ENKA KÜLTÜR SANAT 22. YIL YAZ ETKİNLİKLERİ

30 Haziran 2010 Çarşamba 21:15
TİYATRO
İstanbul Halk Tiyatrosu
“Alevli Günler”

2 Temmuz 2010 Cuma 21:15
KONSER
Önder Focan

7 Temmuz 2010 ÇARŞAMBA 21:15
TİYATRO
Tiyatro İstanbul
“Çılgın Ruh”

9 Temmuz 2010 Cuma 21:15
KONSER
Nilüfer

14 Temmuz 2010 ÇARŞAMBA 21:15
TİYATRO
E.S.E.K.
“Kaygan Zemin”

16 Temmuz 2010 Cuma 21:15
TİYATRO
Tiyatro Kare
“Çelik Manolyalar”

21 Temmuz 2010 ÇARŞAMBA 21:15
TİYATRO
Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu
“Aşk Sözleri”

23 Temmuz 2010 Cuma 21:15
TİYATRO
Oyuncular Tiyatro Gurubu
“Troyalı Kadınlar”

30 Haziran 2010 Çarşamba 21:15Tiyatro
İstanbul Halk Tiyatrosu

Alevli Günler
Yazan                : Irmak Bahçeci
Yöneten             : Yıldıray Şahinler
Dekor&Kostüm           : Barış Dinçel
Işık Tasarım & Uygulama    : Efe Sümer
Yönetmen yrd.         : Özge Çatıkkaş – Tuğçe Kıltaç
Dekor Uygulama        : Muhammet Topraktepe – Mustafa Topraktepe
Görsel Tasarım        : Emre Erdem

Oyuncular    : Cem Davran
Erkan Can
Levent Üzümcü
Bahtiyar Engin
Tuğçe Kıltaç

Çocukluğundan beri ayrılmamış üç arkadaş, biri mahallenin kasabı, biri muhasebeci, biri de Türk kültürü profesörü olmuş üç kafadar. İçlerinden biri kanser olunca, inançları gereği öldükten sonra yakılmak ister ve farklı olana yaşam hakkı vermeyen düzenle karşı karşıya gelirler. Başvurdukları her yerde başka komediler yaşar, her türden anlaşmazlık ve anlayışsızlıklarla karşılaşır, bize çağdaş bir “Yaşar-yaşamaz” hikâyesi sunarlar. Irmak Bahçeci’nin yazıp Yıldıray Şahinler’in yönettiği, Cem Davran, Bahtiyar Engin, Levent Üzümcü ve Erkan Can’ın oynadığı oyun, yılın komedisi olmaya aday.

2 Temmuz 2010 Cuma 21:15 Konser

Önder Focan
36MMBIOMETRIC

Önder Focan         : Gitar
Şenova Ülker         : Trompet
Engin Recepoğulları     : Tenor Saksafon
Hakan Çimenot         : Trombon
Erdal Akyol            : Akustik Bas
Ediz Hafızoğlu         : Davul

Program
Kısmet
36mm Biometric,
Ruby
Vergato
TM Swing Sever
Ballad for 2 Guitarists,
Kinetik,
Ağaçkakan,
Kahveci

Önder Focan 1955 yılında doğdu. Müziğe 1970 yılında başladı. 1975’te caza ilgi duydu ve çeşitli gruplar ile çalışmaya başladı. 1985 yılından başlayarak çeşitli yerli ve yabancı caz etkinliklerinde sahne aldı. 1994’de “Önder Focan JAZZ GUITAR” isimli kaseti ve yine aynı yıl ‘Önder Focan Group- ERKEN’ adlı CD’yi yaptı.

1996-99 yılları arasında SEKİZ, ON THE BOSPHORUS adlı CD’leri yaptı. 1997’de MIDEM tarafından Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen ve 11 uluslararası gitarcının katıldığı (Jan Ackermann, Wolfgang Muthspiel, Terje Rypdal, Ximo Teber, Noel Akchiote, Eric St.Laurent, Seppo Tyni, Sandro Gibellini, Nigel Clarke, Herald Haerter) festivalde, İKSV adına Türkiye’yi “Guitar Night” gecesinde temsil etti.

Sanatçının 1998’in ilk günlerinde piyasaya çıkan “BENEATH THE STARS” adlı çalışması ise, BLUE NOTE firmasından albümü çıkan ilk Türk sanatçısı ünvanını da taşımaktadır. Bu albümde davulda Down Beat jazz dergisince yılın gözde davulcusu seçilen Bill Stewart’la ve Hammond B3 Org’da ise yine New York’lu Sam Yahel yer almışlardır. Ocak ’99 ve 2000’de IAJE eğitim seminerlerine katıldı.

Kasım 99’da Viyana’da Thomastik Infeld tellerinin 80.kuruluş yıldönümü konserlerinde çaldı. 2001 Ocak ayında Los Angeles NAMM Show’da Thomastik Infeld standında konuk olarak çaldı. 2002’de aynı fuarda Höfner Guitar tanıtımı için yer aldı. 2001 Kasım’ında Finlandiya’da popüler Türk parçalarının yorumlandığı STANDARD A LA TURC albümünü kaydetti.

2002’de Berlin’de Almanya’nın önde gelen müzisyenlerinden basçı Stefan Weeke’nin “Spontaneous International Jazz Friends” adlı projesi ile aynı yıl Almanya’da piyasaya çıkan No.One adlı albümünde davulcu Ernst Bier ile birlikte yer aldı.

2001 yılında Viyana’da bascı David Friesen ile, 2003’de piyasaya çıkan REMinisce adlı albümün kaydını yaptı. 2000 yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezi tarafından yılın en iyi Batı Müziği Sanatçısı ödülüne layık görüldü. Önder Focan Thomatik Infeld telleri ve Höfner gitarlarını tercih etmektedir.

7 Temmuz 2010 Çarşamba 21:15 Tiyatro
Tiyatro İstanbul

Çılgın Ruh “Blithe Spirit”

Yazan                                 : Noel Coward
Türkçesi ve Yöneten        : Gencay Gürün
Dekor                                 : Nilgün Gürkan
Kostüm            : Hale Eren
Atilla Saral Kostümleri    : Faruk Saraç
Işık                : Aytekin Saday
Görüntü Tasarımı        : Fırat Giraygil
Efekt                : Cafer Hekim
Oynayanlar            : İlkay Saran, İnci Türkay, Atilla Saral, Melda Gür Genç
Levent Ulukut, Melis Eronat, Oylum Şahin

Ruth ve Charles arkadaşları Bay ve Bayan Bradman’ı ve bir medyum olan Bayan Arcadi’yi evlerine davet ederler. Yaptıkları ruh çağırma seansında Charles’ın yıllar önce ölen karısının ruhu gelir, bir türlü geri gitmez ve evde kalır. Ardı arkası kesilmeyen komik olaylarda bundan sonra başlar.

9 Temmuz 2010 Cuma 21:15 Konser

Nilüfer

Buğra Uğur            : Piyano
Erdinç Şenyaylar         : Gitar
Engin Gürkey            : Davul
Tolga Bedir            : Klavye
Ahmet Sezin Türkmenoğlu        : Bas Gitar
Türker Çolak             : Perküsyon
Başak İlhan            : Vokal
Barış Karakoç             : Vokal

Türk Pop Müzik tarihinin en önemli sanatçılarından Nilüfer, 31 Mayıs 1955 yılında Cihangir’de doğdu. 1970 yılında, henüz İstanbul İtalyan Lisesi’nde öğrenciyken, katıldığı Hafta Sonu Gazetesi’nin Altın Plak Ses Yarışması’nda aldığı birincilik geleceğini belirledi.

1972 yılında “Kalbim Bir Pusula” adlı ilk 45’liğini Odeon Plak’tan piyasaya çıkardı. Ancak asıl çıkışını 1973 yılında yaptığı “Dünya Dönüyor” adlı 45’liği ile yakaladı ve yılın kadın şarkıcısı seçildi.  Daha 17 yaşındayken bütün Türkiye ondan bahsetmiş ve yaşından fazla ödül almıştı.

İlk sahne deneyimini, İzmir Fuarı’nda Zeki Müren’in assolist olduğu kadroda çıkarak yaşadı. “Dünya Dönüyor”un da yer aldığı ilk albümü “Nilüfer’74”teki “Göreceksin Kendini”, “Aldanırım Sana” ve “Başıma Gelenler” gibi şarkılar, Türk pop müzik tarihinin unutulmaz klasikleri arasına girdi. 1975’te, Alman yapımcılardan gelen plak teklifini kabul ederek “Miss Nilüfer” ve “Ali” adlı 45’lik plakları yaptı. Aynı yıl, “Oh Ya”, 1976’da “Of Aman Aman” ve 1977’de “Kim Arar Seni” adlı 45’likleri çıkarttı. Satış rekorları kırılmış, listeler altüst olmuştu. 1978 yılında “Grup Nazar” ile birlikte Türkiye’yi TRT adına Paris’te Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etti. Aynı yıl, “Nilüfer Müzik” ve “Nilüfer 15 şarkı” uzunçalarlarıyla 25 şarkısı da dikkat çekti.

“Nilüfer’79”, “Nilüfer’80” ve “Sensiz Olmaz” adlı albümlerini, “Nilüfer’84” adlı albümü izledi. Albümün hitleri arasında “Varsa Söyle”, “Dönsen Bile”, “Kar Taneleri” gibi unutulmaz şarkılar da vardı. Bu albümle birlikte Nilüfer, Kayahan bestelerine yer vermeye başladı.

Nilüfer, 1985 yılında “Bir Selam Yeter” adlı albümünü çıkardı. Bu albümün en büyük özelliği; sözü, müziği kendisine ait ilk şarkı olan “Erkekler Ağlamaz”ı da içermesiydi. 1986 yılında, Antalya Aspendos’ta yapılan “Uluslararası Akdeniz Şarkı Yarışması”na katıldı ve Kayahan’ın “Geceler” adlı bestesini yorumlayarak ülkemize birincilik getirdi. 1987 yılında ününü pekiştiren ve onu dünyaya tanıtan “Geceler” adlı albüm piyasaya çıktı. Bu albümde “Geceler”, “Tek Başına”, “İspanyol Meyhanesi”, “Sensiz Yıllarda” ve “Seni Beklerim Öptüğün Yerde” gibi birçok hit vardı.

1988’de yaptığı “Esmer Günler”i, 1990’da yine satış rekorları kıran “Sen Mühimsin” adlı albüm izledi. 1992’de çıkan “Yine Yeni Yeniden” adlı albümde yer alan “Şov Yapma”, “Yeniden Sev”, “Haram Geceler”, “Kavak Yelleri” gibi birçok şarkı hit oldu ve bu albüm bir milyondan fazla satış yaparak en çok satan albümler arasında yer aldı. Nilüfer, bu albümde Onno Tunç, Adnan Ergil ve Kayahan gibi zamanın en iyi bestecileriyle çalıştı.

Bu albümü, 1994’te “Ne Masal Ne Rüya” adlı albüm izledi. Albümün hitleri arasında “Eğrisi Doğrusu”, “Son Perde”, “Sevgi Tam Olmalı”, aynı zamanda Bosnalı çocuklar için hazırlanan “Bosna’da Bıraktım Kalbimi” adlı şarkı da yer aldı.

1996 Eylül’ünde çıkarmış olduğu “Nilüfer’le” adlı albümde Kayahan’a ait “Mavilim”, “Çok Uzaklarda” gibi şarkılara yorumuyla hayat verirken, Adnan Ergil ve Fahir Atakoğlu’yla da birlikte çalıştı. Bu çalışmasıyla başta Kral TV Video Müzik Ödülleri olmak üzere birçok ödüle layık görüldü ve 1996 yılının en iyi kadın sanatçısı seçildi.

14 Kasım 1997’de Türkiye’de ilk kez bir sanatçı UNICEF’in iyi niyet elçisi ve Türkiye temsilcisi seçildi. Nilüfer uzun yıllar bu görevini sürdürdü.

1998 Şubat’ında, 70’li yıllarda söylemiş olduğu hit şarkıları, bir “best of” olan “Yeniden Yetmişe” adlı albümde topladı. Bu albümde 13 Nilüfer hiti vardı. Bu hitlerin arasında “Dünya Dönüyor”, “Başıma Gelenler”, “Kim Arar Seni”, “Ağlıyorum Yine”, “Son Arzum” gibi klasikler vardı.

2001 Nisan’ında “Büyük Aşkım” adlı albümü piyasaya çıktı. “Söz Güzelim”, “Beni mi Buldun”, “Büyük Aşkım”, “Anlat Arkadaşım” gibi şarkılar bu albümün öne çıkan şarkıları oldu.

19 Haziran 2003 tarihinde piyasaya çıkan “Olur mu Olur mu? – Gözünaydın” adlı albümüyle “Gözünaydın”, “Hey… Bakar mısın?”, “Acılara Son”, “Aşkım” adlı şarkılarıyla hayranlarını bir kez daha büyüledi.

2004 yılında Odeon firmasıyla ülkemiz müzik piyasasında bir ilki gerçekleştirdi. Bazıları 45’liklerden albümlere girmemiş, bazıları ‘demo’ olarak raflara kaldırılmış şarkılar, LP’lerden disklere transfer edildi.

5 Aralık 2005’te kendi beste ve sözlerinin ağırlıkta olduğu “Karar Verdim” adlı albümünü piyasaya çıkardı. Sanatçı bu albümüyle, MÜYAP tarafından altın plak almaya hak kazandı.

2008’de çıkardığı söz ve bestesi kendisine ait olan “Sen Beni Tanımamışsın” adlı single’da Suat Ateşdağlı ve Hüseyin Karadayı ile çalıştı.

Nilüfer, 2009 Haziran’ında çıkarttığı “Hayal” adlı albümünde, hem kendi söz ve bestelerine yer verdi hem de birçok değerli müzisyenle birlikte çalıştı. Türkiye’nin birbirinden önemli isimleri Adnan Ergil, Mete Özgencil, Fahir Atakoğlu, Sinan Akçıl gibi besteciler ve Ozan Çolakoğlu, Devrim Karaoğlu, Mustafa Ceceli ve Buğra Uğur gibi aranjörler bu albüm için bir araya geldi.

Nilüfer, 2010’un Ocak ayında, söz ve müziği Sinan Akçıl’a, düzenlemesi Ozan Çolakoğlu’na ait olan “Zalimin Kararı” adlı single’ı çıkardı.

14 Temmuz 2010 Çarşamba 21:15 Tiyatro
Espri Standartları Enstitüsü Kurumu

Kaygan Zemin

Yazan ve Yöneten    : Uğur Uludağ
Dekor             : Murat Saner
Kostüm                 : Doğa Rutkay
Ses&Işık         : Doğukan Cantimur
Oyuncular        : Hakan Bilgin, Doğa Rutkay, Yağmur Kaşifoğlu, Yosi Mizrahi,
Funda Pelin Kurt, Barış Ataş, Serhan Çatalay, Doğukan Cantimur ve Uğur Uludağ

3. Sezonunda Kapalı Gişe Oynayan “Kaygan Zemin”, Espri Standartları Enstitüsü Kurumu’ndan yine bir kahkaha bombası… Hiç bir komedi, bu kadar iddialı olmadı.

3. Türden Yakın İlişkiler, Tanrım Beni Baştan Yarat ve 27 Numara ile komediye getirdikleri boyutla adından sıkça söz ettiren ekibin, bu yeni oyununda yine eğlence sizleri bekliyor.

Karınızla, kocanızla, eski sevgilinizle, yeni sevgilinizle, sevgili adayınızla, çıktığınız çocukla, konuştuğunuz kızla, platoniğinizle, en yakın arkadaşınızla, onun sevgilisiyle, onun sevgilisinin diğer sevgilisiyle, en büyük aşkınızla, tek gecelik ilişkinizle; kısacası sevgiyi bir an olsun paylaşma gafletinde bulunduğunuz karşı cinsle ilişkilerinizi yeniden sorgulayacaksınız.

“Çarpıcı diyaloglar… Bir espri bombardımanı! Makineli Tüfek gibi”
HINCAL ULUÇ

“Uğur Uludağ ve arkadaşları artık bir ‘ekol’ olmak üzereler. Kaygan Zemin’e dikkat”
YÜKSEL AYTUĞ

“Bu sezon izlediğim en güzel oyun.”
MÜJDAT GEZEN

“Kim ‘Halk tiyatroya ilgi göstermiyor… Salonlar boş’ diyorsa bilin ki mantıksız konuşuyor. Boş salon var doğru ama, hangi oyunlar ve kimler oynuyor ona bakın siz…”
AYKUT IŞIKLAR

“Oyun çıkışında, yanınızdakinin elini daha sıkı sarılıyorsunuz.”
SEYİRCİ

16 Temmuz 2010 Cuma 21:15 Tiyatro
Tiyatro Kare

Çelik Manolyalar

Çelik Manolyalar, bir kuaför salonunda, hayata direnen kadınların mücadelesini anlatıyor. Aslında çelik yüreklerle savaşırken, manolya gibi solan bu kadınlar dış görünüşlerinde hiçbir şeye aldırmıyor gibi görünüp, süslenip, düğün hazırlığı yaparlarken, içlerinde hastalık, ölüm, yaşam mücadelesi vermektedirler.

Robert Harling’in kaleme aldığı oyun, Tiyatrokare’nin 19. mevsiminde  İngiltere’de de oyunlar  sahneye koyan Mehmet Ergen tarafından yönetilecektir. Julia Roberts, Dolly Part, Sally Field, Olympia Dukakis, Shirley Maclaine gibi starların oynadığı ve çok sevilen bir film olarak sinema tarihine geçen “Çelik Manolyalar”da, Saadet Işıl Aksoy, Şenay Gürler, Suzan Aksoy, Suna Keskin, Oya İnci, Aslıhan Erguvan gibi Türk Tiyatrosu’nun önemli kadın oyuncuları rol alacaktır.

21 Temmuz 2010 Çarşamba 21:15 Tiyatro
Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu

Aşk Sözleri

Yazan            : W.Shakespeare
Çeviren         : Berna Moran-Can Yücel-Sabahattin Eyüboğlu Özdemir Nutku-
Zeynep Avcı
Uyarlayan/Yöneten    : Kemal Kocatürk
Dekor/Kostüm            : Şirin Dağtekin
Müzik            : Ayça Kocatürk
Koreografi        : Salima Sökmen
Işık             : Kemal Kocatürk
Oynayanlar        : Deniz Çakır -Kemal Kocatürk – Ali İl – Eren Balkan – Mihrace Yeken
Erkan Pekbay

W. Shakespeare’den uyarlayarak Kemal Kocatürk yönetti. Şirin Dağtekin dekor ve kostümü tasarladı. Sözlerini yine Kemal Kocatürk’ün yazdığı şarkıları, Ayça Kocatürk besteledi. Salima Sökmen de dansları tasarlayarak oyunun koreografisini yaptı. Yine Kemal Kocatürk’ün tasarladığı ışığın altında Deniz Çakır, Mihrace Yekenkülüğ, Eren Balkan, Ali İl, Erkan Pekbay ve Kemal Kocatürk oyunun çeşitli kahramanlarını ete, cana, kana büründürüp, görünür kıldı.

“Aşk Sözleri”, binlerce yıldır insanoğlunun tartıştığı ve bir sonuca varamadığı “aşk” kavramını Shakespeare’in izinde yeniden tartışmaya açtı. “Aşk” kavramını, Shakespeare’in en tanınmış eserlerinden “Romeo-Juliet, Hırçın Kız, Othello, III.Richard, Kısasa kısas, Macbeth, Hamlet ve Bahar Noktası” üzerinden bir kez daha irdelemeyi seçerken şiirin, felsefenin, edebiyatın da yardımıyla “aşk”ı görünür kılmayı hedefledi. “Aşk” kavramının tartışmasında tarafsız kalınamayacağını, sizleri de bu tartışmanın içine çekerek ve de kıyasıya yapılan bu tartışmanın hakemi ve taraftarı olmanızı sağlayarak bunu yapacağından emin olunuz. Oyun bittikten sonra bile oyunu bitiremediğinizi göreceksiniz. Çünkü hiç değilse hayatınızda siz de bir kez olsun aşık oldunuz ya da olmayı denediniz veya olamadınız. Ama bu oyunla mutlaka taraf olacaksınız.

Size bir küçük tavsiye: yanınızda mendil getirmeyi unutmayın. Trajedi sizi ağlatamadıysa oyunun komedisi bunu mutlaka başaracaktır.

23 Temmuz 2010 Cuma 21:15 Tiyatro
Oyuncular Tiyatro Grubu

Troyalı Kadınlar

Supervisor        :George Ballis
Yönetmen        :Selma KÖKSAL
Yardımcı Yönetmen    :Ayşe Burcu EREN
Sanat Yönetmeni        :Serdar YILMAZ
Müzik Tasarım        :İlker GÖRGÜLÜ
Dans Koreografi        :İpek DEĞER
Ses ve Hareket Tasarım    :Ayşe Burcu EREN
Oyuncular        :Gülsüm Soydan, Esin Taşçı, Bahar Sarah, Sefa Zengin, Zafer
Yılmaz, Umur Sevim, Hülya Aydın, Nükhet Akkaya, Hülya Çabuk, Serap Özcan, Asuman Çakır, Demet Ulus, Özlem Arıkan, Serpil Akkaya, Hatice Sabah, Selma Köksal, Ayşe Burcu Eren, Nesli Meriç Sanioğlu

KULAK VER! YIKIM DEVAM EDİYOR HÂLÂ…

Euripides’in ölümsüz tragedyası “Troyalı Kadınlar”; Türkiye-Yunanistan ortak yapımı olarak; Oyuncular Tiyatro Grubu tarafından, Yılmaz Onay’ın çevirisiyle sahneleniyor. Supervisor’lığını George Ballis’in yaptığı oyunu Selma Köksal yönetiyor.

M.Ö. 415 yılında Atina İle Sparta’yı karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponnesos Savaşı ortamında yazılmış olan oyun, günümüz dünya düzeniyle örtüşmesinin yanında; savaş karşıtı teması ve kadınlarıyla önemli bir tragedya.

Troya kentinin düşmesiyle oğullarını, kocalarını, sevgililerini, sevgilerini, umutlarını, inançlarını kaybeden, her şeyi ellerinden alınan, esir düşen Troyalı Kadınlar’ın acıları, ağıtları, Tanrılara isyanları anlatılıyor oyunda.

Tıpkı asılarca önce yazılmış bu oyun gibi; Yakın geçmişte iki büyük dünya savaşı yaşayan EVREN, şimdilerde de savaşla, açlıkla, ölümle boğuşuyor. Troya’da yaşanan yıkım ve acı; bugün “emperyalist” ülkelerin bombaları, uçakları, tanklarıyla Irak’ta, Afganistan’da, Filistin’de yaşatılıyor… Ne yazık ki; bu sömürü düzeni, kana susamışlık sürdükçe bu acılar da sürecek.

Troya Kadınları’nın çığlıkları, ağıtları gelecekte de aynı şiddetiyle duyulacak, kulakları dağlayacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Düzenbazlar - The Hustle (2019) Hayat Okulu -  The School of Life (2018) Sadece Bir Gece (2022) Allah’ın Sadık Kulu: Barla (2011) Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize - 6 Below: Miracle on the Mountain (2018) Martı (2018)

Leave a comment