Kalabriya’da

Fantastik edebiyatın yaşayan en önemli isimlerinden ve Dünya Fantazi Ödülleri’nde Hayat Boyu Başarı Ödülü sahibi Peter S. Beagle’dan zarif bir modern çağ masalı: Kalabriya’da.

Claudio Bianchi, Güney İtalya’nın mükemmel manzaralı Kalabriya bölgesindeki bir yamaçta uzun yıllardır tek başına yaşıyordu. Kendi hâlinde bir insan olan ve yabancılara şüpheyle yaklaşan Claudio, günlerini çiftçilik yaparak ve şiir yazarak geçiriyordu.

Soğuk bir sabah çiftlikte sıradışı bir ziyaretçi belirdiğinde ise Claudio’nun hayatı değişecekti. Sakin hayatı geride kalacak ve meraklı izleyiciler, gizliliğe saygısı olmayan medya ve bunlardan daha da kötücül bir şeyle uğraşmak zorunda kalacaktı.

Kalabriya’da okurlara şiirsel bir anlatım ve sürükleyici bir hikâye vaat ediyor.
Çevirmen: Berna Ece Gündüz

Annemi Öldürdüğüm Hikâyeler

Annemi Öldürdüğüm Hikâyeler gerçekliğin sınırlarında dolaşan ve uçuruma gözlerini dikenlerin ürkütücü anlarına odaklanan sert bir öykü kitabı. Yurtdışı festivallerinde ses getiren Baskın filmi ile Çıplak dizisinin ödüllü yönetmeni ve yazarı Can Evrenol doksanlar Türkiye’sini arka planına alarak tekinsiz köprü altlarında, boş sahil kasabalarında hatta insan beyninin içinde bile en beklenmedik durumlarla yüzleştiriyor okurunu.

Koda

Türkiye’de dijital sanatın genç öncülerinden biri olarak kabul edilen
Beyza Doğuç, ilk kitabı Koda’da bir ilki deneyerek ana kahramanlarından birini yapay zekâ aracılığıyla yaratıyor.

Doğuç, ChatGPT’ye yönelttiği sorularla Koda isimli kahramanının karakterini geliştirdiği ve diyaloglarını oluşturduğu bu novellada, bilinç aktarımının, dijital evcil hayvanların, içine konulan suyun, çiçeğin özünü melodiye dönüştüren müzik aletlerinin var olduğu bir evrene davet ediyor okuru. Kendi müziğini de katıyor bu evrene; Liszt’in, Chopin’in, Beethoven’ın besteleri üzerine yazdığı sözlerle sesleniyor satır aralarından.

“Bir amaçları olduğunu biliyorlardı. Lili’nin ve Koda’nın mirasını devam ettirecekler, bilinçlerinin kalıntılarıyla yakınlarına mutluluk getirmeyi sürdüreceklerdi. Müziklerini başkalarına neşe ve şifa getirmek için yapacaklardı.
Yaratacakları anılar, bu uçsuz bucaksız dijital evrenin bir parçası olacak ve özlerinin yaşamasını sağlayacaktı.
O gece karnavaldan ayrılırken gökyüzünü süsleyen havai fişekler, yeni amaçlarını kutluyor gibiydi. Renklerin, desenlerin canlı parıltıları, sanki onları birbirine bağlayan ölümsüz anılarını resmediyordu.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ne Olur Gitme (2019) Azap (2015) İntikam Kapanı - Everly (2015) Perde: Ayn-ı Cin (2017) Ay - Moon (2010) Rio 2 (2014)