ALFA TETA DALGALARINDAN DOĞAN HİKAYELER

Cadde Çocuğu romanıyla tanınan Batuhan Kıran’dan, yüksek temposu ve farklı konusuyla dikkat çeken yeni bir kitap: Uyku Aralığı. Yatağa yattığımızda uyku ile uyanıklık arasındayken görünen hayaller, sesler, absürt düşüncelerin olduğu durum ve zaman dilimine bu adı veren yazar, öykülerinin kurgusunu oluştururken yaptığı araştırmalarda, konunun bilimsel tarafıyla da tanışıyor. “Beynimiz uyku ile uyanıklık halini yaşarken farklı frekanslarda titreşiyormuş… Bu da soyut algılama biçimlerine, hayallere, seslere, düşüncelere ve yaratıcı fikirlere neden oluyormuş… Alfa ve Teta frekansları bunlar… Hatta Descartes’den Tarkan’a birçok bilim insanının, ünlü sanatçının bu frekansların etkisindeyken ilham aldıkları söyleniyor,” diyen Kıran, kitaptaki hikâyelerde Küçük Prens, Yıldız Savaşları, Bill Gates gibi popüler temalardan, İstanbul apartmanlarının özgün hiyerarşisine varana dek pek çok ilginç konuyu bir araya getirmiş.

Uyku Aralığı’nda Bilinmez Boyuta Yolculuk

Çoğumuzun her gece yatağa yattığında deneyimlediği ama pek de üzerinde durmadığı ya da fark edemediği başka bir bilinç hali: Uyku aralığı. Batuhan Kıran, insan zihninin bu boyutta gördüğü hayaller, sesler, absürt düşüncelerin olduğu durum ve zaman diliminde yaşanan hikâyeleri kaleme aldı. İstanbul’un korna sesleri, asi horozları, gürültücü komşularıyla dolu gecelerinde, bilincin kontrol edilemediği alanlarda dolaşan kahramanıyla Uyku Aralığı, okurunu bilinmez bir boyuta taşıyor.

“Ben genellikle bu son dediğimi yaparım. Hafıza ve bilincin kontrol edilemediği alanlara uykusuzca girip dolaşırım, benim için orada duran sürpriz her neyse onu alır geri dönerim.Ve bu gece özellikle uyku aralığında kalmak istiyorum. İleride bir gün hatıraların kokusunu almak için geriye döndüğümde beni tereddüde düşürmeyecek kadar net ve keskin.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Arınma Gecesi: Seçim Yılı - The Purge: Election Year (2016) Barbie ve Sihirli Dünyası - Barbie and the Secret Door (2014) Halk Düşmanları - Public Enemies (2009) Tutsak - Bel Canto (2018) Uzay Köpekleri - Space Pups (2023) İki Tutam Saç: Dersim’in Kayıp Kızları (2010)