“Site” sergisi süresince İstanbul Modern’de Süreli Sergiler Salonu’nun yanı sıra, Sürekli Sergi Salonu, Fotoğraf Galerisi ve Sinema’da çeşitli etkinlikler ve programlar gerçekleşecek. Mağaza’da Sarkis ile ilgili yayınlar yer alacak.

Okul / Buluşma / Konser
•    Sarkis, sergi süresince her ay iki kez olmak üzere sekiz genç sanatçıyla “Okul”unu gerçekleştirecek. Sabah 10.00-14.30 arasında genç sanatçıların çalışmalarını değerlendirecek olan Sarkis, saat 16.00-18.00 arasında sergi alanında ziyaretçilerle buluşacak. Saat 18.00’de ise genç bir piyanist, “Site” sergisinin içinde yer alan piyano ile bir konser verecek. İlki 8 Ekim’de yapılacak olan Okul/Buluşma etkinliği 9 Ekim, 12 Kasım, 13 Kasım, 10
Aralık, 11 Aralık, 7 Ocak  2010 ve 8 Ocak 2010’da yinelenecek. Konserler,  8 Ekim, 12 Kasım, 10 Aralık ve 7 Ocak’ta çeşitli genç piyanistlerle gerçekleşecek.

Sarkis Belgeseli

•    Sarkis’in “Site” sergisi nedeniyle NTV bir belgesel hazırladı. Yönetmen Nedim Hazar ve ekibi, belgeselde Sarkis’in sergi kurulum çalışmalarını başından itibaren görüntüledi ve sanatçıyla uzun bir söyleşi gerçekleştirdi. Sarkis, çekim ekibiyle birlikte, doğup büyüdüğü yer, İstanbul Talimhane’deki Çaylak Sokak’taki evini, Mimar Sinan’ın kendisini en çok
etkileyen eserlerini, Edirne’deki Selimiye, Üç Şerefeli ve Eski Camileri’ni ve Ayasofya’yı gezdi. NTV’de yayınlanacak olan Sarkis belgeselinin çeşitli uluslararası belgesel festivallerinde de gösterilmesi planlanıyor.

Site Atölyeleri

•    İstanbul Modern’in Centre Georges Pompidou işbirliğiyle ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirdiği “Genç İstanbul Modern” etkinliklerinin altıncısı olan “Site Atölyeleri”, çocuklar ve gençlerin Sarkis’in sanat yaşamını tanıma, eserlerini keşfetme ve sanatçının “Su İçinde Suluboya” tekniğini denemelerine olanak tanıyor. Sarkis’in kıyafet ve fotoğraflardan oluşan özel bir düzenlemesi ile Genç İstanbul Modern, çocukları ve gençleri sanatçının atölyesini çağrıştıran bir ortamda, yepyeni bir deneyime davet ediyor.

Site Filmleri

•    İstanbul Modern Sinema, “Site” sergisine paralel olarak, 1-11 Ekim tarihleri arasında “Site Filmleri” isimli bir film programı sunuyor. Sarkis’in kendi sanatıyla ilişkilendirdiği filmlerden seçtiği bu programda, Federico Fellini’nin Sekiz Buçuk, Jean Marie Straub – Danièle Huillet’nin Anna Magdalena Bach’ın Güncesi ile Musa ve Harun, Sergei Paradjanov’un Narın Rengi, Robert Kramer’in Buz, Andrei Tarkovski’nin Stalker, Amos Gitai’nin Vaat Edilmiş Topraklar ve Zeki Demirkubuz’un Kader isimli filmleri yer alıyor.

İstanbul Modern Sinema’da “Site Filmleri”

İstanbul Modern Sinema, 1 – 11 Ekim tarihleri arasında “Site Filmleri” isimli bir film programı sunuyor. Programda, Sarkis’in “Site” sergisinin bir parçası olarak, kendi sanatıyla ilişkilendirdiği filmler yer alıyor.
Jean Marie Straub – Danièle Huillet, Anna Magdalena Bach’ın Güncesi’nde ünlü bestecinin yaşamını dramdan çok kariyerine odaklanarak sunuyor. Kendisi gibi müzisyen olan eşi Anna M. Bach’ın günlüklerinden derlenerek hazırlanmış bir Bach otobiyografisinden yola çıkan 1968 yapımı film, “Brandenburg Konçertoları”ndan farklı sonat ve suitlere uzanan müzikal
yolculuğa eşlik ediyor. Filmde Bach’ı ünlü klavsenci Gustav Leonhardt canlandırıyor.
Jean Marie Straub – Danièle Huillet’nin, Arnold Schönberg’in tamamlanmamış üç perdelik operasından sinemaya aktardıkları 1975 yapımı Musa ve Harun, filme çekilmiş en iyi opera örneklerinden biri. Çekimleri Mısır ve İsrail’de gerçekleşen Musa ve Harun, kutsal
kitaplardan bildiğimiz efsanevi hikâyesi, Schönberg’in karmaşık müziği, Straub – Huillet’nin sinema estetiğiyle ders niteliği taşıyor.
Sergei Paradjanov’un 1968 yapımı Narın Rengi isimli başyapıtı, tutkuların, korkuların, acıların eksik olmadığı gerçeküstü bir dünyada, Ermeni ozan Sayat Nova’nın hayat hikâyesini şiirleriyle harmanlayıp, semboller ve alegorilerle anlatıyor.  Film, zaman ve mekân algısını öyle ustaca kaybettiriyor ki, filmden ibrik, kilim gibi Anadolu imgeleri uzun süre hafızanızdan çıkmıyor.
Andrei Tarkovski’nin 1979 yapımı Stalker’ı sinemanın felsefeyle öpüştüğü eşsiz bir film. Bilmediğimiz bir zaman, isimsiz bir ülke, hakikati aramak için yola çıkmış insanlar ve bu yolculukta onlara eşlik eden iz sürücüler…
Robert Kramer’in 1970 yapımı Buz filmi ise kurmaca ve belgesel sınırları arasında gezinen müthiş bir anti-ütopya. 60’ların sonunda faşist bir rejim ve bu rejime karşı mücadele eden bir sol grup… New York’ta aslında hiç gerçekleşmemiş bir devrimin hikâyesini belgesel diliyle anlatan Buz, Jean-Luc Godard’ın Alphaville’i ile kıyaslanabilecek, özgün bir film.
Fellini’nin 1963 yapımı, sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul edilen Sekiz Buçuk, yeni filmini çekmeye hazırlanırken, sanatsal yaratıcılığını kaybettiğini düşünmeye başlayan ünlü bir yönetmenin, düşle gerçeğin birbirine karıştığı, aşk, sanat ve kadınlarla örülü, saplantılı hayal dünyasını anlatıyor.  Amos Gitai, büyük yankı uyandıran filmi Serbest Bölge’de olduğu gibi, bilmediğimiz bir Ortadoğu ve İsrail’in sınırlarını çiziyor. Estonya’dan hayat kadını olarak yasadışı yollarla İsrail’e getirilen bir grup kadının hikâyesini konu alan 2004 yapımı film, bu toprakların
düşünülenin aksine cennete açılan bir kapı olmadığını anlatıyor. Yönetmen, filmini “İsrail’i küresel bir geneleve benzetebilecek kadar cesur” buluyor.
Zeki Demirkubuz’un, son dönem Türk sinemasının en çarpıcı örneklerinden biri olan 2006 yapımı Kader, Bekir, Uğur ve Zagor arasında geçen epik bir ihtiras hikâyesi. İstanbul’dan Kars’a, cinayetten evliliğe uzanan, acımasız ve delicesine bir aşk macerasını takip eden film, “kader” kavramını sorguluyor.

“Site Atölyeleri”

İstanbul Modern, Centre Georges Pompidou işbirliğiyle ve Eğitim Sponsoru Garanti Bankası’nın katkılarıyla, “Genç İstanbul Modern” etkinliklerinin altıncısı olan “Site Atölyeleri”nde, çocukları ve gençleri “Su İçinde Suluboya” çalışmalarına çağırıyor. 11 Eylül 2009 – 10 Ocak 2010 tarihleri arasında İstanbul Modern’de Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen “Site” sergisinin etkinlikleri, Genç İstanbul Modern’e taşınıyor.
Sarkis’in kıyafet ve fotoğraflardan oluşan özel bir düzenlemesi ile Genç İstanbul Modern, çocukları ve gençleri sanatçının atölyesini çağrıştıran bir ortamda, sanatta yeni deneyimlere davet ediyor. Site Atölyeleri, Sarkis’in sanat yaşamını tanımaya, eserlerini keşfetmeye ve sanatçının “Su İçinde Suluboya” uygulamasını denemeye olanak tanıyor. Ayrıca Türk ve Fransız çocukları ve gençleri sanal ortamda buluşturuyor. Bu atölye çalışmaları, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nden sonra, 17 Şubat – 21 Haziran 2010 tarihleri arasında  Centre Georges Pompidou  Müzesi’nde sürecek.  Eğitmenler eşliğinde yapılacak bir buçuk saatlik Site Atölyeleri, çocuklara ve gençlere, sergi gezisi ve “Su İçinde Suluboya” uygulaması olmak üzere iki farklı etkinlik sunuyor. Sergi gezisine Genç İstanbul Modern’deki kıyafet ve fotoğraflardan oluşan düzenlemeyi incelemekle başlayan çocuklar ve gençler, sanatçının yeniden inşa ettiği kentte ve bu kentin mekânlarında geziniyor. Bu mekânlardaki kahramanlarla tanışıyor, Sarkis’in “Site”sini
sesiyle, kokusuyla, ışığıyla tanıyorlar. Bu gezide Sarkis’in anlattığı olaylara, geçmişine ve gelecek öngörülerine tanıklık ediyorlar.
“Su İçinde Suluboya” uygulamasında çocuklar ve gençler, su doldurulmuş kaplarda, sanatçının seçtiği renklerle çalışıyor. Bu çalışma, sanatta sonuca değil, üretim sürecine odaklanıyor. Çocuklar ve gençler kâğıt yerine suya resim yaparak, renklerin su yüzeyini yırtan, uzayan, esneyen, kıvrılan, bükülen, birbirinden kopan, bir araya gelen, buluşan, birbirine dokunan
hareketini yönetiyor. Bu ilk deneyimlerini fotoğraflayıp, anı olarak yanlarında götürüyorlar. İsteyenler de fotoğraflarını Pompidou Müzesi’ndeki Fransız çocuklara ve gençlere gönderilmek üzere İstanbul Modern’de bırakıyor. Ayrıca “Site Atölyeleri”ne katılan her çocuk ve genç, özel tasarlanan günlüklere yazı ya da resimle izlenimlerini aktararak bu serginin güncesini tutuyor. Aynı zamanda İstanbul Modern’de ve Pompidou’da uygulanan atölye çalışmaları süresince oluşturulan blog sayfasında, Fransız ve Türk çocuklar ve gençler buluşarak deneyimlerini paylaşıyor. Böylelikle sergiye ilişkin kültürlerarası bir bellek ortaya çıkıyor.
Hafta içi her gün, okul gruplarına yönelik olarak Genç İstanbul Modern’de düzenlenen Site Atölyeleri, hafta sonları müzeyi ziyaret etmek isteyen çocuklar ve gençler için uygulanıyor.
Etkinlikler saat 10.00 ve 14.00’te 90 dakikalık sürelerle gerçekleştiriliyor.

“Su İçinde Suluboya”

Sarkis, sanatın bir süreç mi, yoksa bu sürecin sonucunda ortaya çıkan bir eser mi olduğu sorusuna icat ettiği uygulamayla yanıt verir. Rengin sudaki hızının keşfedildiği, kişisel ifadelerin yaratıldığı, akışkan ve değişken temsillerin oluşturulduğu “Su İçinde Suluboya” çalışması, uygulayıcısına yaratım sürecinin bilincine varmayı vaat eder.
Sarkis’in “Su İçinde Suluboya” uygulamasının doğuşu çocukluğuna kadar uzanır. Onu sanat icra etmeye iten ilk resim, Munch’un 1893 yılında yaptığı “Çığlık” adlı eseridir. Sanatçı, “Su İçinde Suluboya” çalışmasını 1997 yılında ilk kez uyguladığında, yine aynı eserden hareket eder. Sarkis’e göre “Çığlık”, kulaklarını kapatmış bir çocuğu çevreleyen bağırışların resmidir. Sanatçı, “Çığlık” resminde işittiği sesleri, “Su İçinde Suluboya” icrası ile rengin hareketlerine taşır. Sarkis, bu deneyimi bir atölye uygulamasına dönüştürerek, dünyanın birçok ülkesinde yediden yetmişe binlerce kişiyle paylaşıyor.  Atölye katılımcıları, suluboyayı kâğıt yerine su üzerinde uygular. Bu atölyelerin kahramanları, hem suda gezinen renkler hem de renklere yön verenlerdir. Sanatçının keşif ve deneylerle dolu sanat yaşamının bir parçası olan bu uygulama, akışkanlığın, geçiciliğin ve anın sınırlarını zorlayarak yeni anlamlar doğurur. Sıradan gibi görünene dikkatlice bakılan, sayısız imgeler yaratan, hayal gücünü ve çağrışımları tetikleyen çocuksu bir deneyimdir bu…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Dört Köşe (2017) Peki Şimdi Nereye? - Et Maintenant, On Va Ou? - Where Do We Go Now? (2012) Tolkien (2019) Son Durak 5 - Final Destination 5 (2011) İncir Reçeli 2 (2014) Kanunun Ötesinde - A Walk Among The Tombstones (2014)

Leave a comment