FADING GIGOLO
KİRALIK AŞIK

“Komedinin Ustası’ndan Bir Başyapıt”

SİNOPSİS
“Murray rolünde sinemanın en önemli isimlerinden biri Woody Allen” Fiorovante (John Turturro) arkadaşı Murray’in (Woody Allen) tavsiyesi üzerine, dünyanın en eski mesleğini icra etmeye başlar ve aslında aradığını bile bilmediği bir şey bulur. Bütün bu olaylar, Murray’in güzel dermatoloğu olan Dr Parker’ın (Sharon Stone) Murray’e ondan da güzel olan kız arkadaşı Selima (Sofia Vergara) ile bir macera yaşamak istediğini söylemesiyle başlar. Bir erkekle beraber üçlü bir ilişkiyi denemek istemektedir. Dükkanı yaşadığı mali zorluklar yüzünden kapanmak üzere olan Murray, buradaki finansal fırsatı görür ve arkadaşı Fioravante’yi bu iş için ikna eder. Fiorovante başlarda Murray jigolo olma fikrine sıcak bakmasa da,onun da paraya ihtiyacı olması ve ilgiye muhtaç kadınları mutlu edebileceğini düşündüğü için, teklifi kabul eder.

Böylece bir ortaklık doğar ve Fiorovante bir test turu için Dr. Parker’ın ofisine doğru yola
koyulur. Bu arada Murray Fiorovante’ye alışılmadık bir müşteri daha bulur: Avigal (Vanessa
Paradis), iyi tanınan bir ortodoks musevi hahamın duludur. Onunla çok genç yaşta evlenmiştir.

20 yıl, altı çocuk ve klostrofobik bir ortodoks musevi toplumunun içinde geçirilmiş bir
hayatın hatıralarından sonra, yeni bir şey denemek istemektedir. Murray ona Fioravante ile
buluşmasını önerdiğinde, bu maceranın onu nereye sürekleyeceğini merak ederek, teklifi kabul eder. Fioravante’nin şefkat dolu yaklaşımı, ona daha önce hiç hissetmediği bir takım duygular yaşatır. Fioravante de bu kadından beklenmedik bir biçimde etkilenmiştir.
Bu arada Avigal’in her hareketi gençliğinden beri ondan hoşlanan Dovi ( Liev Schreiber )
tarafından izlenmektedir. Dini ve kendine olan güvensizliği sebebiyle kısıtlanan Dovi,
Avigal’e olan duygularını açıklayamamış, ama onu ve çocuklarını her zaman gözetmiştir. Avigal’i Fioravante ile görünce önce şüphe sonrasında kıskançlık içini kemirmeye başlar. Fioravante Dr Parker, Selima ve Avigal arasında mekik dokurken, Murray muhabbet tellalı
olmanın göründüğü kadar kolay olmadığını keşfeder. Dokunaklı olduğu kadar, komik olan Kiralık Aşık, insanların hiç bir zaman tatmin edilemeyen mutluluk arayışlarını konu alıyor.

Yönetmen: John Turturo
Yapımcılar: Bill Block, Paul Hanson
Türü: Komedi
Oyuncular: Woody Allen, John Turturo, Sharon Stone, Sofia Vergara, Liev Schreiber
Yapım Yılı / Süre: 2013 / 98’
Vizyon Tarihi: 18.04.2014

PRODÜKSİYON NOTLARI
Filmin yönetmen John Turturro’nun aklına bu fikir ilk defa bir arkadaşıyla şakalaşırken
gelmiş. Konuşurlarken konu gittikçe derinleşmiş ve oldukça komik fikirler ortaya çıkmış. Daha sonra bu fikrinden berberine bahsetmiş. Berberi de bir başka müşterisi, Woody Allen’a bundan bahsedince, Woody Allen John Turturro’yu aramış ve projenin gerçekleştirme aşamasında Turturro’ya sürekli yardımcı olmuş. John Turturro filmin Woody Allen’ın tavsiyeleriyle basit bir komediden, çok daha derin bir filme dönüştüğünü söylüyor.
Murray fırsatçı bir adamdır. Aptal değildir, ama hep kısa yoldan para kazanma peşindedir.

Genelde fikirleri gülünçtür. Hesap kitap yapan ya da başkalarının sırtından para kazanmaya
çalışan bir adam değildir. Bu işe de “Neden Olmasın?” diyerek girer. Fioravante’nin de meyilli olduğunu görünce onu da bu işe ikna eder, çünkü ona göre bu kaçırılmayacak altın yumurtlayan bir tavuktur. Fioravante New York’da bir çiçekçi dükkanında çalışan, mütevazi ve gözü yukarılarda olmayan bir adamdır. Duygusal, yalnız, eski üsul bir adamdır, Murray’in
dükkanındaki kitaplar gibi hayattaki kaliteli şeylerden hoşlanan bir insandır. Murray dışında
çok fazla arkadaşı yoktur. Murray ise genç yaşlarda dükkanına geldiğinden beri Fioravante için hep bir baba figürü olmuştur.
Yıllar boyunca bir çok kadın Fioravante’nin hayatına girip çıkmıştır, mesela Tunuslu bir
şarkıcı olan ve sadece İtalyanca konuşabilen Mimou. Onunla tam olarak anlaşamamasına ragmen onu mutlu eder ve sever. Özünde romantik bir adamdır. Bu yüzden Murray’nin teklifini doğru bulmaz ve kabul edene kadar çok zorlanır. Fioravante ilk müşterisi ile karşılaştığında, Dr. Parker hayatında önemli bir dönüm noktasındadır. Varlıklı ve başarılı olmasına ragmen hayattaki seçimlerini her zaman ne istediğine göre değil, doğru olanı seçmek üzerine yapmıştır. Dışarıdan mükemmel gözüken evliliğine rağmen, kafası karışıktır. Aslında hiç açmayı başaramamış bir çiçek gibidir. İçine kapanmıştır, bu yüzden ona kalbini dışa açmasına yardımcı olacak bir insana ihtiyacı vardır. Bu yüzden Murray’den yardım ister. Seksi ve dışa dönük arkadaşı Selima’nın da ona bu konuda yardımcı olacağını düşünür. Bu süreç sonunda o da bir çiçek gibi açılmaya başlayacaktır. Fioravante’nin üçüncü müşterisi Avigal, Williamsburg, Brooklynli ortodoks musevi bir duldur. Hayatı boyunca kadınları kısıtlayan bir topluluk içinde yaşamıştır. Her zaman muhafazakar giysiler giymek ve saçlarını örtmek zorundadırlar. Şarkı söylemeleri hatta izin verilenler dışında kitaplar okumaları yasaktır. Aynı zamanda kadın erkek ilişkileri konusunda da sıkı kurallara uymak zorundalardır. 20 yıl boyunca bir hahamla evli olmasına ve ona altı çocuk vermesine rağmen hiç bir zaman öpülmemiştir. Avigal dindar ama meraklı bir karakter, yasak olmasına rağmen kitap okuyor. Yalnız ve mutsuz, hayattan tad almak istiyor. Bu yüzden Murray’in teklifini kabul ediyor.
OYUNCULAR HAKKINDA
Woody Allen
1 Aralık 1935’te New York’ta doğan Woody Allen, yönetmen, aktör, stand-upçı, oyun ve öykü yazarlığının yanında aynı zamanda müzisyendir. Gerçek adı Stewart Konigsberg olan sanatçı, 15 yaşında kendi aldığı bir kararla ismini değiştirmiştir.
Yarattığı eser ve projelerle bir çok alanda fenomen olan Woody Allen; daha okumayı öğrenmediği çağlarda sinema için öyküler yazmaya başlamıştır. 1965 yılında ilk sinema senaryosu What’s New Pussycat’i yazdı.
Aynı zamanda oyunculuk da yaptığı bu proje ile birlikte kendi filmlerini kendi çekme kararı
aldı. Bu kararını onlarca projesinde hayat geçiren Allen, yer aldığı bütün projelerde
olağanüstü başarılara imza attı.
John Turturro
New York’ta doğan John Turturro, 1983 yılında Eugene O’Neil Theatre Center’daki Oyun Yazarları Konferansı’nda, Danny and the Deep Blue See oyununda başrol oynadı. 1 yıl sonra aynı rolle bir Broadway prodüksiyonunda Off-Broadway Tiyato Ödülü kazandı. Five Corners adlı filmindeki üstün performansı ile yönetmen Spike Lee’nin dikkatini çekmiş ve ünlü yönetmenle başlayacak uzun soluklu işbirliği “ Do The Right Thing adlı filmle başladı. 2004’e kadar bir çok ortak projede yer alırken, Cohen Kardeşler’in “Miller’s Crossing, Barton Fink, The Big Lebowski, Neredesin Be Birader adlı fimlerinde yer aldı. Komedi ve dramı üstün performanslarıyla oynayabilen oyuncu, Asabiyim ve Gizli Pencere adlı filmlerde Jack Nicholson ve Johnny Deep’in düşmanını oynadı. Monk dizisi ile Emmy Ödülü kazanan Turturro, 1999 yılında yapımcı ve yönetmen koltuğuna da geçerek ILLUMINATA filminde eşiyle birlikte başrolde yer almıştır
Sharon Stone
10 Mart 1958 ABD doğumlu Sharon Stone, Altın Küre ve Emmy ödüllü aktris, yapımcı ve
eski mankendir. 1980 yılında Stardust Memories’le oyunculuk kariyerine başladı. Basic
Instinct (Temel İçgüdü) filmi kariyerinde onu zirveye taşımıştır. Casino, Sliver, Broken
Flowers, Alpha Dog, The Mighty gibi bir çok filmde bir çok ödül ve adaylık kazanmıştır.
Sofia Vergara
1972 doğumlu aktris, son dönemde Modern Family adlı dizinin yıldızı oldu. Sofia Vergara
şimdiye dek birçok tv dizisinde oyunculuk yaptı. Ayrıca Happy Feets 2/Neşeli Ayaklar 2,
The Smurfs gibi ünlü animasyon filmlerinde de seslendirme yaptı. Machete Kills’teki
performansıyla dikkat çeken oyuncu, Kiralık Aşık’ta büyük beğeni topladı.

 

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Külahıma Anlat (2022) Şeytanın Ormanı - The Barrens (2013) Canım Dayım (2022) Winx Club 3D: Sihirli Macera - Winx Club: Magical Adventure (2010) Darlin (2021)

Leave a comment