Şehir Tiyatroları Mart ayının ilk haftasında 16 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

02-06 Mart 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; 12. Gece, Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli, Kuvayi Milliye Destanı, İki Arada Bir Yerde, Şekerpare, İstanbul Efendisi, Çin Kahvesi ve çocuk oyunları; Harikalar Mutfağı, Palyaço Prens, Balon, Bisküvi Adam, Yaşasın Barış, Üzgün Ağaçlar Ülkesi, Alaaddin’in Sihirli Lambası, Bir Gün Ayakkabımın Teki ve Piti.

Mart ayının ilk haftasında sahnelenecek oyunlar

12. GECE
Shakespeare’in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece’de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki simdi erkek kılığındaki Viola’ya asık olana dek. Bu sırada, Olivia’nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkâr Malvolio’ya şamatalı bir oyun oynayarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikâyesini iyice kızıştırır. William Shakespeare’in yazdığı, Zeynep Avcı’nın dilimize kazandırdığı oyunu Serdar Biliş yönetiyor. Oyunda, Mana Alkoy, Pınar Aygün, Seda Fettahoğlu, Senan Kara, Berk Samur, İsmet Şahin, Erkan Sever, Doğan Şirin, Levent Öktem, Özge Özder, Kubilay Penbeklioğlu, Eylül Soğukçay, Ersin Umulu, Tolga Yeter ve Bennu Yıldırımlar rol alıyor. Oyun; 2-5 Mart 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

SİRKE TADINDA BÖĞÜRTLEN REÇELİ
Sirke Tadında Böğürtlen Reçeli’nde ülkenin birinde yaşanan siyasal ve toplumsal değişimler, evlilikleri boyunca bu sürece şahitlik ederek ölümle şakalaşan yaşlı bir çiftin ilişkisi ekseninde mizahi bir dille aktarılıyor. Kendini değiştirmeyi akıl edemezken dünyanın düzenini değiştirmeye çalışan ve eşiklerde kalmanın sancısını yaşayan bir adamın baskılar karşısındaki tavrı hicvediliyor. Kahramanlarımız için hayat tıpkı sirke tadında böğürtlen reçeli gibi… Biraz acı, biraz buruk ama bazen de tatlı… A. Kadir Bozkurt’un yazdığı Zuhal Ergen’in yönettiği oyunda; Mert Tanık ve Bensu Orhunöz rol alıyor. Oyun; 2-5 Mart 2016 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

KUVAYİ MİLLİYE DESTANI
Kuvayi Milliye Destanı, işgal edilen tüm ülkelere ve ezilen halklara örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızın anlatıldığı, edebi değeri en yüksek ve önemli eserlerden biridir. Bu benzersiz varoluş mücadelesi tarihsel karakterlerden öte kadınların, çocukların, köylülerin yani Anadolu insanının “kahramanlıkları”, yaşanmış öykülerden yola çıkılarak Nazım Hikmet’in eşsiz dizeleriyle destanlaşıyor. Şehir Tiyatroları, bağımsızlık ülküsüyle ölümsüzleşenlerin destanını dinamik bir kadro ve yeni biçim arayışıyla sahneye aktarıyor. Hakan Yavaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Engin Akpınar, Seza Güneş, Derya Yıldırım, Ali Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Eraslan Sağlam, Nurseli Tırışkan, Emre Karaoğlu ve Ada Demirer rol alıyor. Oyun; 3-5 Mart 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

İKİ ARADA BİR YERDE
Danis Tanovic’in “Tarafsız Bölge” adlı film senaryosundan oyunlaştırılan İki Arada Bir Yerde adlı oyun Yıldıray Şahinler’in rejisiyle sahneye taşınıyor. “İki Arada Bir Yerde”, savaşın tam orta yerinde “iki taraf” haline gelmiş ya da düşürülmüş “asker-insan’ların” durumunu anlatıyor. Adları yasam biçimleri, uğruna savaştıkları değerler, hatta beklentileri, birbirinin benzeri olanları ateş altındaki korkuları, tedirginlikleri, öfkeleri oyunda konu ediliyor. Oyunda; Cengiz Tangör, Mehmet Sefa Öztürk, Yıldıray Şahinler, Mehmet Soner Dinç, Murat Coşkuner, İrem Arslan, Reyhan Karasu, Ertuğrul Postoğlu ve Alp Tuğhan Taş rol alıyor. Oyun; 2-5 Şubat 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan ve Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun; 2-5 Mart 2016  tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun; 3-5 Mart 2016 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın Palabıyık, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse ve Melisa Demirhan rol alıyor.

ÇİN KAHVESİ
Ira Lewis’in yazdığı Can Doğan’ın yönettiği Çin Kahvesi, New York’ta yaşayan ve orta yaş bunalımıyla boğuşan Harry ve Jake’in hikâyesini anlatıyor. Her iki adamın da yarım kalan hayalleri, kurtulamadıkları geçmişleri vardır. İkisi de hayata karşı öfkeli ve huzursuzdurlar. İçlerinden biri bu döngüyü kıracak ve arkadaşının hayatını çalmak pahasına da olsa özgür içselliğine kavuşacaktır. Aziz Sarvan ve Can Başak’ın rol aldığı oyun; 3-5 Mart 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

ÇOCUK OYUNLARI

HARİKALAR MUTFAĞI (7 + Yaş)
Haluk Işık ve Ege Işık’ın yazdığı Uğur Arda Aydın’ın yönettiği Harikalar Mutfağı’nda Papatya Sokağı’nda lokantaları olan iki aşçı Gümüşkepçe ve Kırıkçatal’ın yemek pişirme macerası anlatılıyor. Oyunun önemli kahramanları, kedi Yorgunpençe, fare Kazmadiş ve bayan Gülücük’tür. Oyunda ustalığın, bir işi yaparken gösterilen özen, sevgi ve dikkatle ortaya çıkabileceği düşüncesi işleniyor. Özgür Dereli, Ertan Kılıç, Berfu Aydoğan, Gözde İpek Köse ve Nilay Bağ’ın rol aldığı oyun; 6 Mart 2016 tarihinde  Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

PALYAÇO PRENS (3+ Yaş)
Palçayo prens, çocukların hayal dünyalarının masal olgusu ile beslenmesi için kurguladığımız bir oyun. Kahramanlar, olaylar, olup biten her şey bir masal. Tiyatro, bu masalın onlara anlatılabilmesi için kullandığımız araçlardan sadece biri. Günümüzde prensler, prensesler yok ama masalımızda onlara ait gördüğümüz tüm duygular hala var. Şefkat-acımasızlık, iyilik-kötülük, mutluluk-mutsuzluk… En önemlisi sevgi… O hep vardı, hala var. Palyaço prens sevgiyi renklerle anlatan bir oyun. Turgay Yıldız’ın yazıp Süeda Çil’in yönettiği oyunda Aslı Şahin, Aybar Taştekin, Ayşecan Tatari, Cem Baza, Deniz Yeşil Mavi, Edip Tepeli, Gürkan Başbuğ, Hakan Gümüş, Hazal Uprak, Musa Arslanali  ve Özgür Dağ rol alıyor. Oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

BALON (7+ Yaş)
Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz.  Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin ve Nazan Yatgın Palabıyık rol alıyor. Oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

BİSKÜVİ ADAM (5+ Yaş)
Büyük evin saati Guguk Bey’in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından  onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam’ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte  geleceklerdir. Bisküvi Adam’ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo  getirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı,  yardımlaşma  ve her şeye rağmen birlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Nazif Uğur Tan, Müslüm Köse, Damla Cangül, Esen Koçer, Gülsün Odabaş ve Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

YAŞASIN BARIŞ (3+ Yaş)
Yaşasın Barış’ta, birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Buğday ülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek “düşman ülkeye” gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk ve Yağmur Damcıoğlu rol alıyor. Oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal  Sahnesi’nde.

ÜZGÜN AĞAÇLAR ÜLKESİ  (5+ Yaş)
Gökçe Yaşar’ın yazıp, Yeşim Koçak ve Selin Türkmen’in yönettiği Üzgün Ağaçlar Ülkesi’nde tüm ağaçlar artık kocaman meyveler vermektedir. Kral da, yemeğe düşkün Kraliçe de  bu işten pek memnundur. Ama Büyücü’nün daha büyük meyveler yetiştirmek için hazırladığı iksirler, aslında bütün ağaçları hasta etmekte, kurutmaktadır. Prenses, ne yapsa da Kral babasına bunu anlatmayı başaramaz. Günün birinde Kraliçe de Prenses de iksirli meyvelerden yiyerek uykuya dalar. Şimdi Kral çok sevdiği kızı ve Kraliçe’sini uyandıracak bir çare bulmak zorundadır. Can Alibeyoğlu, Gülşah Bayar, Melisa Demirhan, Zeynep Ceren Gedikali, Buğra Can Ildırışık, Emre Karaoğlu, Okan Karaca ve Can Tarakçı’nın rol aldığı oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

ALAADDİN’İN SİHİRLİ LAMBASI (6+ Yaş)
Alaaddin, iyi niyetli, sevgi dolu, müziği çok seven bir gençtir. Rüyalarında gördüğü prensesle evlenmektir hayali. Ama bir türlü iş bulamaz kendine. Bir gün çok uzaklardan, şarkılarını dinleyen güzeller güzeli prensesle karşılaşır ve birbirlerine aşık olurlar. Kral’ın kötü yürekli veziri ise sihirli lambanın Alaaddin’in evinde olduğunu öğrenmiştir. Bakalım Alaaddin cin’inde yardımıyla önüne çıkan zorlukları aşabilecek mi? Turgay Yıldız’ın yazıp Özgür Atkın’ın yönettiği oyunda Ceysu Aygen, Serkan Bacak, İbrahim Can, Hamit Erentürk, Samet Hafızoğlu, Cihan Kurtaran ve Nilay Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun; 6 Mart 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3–6 Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım ve Derya Çetinel rol alıyor. Oyun; 3 Mart 2016 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

PİTİ (3+ Yaş)
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Piti oyununda, annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeş Piti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca ve Ceren Hacımuratoğlu rol alıyor. Oyun; 3 Mart 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

İyi Seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Simülasyon - The Call Up (2016) Soraya’yı Taşlamak - The Stoning Of Soraya M. (2010) Sen Kiminle Dans Ediyorsun (2017) Uslu Çocuklar - Good Boys (2019) Beş Şehir (2010) Alem-i Cin (2018)

Leave a comment