Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar
Usta yazara dair bir başvuru kaynağı ve yol arkadaşı Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar 68 yıllık ömrüne Aylak Adam, Anayurt Oteli gibi başyapıtları sığdıran Türk edebiyatının en büyük yazarlarından Yusuf Atılgan ve kitapları hakkında 50’lerden günümüze yazılmış önemli yazılar, Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar’da bir araya geliyor. Cem Akaş tarafından yayına hazırlanan kitap, Yusuf Atılgan okurları için başvuru kaynağı ve bir yol arkadaşı olma niteliğinde.
Yusuf Atılgan, 68 yıllık ömründe dört kitap yayımladı – Aylak Adam 1959’da, Bodur Minareden Öte 1960’ta, Anayurt Oteli 1973’te, çocuklar için yazdığı Ekmek Elden Süt Memeden 1981’de basıldı; ölümünden sonra öyküleri tek bir ciltte toplandı, tamamlayamadığı romanıysa Canistan adıyla çıktı. Can Yayınları Atılgan’ın bütün yapıtlarını 2017’de okurlara sundu, 2018’deyse yazarın kitaplarına girmemiş yazılarını, şiirlerini, söyleşilerini ve çevirilerini Siz Rahat Yaşayasınız Diye adlı kitapta bir araya getirdi.
Bugün Yusuf Atılgan’ı Türk edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak kabul ediyoruz; Aylak Adam ve Anayurt Oteli de birer başyapıt olarak kanondaki yerini aldı. Ancak bu görüş birliğine hemen ulaşılmadı; kitapların değerini hemen anlayanlar vardı ama ilk aşamada tepki duyanlar, anlam veremeyenler de oldu. Bu tepkilerin ana nedeni Yusuf Atılgan’ın cinselliği ele alış biçimi olduğu kadar, şehirli ve taşralı bireyi hem kişisel alanda hem de toplumsal çerçevede kurgulayış biçimiydi. Atılgan’ın metinleri, o zamana kadar edebiyatımızda az görülmüş yenilikler barındırıyordu ve kendisinden sonraki yazarlar için ilham kaynağı olacaktı ama kitapların yayımlandığı dönemde bunun kabul edilmesi o kadar da kolay olmadı.
Cem Akaş’ın yayına hazırladığı bu hacimli derleme, kuşaklar boyunca Fethi Naci, Can Yücel, Selim İleri, Füsun Akatlı, Ahmet Oktay, Nurdan Gürbilek, Orhan Koçak, Semih Gümüş, Behçet Çelik, Faruk Duman, Murat Gülsoy ve Fatih Özgüven gibi yazarların, akademisyenlerin ve eleştirmenlerin Yusuf Atılgan’ın yapıtlarına yönelik yorum ve değerlendirmelerindeki çeşitliliği, zaman içindeki değişimleri gösterebilmeyi hedefliyor.
Atılgan – bir başvuru kaynağı ve Yusuf Atılgan okurları için bir yol arkadaşı.
Kitap Adı: Atılgan: 1959’dan Günümüze Yusuf Atılgan Üzerine Yazılar
Yayına Hazırlayan: Cem Akaş
Yayınevi: Can Yayınları
Dizi: Modern
Tür: Derleme
Sayfa Sayısı: 484
Fiyatı: 195 TL
CEM AKAŞ, 1968’de Mannheim, Almanya’da doğdu. Robert Kolej’den mezun olduktan sonra lisans derecesini Kimya Mühendisliği’nde (Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul), yüksek lisans derecesini Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler’de (Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul), ikinci yüksek lisans derecesini Siyaset Kuramı ve Karşılaştırmalı Siyaset’te (Columbia Üniversitesi, New York), doktora derecesiniyse Tarih’te (Atatürk Enstitüsü, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul) aldı. Otuzu aşkın kitabı ve çok sayıda çevirisi olan Akaş’ın yayına hazırladığı kitaplar arasında Gorbaçov’un Rusyası (YKY, 1994), Kavramlar ve Bağlamlar Arasında (YKY, 2002), Şevket Rado, Sözün Gelişi (YKY, 2003), Descant 121: Turkey Inside Out (Descant, Toronto, 2003), Burhan Karaçam, “Orası Yapı Kredi, Fark Oradaydı” (YKY, 2006), Fenerbahçe 1907-2007 (1907 Fenerbahçeliler Derneği, 2008), Şakir Eczacıbaşı, Seçilmiş Anlar (İstanbul, 2009), Kabuğundan Taşan Adam: Nirun Şahingiray (TEGV, 2011), Yetmiş Yıllık Yolculuk: Petrol Ofisi 1941-2011 (G Yayın Grubu, 2011), Bir Geleneğin Anatomisi: Robert Kolej, 1963-2013 (İAE, 2013), Kritik Kavşak: Parlamenter Sistem, Başkanlık Sistemi (KÜY, 2015), Akın Öngör, “Güç”ten Sonra Devam (Mundi, 2020) ve Zülfü Livaneli, Erdal Öz, Sazın Teli Koptu (Can, 2024) sayılabilir.