“İMROZ RUMLARI, GÖKÇEADA ÜZERİNE”
“İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” Adlı Kitabın Tanıtımı Bartholomeos’un Katılımı ile yapıldı.

Heyamola Yayınları tarafından basılan “İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” adlı kitabın tanıtımı, Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteği ve Fener Rum Patriği I. Bartholomeos’un katılımı ile önceki akşam Bahçeşehir Üniversitesinde yapıldı.

Kitap; adanın tarihini özetleyen bir giriş yazısıyla beraber, İmroz adası hakkında yazılmış İngilizce ve Yunanca akademik makalelerin Türkçe çevirilerinin derlemesinden oluşuyor. Arkeoloji, tarih, sosyoloji ve siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerden seçkin makaleleri içeren kitapta Suna Çağaptay, Meliton Karas, Feryal Tansuğ, Makis Boutaras, Alexis Alexandris, Giorgos Tsimouris ve Elif Babül’ün makaleleri yer alıyor.

“İmroz Rumları, Gökçeada Üzerine” adlı kitap, İmroz’un Türk kamuoyundaki unutulmuş/   unutturulmuş varlığına ve adanın geçirdiği sosyo-kültürel dönüşüme dikkat çekiyor. Adayla ilgili yayımlanan bu ilk derleme çalışma, şimdiye kadar göz ardı edilmiş İmroz Rumlarının Türkiye’nin ulus-devlet kurma sürecinde ve sonrasında yaşadıklarını, Türk devletiyle ilişkilerini ve Yunanistan ile Türkiye arasında nasıl bir pazarlık unsuru hâline geldiklerini gösteriyor. Kitap, İmroz Rumlarının Anadolu coğrafyasının ve bu ülkenin yerli insanları olduklarına dikkat çekerek kültür barışına katkıda bulunmayı ümit ediyor.

Etkinlik, kitabı yayıma hazırlayan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feryal Tansuğ moderatörlüğünde, Prof. Dr. Murat Belge ve Atina’daki İmrozlular Derneği Başkanı Konstantinos Hristoforidis tarafından yapılan tanıtım konuşmalarıyla gerçekleştirildi. Vasilis Yandas tarafından hazırlanan İmroz Fotoğrafları Sergisi de Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu’nun girişinde yer aldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kong: Kafatası Adası - Kong: Skull Island (2017) Mile 22 (2018) Frost / Nixon (2009) Suikastçı - The Assassin (2016) Nefes Alma - Old Man (2023)

Leave a comment