AVRUPA MÜZELER ZİRVESİ BURSA’DA TOPLANIYOR.
AVRUPA MÜZE FORUMU (EMF) 26 ÜLKEDEN, 97 FARKLI MÜZE VE KURUMDAN 200 KİŞİNİN KATILIMIYLA 6–9 MAYIS TARİHLERİ ARASINDA, TÜRKİYE’DE İLK KEZ BURSA’DA YAPILACAK.

Avrupa müzelerinin standartlarını yükseltmek amacıyla 1977 yılında kurulan Avrupa Müze Forumu 06 – 09 Mayıs 2009 tarihleri arasında Bursa’da gerçekleştirilecek.

Tarihi dokusu, doğal güzellikleri ve asırlardır korunmuş değerleri ile dünyanın çekim merkezlerinden biri olan Bursa, Avrupalı müzecileri de bir araya getiriyor.

Bursa Kent Müzesi’nin, EMF tarafından ödüllendirilmesinin ardından EMF yetkililerinin 1,5 yıl önce kente geldikten sonra Bursa’da yapılmasına karar verilen Avrupa Müze Forumu’nda 26 ülkeden 97 farklı müze ve kurumdan 200 konuk ağırlanacak.Son olarak 2008 yılı Mayıs ayında İrlanda’nın Dublin kentinde yapılan forum, Türkiye’de ilk kez Bursa’da düzenleniyor.

LÜKSEMBURG PRENSESİ DE KATILACAK

Tüm Avrupa’nın 3 günlüğüne Bursa’da buluşacağı büyük foruma Lüksemburg Prensesi Sibilla de Luxemburg (Sibilla Sandra Weiller), EMF değerlendirme komitesi üyesi olarak katılacak. Avrupa Konseyi öncülüğünde gerçekleştirilecek programa Ayrıca, İspanya Irun’daki Oiasso Roma Müzesi’ni temsilen foruma katılacak olan İspanya Irun Belediye Başkanı Jose Antonio Santano ile Bask Bölgesi Belediye Meclis Üyesi Maria Jesus Aramburu’da Bursa’ya gelecek yabancı konuklar arasında yer alıyor.

MÜZELER  “AVRUPA YILIN MÜZESİ ÖDÜLÜ” İÇİN YARIŞACAK

Edebiyat, arkeoloji, tarih, etnografya, bilim, teknoloji, ulaşım, denizcilik, doğa tarihi, eğitim, polis, hayat hikâyeleri, oyuncak ve şairler için kurulmuş birçok müzenin temsilcisinin katılacağı forumda tüm müzeler, yüksek standartlarını sergileyerek Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne layık olmaya çalışacaklar. Ayrıca kütüphaneler, şehir ve ulusal müzelerin de katılacağı forumda Türkiye’den bu yıl İstanbul Modern Sanatlar Müzesi ile Ankara Vakıflar Müzesi ödüle aday olacak. Gelecek yıl Finlandiya’nın Tampere şehrinde düzenlenecek forumda ise yine İstanbul Oyuncak Müzesi ile Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’ne aday olacak.

ÖDÜL TÖRENİ 9 MAYIS’TA ALTIN CEYLAN GAZELLA SALONU’NDA

İstanbul’daki 2 günlük şehir turunun ardından Bursa’ya gelecek olan Avrupalı müzeciler, 3 gün boyunca Bursa’daki tüm tarihi ve turistik mekânları ziyaret ederek incelemelerde bulunacaklar. Avrupa Yılın Müzesi Ödülü ile ilgili aday müze temsilcileriyle mülakatların yapılacağı forumun Ödül Töreni ise 9 Mayıs akşamı 18.00 – 20.00 saatleri arasında Altın Ceylan Gazellla Salonu’nda gerçekleştirilecek.

“BURSA MÜZECİLİK KONUSUNDA KALİTESİNİN İSPATLADI”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Avrupa Müze Forumu’nun Türkiye’de ilk defa Bursa’da yapılmasının önemine değindi. 2006 yılında Portekiz’in Lizbon kentinde yapılan forumda Bursa Kent Müzesi’nin Gezilmeye Değer Müze Ödülü’ne layık görüldüğünü hatırlatan Altepe, “Bu ödülle birlikte Bursa, müzecilik konusundaki kalitesini ispatlamıştır. Bursa’da da bir toplantı yapılması ile ilgili karar da Lizbon’da alındı. Öte yandan Bursa’da yapılacak zirve yalnızca bir toplantı değil Bursa’nın dünyaya tanıtılması konusunda da ciddi bir platformdur. Bu toplantının Türkiye’de ilk defa Bursa’da yapılması ise kentimiz için bir övünç kaynağıdır” dedi.

ETKİNLİKLER

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Avrupa Müze Forumu boyunca Bursalılar bir dizi etkinliği de takip etme fırsatı bulacaklar.

Talik, Divani ve Rika gibi hat sanatının değişik türlerinde çalışmalar yapan Ali Toy’un “Hat Sergisi” ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Eski Eserler ve Müzeler” konulu karikatür yarışmasında dereceye giren ve sergilenen 35 karikatürün yer aldığı “Karikatür Sergisi” Bursa Tayyare Kültür Merkezi’nde etkinlik süresince gezilebilir.

Ahmet Erdönmez Koleksiyonu’na ait Bursa’nın geleneksel yemek kültürü ve yemek adetlerinin yaratıcı drama yöntemiyle görülebileceği “Bursa’da Hayatın Her Anında Yemek, Yemek Kültürü Sergisi” de Bursa Kent Müzesi’nde etkinlik süresince açık olacak.

Türkiye’deki uygulamalı arkeometri metotlarını saptayıp,  uygulayan ilk çini laboratuarıyla,  40 yıllık mesleki bilgi ve birikimiyle Türk çini sanatının önemli temsilcileri arasında bulunan Turgut Tuna’nın,  gelenekselden yola çıkıp, yenilikçi bir bakışla güncel hayata giren eserlerinin örneklerinin yer aldığı “El-xsir Çini Sergisi” Bursa Kent Müzesi’nde sergilenecek. Tuna’nın sergide yer alan eserleri 2005 yılında İznik’te yeniden kurduğu El-xsir Çini Atölyesi’nin eserleridir.

AVRUPA MÜZELER FORUMU: NEDİR VE NE YAPAR?

Forum, Avrupa Müzeler Forumu Vakfı’ndan sorumludur, Birleşik Krallık’a kayıtlı olarak Avrupa Konseyi’nin himayesi altında çalışır. Yılın Avrupa Müzesi Ödülü’nü vermenin yanı sıra, Avrupa’nın farklı yerlerinde müze atölye çalışmaları hazırlar, 3 ayda bir bülten yayınlar, verdiği ödüllerle ilgili yıllık broşür çıkartır.

Yıl içerisinde devam ettirilen faaliyetler ile kontrol edilen uluslararası bir değerlendirme komitesi ile çalışır. Komite, müzeler ve kültürel alanda uzmanlığı olan kişilerden oluşur. Tamamen bağımsız çalışır, gelirini üyeliklerle, giriş ücretleri ile ve farklı türlerdeki sponsorluklar yolu ile elde eder. Ulusal ve uluslararası organizasyonlarla iyi ilişkiler içersindedir.

Ödüle aday müzeler, 2 veya 3 yıl önce kurulmuş yeni müzelerdir veya aynı zaman dilimde yeniden organize olmuş daha eski müzelerdir. Her yıl 50–60 arası adaylık başvurusu alır. Tüm başvurular, Avrupa üzerinde uçuşlar yapan bir müfreze gibi, Değerlendirme Komitesi üyeleri tarafından ziyaret edilirler, cesaretlendirilir, eleştirilir ve tavsiyeler alır. Bu müzecilik dünyasında yeni ve özgün bir anlayıştır. Bugüne kadar 40 farklı ülkeden, 1500 müze bu oluşumun içerisinde yer aldı.

Forum kendisini, en derin anlamı ile ve kültürel yaklaşıma odaklanarak,  Avrupalı olarak tanımlar. Fikirlerini sade terimlerle ifade eder. Her yıl verdiği Yılın Avrupa Müzesi Ödülü kazananını seçerken amacı, genel anlamda müzelerin karşılaştığı, yaratıcılık, para, çalışan moralinin yüksek tutulması, bürokrasi, bütünlük ve profesyonel gurur, zevk, sosyal sorumluluk, ve geleceği planlayabilme gibi sorunlarla başa çıkmayı başarabilmiş olanları bulup ortaya çıkarmak ve kamuya tanıtmak.

SIBILLA DE LUXEMBURG

Lüxemburg Prensesi Sibilla. Tam adı Sibilla Sandra Weiller. 12 Haziran 1968’de Neuilly-sur-Seine, Fransada doğdu. Babası Paul Annik Weiller, annesi ise Donna Olimpia Torlonia di Civitella-Cesi, eski İtalyan asillerinden 5. Citivella-Cesi Prensinin kızı. 4 Kasım 1994, uzak kuzeni Lüksemburg Prensi Guillaume ile evlendi. Prenses unvanını bu tarihten sonra aldı. 4 çocukları var.

Avrupa Müzeler Forumu Yönetim Kurulu üyesi olan Sibilla de Luxemburg, Belçika Kraliçesi Fabiola ile birlikte Forumun varlığına sahip çıkıyor.

PROGRAM

7 Mayıs 2009 Perşembe

Toplantı Mekânı: Tayyare Kültür Merkezi Büyük Salon

09:30 – 10:00 Toplantı Resmi Açılışı

Konuşmacılar: Stephen Harrison (EMF Başkanı), Wim van der Wieden (EMF Yönetim Kurulu Başkanı), Recep Altepe (Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı), Şahabettin Harput (Bursa Valisi)

10:10 – 10:30 2009 Aday Müzeler ile Mülakatlara Girişler

10:30 – 11.30 2009 Avrupa Konseyi Ödülü Kazananı ile Mülakat
Zeeuws Müzesi, Middelburg, Hollanda
Yönetmen: Wim van der Weiden

Mülakatlar Bölüm 1: Bölgesel Müzeler
Yönetmen: Wim van der Weiden

Lerwick, Birleşik Krallık: Shetland Müzesi ve Arşivleri
Ekenas, Finlandiya: Ekenas Müzesi – Batı Nyland Bölgesel Müzesi
Rennes, Fransa: Britlany Müzesi
Aarhus, Danimarka: Eski Şehir

11:30 – 12:00 Ara

12:00 – 13:00
Mülakatlar Bölüm 2: Kent Müzeleri, Arkeoloji
Yönetmen: Daniele Wagener

Ljubljana, Slovenya: Kent Müzesi
Salzburg, Avusturya: Salzburg Müzesi
Irun, İspanya: Oasso Roman Müzesi
Vid, Hırvatistan: Narona Arkeoloji Müzesi
Valensia, İspanya: Almoina Arkeoloji Merkezi

13:00 – 14:00
Mülakatlar Bölüm 3: Teknoloji, Endüstri
Yönetmen: Thomas Brune

Hilversum, Hollanda: Ses ve Görsel Deneyimler
Naerbo, Norveç: Jaeren Bölge Müzesi
Helsinki, Finlandiya: Basım Müzesi
Zywiec, Polonya: Brewery Müzesi
Volos, Yunanistan: N. & S. Tsatapatas Tuğla Fabrikası ve Biriket Müzesi

8 Mayıs 2009 Cuma

Toplantı Mekânı: Tayyare Kültür Merkezi Büyük Salon

09:15 – 10:15
Mülakatlar Bölüm 4: Sosyal ve Kültürel Tarih
Yönetmen: Aleid Rensen – Oosting

Stockholm, İsveç: İsveç Polis Müzesi
Liverpool, Birleşik Krallık: Uluslararası Kölelik Müzesi
Trogen, İsviçre: Hayat Hikayeleri Müzesi
Londra, Birleşik Krallık: Welcome Koleksiyonu
Dublin, İrlanda: İrlanda Ulusal Kütüphanesi – Yeats Sergisi

10:15 – 11:15
Mülakatlar Bölüm 5: Sanat ve Kültür Tarihi
Yönetmen: Mikhail Gnedovsky

Strazburg, Fransa: Tomi Ungerer Müzesi
Chichester, Birleşik Krallık: Pallant Evi Galerisi
İstanbul, Türkiye: İstanbul Modern Sanatlar Müzesi
Alcudia, İspanya: Sa Bassa Blanca Müzesi
Suprasi, Polonya: İkon Müzesi

11:15 – 11:45 Ara

11:45 – 12:45
Mülakatlar Bölüm 6: Tarih
Yönetmen: Wim van der Weiden

Ankara, Türkiye: Ankara Vakıflar Müzesi
Sibiu, Romanya: Brukenthal Ulusal Müzesi
Gaydon, Birleşik Krallık: Heritage Motor Merkezi
Sibiu, Romanya: ASTRA Ulusal Müze Kompleksi
Coimbra, Portekiz: Su Müzesi

9 Mayıs 2009 Cumartesi

Toplantı Mekânı: Ördekli Kültür Merkezi

10:15 – 11:15 Güncel EMF Projeleri

Konuşmacı: Massimo Negri (EMF Yönetim Kurulu Üyesi)
Avrupa Müzelerinin Görünümü
Müzelerin Türkiye’deki Genel Durumu
Europa Nostra
EMF Projeleri ve Etkinlikleri
EMF’nin kurucusu Kenneth Hudson’ın ardından aramızdan ayrılışının 10. Yılına yansıyanlar.

11:15 – 11:45 Ara

11:45 – 13:00 Elçilerin Sertifikalarının ve Adaylık Sertifikalarının Takdimi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Küçük Allen ve Galaksi Yolcusu - The Little Alien (2023) Lego Ninjago Filmi - The Lego Ninjago Movie (2017) Aşk Bilmecesi - Chinese Puzzle (2014) anne! - Mother! (2017) Cem Karaca’nın Gözyaşları (2024) 12 Yıllık Esaret - 12 Years A Slave (2014)

Leave a comment