Geçen sene ilki düzenlenen ve sinemaseverler tarafından yoğun ilgi ile karşılanan Malatya Film Festivali’nin bu seneki teması göç olarak belirlendi.

18-24 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenecek festivalde “Göç” teması ile ilişkin film gösterimleri, göç sineması paneli, Almanya’ya göç üzerine kısa film gösterim ve söyleşileri ile Türk-Alman göçünün sinema sanatındaki durakları üzerine video sunumu yapılacak.

Göç Sineması Paneli

Almanya ve Türkiye arasında imzalanan İşçi Alımı Anlaşması’nın 50. yılında, göç olgusu 2. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin de ana teması oldu.

1950’lerde başlayan köyden kente ve Almanya’da yaşanan ve sosyal, kültürel, politik ve ekonomik boyutları olan göç, Türkiye’de sinemacıları da etkiledi. Malatya Film Festivali, sinemamızın önemli temalarından biri haline gelen göç temasını düzenleyeceği panel ile konuyu tartışmaya açıyor.

Göç üzerine film yapmış yönetmenler, yurtdışında yaşamış ve bu olguyu tecrübe etmiş sinemacılar “Göç Sineması Paneli”nde biraraya gelecek. Kutluğ Ataman, Ayşe Polat, Tevfik Başer ve Yrd. Doç. Dr. Özgür Yaren’in konuşmacı olarak yer alacağı panelde sinemada göçün ele alınış biçimleri, göçün sinemacının hayatına etkileri tartışılacak.

Almanya’ya Göç Üzerine Kısa Film Gösterimi ve Söyleşi

Mehmet Ünal, Almanya’daki Türk göçmen işçilerin yaşamını görsel olarak arşivleyen bir sanatçı. Ünal, 1961’den yani Almanya’ya göç başladığından beri, Türk işçilerinin iş, ev ve sosyal hayatlarını fotoğraflar ile belgeliyor. Mehmet Ünal, Malatya Uluslararası Film Festivali’ne Almanya’ya göçün farklı hallerini, biçimlerini aktardığı “Memleket Almanya” kısa filmiyle katılıyor. Sanatçı, filmin gösteriminden sonra seyircilerle bir de söyleşi yapacak.

Türk-Alman Göçünün Sinema Sanatındaki Durakları/Martina Priessner’in Video Sunumu

Türkiye’den Almanya’ya iş göçü yetmişli yılların başından itibaren iki ülke sinema sanatına da yansımaya başladı. Anlatılan hikayelere, istisnalar hariç, “Almanya’da yabancı, Türkiye’de Almancı” klişeleri damgasını vurdu. Doksanlı yılların başından itibaren ise Almanya’daki Türkiye kökenli genç sinemacılar bu hikayeleri farklı bir perspektiften anlatmaya başladı. Göçü birebir yaşamamış olan bu genç kuşak, sahip oldukları mesafeli bakış açılarını beyazperdeye yepyeni bir anlatım diliyle aktardı. Kemikleşmiş resimleri altüst eden, göçün öznelerini kurban rolünün ötesinde tanımlayan, yer yer çok güçlü yeni şiirsel bir estetiğe sahip bu eserler.

Yönetmen ve kuratör Tuncay Kulaoğlu ve Martina Priessner video sunumlarında bu değişimin farklı boyutlarını mercek altına alıyor. Terkedilen yurt, yollarda olmak, yeni bir ülkeye varış ve sılaya geri dönüş temalarından hareket eden sunum, son 30 yılda çekilen filmlerden kesitler sunarken, Almancı kavramının geçmişte ve günümüzde algılanışı üzerine tarihsel bir yolculuğa çıkarıyor.

Gurbet Elde Elli Yıl Film Gösterimleri

ALMANYA’YA HOŞGELDİNİZ / ALMANYA-WILLKOMMEN IN DEUTSCHLAND/ ALMANYA – WELCOME TO GERMANY
Almanya – Germany 2011, 97’

Yönetmen / Director: Yasemin Samdereli
Senaryo / Screenplay: Yasemin Samdereli, Nesrin Samdereli
Müzik / Music: Gerd Baumann
Kurgu / Editing: Andrea Mertens
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: The Chau Ngo
Oyuncular / Cast: Vedat Erincin, Fahri Yardin, Aylin Tezel, Lilay Huser, Demet Gül
Yapımcı / Producer: Annie Brunner, Andreas Richter, Ursula Wörner
Kaynak / Print Source: MedyaVizyon

10 Kasım 2010, Almanya’nın 1 milyonuncu “misafir işçi”si karşılandı. Bu, bir milyon birinci misafir işçi Hüseyin Yılmaz’ın hikayesi. Hüseyin, 45 yıl Almanya’da bir Türk işçi olarak çalıştıktan sonra, ailesine Türkiye’de bir ev aldığını ve herkesin onunla birlikte gelip evi tamir etmesini istediğini söyler. Ailesi Hüseyin’in bu isteğini çok sıcak karşılamaz ve yoğun tartışmalar birbirini takip eder. Hüseyin’in torunu Canan ise okulunun ilk gününde “yabancı” olduğu için aşağılanan altı yaşındaki torun Cenk’e Alman olmamalarına rağmen nasıl ve neden Almanya’da yaşadıklarına dair fantastik öyküler anlatarak onu avutmaya çalışır.

YASEMİN SAMDERELİ

1973 Almanya doğumlu yönetmen Yasemin Samdereli, 1993-2000 yılları arasında Münih Sinema ve Televizyon Koleji‘nde okudu. 1994-1999 yılları arasında Bavaria Film için bağımsız olarak çalıştı. Sayısız uluslararası yapımda yardımcı yönetmen olarak görev aldı. 2002 yılında, televizyon komedisi yönetti ve bir TV dizisinde yardımcı senarist olarak çalıştı. “Almanya’ya Hoşgeldiniz” kendisinin sinemadaki ilk çıkışıdır.

KENTİN KIYILARINDA / AM RAND DER STÄDTE / ON THE OUTSKIRTS
Almanya – Germany 2006, 83’

Yönetmen / Director: Aysun Bademsoy
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Sophie Maintigneux
Kurgu / Editing: Clemens Seiz
Yapımcı / Producer: Harun Farocki
Kaynak / Print Source: Harun Farocki Filmproduktion

Yapıları ve görünümleri Türkiye için tamamen yeni olan yerleşim yerleri geçtiğimiz yıllarda güney kıyılarımızdaki büyük şehirlerde gün geçtikçe büyümeye başladı. Bir çember içinde devasa yükseklikteki yaşam alanları, yüzme havuzları, toplanma yerleri, restoran ve barlar merkezde olacak şekilde kurulmaya başlandı. Buralarda, çoğunu Türklerin oluşturduğu sözde “Almancı”lar yaşardı…

AYSUN BADEMSOY

1960 Mersin doğumlu Aysun Bademsoy, 1969 yılından beri Berlin’de yaşıyor. 1978-89 yılları arasında FU Berlin’de tiyatro ve gazetecilik okudu ve eğitimi boyunca TV filmleri ve dizilerde oyunculuk yaptı. Yapım yönetmeni, montajcı olarak çalıştı. Harun Farocki’ye yönetmen yardımcılığı yaptı.

YURTDIŞI TURNESİ / AUSLANDSTOURNEE / TOUR ABROAD

Almanya – Germany 2000, 91’

Yönetmen / Director: Ayşe Polat
Senaryo / Screenplay: Ayşe Polat, Basri Polat
Kurgu / Editing: Margot Neubert-Maric, Ursula Roderjan
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Jens Dittmar, Martin Gressmann
Oyuncular / Cast: Birol Ünel, Hilmi Sözer, Özlem Blume, Özay Fecht, Martin Glade, Siir Eloğlu
Yapımcı / Producer: Elke Peters
Kaynak / Print Source: Arnold Film Filmproduktion Filmvertrieb Medien GmbH

11 yaşındaki Şenay ve eşcinsel gece kulübü çalışanı Zeki, Şenay’in annesini bulmak için Almanya’dan çıkıp, Fransa üzerinden Türkiye’ye seyahat ederler. Film, seyahat eden, denk olmayan bu iki insana maceralarında eşlik ederken; ev, sürgün ve yabancılaşma konularına dikkat çeker. Filmin ritmi, seyahatle ve hareketlilikle belirlenmiştir.

2001 Umut Veren Yönetmen, Ankara FF | Most Promising Director, Ankara FF

AYŞE POLAT

Ayşe Polat 1970 yılında Malatya’da doğdu ve 1978 yılında Almanya’ya göç etti. 1985-1991 yılları arasında 8 mm’lik birçok kısa film ve video yaptı. 1991-1993 yılları arasında Berlin ve Bremen’de Felsefe, Kültürel Çalışmalar ve Almanca okudu. Filmleri arasında “Tour Abroad” (1999), “En Gadre” (2004) ve “Luks Gluck” (2010) yer alıyor.

TÜRK GİBİ BAŞLA ALMAN GİBİ BİTİR / A GERMAN MIND WITH A TURKISH HEART

Türkiye – Turkey 2008, 60’, Belgesel-Documentary

Yönetmen / Director: Murat Şeker
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer:
Kurgu / Editing: Deniz Kayık
Müzik / Music: Serhat Ersöz
Yapımcı / Producer: Hülya Duyar & Ünsal Meşici
Kaynak / Print Source: MPOOL Production

45 yıl önce Almanya’ya giden Türklerin serüveni birçok açıdan araştırılmış, yazılmış ve filmlere konu olmuştur. Bu serüven, bugün Almanya’da sayıları üç milyona varan yerleşik, çeşitli alanlarda önemli konumlara yükselmiş, meslek sahibi pek çok Türkiyeliyle de devam etmektedir. “Türk Gibi Başla Alman Gibi Bitir”, Almanya’da yaşayan Türkler’in kültür ve sanat alanında elde ettikleri başarıyla, prestij kazanmış sanatçılarının öyküsünü anlatmaktadır. İki ayrı kültürden beslenmiş olan sanatçılarımızın sanatlarını, mesleklerini yaparken bu çift yönlü etkileşimi nasıl bünyelerinde yoğurdukları ya da karıştırdıkları kadar Türk doğup Almanya’lı bir sanatçı olmanın zorluklarını da sorgulamak istiyor.

MURAT ŞEKER

1973 yılında İstanbul’da doğdu. 1991’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. 3 yıl burada eğitim gördükten sonra Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV Bölümü’ne geçti. 2008 yılında mezun oldu. 1992’den bu yana belgesel ve dizi filmlerde yapım sorumlusu olarak çalışmaktadır.

YEDEK MEMLEKET / WIR SITZEN IM SÜDEN / BASED DOWN SOUTH

Almanya -Germany 2010, 88’, Belgesel-Documentary

Yönetmen / Director: Martina Priessner
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer: Anne Misselwitz
Kurgu / Editing: Bettina Blickwede
Müzik / Music: Robert F. Kellner
Yapımcı / Producer: Caudia Wolf
Kaynak / Print Source: MPOOL Production

Bülent, Murat, Fatoş ve Çiğdem’in yaşamöykülerinde ortak bir yön vardır: Hepsi de çocukluk ve gençlik yıllarını Almanya’da geçirmiş ancak yaşadıkları İstanbul’a gelmeye kendileri karar vermemiştir. Bülent beş yıl önce sınırdışı edilmiş; Fatoş ve Murat, kendi istemleri dışında ailelerince Türkiye’ye gönderilmiştir. Almanya’ya geri dönüş arzularını gerçekleştirip gerçekleştiremeyecekleri ise yirmi yılı aşkın bir süre sonra bile hala belli değildir. Aradan geçen onca yıla rağmen, kendilerini hala memleketlerinde hissetmemekte, aksine, İstanbul’da kendilerine bir “yedek Almanya” kurmuşlardır.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Centilmen - The American (2010) Drive My Car (2022) Diriliş - Afterlife (2010) Hüddam 3: Lamia (2023) Çığlık - Scream (2022) Sürü - La jauría (2023)

Leave a comment