Sayfa 1
Çeyrek yüzyıllık sinemamızın “korku filmi karnesi”
Korkuyoruz…
Sen ona inanç dersin, biz korku deriz. Henrik Ibsen
Korkunun kaynağı gelecekte yatar. Kim gelecekten kurtulmuşsa, korkacak hiçbir şeyi yoktur. Milan Kundera
Sabırsızlık korkudur. Stefan Zweig
Korkarak yaşıyorsan yalnızca hayatı seyredersin. Friedrich Nietzsche
Yönetici için korkutma şiddetin kendisinden daha etkilidir. Yalçın Küçük
Korku mantıktan daha kuvvetlidir. Yunan atasözü
Sevgide korku yoktur. Tersine, yetkin sevgi, korkuyu siler atar. Çünkü korku cezalandırılma düşüncesinden ileri gelir. Korkan kişi, sevgide yetkin kılınmış değildir. Biz seviyoruz. Çünkü önce O bizi sevdi. Aziz Yuhanna
Ölüm korkusunu aşmadıkça insan için özgürlük yoktur. Ama intihar ile değil. Bu korkuyu aşmak için kendini bırakmamak gerekir. Hiç burukluk duymadan, korkmadan ölebilmeli. Albert Camus
Kaynak: https://tr.wikiquote.org

Aslında amacım 1990’dan başlayarak artan komedi, romantik komedi ve korku filmlerine sosyolojik bir gerekçe oluşturmaktı.
“Gecekondu kültürünün kent kültürüne bir baskınlığı” üzerine geniş bir araştırma başlangıç noktamdı.  Ancak çok geniş bir araştırma konusu olan bu konuyu önümüzdeki günlere sakladım.
Sizlere “sinemanın 25 yıllık evrimi” başlığı altında tarihsel süreci çok yakında anlatmaya çalışacağım.
Bu araştırma yalnız korku filmlerimiz üzerinedir.
Sevgili Deniz Yavuz arşivini açıp verilerde bana destek olduğu için kendisine ve Antrakt’a teşekkür ederim.
Yazıyı kullanmaya karar verirseniz kaynak göstermenizi emeğe saygı adına özellikle rica ediyorum
Başlangıç:
Sayfa 2
Korku sinemamız “din” eksenli. Tek bir kaynak var o da “cinler alemi”
İçinde CİN geçen 13 filmimiz var.
Adında  Cehennem geçen film sayısı: 1
Adında Büyü geçen film sayısı: 1
Adında Muska geçen film sayısı: 1
Adında Şeytan geçen film sayısı: 2
Adında İblis geçen film sayısı: 1
Devamı çekilen filmler: Dabbe, Semum, Musallat, Siccin, 3 Harfliler, Şeytan-ı Racim, Azem,
Korku Komedi dalında 2 film göze çarpıyor. GÜLYABANİ ve ADA: ZOMBİLERİN DÜĞÜNÜ
1990 – 2000 yılları arasında gösterime çıkan korku filmi sayısı: 0 (sıfır)
2000 – 2015 yılları arasında ülkemizde gösterime çıkan korku film sayısı: 52
Aynı dönem içinde ülkemizde vizyona çıkan yabancı korku filmi ise 850 civarı
…..Yıllar önce dünya sinemalarını kasıp kavuran EXORCIST filmini birebir uyarlayan Yeşilçam bilinen ve en çarpıcı ŞEYTAN filmi dışında uzun yıllar başka filmini yapmadı. Özgür Bakar’ın 2015  yılında gösterime çıkan DECCAL filmi, belki de beklenen Uluslararası standartlara en yakın  ŞEYTAN filmidir.
Hayvan Mezarlığı, Da Vinci Şifresi, İlluminati, Chucky, 13. Cuma, Halka, Garez gibi farklı türlerden korku filmleri üretebilen yabancı sinema ile maalesef içerik ve görsellik açısından da yarışamayacak durumdayız.
Buna rağmen korku sineması, gelişmeye ve hedef büyütmeye devam etti. Copy-past proje olan DABBE serisi buna en iyi örnektir. 2005 yılında gösterime çıkan ilkel versiyonundan günümüzdeki Dabbe-6 ye dek teknik, görsel ve ses efektleri, hatta serinin birinde rol alan  Hollywood starı Michael Madsen’e dek her şey değişmiştir.
Sayfa 3
NEDENLER
1. Neden: Büyü, Muska, Ezan ekseninde dolaşan sinemamızda ki bu tür artışının nedenleri sosyolojiktir. Arabesk kültürün günlük hayatımızdaki ağırlığı, 10 yıl önce 10 yaşındaki çocuğun şu an 20 yaşında potansiyel sinema izleyicisi olduğu var sayılırsa geçtiğimiz 10 yıl da dinsel söylemler, tv de bilinmezler alemi, din alimleri programları, diyanet fetvaları,  günlük yaşam, devlet politikası, eğitim sisteminin desteklemesi gibi etkenler.
2. Neden :
A-   “az maliyet ile çok para kazanma yöntemi” . Korku sinema türü, star sineması değildir ve kadro maliyeti açısından avantaj sağlar. Çoklukla tek mekandır. Gece çekimleri ile iç mekanlarda 2-3 hafta da bitirilir. Bu da yapım maliyetini kısaltır. Hedef kitle darlığı yüzünden büyük tanıtımlar ve medya kampanyası gerektirmez. Bu da az maliyet ile çok para kazanma demektir. Ancak az maliyet ile kalitesizliği ayırmak gerekir. Çekilen filmlerin kalitesizliği nedeniyle çoğunluğu gişe de batmıştır. Öğrencilerin bitirme tezi mantığı ile 2 haftada 100 bin TL ye tamamlanmaya çalışılan filmlerin varlığı sektörde azımsanamayacak dek fazladır.
B-   “digitalleşen sinema teknolojisinin kolay film çekme olanağı sağlaması.” HD teknolojisi ile handycam (el kamerası) ve fotoğraf makinelerinin Motion Picture (hareketli resim) özellikleri de dahil olmak üzere kolay film çekilebilmesi, çekim sonrası kolaylığı ve laboratuarları aradan çıkarması. Gelişen teknoloji ile evde pc de kurgu yapabilme olanağı ve ucuz color (renk) programları ile tamamlanabilmesi. Bazı yapımcı ve yönetmenleri burada ayırmak gerek. Siccin, Musallat  gibi filmlerin yönetmeni Alper Mestçi’nin ucuzu iş yapmadığını hemen söyleyebiliriz.
3. Neden : Açılan AVM ler ile perde sayısı çoğalması sonucu salonların film gereksinimi. Yeni açılan salonların “hammaddesi” sayılan filmlere gereksinim duyulması. Çekilen film sayısı artarken korku türüne de yer verilmesi
Yıllara göre korku filmi sayısı
2004 yılında 16 yerli film içinde sadece 2 korku filmi varken  2007 yılında da 42 film içinde sadece 2 korku filmi görüyoruz.

Sayfa 4
2008 de durum daha vahim. 51 yerli film içinde sadece 1 (bir) korku filmi çekilmiş.
2009 da durum daha da ilginç. 71 yerli film içinde sadece 2 korku filmi var.
Ne oluyorsa 2013 ve sonrasında oluyor.
Sinemaların 35 mm film makinelerini müzeye kaldırdıkları ve film üreticilerinin üretimi durdurmaları ile beraber, daha ucuz, daha kolay çekilebilen, daha kolay post aşamasından geçen “digital” filmler mantar gibi üretilmeye başlıyor.
2015 yılında gösterime çıkan 137 filmin %15 i “korku” türü . Tam 17 film gösterime çıkmış. Vizyon bulamayanların sayısı da bir bu kadar.
2014 ve 2015 yıllarında yani son 2 yılda ise gösterime çıkan korku filmi sayısı tam 27 . Yani son 2 yıl, toplam 26 yıla bedel.
1 milyon bilete ulaşan korku filmimiz yok

Çeyrek yüzyılda gösterime çıkan 57 korku filminin toplam gişesi: 9.730.500

En kötü korku filmi rakamı: 2.821 kişi ile TAMAYA
En iyi korku filmi rakamı: OKUL ve Dabbe: Zehr-i Cin 838.000 kişi
Kopya başına düşen en iyi ortalama: 65 kopya ile çıkan OKUL filmi kopya başına 5.392 kişi alarak kırılması zor bir rekor sahibi

NİZAM EREN
SİNEMA İLETİŞİM UZMANI

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Süt (2009) Ruhlar Bölgesi: Karanlık Taraf - From The Shadows (2024) Dengesiz - Unhinged (2020) Oyunbozan - System Crasher (2019) Dönüm Noktası - The Humbling (2015) Kolombiyalı: İntikam Meleği - Colombiana (2011)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment