Cannes Film Festivali’nin açılış filmi “Up-Yukarı Bak”ın Türkçe seslendirmesinde Erol Günaydın baş karaktere sesini verecek

Walt Disney’in Türkiye Sinemaları’nda 16 Ekim 2009’da Disney Digital 3-D tekniğiyle gösterilecek olan üç boyutlu en yeni animasyon harikası “Up-Yukarı Bak”ın baş karakteri Carl’a filmin Türkçe seslendirmesinde, 54 yıldır Türk tiyatrosuna ve sinemasına büyük emeği geçen çok değerli sanatçımız Erol Günaydın (1933 doğumlu) hayat verecek. Çeşitli TV dizilerinde de oynayan Erol Günaydın’ın en ünlü seslendirme çalışması TRT’de yayınlanan “Ayı Yogi” adlı çizgi seriydi.

Carl karakteri “Yukarı Bak”ta evine bağladığı binlerce balonun yardımıyla benzersiz bir Güney Amerika yolculuğu yaşayan ve 78 yaşında olduğu halde sınır tanımayan, yorulmak bilmeyen bir maceraperest. Carl’ın binlerce balonun uçurduğu evinin 8 yaşındaki kaçak yolcusu da var.Carl ve eşlikçisi o güne dek kimsenin yaşamadığı eşşiz bir serüvenin içinde bulacaklardır kendilerini.
Carl karakterinin İngilizce seslendirmesini 1971-1980 tarihleri arasında 7 TV Oscar’ı Emmy ve 5 Altın Küre ödülü kazanan efsanevi oyuncu Ed Asner yaptı. 1929 doğumlu Ed Asner’ın baş karakteri Carl’ı seslendirdiği “Up-Yukarı Bak” bu yıl Cannes Film Festivali’nin açılış filmi seçilme onurunu elde etti. Festivalde yarışma dışı gösterilecek olan “Up-Yukarı Bak”, böylece festivalin 62 yıllık tarihinde açılış gecesinde gösterilen ilk animasyon ve 3 boyutlu film olacak.
John Lasseter’ın süpervizörlüğünde gerçekleştirilen komedi macera filmi “Up-Yukarı Bak”ta, 78 yaşındaki Carl Fredricksen adlı bir adamın en büyük hayalini gerçekleştirmek için çıktığı Güney Amerika yolculuğu anlatılır.
“Up-Yukarı Bak”ın İngilizce seslendirme kadrosunda 80 yaşındaki emektar aktör Ed Asner’ın yanısıra Christopher Plummer, John Ratzenberger, Delroy Lindo ve Jordan Nagai gibi isimler yer aldı.
Cannes Film Festivali Organizatörlerinin açılış gecesi için “Up-Yukarı Bak” filmini seçmesinin çok önemli bir nedeni var. Sinema salonlarında daha fazla 3 boyutlu film gösterilmesi için Hollywood’un son dönemdeki çabasına onlar da katkıda bulunmak istiyorlar.
Festival Direktörü Thierry Fremaux, bu konudaki düşüncesini şu sözlerle dile getirdi: “Cannes film festivali bugüne kadar animasyona ilgisini her zaman göstermiştir. Festivali bir animasyon filmiyle açmanın cesaret isteyen bir karar olduğunun farkındayız. Ancak görevimizin bilincindeyiz. Sinema ancak limitleri zorlanarak evrensel kalacaktır.”
Disney ve Pixar’ın 10. animasyon çalışması olan “Up-Yukarı Bak”ın yönetmenliğini Bob Peterson ile Pete Docter birlikte yaptılar. Geçtiğimiz yıllarda “Monsters, Inc-Sevimli Canavarlar” adlı Disney animasyonunun yönetmenliğini üstlenmiş olan Pete Docter, ayrıca Pixar’ın ilk uzun metrajlı animasyon filmi “Toy Story-Oyuncak Hikayesi”nin öykü ve karakter geliştirmesini yapmıştı. Bunun dışında ayrıca “A Bug’s Life-Bir Böceğin Yaşamı”nda storyboard sanatçısı olarak çalışmış, “Toy Story 2-Oyuncak Hikayesi 2”nin ilk öykü treatmanını yazmıştı. “Up-Yukarı Bak”ın diğer yönetmeni Bob Peterson ise, “Finding Nemo-Kayıp Balık Nemo”da senaryo yazarı olarak çalışmıştı.
“Up-Yukarı Bak”ın süpervizörlüğünü üstlenen John Lasseter, Walt Disney ve Pixar Animasyon Stüdyolarının Kreatif Bölüm Başkanlığını yapıyor. Ayrıca “Toy Story-Oyuncak Hikayesi”, “Toy Story 2-Oyuncak Hikayesi 2”, “A Bug’s Life-Bir Böceğin Yaşamı ”, “Monsters, Inc-Sevimli Canavarlar”, “The Incredibles-İnanılmaz Aile”, “Finding Nemo-Kayıp Balık Nemo”, “Cars-Arabalar”, “Ratatouille-Ratatuy” ve “Wall.E-Vol-I”i gibi dev animasyon filmlerinin Oscar ödüllü yönetmeni ve yapımcısı olarak tanınıyor.
Walt Disney önümüzdeki birkaç yıllık süre için de çok sayıda 3 boyutlu film üretmeyi planlıyor.Walt Disney Başkanı Dick Cook, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi: “Cannes Film Festivali’nin açılış gecesinde ilk kez animasyon filmi gösterilirken bizim filmizin seçilmiş olması Walt Disney Stüdyoları ve Pixar Animasyon Stüdyolarındaki ekiplerimiz için büyük bir onurdur. Bu müthiş filmle gurur duyuyoruz ve yapıtımızı film yapım camiası ve festival izleyicileriyle bir an önce paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.”
Lasseter ise az ve öz konuştu: “Bu film animasyon alanında dev bir adımdır. Daha da büyük animasyon filmleri yapmak için inancımızı pekiştiren bir film olmuştur.”
13 – 24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen Cannes Film Festivali’nin açılış gecesinde izleyiciyle buluşan “Up-Yukarı Bak”ın Kuzey Amerika sinemalarındaki gösterimi de 29 Mayıs’ta gerçekleşti. “Up-Yukarı Bak” 16 Ekim’den itibaren de Türkçe seslendirilmiş üç boyutlu kopyalarıyla Türkiye Sinemaları’nda gösterilmeye başlanacak.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yabancılar - The Outsiders (2022) Süper Aile - Helt Super - Just Super (2023) Neşeli Hayat (2009) Deniz Kıyısındaki Ev - La Villa – House by the Sea (2018) Yıldızlar da Kayar - Das Borak (2016) Peşimdeki Şeytan - It Follows (2015)

Leave a comment