal bir uzak gelecekte geçen Dune, genç Paul Atreides’in hikâyesini anlatır. Atreides Hanedanı, evrendeki en değerli madde olan melanj “baharatının”
tek kaynağı olarak bilinen Arrakis gezegeninin kontrolünü kabul etmiştir. İmparatorluğun güçleri Arrakis’in kontrolü için birbirlerinin kuyusunu kazarken, politika, din, ekoloji, teknoloji ve insani duyguların çok katmanlı, karmaşık etkileşiminden benzersiz bir hikâye doğacaktır.

Brian Herbert ve Kevin J. Anderson’ın orijinal esere birebir sadık kalan
üç ciltlik adaptasyonunun ilkini Raúl Allén ve Patricia Martín şahane çizimleriyle görsele aktarıyor.

“Raúl Allén ve Patricia Martín, orijinal hikâyeyi en ince ayrıntısına kadar ilgi çekici biçimde görsel dile aktarmışlar.”
– Eric Heisserer, Denis Villeneuve’ün Geliş filminin Oscar adayı senaristi

Çevirmen: Dost Körpe

Geri Giden Saat

“Edward Page Mitchell, Amerika’dan çıkan en büyük bilimkurgu yazarlarından biri.” – Sam Moskowitz

“Bu öykülerin her biri ziyadesiyle ilgi çekici.” – Lester Del Rey

“Amerikan bilimkurgusunun kayıp devi” olarak tanımlanan, yazdıklarının çoğunu New York’taki The Sun gazetesinde imzasız olarak yayımlayan Edward Page Mitchell, birçok konuda ilklerin yazarı. Geri Giden Saat ise yazarın en seçkin bilimkurgu öykülerinin bir araya getirildiği, özgün bir öykü derlemesi.

Bilimkurgunun en büyük yazarlarından biri olan H.G. Wells’e de ilham olduğu düşünülen Edward Page Mitchell aynı zamanda döneminin en başarılı gazetecilerinden biridir. Öyküleri unutulmaya yüz tutmuş olsa da 1973’te bilimkurgu tarihçisi Sam Moskowitz’in titiz çalışması ve yayımladığı detaylı
bir derlemeyle hak ettiği ilgiyi görmeye başlamıştır.

Sevdiği kadınla evlenebilmek için matematiğin sınırlarında gezinmek zorunda
kalan bir genci anlatan “Takipomp”, bilimsel bir süreç sonucu görünmez kalan bir adamın trajedisini gözler önüne seren “Kristal Adam”, bir zaman
makinesini konu alan ilk öykü olan “Geri Giden Saat”, bu derlemedeki öykülerden sadece birkaçı.

Zaman yolculuğu, androidler, zihin transferi, bilgisayarlar… Geri Giden Saat’in sayfalarında bilimkurgu tarihinin derinliklerinden gelen ilklere şahit olacaksınız.

Geri Giden Saat, bilimkurgunun ilk kıvılcımları.

Çevirmen: Doğaç Yavuz

Lanetli Otel

“Lanetli Otel, dramatik bir dehşet gösterisi.” – Peter Ackroyd

Lord Montbarry’nin İtalya’da gizemli ve ürkütücü eşi Kontes Narona’yla balayındayken ani ölümünden bir süre sonra lordun ailesi tatil için Venedik’e gider. Orada kalacakları otel ise lordun balayında hayatını kaybettiği ve uşağının ortadan kaybolduğu eski konaktır.

Otelde kalmaya başladıklarında birçoğu paranormal olaylar yaşamaya başlar. Tuhaf bir koku, uyutmayan kâbuslar ve hatta tavanda süzülen bir kafa…
Lordun huzursuz ruhunun musallat olduğundan şüphelenen yakınları onun ölümünün ardındaki sır perdesini aralamak istediklerinde korkunç
bir vakayla karşılaşacaklardır.

Geceyi sakın 14 numaralı odada geçirme…

Çevirmen: Serim As Özdemir

Şoför Mustafa

“Bir makine adam gibi… Sabah kalkıyor, garaja… Garajdan otomobili alıyordum ve artık büyük bir çarkın bir dişi gibi oluyordum. Şehrin içinde gürültü, kalabalık, kavga ve dert içinde… Müşteriyle atışarak, trafik memurlarıyla çatışarak, yayalarla, başka şoförlerle kavga ederek… Günde en aşağı dört beş kere ölüm tehlikesi atlatarak bir tek gaye için yaşıyordum. Bu gayem benimkilerin rızkını temindi. Onu düşünüyordum.”

Mustafa evli, iki çocuk babası bir şoför. Ancak karısı ve çocuklarıyla pek de mutlu olduğu söylenemez. Tatminsiz bir hayatı var. Üstelik ekmek teknesi, arabası dökülüyor.

Mustafa’nın hayatındaki yegâne heyecan Kemeraltılı Zerrin. Zerrin bir seks işçisi ve ne hikmetse her seferinde kancayı şoförlere takıyor. Hatta yakın geçmişte iki şoför onun için birbirine girmiş, biri mezarı, diğeri kodesi boylamış.

Mustafa, Zerrin’in kendisine olan ilgisinin farkında. Ama onun varlığından derin bir ıstırap da duyuyor. Çünkü Mustafa’nın kız kardeşi Melek de Zerrin gibi bir seks işçisi. Onun en büyük öfkesi, nefreti ve en derin utancı, vicdan azabı bu.

Şoför Mustafa, Suat Derviş’in bir zanaatkâr gibi yıllar içinde ustalaştığını kanıtlayan, daha önce farklı romanlarında ele aldığı, aklını ve ruhunu kurcalayan meselelerin, çatışmaların âdeta billurlaştığı bir roman.

Serdar Soydan’ın, Suat Derviş’in kariyeri boyunca tekrar tekrar ele aldığı konuları, benzer karakterleri irdelediği “Birbirinden Doğan Kadınlar ve Romanlar” başlıklı yazısıyla.

Moskova ’80: Soğuk Savaş’ın Doruk Noktası

Ülkelerin sportif olduğu kadar sporun ardında gizlenen muazzam politik rekabetine de sahne olan bir organizasyon: Olimpiyat oyunları. Sporun dünya siyasetiyle iç içe geçtiği, dünyanın her gün yeni bir şokla dalgalanmaya aşina olduğu yetmişli yılların kapanışı için de 84 yıllık modern olimpiyat tarihinde komünist bir ülkede gerçekleştirilen ilk oyunlar olan 1980 Moskova Olimpiyatları’ndan daha iyi bir gösteri bulunamaz.

Sovyetlerin Afganistan’a müdahalesi ve Dètente döneminin zora girmesinin gölgesinde gerçekleşen ve geniş bir boykota hedef olmanın yanında birçok ilke de vesile olan Moskova Oyunları, hem spor hem de siyaset bağlamında derin bir incelemeyi hak ediyor. Siyaset bilimi ve spor sosyolojisi üzerine araştırmalarıyla tanınan Selim Rumi Civralı, geniş bir tarihsel perspektif ve politik çözümleme üzerinden özelde Moskova Olimpiyatları’nı, daha genelde ise Sovyet rejiminin spor politikalarının etkilerini, spor-siyaset ilişkisini ve süpergüçlerin bu ilişki üzerinden yürüttükleri diplomasiyi konu ediniyor.

Gölge Yükseliyor / Zaman Çarkı 4

“Zaman Çarkı döner, Çağlar gelip geçer, efsaneleşen anılar bırakır ardında. Efsaneler solarak mit olur ve onları doğuran Çağ yeniden geldiğinde
mitler bile unutulur.”

Fantastik edebiyat devi Robert Jordan’ın kaleminden çıkan Zaman Çarkı destanı dünya çapında milyonların hayal gücünde yer etti. Ayrıntılı dünyası, en ince detayına kadar düşünülmüş büyü sistemi, gönüllere taht kuran karakterleri, Zaman Çarkı’nın okurlar tarafından bu kadar sevilmesinin sadece birkaç sebebi. Zaman Çarkı’nın etkileri, Patrick Rothfuss, Brandon Sanderson,Brent Weeks gibi günümüzün en büyük fantastik yazarlarının eserlerinde görülebilir.

Tear Taşı denen efsanevi kale düşmüştü. Aiel, kehanetin çağrısıyla ortaya çıkmış ve Işık’ın yolunda yürümeye başlamıştı. Ve yalnızca Yenidendoğan Ejder’in tutabileceği kılıç Callandor, Rand’ın elindeydi.

Fakat Karanlık Varlık’ın tutsak olduğu Shayol Ghul’un gücü azalıyor ve Terkedilmişler gittikçe güçleniyordu. Rand karşı koyacaksa Karanlık Varlık’ın yozlaştırdığı Gerçek Kaynak’ın eril yarısını kontrol etmeyi öğrenmeliydi…
ama bu gücü kontrol edebilecek miydi?

İki Nehir’in tehlikede olduğunu öğrenen Perrin ise Faile Bashere’yle köylerine geri dönecekti. Elayne, Nynaeve al’Meara, Juilin Sandar ve Thom Merrilin’in ise tehlikeli bir görevi vardı: Kara Ajah’ı avlamak.

Ejderha, bir kez daha zamanın rüzgârlarında havalanacak.

“Robert Jordan, kadim fantastik edebiyat geleneğinde yapılacak daha çok şey olduğunu gösteriyor.” – Orson Scott Card

“Zaman Çarkı kitapları hayatımda bir dönüm noktası.” – Robin Hobb

Çevirmen: Niran Elçi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Belalı Karakol - Copshop (2021) Gelinlerin Savaşı / Bride Wars (2009) Büyükler 2 - Grown Ups 2 (2013) I Wanna Dance With Somebody (2022) Çekmeköy Underground (2015) Şeytan Geçidi - Devil’s Pass (2013)