Çekirdekten Fincana KAHVE Mona Kitap’tan çıktı.

KAHVE ÇEKİRDEKLERİNE OLAN KÜRESEL TUTKUMUZUN TARİHİ
Çekirdekten Fincana Kahve, kahvenin küresel tarihi hakkında profesyonel bir tarihçi tarafından yazılan ilk kitaptır. Jonathan Morris bir tarih profesörü olmasının yanı sıra Amerika’da her yıl Speciality Coffee Association tarafından düzenlenen Yılın En İyi Kahve Ürünü yarışmasının jüri üyesidir. Morris kendisi de iyi bir tiryaki olarak keyifle hazırladığını söylediği kitabında; dünyada kahvenin zamanla damaklarda nasıl tat bulduğunu; dünyanın değişik bölgelerinde bu tadın ne kadar farklılık gösterdiğini; kahveyi kimin, neden ve nerede içtiği; nasıl hazırlandığı ve tadının neye benzediği konularını açıklıyor.
Aynı zamanda kahve sektörünün arkasındaki ticareti, aracıları, kahvenin kavrulma işlemini yapanları, kahve makineleri sanayisini, kahve tüketici ve üreticilerini ayrıca tüm bunları jeopolitik olarak birleştirenleri de analiz ederken enfes kahveli tarifler eklemeyi de ihmal etmiyor.

“Kahvehanelerin erken tarihinde, benzer kısıtlamaları Habsburg İmparatorluğunda, özellikle Osmanlı İmparatorluğu ile sınırı olan ve sürekli Osmanlılar tarafından istilaya uğrayan bölgelerde görmek kuvvetle muhtemel. Bir Türk heyeti, barış antlaşması için 1665 yılında Viyana’ya gönderildi. Antlaşma, kahve hazırlama ile suçlanan iki adamı da kapsıyordu. 1666 yılına dek, iddialara göre heyet ülkeyi terk ettiğinde, ülke içinde kahve ticaretinin gelişimi başladı. Gelişme gösteren ticaret, 1685 yılında kahve hazırlama ve satma için ilk lisansı alan, Johannes Diodato gibi Ermenilerin işletmesine girmiştir. Bu durum, 1683 Viyana Kuşatması sırasında Osmanlı hatlarının arkasındaki casus Georg F. Kolschitzky’nin, geri çekilen Türklerin arkalarında bıraktığı kahve çekirdeği çuvallarını ele geçirip, onları şehre dağıttığına dair abartılı öyküyle çelişiyor.
Kolschitzky Türk elbisesiyle kendi dükkânını açmak gayesiyle yetkililerden izin almak için dilekçe verirken, şehirde kahve işportacılığı yaptı. Kendisine kahvehane açma ruhsatı verildiğinde, ünlü kahvehanesinin üzerine “Mavi Şişe” tabelasını yerleştirdi. 1697’de Kolschitzky’nin ölümünden üç yıl sonra bu ruhsat kullanılarak Bruderschaft der Kaffeesieder (Kahveci Kardeşliği) kuruldu. En önemli yenilikleri, müşterileriyle birlikte istenilen renk tonunu belirtecek renk çizelgesi kullanarak kahveye süt eklemekti. Aslında bu Kapunizer adı verilen bir içecekten alıntıydı. Kapunizer, Capuhin yani Fransisken keşişlerinin giydiği kıyafetten gelen bir isimdir.”
Kahve küresel bir içecektir. Örneğin Antarktikalı bilim insanları kahvelerini sever. Uluslararası uzay istasyonlarında bile İtalyan espresso makineleri vardır.
Kahvenin yolculuğu, Etiyopya ormanlarından Latin Amerika çiftliklerine; Osmanlı kahvehanelerinden günümüzün üçüncü dalga kafelerine; kahve cezvelerinden kapsül makinelerine dek süregelmiştir.

JONATHAN MORRIS
Hertfordshire Üniversitesinde profesördür. The Cappuccino Conguest adlı bir sosyal sorumluluk projesi sayesinde kahve kültürüyle daha yakından ilgilenmeye başladı. Avrupa ve İtalya tarihinde kahve ticareti ve sosyokültürel etkilerini araştırdı.
Amerika’da her yıl Speciality Coffee Association tarafından düzenlenen Yılın En İyi Ürünü yarışmasında jüri üyesidir.

Mona Kitap, Alfa Yayın Grubunun bir markasıdır.
Adı: Çekirdekten Fincana Kahve
Yazarı: Jonathan Morris
Türü: Güncel
1. Baskı: Ocak 2021
Sayfa: 248 Sayfa

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Eksik (2015) Halk Düşmanları - Public Enemies (2009) Yaratıcı - The Creator (2023) Mavi Adam - The Blue Man (2014) Maşa ile Koca Ayı 4 - Masha And The Bear: Masha's Songs (2021) Zavallılar - Poor Things (2024)