BAŞKA SİNEMA AYVALIK FİLM FESTİVALİ 4 EKİM’DE BAŞLIYOR

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin ikincisi 4-9 Ekim tarihleri arasında Kariyo & Ababay Vakfı ana sponsorluğunda düzenlenecek.

2013 yılından beri yerli ve uluslararası yapımların gösterimi için mekân ve imkân sağlayan Başka Sinema altıncı yılında, bağımsız ve uzun soluklu olması umuduyla temellerini attığı Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin ikincisini sinemaseverlere sunuyor. Bugün İstanbul Litera’da yapılan basın toplantısında festival programı açıklandı. Festival süresince film gösterimlerinin ardından film ekipleriyle soru-cevap seansları, söyleşiler, çocuklar ve gençler için atölyeler, konserlerle dolu zengin bir program izleyicileri bekliyor.

Festivalin direktörü Azize Tan, “Geçen yıl festivalin gördüğü büyük ilgi, hem sinema ortamının hem de seyircilerin büyük coşkusu bu yıl için daha şevkle çalışmamızı sağladı. Bölgede kalıcı olduğumuzu göstermek için bu yıl ağustos ayında açıkhavada film gösterimleri düzenledik ve yaklaşık 2500 izleyiciyi ağırladık. Ekim ayı artık Ayvalık’ta film festivaliyle anılıyor. Yerli ve yabancı pek çok konuğu festival boyunca Ayvalık’ta ağırlayacağız. Sinemanın meselelerine dair ilginç olduğunu düşündüğümüz bir panel programı hazırladık. “Yeni Sinefiller: Yeni Mecralar, Yeni Seyirciler” başlıklı panellerimizde değişen seyir biçimlerinin sinefillik kavramını hem izleyiciler hem de film üretenler açısından nasıl etkilediğini tartışacağız. Üniversitelerle sürdürdüğümüz işbirliği büyüyerek devam ediyor, İzmir’deki üç üniversiteye Gaziantep, Diyarbakır ve İstanbul’dan üniversiteler de eklendi bu yıl. Festival boyunca Ayvalık’ın çeşitli mahallerinde yapacağımız açıkhava gösterimleri devam edecek. Festival her yıl çocuklar için de bir film gösterimi yapıp atölyeler düzenliyor. Bu yıldan itibaren bu bölümü geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden gazeteci ve sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan anısına düzenliyoruz. Cüneyt Cebenoyan Çocuk ve Sinema Fonu’nun da bu vesileyle daha çok duyulur olacağını umuyoruz,” dedi.

Kariyo & Ababay Vakfı kurucularından Sami Kariyo da: “Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’ne ikinci kez destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Festivalle birlikte Kariyo & Ababay Vakfı Yılın Yönetmeni Ödülü’nü vermeye de devam ediyoruz. Hem festivalin hem de ödülün gelecek yıllarda da kalıcı olması ve sinema sanatına katkı sunmaya devam etmesi en büyük hedefimiz,” dedi.

Festival bu yıl Bilginer-Melin Ayvalık Sanat Kültür Eğitim Vakfı, Amerikan Konsolosluğu, Ma’adra Şarapları, Özgün Zeytincilik, Koop, mO Mimarlık Ofisi, AIMA ve Penti’nin değerli katkılarıyla gerçekleşecek. Ayvalık Belediyesi de festivale büyük destek veriyor.

Festivale büyük katkı veren kurumların arasına bu yıl sanatseverlerin yakından takip ettiği Kendine Has da katıldı.

Görsel sanatlar ve gösteri sanatları alanındaki kültürel projelere ortam, mekân ve kaynak sağlayan Kültür İçin Alan projesi de festivale değerli katkısını sürdürüyor.

Festivalin danışmanlığını geçtiğimiz yıl olduğu gibi Fatih Özgüven üstleniyor.

Festival afişinde Ayvalık’a has bir midye türü olan Kidonya var. Geçtiğimiz yıl Sahir Erdinç’in festivale kazandırdığı kidonya, bu yıl Yücel Kurşun’un fotoğrafı ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla festival afişinde yer alıyor.

Ödüllü Filmler Ayvalık’ta

Programda bu yıl başlıca festivallerde ödüller almış, enine boyuna tartışılmış, dünya çapında merak uyandırmış yirmi iki ülkeden, kırkı aşkın film yer alıyor. Çoğu Türkiye’de henüz gösterime girmemiş bu filmlerin yönetmenleri, oyuncuları ve ekiplerinin büyük bölümü festival için Ayvalık’a gelip izleyicilerle buluşacak. Uzun ve kısa metrajlı filmlerin yanı sıra belgesel seçkisi de programın ilgi uyandıran bölümlerinden.

Başka Sinema Ayvalık Film Festivali filmleri ve etkinlikleri beş farklı mekânda izleyicilerle buluşacak. Bu mekânlar; festival için sinema olarak düzenlenen ve panel ve söyleşilere de ev sahipliği yapacak Ma’adra Binası, Ayvalık’ın tek bağımsız sinema salonu Vural Sineması, Ayvalık’ta pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Sanat Fabrikası, mO Mimarlık Ofisi binası ve Belediye Amfitiyatrosu. Festival süresince ayrıca her akşam Ayvalık ve Cunda’nın çeşitli mahallelerinde açıkhavada kurulacak seyyar sahnede ücretsiz film gösterimleri yapılacak. Gösterimler Armutçuk Düğün Alanı, Eski Köylü Pazarı, Yenimahalle Düğün Alanı, Nüfus Müdürlüğü Otoparkı (Eski Kız Meslek Lisesi) ve Cunda Pazar Meydanı’nda düzenlenecek.

KAV Ödülü bu yıl ikinci kez verilecek

Kültür ve sanat alanındaki faaliyetleriyle toplumsal gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan Kariyo & Ababay Vakfı (KAV); sinema alanında yaratıcılığı, öncü ve örnek olmayı, ilham vericiliği, üretkenliği ve ulusal ve uluslararası sanatsal başarıyı onurlandırmak amacıyla “Yılın Yönetmeni Ödülü”nü geçen yıl ilk kez verdi. KAV’ın belirlediği danışma kurulu tarafından seçilen yönetmenler arasından geçen yıl Nuri Bilge Ceylan ödüle layık görüldü. Bu yıl seçilen yönetmene 100.000 TL değerindeki ödülü ve ödül heykelciği 4 Ekim akşamı Ayvalık Amfitiyatro’da yapılacak Başka Sinema Ayvalık Film Festivali açılış töreninde sunulacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Karışık Aile - Blended (2014) Cehennem (2010) Koleksiyoncu 2 - The Collection (2013) Terminal (2018) Tersine  (2014) Haydi Tut Elimi (2024)