Kış aylarını iliklerimize kadar hissettiğimiz şu günlerde sinemalarda hayli hareketlendi. Hem Türk sinemasında hem de yabancı sinemada birbirinden başarılı filmler ard arda vizyona girmeye başladı. Geride bıraktığımız haftalarda “New York’ta Beş Minare”, “Av Mevsimi”, “Harry Potter Ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1”… gibi başarılı yapımları izledik.

Hem yurtiçinde hem yurtdışında öyle bir film vardı ki herkesin gözü kulağı bu filmdeydi. Öyle ki başrollerinde dünyanın en güzel kadınlarından biri kabul edilen Angelina Jolie ve oyunculuğuyla milyonların gönlünde taht kuran Johnny Depp bulunuyor. İşte bu iki ünlü yıldızı buluşturan film “The Tourist” geçtiğimiz haftalarda vizyona girdi. Filmin konusu hayli ilginç; Romantik bir aksiyon filmi olan Turist’te Jolie, baştan çıkarıcı ve tehlikeli bir kadın (Elise) rolünde. Johnny Depp (Frank Tupelo) ise masum görünümlü Amerikalı bir matematik öğretmenini canlandırıyor. Polis, Elise’nin eski erkek arkadaşı mülti milyoner Alexander Pearce’nin peşindedir. Acheson adlı İngiliz polis memuru da onu yakalamayı bir takıntı haline getirmiştir. Ancak Pearce’nin estetik ameliyat geçirip daha yaşlı bir görünüm alması nedeniyle Elise de dâhil hiç kimse onun nasıl göründüğünü bilmemektedir. Polis, eski erkek arkadaşı nedeniyle Elise’yi de takip eder. Bu arada Johnny Depp’in canlandırdığı Frank karakteri, Elise ile tesadüfen trende tanışır. Yeni tanıştığı bu güzel kadının büyüsüne kapılan Frank, onunla birlikte pek çok macera yaşar. Frank, Venedik’in nefes kesen manzaraları eşliğinde, bir ilişkinin ardından koşarken, etrafında tehlikeli entrikaların döndüğünü fark eder. Film yakın bir zamnada sular altında kalması beklenen Venedik’in büyülü atmosferinde geçiyor.

2007 yılında “The Lives of Others/Başkalarının Hayatı” adlı filmle Oscar ödülü kazanan yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck, “The Tourist/Turist” adını taşıyan son filminde iki yıldızı bir araya getirmeyi başardı. Gelecek vadededen yönetmenler arasında gösterilen Donnersmarck, “The Tourist/Turist” ile ikinci uzun metrajlı filmini çekti. Yönetmenlik anlamında fazla bir numara göremediğimiz filmle Florian Henckel von Donnersmarck ismini hafızalarımıza kazıdı. Zira “The Tourist/Turist”i 2005 yılında Fransız yönetmen Jerome Salle’nin “Anthony Zimmer“ adıyla daha önce izlemiştik. Bu filmi izleyen biri olarak “Turist“e önyargılı yaklaştığımı samimiyetle söyleyebilirim. “Turist“in her sahnesini “Anthony Zimmer“ ile ister istemez karşılaştırdım. Sonuç olarak “Turist“, “Anthony Zimmer“in kopyası olarak karşımıza çıkıyor.

Romantik komedi olarak karşımıza çıkan “The Tourist/Turist” vasat filmler arasında yerini aldı. Filmi benim gözümde önemli kılan en büyük neden Angelina Jolie ve Johnny Depp’i ilk kez karşılıklı izleme şansını yakalamamız. Filmin en büyük kozu da bu zaten. Oyunculuklara fazla değinmeyeceğiz çünkü yan roller dahil bütün oyuncular benim gözümde başarılıydılar. Angelina Jolie’nin güzelliğine filmde gereksiz bir vurgu vardı. Bu durum antipati ile karşılandı, bunu belirtmeden geçemeyeceğim. “The Tourist/Turist”e çok büyük bir beklentiyle gitmezseniz keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Altın Küre Adayı

“The Tourist/Turist” bir çok ülkede peş peşe vizyona girerken, filmin yapımcılarını sevindirecek haberler gelmeye başladı. Film gişede ağır aksak ilerlerken filmin oyuncuları Angelina Jolie ve Johnny Depp Amerikan film endüstrisinin önemli ödüllerinden Altın Küre’ye aday gösterilmesi filmin önünü daha çok açacak diye düşünüyorum. Angelina Jolie, Turist adlı filmdeki performansıyla Altın Küre’nin komedi-müzikal dalındaki en iyi kadın oyunculuğuna aday gösterilirken, Depp ise hem Turist hem de Alice Harikalar Diyarında filmlerindeki performansıyla komedi-müzikal dalındaki en iyi erkek oyuncu adayı oldu. Bakalım Altın Küre’nin filme etkisi ne olacak?

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Küçük Vampir - The Little Vampire (2017) Overlord Operasyonu - Overlord Operation (2018) Cingöz Recai: Bir Efsanenin Dönüşü (2017) SAMSAM (2022) Evim Sensin (2012) Düğüm Salonu (2018)

Leave a comment