Katil anne olayıyla “Kadın Erkekleşince” tiyatro oyunu arasında müthiş benzerlik

Türkiye günlerdir katil anne Seçil M.D.’yi konuşuyor.

Evliliğinin ilk yıllarında melek gibi bir anneyken iş hayatına kendini kaptıran öğretmen Seçil H.D. bayram tatilinde 2 aylık oğlunu bırakıp 9 günlük tatile gidip bebeğinin ölümüne sebebiyet verince tüm Türkiye’nin kanı donmuştu.

Bir köy öğretmeni olan “Katil Anne” Seçil H.D.’nin olayıyla “Kadın Erkekleşince” adlı tiyatro oyunu arasındaki müthiş benzerlik tüyler ürpertiyor. Oyunun başrolünde Sezen Ürgen yer alıyor. Ercüment Balakoğlu ve Sabahat Adalar başroldeki diğer isimler.. 

1933’de Hüseyin Rahmi Gürpınar tarafından yazılan “Kadınlar Erkekleşince” oyunu bu yıl yönetmen Adem Kılıç tarafından güçlü bir oyuncu kadrosuyla Belediyelerde yeniden sahneye kondu.

Oyunun konusuyla “katil anne” olayındaki inanılmaz benzerlik gözden kaçacak gibi değil.. İş hayatına kendini kaptırıp ilgilenmeyi bırakan bir annenin öyküsünün anlatıldığı oyunun konusu şöyle: Büyük bir servete sahip yeğenlerini vesayetleri altında tutan orta gelirli aile, kızın yaşı gelince serveti başkasına kaptırmamak için oğullarıyla evlendirmek isterler. Ancak hem kız, hemde oğulları, sevdikleri kişilerle evlenmek istemektedir. Oğulları tam istediği gibi bir kızla  buluşmaya başlar ve gizlice evlenirler. Aile gururlu ve işkolik geline fazla dayanamaz ve evlerinden kovarlar. Evladıyla gelinleri başka bir eve geçen genç çiftin bebekleri olur ama her ikiside çalıştığından dolayı bebekle yakından ilgilenemezler. Bir akşamki tartışmanın ardından bebeğin öldüğü farkedilir. İki nesil arasındaki anlayış farkını çarpıcı bir şekilde yorumlayan 2 perdelik dramatik komedi…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Daire - The Loft (2015) Kontes / The Countess (2009) Mendilim Kekik Kokuyor (2020) Nuh'un Gemisi Cudi'de 2 (2022) Tuhaf Bir Sihir - Strange Magic (2015) Kırık Kucaklaşmalar - Broken Embraces (2010)

Leave a comment