“ÇANAKKALE SAVAŞLARINDA GALATASARAYLILAR” SERGİSİ
GALATASARAY KÜLTÜR ve SANAT MERKEZİ’NDE AÇILDI

Şampiyonluk kupasını aldıktan hemen sonra cepheye giden 893 HASNUN GALİP, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkma kararının altında imzası olan 38 CEVAT (ÇOBANLI) PAŞA, Büyük Şair Nazım Hikmet’in hayran olduğu ve uğruna şiirler yazdığı dayısı 109 Mehmet Ali, Galatasaray futbol takımının Fenerbahçe’ye ilk gol atan futbolcusu 646 Celal İbrahim ve Çanakkale Zaferi’nin unutulmaz diğer şehitlerine tanıklık edeceğiniz “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar Sergisi” açıldı.

Galatasaray Lisesi mezunu olup da başta Çanakkale Savaşı olmak üzere 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na katılmış birçok isim vardır.Çanakkale Savaşı’nın kaderini belirleyen kumandanlardan Cevat (Çobanlı) Paşa ve Ali Rıza (Sedes) Paşa başta olmak üzere, Galatasaray’dan yetişmiş birçok genç de çoğu zabit namzeti olarak farklı cephelerde görev almışlardır.

Çanakkale Zaferi’nin 103. Yılında hepimiz için çok önemli olan bu değerli hatıraları anacağımız, vatan için çarpışmış Galatasaraylıların her biri ayrı ayrı çok değerli olan hikâyelerini, şehit olan Galatasaray Liselilerin okul yıllarında kullandıkları eğitim malzemelerini ve o döneme ait objeleri ilk kez görebileceğimiz sergi 18 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

Galatasaray Lisesi’nin 150. Kuruluş Yılında “Çanakkale Destanı”na Özel Bir Sergi

Beş asırlık bir eğitim geleneğinden gelen ve 1868 yılında Mekteb-i Sultanî ya da o zamanki Fransızca adıyla “Lycée Impérial Ottoman de Galata-Seraï” olarak kurulan Galatasaray Lisesi’nin bu yıl 150. kuruluş yılı birçok farklı etkinliklerle kutlanmaktadır. 150. Kuruluş yılı kapsamında düzenlenen “Çanakkale Savaşlarında Galatasaraylılar” Sergisi’nin küratörlüğünü Ahmet Başar, serginin koordinatörlüğünü ise Çanakkale Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte savaşan Kurmay Başkanı İzzeddin Çalışlar’ın torunu İzzeddin Çalışlar gerçekleştirdi.

Açılışta bir konuşma yapan Galatasaraylı Araştırmacı ve Çanakkale Sevdalısı Bülent Demirdurak, savaşın ilk şehitleri olan Ahmet Refik Ata ve Aziz Ulvi’den başlayarak Çanakkale Savaşındaki hüzünlü insan hikayelerini paylaştı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Canım Kardeşim Benim: Uzaylılar mı Gelmiş? (2016) Palermo’da Yüzleşme - Palermo Shooting (2009) Yüksek Risk - Starred Up (2014) Her Şey Dahil (2022) Sadece Aşk - Love Is All You Need (2013) Hipnozcu - The Hypnotist (2013)