CİHANGİR ATÖLYE SAHNESİ (CAS)
ŞUBAT AYINA ON DEĞİŞİK OYUNLA SEYİRCİ KARŞISINDA…

Arzu Gamze Kılınç ve Muhammet Uzuner’in 2017 yılında kurduğu Cihangir Atölye Sahnesi (CAS), eğitimden sahne uygulamalarına tiyatroseverlerin geniş ilgisini gören yapısıyla, Şubat ayında, üçü kendi repertuarında bulunan altısı konuk tiyatro ekiplerinden toplam dokuz oyunla seyirci karşısında. Cihangir Atölye Sahnesi (CAS), Şubat ayında yalnız Beyoğlu Cihangir’de değil farklı sahnelerde ve şehirlerde de seyirciyle buluşacak.

Cihangir Atölye Sahnesi (cas) 2020’nin Şubat ayında; Tiyatro Kuka, Tiyatro Tezgah, Versus Tiyatro, Yeni Tiyatro, İkinci Kat, Tiyatroperest gibi birbirinden kıymetli toplulukları sahnesine konuk ediyor.
CAS’ın kendi yapımı ÖDENMEYECEK! ÖDEMİYORUZ! 16 Şubat, ÜÇ KURUŞLUK OPERA 18 Şubat, RAİF İLE LETAFET ise 21 Şubat 2020’de CAS’ta seyirci karşısında olacak. Ayrıca Raif İle Letafet oyunu 27 Şubat Perşembe saat 20.00’de Artı Festival kapsamında Bursa Belediyesi Nilüfer Nazım Hikmet Kültür Evi’nde seyirciyle buluşacak.

ÖDENMEYECEK! ÖDEMİYORUZ!

Çağdaş İtalyan Tiyatrosu’nun sivri dilli, muhalif, toplumcu oyun yazarı Dario Fo’nun “Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!” adlı oyunu Arzu Gamze Kılınç’ın rejisiyle 16 Şubat 2020 Pazar saat 16.00’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde (CAS) seyirciyle buluşacak.

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Dario Fo tüm yapıtlarında olduğu gibi, bu oyununda da kadınlar ve onların yaşamla bağlarına önemli bir yer veriyor. Sinema ve tiyatro oyuncusu Füsun Demirel’in dilimize kazandırdığı “Ödenmeyecek! Ödemiyoruz!”, kapitalizme karşı mücadele ve kadının toplumsal gücünü mizahi bir anlatımla sahneye taşıyor. Osman Özcan’ın sahne tasarımını, Onur Alagöz’ün ışık tasarımını, Berkem Seçgin’in grafiti tasarımı ve uygulamasını gerçekleştirdiği oyunda; Ece Güzel, İlker Yiğen, Kıvanç Kılınç, Onur Alagöz, Serpil Göral rolleri paylaşıyor.

Cihangir Atölye Sahnesi’nde sahnelenen Ödenmeyecek! Ödemiyoruz! oyunu, İtalya’da bir işçi mahallesinde iki yoksul ailenin içinde bulunduğu sıkıntılı durum üzerinden sınıf mücadelesi ve örgütlenme konularına eleştirel bir yaklaşım getiriyor. Yoksulluk içinde yaşayan bir işçi mahallesinin kadınlarının, her şeyin zamlanıp karaborsaya düştüğü, hayat pahalılığının yaşamaya imkân vermediği düzene duydukları öfkesi kitlesel bir harekete dönüşür ve kadınlar süpermarkete gidip ya kendi belirledikleri fiyatlarla ödeme yapar ya da hiçbir şey ödemeden aldıkları mallarla evlerine dönerler. Sonrasında ise mahalle karışır. Çünkü polis mahalleyi kuşatmış ve evlere baskın yapmaya başlamıştır. Oyun, bu gelişmeleri gülmecenin eleştirel anlatımıyla ele alıyor.

ÜÇ KURUŞLUK OPERA

Cihangir Atölye Sahnesi (CAS) genç oyuncuları tarafından hazırlanan ve önceki gösterimlerde büyük beğeni kazanan “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun 18 şubat 2020 Salı saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Bertolt Brecht’in 1928’de yazdığı, çevirisini Yücel Erten, müziklerini Miraç Özar’ın yaptığı, Serpil Göral’ın yönettiği, ışık tasarımını Onur Alagöz, koreografisini Hicran Akın, şan eğitimini Ekin Bezirganoğlu ve müzik direktörlüğünü Erkan Karaosman’ın yaptığı “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun, 20. yüzyılın en önemli Alman şairi, oyun yazarı, tiyatro yönetmeni, Berliner Ensemble’ın ve Epik Tiyatro’nun kurucusu Bertolt Brecht’in, İngiliz yazar John Gay’in ilk sahnelendiği 1728’de çok ses getiren oyunu Dilenciler Operası’ndan 20. yüzyılın iklimine uyarlandı. Sinemaya da aktarılan “Üç Kuruşluk Opera”, güncelliğini her dönemde korumuş, tiyatro ve tasarımı şaşırtıcı bir biçimde buluşturan müzikli bir gösteri.
Brecht’in tiyatro tarihinde çok önemli bir yere sahip eseri “Üç Kuruşluk Opera”, maceralarla dolu bir anti kahramanlar dünyası aracılığıyla sadece geçmişe ışık tutmakla kalmıyor, bugünün dünyasına ait somut gerçekleri işleyerek, günümüzü farklı bir bakış açısıyla yorumlamaya da imkân tanıyor. Oyun, ahlak değerlerini irdeleyip savaşın korkunçluğunu sergilerken, müzikal açıdan zengin ve esprili biçiminden de ödün vermiyor.

Ülkemizde farklı topluluklarca seyirciyle buluşturulan “Üç Kuruşluk Opera” adlı müzikli oyun şimdi CİHANGİR ATÖLYE SAHNESİ’NİN (CAS) genç oyuncuları tarafından sahneleniyor. Oyunda; Ayça Öztürk, Canberk Dikmen, Deniz Özçelik, Emrah Erginöz, Erdi Göksu, İlke Demiröz, Kübra Ayçiçek, Müge Bozkurt, Erdi Öztürk, Osman Onur Can, Rabia Gözde Yıldız, Sadık Seven rol alıyor.

RAİF İLE LETAFET

Cihangir Atölye Sahnesi’nin (CAS) ilk oyunu olan “RAİF İLE LETAFET” 21 Şubat 2020 Cuma saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde, 27 Şubat 2020’de saat 20.00’de Artı Festival kapsamında Bursa Nilüfer Belediysi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde seyirciyle buluşacak.

Kıvanç Kılınç’ın yazdığı, Muhammet Uzuner’in yönettiği, dekor tasarımını Veli Kahraman, kostüm tasarımını F. Nihan Şen, koreografisini Hicran Akın, müziklerini Ali Seçkiner Alıcı ve ışık tasarımını Onur Alagöz’ün yaptığı “RAİF İLE LETAFET” oyununda; Aras Cem Güler, Barış Özgenç, Bülent Düzgünoğlu, Kıvanç Kılınç ve Sinem Ünsal rol alıyorlar.
2018-2019 Tiyatro sezonunda başlayan ve 3 ayrı ödül komitesinden toplam 8 dalda aday gösterilen “RAİF İLE LETAFET”, Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Ekip Oyunu” ödülünün yanı sıra, oyuncularından Sinem Ünsal’la Lions 25.Türkan Kahramankaptan Sanat Ödülleri’nde “Yılın En Başarılı Genç Kadın” ödülünü kazandı. Raif ile Letafet adlı oyunda ilk profesyonel deneyimini yaşayan Sinem Ünsal televizyonların sevilen dizisi Mucize Doktor’daki Nazlı karakteri ile de geniş ilgi görmekte..

Oyun 19. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’da geçiyor. Paranın ve gücün peşinde koşan Banker Veli ve yine zenginlik ve güç peşindeki baba Müşerref ile güzel kızı Letafet’in masum, romantik ancak parasız âşığı şair Raif döngüsündeki komik olayları aktarıyor. Raif ve Letafet birbirlerine âşıktır ve çok yakında evleneceklerdir. Ancak iflas eden Letafet’in babası kızını para için bir başkasıyla evlendirme kararı alır. Âşıkların kavuşmak için buldukları çözüm yolları onları eğlenceli bir biçimde yan yana getirecektir.
Oyunun yönetmeni Muhammet Uzuner, bir söyleşisinde oyun hakkında şöyle diyor: “Kıvanç’ın yazdığı oyun yapmak istediğim tiyatro biçimine olanak tanıyan eğlenceli bir metin. Cinsiyet, sevgi, ekonomi gibi konularda geçmişten günümüze söz söyleyen yapısıyla eleştirel de bir çalışma oldu. Orta oyunundaki ya da Commedia Dell’arte’deki açık oyun biçimini seviyorum. Bu biçim, oyun oynama duygusunu ve neşesini açıkça meydanda tutuyor ve bizlerin yaşama çabasına çok destek veriyor diye düşünüyorum.”

KONUK TİYATRO EKİPLERİ

05 ŞUBAT 2020 ÇARŞAMBA SAAT 20.30
MEDDAH / TİYATRO KUKA

Burak Tandoğan’ın doğaçlama oynadığı, Evren Gülseven’in de doğaçlama müzik yaptığı MEDDAH, seyircisiyle taş üstüne taş koyarak kurulan bir kule. Tek kişilik bir dünya. Oyunumuzun merkezi, o an orada, seyirciyle interaktif ve doğaçlama bir hikaye kurmaktır.
Tiyatromuza taş üstüne taş dizerek oynayan bir çocuk oyunu olan KUKA ismini vermemiz de bundandır.
Niyetimiz ise modern oyuncu/anlatıcı performansı ve tiyatronun olanaklarını kullanarak Meddah/Dangbej geleneğini yeniden modern Anadolu tiyatrosunun bir parçası kılmaktır…

08 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ SAAT 20.30
ŞEHİR BÜYÜYOR / TİYATRO TEZGAH

Kosova, yeni kapitalist düzenin getirdiği vahşi, saldırgan bir ortamda günden güne büyümektedir.
Almanya’dan Kosova’ya zorla göç ettirilen çingene bir ailenin küçük kızı olan Madeleine, kapitalist düzenin Kosova’da açtığı çukurlardan birine düşer ve ağır yaralanır.
Aile Almanya’ya gidebilmek için başvurduğu Alman Konsolosluğu’ndan Nazi Dönemine özgü faşist bir tavırla kapı dışarı edilir. Madeleine yaşam mücadelesi verirken, annesi ile babası da çingenelere reva görülen insanlık dışı uygulamalara maruz kalırlar.
Yeton Neziray’ın yazdığı, Senem Cevher’in çevirisini yaptığı oyunu Sadık Seven yönetti. İnci Gonca Beker ‘in müzik direktörlüğü yaptığı oyunda; Anıl Özgür, Aydan Akboğa, Deniz Özçelik, Murat Avni Yürekli, Saadet Lokumcu, Yiğit Emrah Gümrah rol alıyorlar.

15 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ SAAT 20.30
KREUTZER SONAT / VERSUS TİYATRO

Lev Tolstoy’un yazdığı, Kayhan Berkin’in uyarlayıp yönettiği “Kreutzer Sonat” oyunun ışık tasarımı Alev Topal, Ses tasarımı Joe Conchie ait. Oyunda Kayhan Berkin rol alıyor.

Kreutzer Sonat, Ludwig Van Beethoven ’ın la majör, 9 numaralı, OP.47 keman ve piyano sonatının adıdır. Karısının kendisini müzisyen bir arkadaşıyla aldattığını düşünen Pozdnişev, bir kıskançlık krizine girerek karısını öldürür. Pozdnişev’in tek kişilik bir anlatı ile bütün evlilik sürecini gözden geçirdiği oyun müzik, kadın – erkek ilişkileri ve toplumun insan üzerindeki baskısını masaya yatırıyor.

22 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ 16.00 – SAAT 20.30
23 ŞUBAT 2020 PAZAR 16.00
YERİN ALTINDA / YENİ TİYATRO

Sema Göktaş Yerin Altında oyununu 2005’te yazdı. Aynı yıl, Kültür Bakanlığı’yla TOMEB’in (Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği) ortaklaşa düzenlediği “Ütopya” yarışmasında ödül alan Yerin Altında oyununu reji alanında ödülleri bulunan Kadir Yüksel yönetiyor. Dramaturjisi Sevgi Karaca’ya, dekor tasarımı Emre Satı’ya, kostüm ve afiş tasarımı Ceren Aygüt’e, ışık-efekt tasarımı Orkun Ataoğlu’na ait olan “Yerin Altında” oyununda; Belgi Saygı, Sarper Saydam, Rusudan Savaneli, Hakan Uçar, Seda İgici rol alıyorlar.

Oyun, tam olarak tanımlanamayan felaket nedeniyle kendilerini bir anda yerin altında bulan Mehmet ve Ayşe’nin hikayesi üzerinden insanların değişime verdiği tepkiyi konu ediniyor. İkili yerin altına girdiklerinde kızları Deniz de onların yanındadır. Bir süre sonra sisteme daha fazla karşı gelemeyerek onları terk etmiştir. Dışarıdaki tehlikeyi tam olarak tanımlayamayan ikili, bu değişimin geçmesini bekleyerek duyarsız kalmayı tercih etmişlerdir. Daha sonra onlara, çaycılık yapan Teslime ve Cenk hoca katılacaktır. Yaşadığımız düzende her kesimden bir sözcünün alındığı oyun, sisteme çok sert göndermelerde de bulunuyor.

Yerin Altında çağın sorunlarını dile getiren evrensel bir oyun. Oyun, içerik olarak izleyicinin düşünmesini ve düşlemesini amaçlıyor. Aynı zamanda tüm dünyayı kaplayan tehlikeye karşı toplumda duyarlılık ve farkındalık sağlamak isteyen yazar, toplum ütopyasının gerçekleşmesi için de bir kapı aralıyor.

28 ŞUBAT 2020 CUMA 20.30
TEZGAH/ İKİNCİ KAT

Bir yazar, bir aktrist, bir müzisyen ve bir mutfak tezgahı…
Sanatlarının, oynadıkları oyunların, yalanlarının, birbirlerini ve sevenlerini aldatmalarının; eski bir anne halısının üzerine döküldüğü bir gece…
Evden çıkmak isteyeceğiniz ama kanalı bir türlü değiştiremeyeceğiniz bir “sevgisizlik” çağı hikayesi…
Erkan Kolçak Köstendil’in yazdığı, Eyüp Emre Uçaray’ın yönettiği Tezgah oyununda; Aziz Caner İnan, Elit Andaç Çam, Haki Biçici, Emin Şentürk rol alıyorlar.

29 ŞUBAT 2020 CUMARTESİ 20.30
SIFIR TELAŞ / TİYATROPEREST

TİYATROPEREST konuk tiyatro ekibinin sahneleyeceği “SIFIR TELAŞ” adlı oyunu 29 Şubat 2020 Cumartesi saat 20.30’da Cihangir Atölye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Onur Özaydın’ın yazıp oynadığı tek kişilik oyunun yönetmenliği ile sahne ve ışık tasarımını Doğu Yaşar Akal üstlendi. Kostüm tasarımını İlayda Saran’ın yaptığı Sıfır Telaş adlı oyunda; Eşi ve kızıyla İstanbul’da yaşayan Yamaç, dedesinin ilerleyen rahatsızlığında yanında olabilmek için bir haftalığına Gelibolu’ya gider. İstanbul’a dönme hazırlığındayken oranın yerel bir radyosunda program yapma teklifi alan Yamaç için şimdi yeni bir dönem başlar.
“Ben Yamaç Ulaş. Sizleri bir günden alıp diğer bir güne sağsalim teslim edebilmek için mikrofonun başında yerimi aldım, hazır bekliyorum. Yamaç Ulaş’la Sıfır Telaş başlıyor!”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Elena (2012) Şeytan 1 (2024) Son Veda - Okuribito - Departures (2009) Dünya & Desie / Dunya & Desie (2009) Bulanık Sular - DeUsynlige - Troubled Water (2010) Fakir: Bir Hint Fakirinin Olağanüstü Yolculuğu - Extraordinary Journey of the Fakir (2018)