TÜRKİYE SOROPTİMİST KULÜPLERİ FEDERASYONU
İŞ VE MESLEK KADINLARI DERNEĞİ
BALAT KÜLTÜR EVİ İLE
KADINLARIN GELİŞİMİ İÇİN BİR ADIM DAHA ATIYOR…

Tüm dünyada kadının statüsünü geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışan Soroptomist camiası içinde yer alan , Türkiye soroptimist Klüpleri Federasyonu; farklı amaçlarla kullanılmak üzere restore edilen Balat Kültür Evi’ni 17 Haziran günü açıyor.

1948 yılından bu yana Türkiye’de kadın sorunlarının çözümü konusunda kamuoyu oluşturarak eşitlik, kalkınma ve barış için çaba gösteren Türk Soroptomistler; Toplum Eğitim Merkezleri aracılığıyla bu amaçlarına uygun projeler gerçekleştiriyorlar.

İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi himayelerinde Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliği ile gerçekleştirilen Balat Kültür Evi; Balat’ın toplumsal yaşamını geliştirme amacına hizmet etmek üzere tasarlandı. Balat Kültür Evi ile; Türk Soroptimistler bölge kadınlarına meslek kazandırmayı ve bu mesleği hayata geçirebilecekleri bir alan yaratmayı hedeflemektedirler.
İçinde bir sergi mekanı, eğitim merkezi ve bölge kadınlarına sertifika programlı aşçılık dersleri verilerek meslek sahibi olmalarını sağlayacak olan profesyonel mutfak bulunan Balat Kültür Evi; 17 Haziran günü saat 14.00’de;  Türkiye Soroptimist Klüpleri Federasyon Başkanı Emine Erdem’in ev sahipliğinde ve Soroptimistler Dünya Başkanı Hanne Jensbo ile Avrupa Başkanı Elianne Lagasse’nin katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

TÜRKİYE’DE SOROPTİMİSTLİK

Türkiye’de ilk Soroptimist kulübü olan İstanbul Kulübü, aydın Türk kadını, yazar Müfide Ferit Tek tarafından 1948 yılında kurulmuştur. Bugün 17 şehirde, 36 kulübü ve 900’ü aşkın üyesi vardır. Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu,  Ankara Soroptimist Kulübü’nün 1951’de kuruluşundan sonra “Türkiye Soroptimist Kulüpleri Birliği” adı altında 1953 yılında faaliyete geçmiştir.
Soroptimistler, kadının statüsünü geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışır. İnsan hakları ve kadın sorunlarının çözümü konusunda kamuoyu oluşturarak eşitlik, kalkınma ve barış için çaba gösterir. Cehaletle mücadele, bilgi ve beceri, bilgisayar kursları açmak, eğitim bursları vermek, sağlık eğitim çalışmaları, ağaçlandırma ve çevre koruma etkinliklerinde bulunmak, barış kültürünün yaygınlaşması için programlar yapmak etkinlikleri arasındadır.

Topluma hizmet götürmenin yanında yurt içi ve yurt dışındaki Soroptimistlerle dostluk ve kardeşlik bağları kurmak, güçlendirmek, uluslararası toplantılara katılmak, Türkiye ve Türk kadınının yabancılara tanıtılması için programlar geliştirmek de görevleri arasındadır.

Federasyon ve ona bağlı kulüplerin en önemli ve sürekli faaliyeti, yurt dışındaki Soroptimistlerin de katkılarıyla gerçekleştirilen Toplum Eğitim Merkezleridir (TEM). Bu merkezler sivil toplum kuruluşları ve devlet işbirliğinin en güzel ilk örnekleridir. Türkiye Soroptimist Federasyonu’nun gerçekleştirdiklerinin yanı sıra ona bağlı kulüpler de Soroptimistlerin amaç ve hedeflerine uygun projeler gerçekleştirmektedir.

BALAT KÜLTÜR EVİ

Fener Balat semti, tarihi ve turistik dokusu nedeniyle, UNESCO ve Avrupa Birliği projeleriyle korunmaya alınmış bir bölgedir. Yeniden ıslah edilmesi için yapılan çalışmalar, mütevazı semt sakinlerinin yaşamlarını elverişli koşullarda sürdürmelerine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çalışmalarla; altyapı, toplumsal ve eğitsel tesisler, mesleki eğitim ve semtin İstanbul’la bütünleşmesi hedeflenmiştir. Öte yandan bölge, hızla kabuk değiştirmekte ve turistik tesisler açılmaktadır. Bu nedenle, burada yapılacak toplumsal projelerin semt insanının yaşamına büyük katkı sağlayacağı ortadadır.

Rum, Ermeni, Musevi ve Türklerin kaynaştığı; iyi niyet semti Balat’ta, Eflak-Boğdan Prensi Dimitri Kantemir’in evine komşu, eski zamanlardan kalma harabe durumda olan bina esasen Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet kültürlerini birbiriyle karıştırarak yaşamış ve her taşına sindirmiş ve üç katlı, cumbalı, klasik Balat mimarisi örneklerindendir. İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi himayelerinde Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu işbirliği ile restorasyonu tamamlanan bu bina Balat Kültür Evi olarak projelendirilmiştir. Fener Balat semtinde oluşturduğumuz bu proje, Balat’ın toplumsal yaşamını geliştirme amacına hizmet etmek üzere tasarlanmıştır. Balat Kültür Evi ile bölge kadınlarına meslek kazandırmayı ve bu mesleği hayata geçirebilecekleri bir alan yaratmayı hedefliyoruz.

BALAT KÜLTÜR EVİ’NİN KULLANIM ALANLARI

SERGİ MEKÂNI
Kültür Evimizde, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’nun geçen yıl örneğini sunduğu “Ya Susuz Kalırsak” sergisinin benzeri; fotoğraf sanatçılarımızın eserlerinden oluşan tema eksenli fotoğraf sergileri olduğu gibi yerli yabancı ressam ve heykel traşların kişisel sergilerinin de açılması sağlanacaktır.

PROFESYONEL MUTFAK

Profesyonel mutfakta, bölge kadınlarına sertifika programlı aşçılık dersleri verilerek meslek sahibi olmaları sağlanacaktır. Sertifika alan kadınlar istihdam edilecek, pişirdiklerini Kültür Evi’nin kafesinde satmaları sağlanacaktır. Böylece hem kadınlarımızın ekonomik güçlerine bir katkı sağlanacak hem de meslek edinmeleri yoluyla toplumsallaşmalarına ön ayak olunacaktır.

Kafe, aynı zamanda, Soroptimist kulüpleri üyelerinin buluşma ve sosyal etkinlik mekânı olarak kullanılacaktır. Kulüpler, bu mekânda gerek üyelerine gerekse bölge halkına yönelik toplantılar düzenleme olanağı bulacaklardır.

EĞİTİM FAALİYETLERİ
Toplantı salonunda sertifika programı niteliğinde küçük çaplı eğitimler verilecektir. Böylece Balat Kültür Evi, hem eğitim hem de üretim ve pazarlama için son derece işlevsel bir şekilde bölgenin dokusuna uygun olarak kullanılmış olacaktır.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yüce Adalet - The Whole Truth (2016) Kingsman: Altın Çember - Kingsman: The Golden Circle (2017) New York'ta Yağmurlu Bir Gün - A Rainy Day In New  York (2019) Ayin - The Sacrament (2014) 5. Dalga - The 5th Wave (2016) Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi / The Curious Case of Benjamin Button (2009)

Leave a comment