48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 8 -14 Ekim 2011 de düzenlenecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın organize edeceği 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu yıl 8 -14 Ekim 2011 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Antalya’yı kucaklayan, Türk sinemasına sarılan ve yüzünü dünya sinemasına dönen Altın Portakal Film Festivali’nin tanıtım resepsiyonu önceki akşam Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın başkanlığında düzenlenen resepsiyonda festivalin ana teması, festival genel programı ve Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jürisi açıklandı. Basının yoğun ilgi gösterdiği tanıtım resepsiyonuna Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, AKSAV Yönetim ve İcra Kurulu üyeleri, jüri üyeleri, sanatçılar ve siyaset dünyasının önemli isimleri katıldı.

Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın yaptığı konuşmasında “Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni yarım asra yaklaşan tecrübesi ve sorumluluğu ile inşa ediyoruz. Türkiye’nin en uzun soluklu ve en saygın film festivalinde bu sene iki önemli vurgumuz olacak. Türkiye’de ve dünyada çokça tartışılan “kadın” olgusu, festivalimizin ana temasıdır. Bu kapsamda tüm jürilerimizi kadınlardan oluşturduk ve festivale yayılacak şekilde birçok kadın temalı etkinlik düzenledik.Umarım ki, festival bitiminde hem Türk sinemasının hem de bizlerin kadına bakış açısında yeni bir pencere açmış olacağız.

1979 yılında sansür ve 1980 yılında darbe nedeni ile yapılamayan festivalleri, 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali programı içinde düzenleme kararı aldık. Umarım dolu dolu içeriği ile festivalimiz her yıl olduğu gibi tüm sanat ve sinemaseverler için bir buluşma noktası olacaktır” dedi.

ALTIN PORTAKAL’A KADIN ELİ DEĞECEK

Toplantıda 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ana teması “kadın” olarak lanse edildi. 1980’li yılların Türk ve Dünya Sineması’nı odağına alan “Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması üzerine şekillenen festival, “sinema, kadın ve politika”yı aynı noktada buluşturacak.

Festival programı içinde kadın temalı filmler sinemaseverlerle buluşturulurken; politika, ekonomi, diplomasi, iş dünyası, müzik, tiyatro, plastik sanatlar ve medya alanlarında uzman kadınların buluşacağı bir de ‘Kadın Zirvesi’ gerçekleştirilecek.

Ayrıca 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden itibaren, 46. Festival’de 1960’lara, geçen yıl 70’li yıllara yoğunlaşan Altın Portakal, bu yıl 1980’li yılları merkezine alacak. Türk ve dünya sinemasından 80’li yıllara damgasını vurmuş örnekler festival programı içinde sinemaseverlerle buluşturulacak; 80’li yıllarda adı öne çıkmış sanatçılar festival izleyicileriyle buluşturulacak; o yıllarda yapılamayan yarışmalar yeniden düzenlenip,  geç kalmış ödüller sahiplerine sunulacak.

ALTIN PORTAKALLARI KADINLAR DAĞITACAK

Yarım asra yürüyen festivalde bir ilke daha imza atılacak. Festivalde tüm kategorilerde jüriler kadınlardan oluşacak. Türk sinemasında “kadın filmleri” denilince ilk akla gelen ve dönemin sembolleşen usta oyuncusu Müjde Ar ise Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın jüri başkanı olacak.

Müjde Ar’ın başkanlık edeceği jüride ayrıca yönetmen Handan İpekçi; oyuncular Vahide Gördüm, Bergüzar Korel; yazarlar Ayşe Kulin, Yaşar Seyman; gazeteci Ayşe Arman, sanat yönetmeni Annie Geelmuyden Pertan, müzisyen ve oyuncu Şevval Sam, sinema eleştirmeni Melis Behlil, akademisyen Prof. Dr. Serpil Kırel yer alacak.

“GEÇ GELEN ALTIN PORTAKAL ÖDÜLLERİ” SAHİPLERİNİ BULACAK

Altın Portakal bu sene, tarihindeki bir burukluğu gidermek için tarihi bir karar aldı. Festivalde 1979 yılında sansüre karşı tepki, 1980’de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları yeniden yapılacak.
Altın Portakal tarihinde arka arkaya yaşanan bu iki karanlık sayfa, bu yıl aydınlanıyor. 1980’li yıllar Türk ve Dünya sinemasını odağına alan 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, 30 yıllık bir gecikmeyle 1979 ve 1980 yıllarının Altın Portakal Ödülleri’ni dağıtıyor. 16. ve 17. Festivalde aday olan filmler, o yılların jüri üyeleri tarafından değerlendirilecek ve en iyiler belirlenecek. “Geç Gelen Altın Portakallar”, 48. Altın Portakal kapsamında düzenlenecek bir törende sahiplerine sunulacak. Ve 30 – 31 yıl sonra sunulan ödülleriyle Altın Portakal dünyada bir ilke daha imza atacak.

Yıl 1979: Sansür Kurulu’nun yarışmaya katılan Yavuz Pağda’nın yönettiği Yolcular, Yavuz Özkan’ın yönettiği Demiryol ve Ömer Kavur’un yönettiği Yusuf ile Kenan filmlerini yasaklayıp, bazı bölümleri kesmek istemesi üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler şenlikten çekilme kararı aldı. Jüri Üyeleri de “Tüm filmleri değerlendirme olanağı bulamadığımızdan, uzun metrajlı filmler dalında yapılan yarışmaya katılan yapıtları değerlendirmeme kararını oy birliği ile aldık” şeklinde açıklama yaparak durumu protesto ettiler. Sansüre karşı bir duruş sergileyen festival yönetimi, 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni iptal etmişti.

1979 yılı jürisi Prof. Dr. Özdemir Nutku başkanlığında Emre Kongar, Hale Soygazi, Süreyya Duru, Vecdi Sayar, Kami Suveren, Tonguç Yaşar, Muammer Sun ve Abdülkadir Gündüz’den oluşurken, yarışan filmler şunlardı: “Seninle Son Defa / Feyzi Tuna”, “Töre / Ümit Efekan”, “Altın Şehir / Orhan Aksoy”, “Kanal / Erden Kıral”, “Vatandaş Rıza / Cüneyt Arkın” “İsyan  / Orhan Aksoy”, “Sensiz Yaşayamam / Metin Erksan”, “Kara Kafa / Korhan Yurtsever”, “Bebek / İhsan Yüce”, “Yolcular / Yavuz Pağda”, “Demiryol / Yavuz Özkan” ve “Yusuf ile Kenan / Ömer Kavur”.

1980 yılında Antalya Belediye Başkanı olan Selahattin Tonguç da, dönemi ve Antalya’yı temsilen Geç Gelen Altın Portakallar jürisinde yer alacak.

Yıl 1980: Uzun Metraj Yarışması iptal edilen 16. Altın Portakal’ın ardından, 17. Altın Portakal’ın hazırlıkları başlar. Festivalin tarihi açıklanır. 13 -20 Eylül 1980. Yönetmelik değiştirilir, bir önceki yılın filmleri de yarışmaya başvurabilecektir. Jüri üyeleri belirlenir. Festivalden bir gün önce, 12 Eylül askeri müdahalesi sonucu tüm yurtta sıkıyönetim ilan edilir ve festival iptal edilir…

1980 yılının jürisi Orhan Aksoy, Melih Cevdet Anday, Atilla Dorsay, Kami Suveren, Ara Güler, Kenan Değer, Erkal Güngören, Doğan Hızlan, Ahmet Keskin, Ergin Orbey, Atilla Özdemiroğlu, Nurettin Tekindor, Gani Turanlı, Tonguç Yaşar ve Tunca Yönder’den oluşurken yarışma filmleri şunlardı: “Adak / Atıf Yılmaz”, “Sürü / Zeki Ökten”, “Düşman / Zeki Ökten”, “Doktor / Zeki Alaysa”, “Bebek / İhsan Yüce”, “Yolcular / Yavuz Pağda”, “Demiryol / Yavuz Özkan”, “Yusuf ile Kenan / Ömer Kavur”, “Bereketli Topraklar Üzerinde / Erden Kıral”, “Gül Hasan / Tuncel Kurtiz”, “Derya Gülü / Süreyya Duru”.

FESTİVAL’İN İLK ÖDÜLLERİ BELLİ OLDU

Tanıtım resepsiyonunda, Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde, bu yıl 16.sı verilecek olan Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri de açıklandı. Altın Portakal Festival Düzenleme Komitesi’nin, oy birliği ile aldığı kararla, Türk sinemasına katkılardan dolayı usta oyuncular Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve “Cilalı İbo” serisinin yönetmeni Mehmet Dinler ödüle değer görüldü.

SANATTA SOSYAL SORUMLULUK ÖDÜLÜ RUTKAY AZİZ’İN

2010 yılında verilmeye başlanan Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’nün sahibi ise Rutkay Aziz olacak. Maddi, manevi ve entelektüel kazanımlarını sanata ve topluma adayan, birikimini sanat dünyasında yeni nesiller yetiştirerek ‘sanatta sosyal sorumluluk’ projelerine aktaran sanatçılara verilen ödülün geçen yılki sahibi Müjdat Gezen olmuştu. Rutkay Aziz, Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) ve Nâzım Hikmet Vakfı’na sunduğu toplumsal katkılardan dolayı bu ödüle değer görüldü.

ALTIN PORTAKAL’DA EMEK KAZANMAYA DEVAM EDİYOR

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin ‘Yıldırım Önal Anı Ödülü’ ve ‘Sinema Emek Ödülü’ sahipleri belli oldu. Bu yıl 13’üncüsü verilecek olan “Yıldırım Önal Anı Ödülü”nün sahibi oyuncu Suna Selen olacak.
1973 yılında “Dinmeyen Sızı” filmindeki rolüyle ‘en iyi yardımcı erkek oyuncu’ seçilerek Altın Portakal Ödülü’ alan sinema ve tiyatro sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış; onu geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı’na teslim edilen ödül, 1999 yılından bu yana Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet edilmekte.
Suna Selen, “Yıldırım Önal’ın Altın Portakal Heykeli”ni, ödülün geçen yılki sahibi Yıldız Kenter’den teslim alacak.

EMEK ÖDÜLÜ ‘GODZİLLA’ SELAHATTİN’E

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk Sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere SİNE-SEN işbirliği ile “Sinema Emek Ödülü” verme kararı aldı. Bu yıl 5’incisi verilecek olan Emek Ödülü’ne “Godzilla” lakaplı Set Amiri Selahattin Geçgel değer görüldü.

TOPLAM ÖDÜL : 700 BİN TL

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda birinci gelen film 350 bin TL ile ödüllendirilecek. En İyi İlk Film’e ise 50 bin TL verilecek.

48. Festival’de En İyi Yönetmen ödülü 50 bin; En İyi Senaryo ödülü 30 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni 30 bin, En İyi Müzik ödülü 30 bin TL olarak belirlendi.

48’nci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:

En İyi Film                                     350.000 TL    ve    Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film                             50.000 TL    ve    Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen                             50.000 TL    ve    Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo                                30.000 TL    ve     Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni              30.000 TL    ve     Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik                                    30.000 TL    ve     Altın Portakal heykeli

En İyi Kadın Oyuncu                    Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu                    Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu                Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu                                    Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu                                                                     Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni                                                Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü                                             Altın Portakal heykeli
Herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü                                 Altın Portakal heykeli
Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı, v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.

Antalya Teşvik Ödülü                        70.000 TL
En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan yapımcının, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni  bir bölümünü Antalya’da çekmesi halinde teşvik amacıyla verilen ödüldür.

Ulusal Kısa Film Ve Belgesel Film Yarışmaları

En İyi Belgesel Film                15.000 TL
En İyi İlk Belgesel Film              5.000 TL
En İyi Kısa Film                10.000 TL

HALKIN PORTAKALI

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Halkın Portakalı Kısa Film Atölyesi, sinema profesyonelleri ve akademisyenleri tarafından yürütülecek atölye çalışmalarının ardından film çekimlerini ve çekilen filmlerin jüri tarafından değerlendirilip ödüllendirilmesi sürecini kapsamaktadır.

Teorik eğitimlerin ardından “Kadın” temalı kısa film çekimlerine başlayacak olan kursiyerler, filmleriyle Altın Portakal kapsamında yarışacak. Yapılacak değerlendirmenin ardından birinci olan film ekibi 30.000 TL, ikinci olan film ekibi 20.000 TL, üçüncü olan film ekibi de 10.000 TL maddi ödül ve Halkın Portakalı Ödül Heykelciği kazanacak.

Halkın Portakalı Film Atölyesi’e, Antalya’nın farklı bölge, semt ve mahallelerinden; farklı meslek, yaş ve sosyal gruplardan herkes katılabilecek.

TOZLU RAFLARDAKİ FİLMLER İZLEYİCİ İLE BULUŞACAK

Tozlu raflardaki filmler “Pelikülün İzinde” başlığı altında bu yıl da izleyici ile buluşmaya devam edecek. 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş, kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra restore edilen 2 film festival kapsamında izleyiciyle buluşacak.

World Cinema Foundation (Dünya Sinema Vakfı) tarafından restorasyonu yapılan, Lütfi Ömer Akad’ın yönettiği “Hudutların Kanunu” ve Hollanda Eye Film Enstitüsü tarafından restore edilen  Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yönettiği bir Balkan filmi olan “Kalabaka”, Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek.

Hudutların Kanunu İlk Kez Altın Portakal’da

1966 yılında çekilen, Lütfi Ömer Akad’ın yönettiği, Yılmaz Güney, Pervin Par ve Tuncel Kurtiz’in oynadığı Hudutların Kanunu,  World Cinema Foundation (WCA)  tarafından restore edildi. Bu yıl, 64. Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonuna dünyaca ünlü yönetmenimiz Fatih Akın öncülük etti. WCF’nun talebi üzerine, filmin yapımcısı Dadaş Film, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bulunan filmin kopyasını Vakfa iletmiş, özenli bir çalışmanın ardından Hudutların Kanunu dünya sinema kültürüne kazandırılmıştır.
Bu süreçte filmin yapımcısı Cahit Gürpınar’ın kızı, aynı zamanda Dadaş Film Festivali’nin yönetmeni olan Nil Gürpınar da süreçle ilgili yoğun çaba göstermiştir.
Restore edilen kopyanın Türkiye’deki ilk gösterimi Altın Portakal’da yapılacaktır.

Çingeneleri Anlatan Balkan Filmine Çingene Müzik Grubu Eşlik Edecek

Geçen yıl Hollanda Eye Film Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilen Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği ve Baba Zula Canlı Performansı ile renkli bir gösteriye ev sahipliği yapan Altın Portakal, bu yıl da benzer bir gösteriye programında yer verecek. Yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı Kalabaka filmi Balkanlar’da yaşayan çingenelerin o dönemki hayatlarına tanıklık etmemizi sağlıyor. Filmin restore kopyası Türkiye’de ilk defa, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilecek. Film, Kingalita and the Very Good Band grubunun canlı performansı eşliğinde Antalya’da izleyici ile buluşacaktır.

SİNEMAYA GÖZ KULAK OLUYORUZ

48. Festival’in Sinema ve Sosyal Sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilecek “Sinemaya Göz Kulak Oluyoruz” bölümünde, görme engelliler için sesli betimlemeli; işitme engelliler için ise özel betimlemeli altyazılı film gösterimleri ve çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Reha Erdem’in yönettiği Kaç Para Kaç, Derviş Zaim’in yönettiği Cenneti Beklerken ve Egemen Ertürk’ün yönettiği Çıngıraklı Top, bu proje kapsamında görme ve işitme engelli sinemaseverlerle buluşacak. Cenneti Beklerken filminin sesli betimlemesi, görme engellilerle ilgili pek çok sosyal sorumluluk projesinde özveriyle çalışan usta oyuncu Ceyda Düvenci tarafından; “Kaç Para Kaç”ın sesli betimlemesi ise yine sosyal sorumluluk projelerinde ön sıralarda yer alan Melike Demirağ tarafından gerçekleştirildi.

İZLEYİCİ ORTADOĞU FİLMLERİ İLE BULUŞACAK

Geçtiğimiz yıllarda sadece Avrupa ve Asya filmlerinin yarıştığı Uluslararası Bölüm, bu yıl sınırlarını genişleterek Ortadoğu ülkelerinin filmlerini de izleyiciyle buluşturacak.

Festivalde ayrıca Ortadoğu’daki kadınların öykülerine hem kadın hem erkek gözünden bakan son dönem yapıtların gösterileceği Ortadoğu’da Kadın temalı film gösterimleri de gerçekleşecek.

ÇİN SİNEMASI ALTIN PORTAKAL’DA

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Çin Sineması’nın uluslararası birçok festivalde ödül almış son dönem yapımlarının gala gösterimleri yapılacak. FİYAB işbirliği ile düzenlenen bu bölümde, dünyaca tanınmış yönetmen ve oyuncularla söyleşiler de yapılacak.

‘AVRASYA SİNEMALARI’NDA AZERİ FİLMLERİ

Her yıl Avrasya ülkelerinden birini seçerek o ülkenin sinemasını mercek altına alan Altın Portakal, bu yıl Azerbaycan Sineması’na odaklanacak. TÜRKSOY ile ortak bir çalışmaya imza atacak olan Altın Portakal, Azerbaycan Sineması’nın son dönem yapıtlarından bir seçkiyi izleyiciyle buluşturacak.

“MOR PORTAKAL”

1980’li yılların Türk ve dünya sinemasını odağına alan  “… Ve Kadın Dünyaya Dokundu” ana teması üzerine şekillenen festival kapsamında “Türkiye Kadın Zirvesi” oluşturulacak. Farklı meslek ve sosyal gruplardan; alanlarında uzman ve saygın noktalara ulaşmış kadınların bir araya gelmesiyle oluşacak “Türkiye Kadın Zirvesi”nde, Türk kadını ve Türk kadının sorunları ele alınacak. Zirve kapsamında gerçekleştirilecek çeşitli konulardaki oturumların ardından ortak bir deklarasyon hazırlanacak. Zirveye katılacak kadınların sunacakları bildiriler kitaplaştırılarak kültür sanat dünyasına armağan edilecek.

ALTIN PORTAKAL PANELLERİ

48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yılki ana teması doğrultusunda, festival kapsamında gerçekleştirilecek paneller de kadın ekseninde şekillendi. “Beden Politikalarının Sinemadaki Yansımaları”ndan, “80’lerden Günümüze Sinemada Kadın Temsilleri”ne, “Sinema’da Kadın Emeği”nden “Belgesel Sinema ve Kadın”a uzanan geniş bir yelpazede paneller düzenlenecek.

“Beden Politikalarının Sinemadaki Yansımaları” paneli

Toplumsal pratiklerin ve kültürlerin görünür kılındığı bir alan olarak bedenin, tarihsel süreç içerisinde yüklendiği ideolojik anlamlar “beden estetiği” ve “bedenin metalaşması” kapsamında, sinema filmlerinde beden sunumları panelin çerçevesini oluşturuyor. Panelde, beden politikalarının sinema filmlerinde gözlenen yansıması tartışmaya açılacak.

“80’lerden Günümüze Sinemada Kadın Temsilleri” paneli

Yeşilçam kadınları üzerine literatürde az çok çalışmalar yapıldı. Genelde bir yanda melek, anne, namuslu; öte yanda fettan, fahişe, kötücül kadınlardan söz edildi. 1980’lerle birlikte farklı renklerde kadınlar ortaya çıktı; gerçekleşen bu değişim günümüze kadar nasıl taşındı? Yerli filmlerin yeni kadınları için neler söylenebilir? Bu panel bu sorulara ışık tutacak…

“Sinema’da Kadın Emeği” paneli

Diğer pek çok sektörde olduğu gibi Türkiye’de sinema sektörü de erkek egemen değerler çerçevesinde işlemekte. Bu gerçek, sinemada kadın çalışan sayısının azlığında somut olarak önümüze çıkıyor. Önemli bir analiz ve tartışma konusu olarak karşımızda duran sinema sektöründe kadın olarak var olmanın, çalışmanın imkân ya da imkânsızlıkları panelde tartışmaya açılacak.

“Belgesel Sinema ve Kadın” paneli

Panelde, belgesel sinemanın konusu, yaratıcısı ya da film üretimin çok farklı alanlarında emek veren kişileri olarak kadın deneyimlerinin filmlerde görünürlükleri ve paylaşılırlıkları açısından değerlendirilmesinin yanı sıra, belgesel film üretim süreçlerinde kadınlarla ilgili belgesellerin biçimsel ve içerik sorunlarının tartışılması hedefleniyor.

ALTIN PORTAKAL SERGİLERİ

Altın Portakal Sergileri’nde de kadınlar ön planda… Yiğit Günel’in “34 Kadın 34 Fotoğraf”, Ramazan Öztürk’ün “100 Ülke, 100 Kadın, 100 Öykü”, Tuluhan Tekelioğlu’nun “40’ında 40 Kadın” fotoğraf sergilerinde objektifler, çeşitli kadın öyküleri ve sorunları üzerine yöneliyor. Coşkun Çokyiğit’in “Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal” sergisinin ikinci bölümü de, izleyici ile buluşuyor.

34 Kadın 34 Fotoğraf

34 ünlü kadın, kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekmek için objektif karşısına geçtiler. Başarılı fotoğraf sanatçısı Yiğit Günel tarafından gerçekleştirilen çekimlerde sanat dünyasından tanınmış ünlü kadınlar su altında pozlar verdi. Berna Laçin, Bennu Yıldırımlar, Ahu Türkpençe, Ayça İnci, Betül Arım, Burcu Kara, projede yer alan isimlerden bazıları…

100 Ülke 100 Kadın 100 Öykü

Haberciliğinin yanı sıra profesyonel fotoğrafçılık alanında da uluslararası bir üne sahip Ramazan Öztürk’ün 100 Ülke 100 Kadın 100 Öykü sergisi, dünyanın farklı ülkelerinden kadın hayatlarına tanıklık ediyor; kadın portrelerinden ülkelere ayna tutuyor. Sergide, Ramazan Öztürk’ün röportajları ve “Kırılma Noktası” haber belgeselini hazırlamak üzere gittiği dünyanın farklı ülkelerinden çektiği fotoğraflar yer alıyor.

40’ında 40 Kadın

Başarılı gazeteci Tuluhan Tekelioğlu’nun “Ben Değiştim Her Şey Değişti” sloganından yola çıkarak hepsi farklı hayat tecrübelerinden ve farklı yerlerden gelen 40 kadının hikâyesini anlattığı “40’ında 40 Kadın” isimli sergisi 48. Festival programı içinde yer alan bir başka sergi. Tekelioğlu’nun sergiyle aynı ismi taşıyan kitabı da festival kapsamında okuyucusuyla buluşuyor.

Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal

Geçen yıl gazeteci Coşkun Çokyiğit’in hazırladığı Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal sergisinin ikinci bölümü, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında sergilenecek. Sergi, sanatseverleri, sinema tarihine nostaljik ve belgesel bir yolculuğa çıkarıyor.

ALTIN PORTAKAL KİTAPLARI

Festivalin her yıl yayınlanan geleneksel Onur Ödülleri Kitapları bu yıl da Yaşam Boyu Onur Ödülü alan Mehmet Dinler, Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar ve Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü sahibi Rutkay Aziz için hazırlanıyor. 2006’dan bu yana Türk Sineması’nın onar yıllık dönemlerine ışık tutan festival bu yıl “1980’li Yıllar Türk Sineması” ve “Sinemamızın Komedi İle İmtihanı” adlı iki araştırma çalışmasını yayınlayacak. 2011 Altın Portakal yayınları 8 kitaplık bir seçkiyle Türk Sinemasının kalıcı çalışmaları olarak raflardaki yerini alacak.

EROL ALBAYRAK’TAN DISCOTEQUE IN CINEMA

Ünlü modacı Erol Albayrak 48. Festival’in Gala Gecesine de renk katacak. Albayrak, 1980’lerin ruhuyla yorumladığı defilesinde, sinemasal renkler eşliğinde bizi bir moda yolculuğuna davet ediyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Citizenfour (2015) Ölüm Odası - The Vault (2018) Masumiyetin Dayanılmaz Çekiciliği - Pure as Snow (2019) Kuzular Firarda - Shaun The Sheep The Movie (2015) Sokak Dansı 5: Rüya Takımı - Step Up All In  (2014) Benden Ne Olur? (2022)

Leave a comment