Şef Hakan Şensoy yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası; Cemal Reşit Rey’in “Ondes Martenot ve Yaylılar için Poem”, Ulvi Cemal Erkin’in “Sinfonietta”, Hakan Şensoy’un düzenlediği “Düğün Evi” ve Turgay Erdener’in “Mİ’den Dört Bölüm” adlı eserlerinin yer aldığı özel bir repertuvarla CRR sahnesinde olacak.  

Şef Hakan Şensoy yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası, 27 Mayıs Cuma günü CRR’de müzikseverlerin karşısında olacak. Orkestra konserde; Cumhuriyet döneminde Türk Beşleri arasında yer alan Cemal Reşit Rey’in “Ondes Martenot ve Yaylılar için Poem” ve Ulvi Cemal Erkin’in “Sinfonietta” adlı eserleri ile Şef Hakan Şensoy’un düzenlediği “Düğün Evi” ve son kuşak bestecilerin önde gelen isimlerinden Turgay Erdener’in “Mİ’den Dört Bölüm” adlı eserlerini seslendirecek. Sanatseverlere Türk müziği ziyafeti verecek olan konser, 20.00’de başlayacak. Program öncesinde 19.00’da Şef Hakan Şensoy ile uzman müzikolog ve müzik yazarı Ersin Antep fuaye alanında konsere ilişkin söyleşi yapacak.

Cemal Reşit Rey, “Ondes Martenot ve Yaylılar için Poem”
Teknolojik çalgıların yeni yeni icat edildiği ve müziğin devrimsel baş kaldırışının adeta manifestosunun yazıldığı 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, “Ondes Martenot” çalgısı Maurice Martenot tarafından1928 yılında bulundu. Dünya müziğindeki ilerlemeleri yakından takip eden Cemal Reşit Rey çalgı bulunduktan sadece 6 yıl sonra 1934 yılında “Ondes Martenot ve Yaylılar için Poem”i besteledi. Ancak eser yazıldıktan 70 yıl sonra Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası tarafından ilk kez seslendirildi.

Ulvi Cemal Erkin, “Sinfonietta”
Yaylı Çalgılar Orkestrası için planladığı üç bölümlü “Sinfonietta” adlı eserine besteci, 1959 yılında İstanbul’da başladı. Eserin akıcı tempodaki bölümü zengin senfonik dokusu ve Erkin’in kendine özgü kişilikli anlatımının yanı sıra çalgı tekniği açısından da içerdiği güçlükler ile öne çıkıyor. İkinci bölüm segâh ve sabâ makamlarından esinlenilerek yazıldı. Son bölüm ise halk müziği unsurlarının ustaca kullanıldığı aksak ritmik yapılar ve bileşik ölçülerle öne çıkıyor.

Hakan Şensoy, “Düğün Evi”
“Düğün Evi” adlı saz eseri, Hüseyin Sadettin Arel’in 20. yüzyılın ortasından önce Türk müziğine getirmeye çalıştığı yeni bir anlayışla oluşturduğu bir oyun havasıdır. Hakan Şensoy’un kemanıyla çaldığı ilk Türk müziği olan “Düğün Evi” adlı oyun havasını özüne mümkün olduğunca sadık kalarak tekrar düzenledi.

Turgay Erdener, “Mİ’den Dört Bölüm”
Yapıtlarında yaşadığı çevrenin ve yerelliliğin etkisi olan Turgay Erdener, “Mİ’den Dört Bölüm” adlı eserini 1984 yılında yazdı. Eserin ilk seslendirilişi 1985’de Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan Şef Gürer Aykal yönetimindeki Oda Orkestrası tarafından yapıldı. Yapıtın ilk seslendirilişinde dördüncü bölüm bitirilemediğinden bu kısım çalınmadı.
Eserin daha sonraki yıllarda Rengim Gökmen yönetimindeki ‘’Düsseldorfer Symphoniker’’ orkestrası tarafından CD kaydı yapıldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ormanda Karmaşa - Jungle Shuffle (2014) Frankenstein: Ölümsüzlerin Savaşı - I Frankenstein (2014) Alt Tarafı Dünyanın Sonu - It's only The End Of The World (2017) Çağrılan (2016) Eflatun (2024) Yan Etki (2021)

Leave a comment