Jim Carrey söyleşisi

Jim Carrey’yi “Yeni Yıl Şarkısı”nın beyaz perde versiyonunda Scrooge olarak kadroya dahil etmek o kadar iyi bir fikir ki, bunu neden kimse daha önce akıl etmedi diye merak ediyorsunuz. Neyse ki yönetmen Robert Zemeckis bunu akıl etti ve sonuç Disney’in “Yeni Yıl Şarkısı” adlı filminde yıldız oyuncu Geçmiş, Bugün ve Gelecek Noellerin Hayaletleri’nin dadandığı ve yeni yıl ruhunun gerçek anlamını öğrenen huysuz bir cimriyi oynuyor. Carrey aynı zamanda üç hayaleti birden oynarken, Colin Firth, Gary Oldman, Robin Wright Penn ve Bob Hoskins gibi diğer oyuncu arkadaşlarının da birkaç rolü birden bulunuyor. Carrey’yle “Yeni Yıl Şarkısı” üzerine konuştuk; Robert Zemeckis ve yıldız oyuncusu, yeni 3 Boyutlu filmlerinin birkaç dakikasını –  o sırada çalışmalar hala devam ediyordu – coşkulu, gözlüklü izleyicilere gösterirken, Dickens tarzı atlar, at arabaları ve şiddetli kar yağışıyla tamamlanan kış manzarasıyla dışarıdaki Akdeniz iklimi zıtlık oluşturuyordu. “Scrooge’u oynamanın en iyi yönü herkesin içinde bir parça Scrooge olması,” dedi Carrey. Oyuncu daha önce “Grinç” filminde Noel tatilini zehir etmişti. “Yalancı Yalancı, ” “Aman Tanrım!;” “Sil Baştan” ve “Bay Evet” gibi diğer filmlerinin muhtemelen hatırlatılmasına gerek yok.

Soru: “Yeni Yıl Şarkısı” yayımlanalı 150 yıldan fazla oldu. Sizce neden hala bu kadar popüler?
Jim Carrey: Bugüne kadar yazılan en iyi değişim ve günahlarından arınma hikâyelerinden biri ve temaları gerçekten evrensel. Herkesin, sevildiğini hissetmeyen ve karşılığında sevmeyen biri fikriyle kendini bağdaştırabileceğini düşünüyorum. Scrooge hayatıyla yüz yüze geldi, yaşamış olduğu hayatı ve eğer değişmezse hayatının nasıl olacağıyla.Elbette tüm bunlar çok fantastik bir şekilde gösteriliyor, onu ziyarete gelen hayaletler falan, fakat kim kendi hayatına şöyle bir bakmamıştır ki? Kim geleceğe bakıp ‘Vay canına! Bundan bir şey çıkartmalıyım!’ dememiştir ki?

Soru: Çocukken hikâyeyi okuduğunuzu veya bir film versiyonunu izlediğinizi hatırlıyor musunuz?
Jim Carrey: Evet, “Yeni Yıl Şarkısı” ile tanışmam, İngiliz aktör Alastair Sim’in oynadığı film versiyonuyla oldu [1951]. Scrooge’u canlandırarak harika bir iş çıkarmıştı. Sanki ağzında sürekli kötü bir tat varmış gibiydi ve her yönüyle kötü bir karakter yaratmıştı ki acısını şiddetli bir şekilde hissediyordunuz ve ben de bunu belirtmek istedim: sevgisiz bir hayatın birine getirdiği sertlik. Elli yaşına geldiğin zaman hak ettiğin yüze sahip olursun diyen bir deyim vardır ve ben düşüncelerimizin ve duygularımızın neticede görünüşümüzü oluşturduğuna kesinlikle inanıyorum.  Scrooge acının yol haritası gibi.

Soru: Alastair Sim filmi olan “Yeni Yıl Şarkısı”ndan bahsettiniz, bu elli veya altmış farklı film versiyonundan sadece biri. İkna edilmeniz için Robert Zemeckis’in hikâyenin yeniden anlatılmaya değer olduğuna dair bir yaklaşımı oldu mu?
Jim Carrey:   Bir hikâyeyi insanlara daha önce gösterilmeyen bir şekilde sunabiliyorsanız, beyaz perdeden dışarı fırlayıp insanları duygulandırabiliyorsanız, bu beni heyecanlandırır. Robert’ın bütün filmlerini izledim – “Roger Rabbit,” “Yeni Hayat,” “Kutup Ekspresi” ve diğerleri – ve öyle bir yeteneği var ki özgün bir şeyler yapabileceğini biliyordum.

Soru:  Scrooge tamamıyla ikonik bir karakter. Onu oynamanın en iyi yönü neydi?
Jim Carrey:  Bir karakterin kafasının içine girmeyi gerçekten seviyorum, bu bir klişe gibi gelebilir fakat psikolojiyi hep sevdim ve insanların oldukları kişi haline nasıl geldiklerini anlamaya çalıştım. Ayrıca Robert’ın tüm hayaletleri oynamam gerektiği fikri hoşuma gitti, bence bu dâhice çünkü tüm o farklı hayaletler, Scrooge’un karakterinin farklı yönleri olabilirdi. Yani hepsi çok Freudyen.

Soru: Scrooge’u farklı yaşlarda da oynamak zorunda kaldınız…
Jim Carrey: Eğer bu şekilde bakarsanız, sekiz farklı karakter söz konusu olur. Çünkü yedi yaşındaki Scrooge’un zihniyetine sahip olmam gerekiyordu ve ardından  diğer herkesin gidecek bir yeri varken birden bire kimsenin gelip onu yetimhaneden almayacağını fark eden biraz daha büyümüş ergen Scrooge ve böyle böyle devam ediyor. Ve elbette, büyüdükçe sesiniz değişir, kendi içinde zorlu bir mücadeleydi bu, hayaletlerin farklı aksanları da öyle.

Soru: İngiliz aksanıyla konuşabildiğinizden nasıl emin oldunuz?
Jim Carrey:  Sadece başardığımı ve bir tür uluslararası olay yaratmayacağımı umuyorum.

Soru: Peki ya filmin teknik yönleri? Performans yakalama formatında bir film ve bunun doğru anlaşılmadığını düşünüyorum…
Jim Carrey: Hayır, bence insanlar bunun bir seslendirme işi olduğunu düşünüyorlar fakat bence daha çok rol yapmak gibi bir şey. Tüm oyuncular bir odada birlikteler ve kameranın yakaladığı komple bir performans sergiliyorlar. Sadece görüntüler daha sonra bilgisayarla işleniyor, filme o hayret verici görünümü vermek için.

Soru: Yani oldukça doğal geliyor?
Jim Carrey:  Evet, tuhaf bir spandeks kıyafet giymeniz ve içinde birkaç kamera bulunan bisiklet kaskına benzeyen bir şey takmanız dışında, yakın plan çekim yaptığınızda garip oluyor. Robin Wright Penn’le bazı sahnelerimiz vardı, klank, klank, klank. Boynuzlarımızı kenetliyor gibiydik.

Soru: Son olarak, sizce “Yeni Yıl Şarkısı”ndan alınacak bir ders var mı ve bunu  nasıl ifade edersiniz? Ayrıca en sevdiğiniz Noel anınız nedir?
Jim Carrey:  Bence masaldan alınacak ders, sevmek: kendini sevmek, etrafındaki insanları sevmek ve bir başkasının hayatını değiştirebileceğini bilmek. En sevdiğim Noel anım çocukluğuma ait. Benim için en önemli şey ağacın altına uzanmak ve gözlerimi kısarak ışıklara bakmaktı. Ayrıca Johnny Mathis ve diğer tüm Noel şarkılarını dinlemeyi severdim ve bildiğim kadarıyla bu şarkılar hiç eskimedi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Chaos Walking - Kaos Yürüyüşü (2021) Büyük Hata - Chloe (2010) Mini Fenomen (2021) İlk Aşk - Hatsukoi (2020) Kod 355 - The 355 (2022) Saftirik Greg’in Günlüğü: Rodrick Kuralları - Diary Of a Wimpy Kid: Rodrick Rules (2012)

Leave a comment