İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Şubat ayının ikinci haftasında 2’si yeni 14 oyunla seyircileriyle buluşmaya devam ediyor. Merhaba Hoşçakal ve çocuk oyunu Fareli Köyün Kavalcısı adlı yeni oyunu repertuarına katan İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nda 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında oynayacak oyunlar şunlar; Merhaba Hoşçakal, Bakhalar, Lüküs Hayat, İntiharın Genel Provası, Kafes, Gizli Oturum, Bozuk Düzen, Fareli Köyün Kavalcısı, Benim Arkadaşım Yok, Karagöz Geri Döndü, Boya Benek, İyi Geceler, Çizmeli Kedi, Şahmeran…

İ.B.B. Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Merhaba Hoşçakal, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyun yıllar sonra eve dönen Hester’in, erkek kardeşi Johnnie’yle yaşadığı birkaç saat süren aile içi hesaplaşmasını anlatıyor. Yıllarca köle gibi çalıştırıldıktan sonra bir iş kazasında bacağı kopan babaları, hurdaya çıkarılmış bir makine gibi kenara atılmıştır. Terkettiği eve on beş yıl sonra yalnızca bir “merhaba” ve “hoşçakal” demek için uğradığını söyleyen Hester’in asıl niyeti, babasının tazminat parasından payını almaktır. Yaşamın savurup attığı bu iki kardeş bir gece boyunca yitirdikleri her şeyi; aile, çocukluk, sevinç, umut, aşk… ne varsa sorguluyor. Athol Fugard’ın yazdığı Taner Barlas’ın yönettiği oyunda; Tolga Yeter, Ayşen Çetiner Sezerel rol alıyor.

Bakhalar, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde… Euripides’in ölümünden sonra ilk kez İ.Ö. 407 yılında oynanan ünlü “Bakhalar” piyesi bu kez Romanyalı yönetmen Mihai Maniutiu’nun farklı metin düzenlemesi ve rejisi ile oynanıyor. Coşku tanrısı Dionisos, Anadolu ile Ortadoğu’da ün kazandıktan sonra doğduğu yere gelir; kendi âyinlerini benimsetmek ister. Kral Pentheus ona karşı çıkar. Oysa bu noktada fırsat doğduğunu düşünen biri vardır: Teresias. Nitekim kralı iknaya çalışır: Dionisos tanrı olmasa bile öyle tanıtılıp çıkar uğruna kullanılabilir. Ama kral direnir; bunun üzerine, Dionisos’un etkisine giren kadınlar (Bakhalar) tarafından saf dışı bırakılır… Yönetmenin günümüzle bağlantılı yorumunda çıkar uğruna inanç sömürüsü ve kadın gücünün kullanılışı işleniyor. Euripides’in yazdığı Mihai Maniutiu’nun yönettiği oyunda; Jülide Kural, Şebnem Köstem, Aslı İçözü, Meriç Benlioğlu, Özge Borak Şakrak, Özge Kırış, Nergis Çorakçı, Seda Fettahoğlu, Esin Umulu, Çağlar Yiğitoğulları, Ali Mert Yavuzcan, Doğan Altınel, Mert Tanık, Okan Patırer, Nihat Alpteki, Cemal Ahhan Şener, Özgürefe Özyeşilpınar rol alıyor.

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan komik durumları sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 26 yıldır sahnede diri tutuyor. Oyun, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı, Haldun Dormen’in yönettiği oyunda; Zihni Göktay, Şenay Saçbüker, Savaş Barutçu, Ayşegül İşsever, Münir Kutluğ, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya, Aslı Aybars, Ali Gökmen Altuğ, İrem Arslan Aydın, Uğur Arda Aydın, Çağrı Hün, İlhan Kilimci, Betül Kızılok, Tolga Coşkun, Ümran İnceoğlu, Samet Hafızoğlu, Özgür Dağ, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, Nurseli Tırışkan, Ceysu Aygen rol alıyor. Oyunun müzikleri ise ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzasını taşıyor.

Kafes’te, dünyadaki olumsuz gelişmeleri, yaşamın ve bireylerin yozlaşmasını, her şeyin çıkar üzerinde biçimlenmesini protesto etmek amacıyla, evinde kendini bir kafese kapatan Christiano’nun, bir yanıyla da Anton Çehov’un yapıtlarından yola çıkarak, yaşamı anlamaya, kavramaya ve değerlendirmeye çalışması anlatılıyor. Mario Fratti’nin yazdığı Ali Gökmen Altuğ’un yönettiği oyunda; Mert Turak, Tolga Coşkun, Hikmet Körmükçü, Esra Ede, Murat Taşkent, Caner Çandarlı, Senan Kara rol alıyor. Oyun, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

İntiharın Genel Provası’nda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar Eden Adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda; Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Oyun, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir.

Gizli Oturum oyunu, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Estelle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar. Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı, Osman Gidişoğlu’nun oynadığı oyun 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Jean Paul Sartre’ın çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.

Bozuk Düzen adlı oyunda, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan  orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor. Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Güner Sümer’in bu oyunu, Burteçin Zoga tarafından sahneleniyor. Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan-Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak’ın rol aldığı oyun, 10-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

Şubat Ayının İkinci Haftasında Yeni Çocuk Oyunu: “Fareli Köyün Kavalcısı”…

İ.B.B. Şehir Tiyatroları, Şubat ayında yeni bir çocuk oyununu repertuarına katıyor. Adrian C. Mitchell’in yazdığı Cem Karakaya’nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı,13-14 Şubat 2010 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir. Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Benim Arkadaşım Yok, 13-14 Şubat 2010 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde… Caner Bilginer’in yazıp yönettiği Karagöz Geri Döndü adlı oyun, 13-14 Şubat 2010 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, Gökçe Okay Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek oyunu, 11-12 Şubat 2010 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde, yine Gökçe Okay Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği İyi Geceler adlı oyun, 11-12 Şubat 2010 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde, Emill Alfred Hermann’ın yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği Çizmeli Kedi adlı oyun, 11-12-13-14 Şubat 2010 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyredilebilir.
Gülşah Gülebenzer’in yazdığı, Semah Tuğsel’in yönettiği Şahmeran, 13-14 Şubat 2010 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor.

İyi seyirler…

Merhaba Hoşçakal
10-14 Şubat 2010 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Bakhalar
10-14 Şubat 2010 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Lüküs Hayat
10-14 Şubat 2010 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
İntiharın Genel Provası
10-14 Şubat 2010 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Kafes
10-14 Şubat 2010 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Gizli Oturum
10-14 Şubat 2010 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Bozuk Düzen
10-14 Şubat 2010 Ümraniye Sahnesi
Fareli Köyün Kavalcısı
13-14 Şubat 2010 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
Benim Arkadaşım Yok
13-14 Şubat 2010 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Karagöz Geri Döndü
13-14 Şubat 2010 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Boya Benek
11-12 Şubat 2010 Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
İyi Geceler
11-12 Şubat 2010 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Çizmeli Kedi
11-12-13-14 Şubat 2010 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Şahmeran
13-14 Şubat 2010 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Maymun Adam - Monkey Man (2024) Bayi Toplantısı (2020) Hadi Gidelim - Onward (2020) Mutluluk Zamanı (2017) Sessiz Ol (2018) Babamın Ceketi (2018)

Leave a comment