SALT Sineması 2 Ekim’de
Ankara’da başlıyor

1990’ların Avrupa şehirlerine dair hikâyeleri bir araya getiren
SALT Sineması, 20 Kasım’a dek her Çarşamba günü Çankaya Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde.

SALT Sineması
2 Ekim-20 Kasım
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

SALT tarafından Avrupa müzeler konfederasyonu L’Internationale’nin Our Many Europes [Avrupalarımız] projesi kapsamında hazırlanan SALT Sineması, sekiz haftalık bir programla Ankara’da gerçekleştiriliyor.

Yeni bir dünya düzeninin kurulduğu 1990’lar, nice toplumsal dönüşümün
meydana geldiği, gündelik alışkanlıklar ve gelecek beklentilerinin değiştiği, şehir mekânının 21. yüzyıl tasarılarına göre biçimlendirilmeye başlandığı bir dönem oldu. Soğuk Savaş sonrası siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmeler “küresel kent” ve “markalaşma” etiketi altında yapılı çevreye yansıdı. 2 Ekim’den 20 Kasım’a her Çarşamba, Oran’daki Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gösterimleri yapılacak SALT Sineması, bu on yılın coğrafyaya göre ayrışan etkilerine Avrupa şehirleri odağında bakıyor.

90’lar bugüne ne kadar yakın, ne kadar uzak?
Berlin Duvarı’nın yıkılması ve SSCB’nin dağılmasının ardından Avrupa, iş birliği politikalarıyla ortak para birimi ve vatandaşlığa dayalı bir siyasi ve ekonomik örgütlenme etrafında yeniden tariflendi. Bireysel özgürlük alanları, internetin sivil kullanıma açılması ve mobil iletişimin artması kadar çeşitli seyahat serbestliği anlaşmalarıyla genişledi. Güney Afrika’nın ilk siyah devlet başkanı seçimle göreve gelirken kıtadaki etnik çatışmalar iç savaşlara neden oldu. Benzer şekilde Avrupa’da, AB’nin ancak 2000’lerde hukuki düzlemde tartışmaya açtığı savaşlar yaşandı. Toplumların ayrışma ve birleşme eğilimlerinin belirginleştiği, ABD’nin tek süper güç hâline geldiği söz konusu yıllarda, özellikle medya ve reklam vasıtasıyla tüketim kültürü gitgide yaygınlaştı.

Perşembe Sineması 2019 programından seçili filmleri başkentte sunan SALT Sineması, Sırbistan’dan İngiltere’ye, İtalya’dan Transdinyester’e uzanan bir şehir hikâyeleri seçkisiyle Avrupa’nın 90’lar mirasının günümüz dünyasındaki yerini sorguluyor.

PROGRAM

2 Ekim Life Is Sweet (Hayat Tatlıdır)
Mike Leigh, 1990

9 Ekim Camorra
Francesco Patierno, 2018

16 Ekim Teret (Yük)
Ognjen Glavonić, 2018

23 Ekim Berlin Babylon (Babil Berlin)
Hubertus Siegert, 2001

30 Ekim Extinção (Yok Olma)
Salomé Lamas, 2018

6 Kasım ZONA (Bölge)
Clayton Vomero, 2019

13 Kasım Solidarity (Dayanışma)
Lucy Parker, 2019

20 Kasım Sobytie (Olay)
Sergei Loznitsa, 2015

SALT SİNEMASI
Life Is Sweet (Hayat Tatlıdır) (1990)

2 Ekim, 19.00
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

Yönetmen: Mike Leigh
103 dakika
İngilizce; Türkçe altyazılı

Margaret Thatcher’ın başbakanlığı döneminde Kuzey Londra’da geçen Life Is Sweet (Hayat Tatlıdır) (1990), işçi sınıfından bir ailenin yaşadığı olaylı birkaç haftaya dair trajikomik bir hikâye anlatıyor. Profesyonel bir şef olan, “kendin yap” meraklısı Andy, kendi işini kurma hayaliyle külüstür bir minibüs alır. Eşi Wendy, aynı günlerde, bir arkadaşlarının yeni açtığı restoranda işleri yoluna koymak için garsonluk yapmaya başlar. Çiftin 22 yaşındaki ikiz kızlarıysa bambaşka amaçlar peşindedir: Anoreksiya hastası Nicola erkekler ve Marksizm’e takıntılıyken kadına biçilen toplumsal cinsiyet rollerine karşı çıkan, tesisatçı çırağı Natalie Amerika’ya kaçmayı planlar.

Yönetmen Mike Leigh, günlük hayatın çıkmazları, mütevazı hayaller, yemek, arkadaşlık ve sevgi üzerine bu eğlenceli ve melankolik filminde, geleneksel aile yaşantısını romantikleştirmeyi reddederek incelikli bir yaklaşımla gerçek tatlarını ortaya çıkarıyor.

SALT SİNEMASI
Camorra (2018)

9 Ekim, 19.00
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

Yönetmen: Francesco Patierno
70 dakika
İtalyanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Napoli doğumlu yazar ve yönetmen Francesco Patierno’nun 2018 yapımı belgesel filmi Camorra, Campania bölgesinin başkentinde sosyo-antropolojik açıdan organize suçun tarihine bakıyor. İtalyan Radyo-Televizyonu RAI arşivlerinden çoğu daha önce yayımlanmamış etkileyici görüntülerle hazırlanan film, suç ve yoksulluğun hüküm sürdüğü Napoli sokaklarında Camorra suç örgütünün hikâyesinin izini sürüyor.

Patierno’nun haber programları, söyleşiler ve raporlarla kurguladığı film, örgütün savaştan sonra Campania’da sigara kaçakçılığını kontrolü altına alan Mafya’ya bağlanmasından “Kutsal”, “Prens” ve “Profesör” gibi lakaplarla bilinen ve hâlen cezaevinde olan lideri Raffaele Cutolo’ya, Camorra’nın 1960’lardan 1990’lara gelişimini ayrıntılarıyla inceliyor.

SALT SİNEMASI
Teret (Yük) (2018)

16 Ekim, 19.00
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

Yönetmen: Ognjen Glavonić
98 dakika
Sırpça; Türkçe ve İngilizce altyazılı

NATO’nun Yugoslavya’yı bombaladığı 1999’da kamyon şoförlüğüyle geçinen Vlada, birtakım kurallara harfiyen uyması koşuluyla Kosova’dan Belgrad’a bir nakliye işi alır. Ne taşıdığına dair soru sorması yasaktır ve kargoyu sürekli kilit altında tutmak zorundadır. Hayatından hoşnutsuz adam, savaş yıkıntılarının arasından umursamazca yol alırken birkaç kuralı ihlal eder. Vlada’nın bu zahmetli yolculukta başına gelenler ve sonuçlarıyla birer birer yüzleşeceği kararlar, II. Dünya Savaşı yıllarından Miloşeviç’in yönetimde bulunduğu 1990’lara bölgenin ihtilaf ve çelişkilerle dolu geçmişine ayna tutar.

Yönetmen Ognjen Glavonić, doğup büyüdüğü Pançova’da çektiği bu filmini “tecrit ve işgal” kelimeleriyle niteliyor. Dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapan Teret (Yük) (2018), 20 yıllık bir sessizliği bozarak savaşın ahlaki ve toplumsal etkilerini ortaya koyuyor; bir ülkenin geçmiş hatalarının nasıl kaçınılmaz şekilde gelecek kuşakların sırtına yüklendiğine işaret ediyor.

SALT SİNEMASI
Berlin Babylon (Babil Berlin) (2001)

23 Ekim, 19.00
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

Yönetmen: Hubertus Siegert
88 dakika
Almanca; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Duvarın yıkılmasının ardından Berlin; şehrin yeniden inşasıyla geçen 1990’lar. Mimarlar, müteahhitler, mühendisler, şehir planlamacıları, politikacılar, işverenler, işçiler, II. Dünya Savaşı’ndan itibaren zarar gören kent dokusunu onarma, geçmişin izlerini silip başkenti yeni yüzyıla hazırlama amacıyla hummalı çalışmalar yürütüyor. Hubertus Siegert’in “emlak, para ve güç” odaklı bu ilk belgesel filmi, dönüşüm hâlindeki bir şehrin imgeleriyle yıkımın dehşeti ve değişimin büyüsünü yansıtıyor.

1980’de Batı Berlin’de kurulan efsanevi endüstriyel grup Einstürzende Neubauten’in müziklerinin eşlik ettiği Berlin Babylon (Babil Berlin), 2001’de Berlin Uluslararası Film Festivali Panorama Bölümü’nün açılış filmi olarak gösterilmişti.

SALT SİNEMASI
Extinção (Yok Olma) (2018)

30 Ekim, 19.00
Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Merkezi (Oran)

Yönetmen: Salomé Lamas
86 dakika
Rusça; Türkçe ve İngilizce altyazılı

Portekizli genç sanatçı ve yönetmen Salomé Lamas’ın kurguyla gerçeklik arasında gidip gelen bir deneme niteliğindeki siyah beyaz belgesel filmi, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülkenin tanımadığı Transdinyester’den yola çıkıyor. 1990’da Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden, Ukrayna sınırı boyunca uzanan ve nüfusu yarım milyon civarında olan bu de facto cumhuriyet odağında, dönüşen Doğu Avrupa coğrafyasına dair etkileyici bir görsel anlatım sunuyor.

Transdinyester’de yaşayan ve Rusya’nın desteğine güven duyan milliyetçi genç adam Kolya, sahip olduğu Moldova pasaportuyla film boyunca bir sınırdan diğerine geçiyor. Sovyet mirası anıt yapılardan ücra köylere bu garip yolculukta; kimlik ve aidiyet, yurt sevgisi ve yurttaşlık, ideoloji ve politikaya dair fikirler ve çatışmaların bulanıklaştığı bir araf hâliyle yüzleşiyor.

Herkesin katılımına açık, altyazılı gösterimler hakkında ayrıntılı bilgi ve iletişim için: salt.ankara@saltonline.org

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yola Geldik: Komedi Mafya (2016) Taşıyıcı: Son Hız - The Transporter: Refueled (2015) Azem 3: Cin Tohumu (2016) Maya ile Koca Ayı (2017) Kocaayak ve Ailesi - Bigfoot Family (2022) Kirli Oyun - Freelancers (2013)