“Kimsenin merhametine ihtiyacı olmayan bağımsız kadınların romanı…”

Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu

Toni Morrison’ın zamanımızın en büyük yazarlarından saydığı, antropolog, sinemacı, tiyatro oyunu yazarı, öykücü ve romancı Zora Neale Hurston ateizmiyle, siyah-beyaz toplumsal bütünleşmesine dair görüşleriyle ayrıksı bir isimdi. Yaşadığı dönemde Harlem Rönesansı’nın kilit yazarlarından olsa da yapıtları görmezden gelindi. Ancak Alice Walker’ın 70’lerdeki bir makalesinden sonra ilgi görmeye başladı. Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu günümüzde Afro-Amerikan edebiyatının en çok okunan eserlerinden.

Güzeller güzeli, başına buyruk Janie Crawford büyüklerinin yolundan gitmek istemiyor. Gönlüne göre sevecek, aklına eseni yapacak, istediği biçimde yaşayacak o. Janie tam üç kere evlenecek ve yokluktan zenginliğe, sevgisizlikten aşka yolculuğunda bazen gerçekten zor olsa da burnunun dikine gitmekten asla vazgeçmeyecek.

Zora Neale Hurston’dan Gözleri Tanrı’yı Seyrediyordu, uzun süre kıymeti bilinmeyen bir yazarın başyapıtı, kimsenin merhametine ihtiyacı olmayan bağımsız kadınların romanı.

“Zora Neale Hurston yaşamında tam bir afetti, harika bir yazar, muhteşem bir insandı. Muzip bir mizahı ve akademik bir sağlamlığı vardı: Lezzetli bir karışım.” – Maya Angelou

“Benim için bundan daha önemli bir kitap yok… Geçmişte ya da günümüzde hiçbir romanın yapamadığı şekilde hitap ediyor bana.” – Alice Walker

Çevirmen: Püren Özgören

Captain America: Karanlık Planlar

SÜPER KAHRAMANLAR HAYATTA KALIR. BU KONUDA BAŞARILILARDIR. KEZA ONLARIN PEŞİNE DÜŞEN SÜPER KÖTÜLER DE ÖYLE.

Steve Rogers hayatta kalmanın inceliklerini herkesten daha iyi biliyordu. Onlarca yıl buzun içinde kalmak ona bunu öğretmişti. Ancak Yenilmezler’in ihtiyacı olan şey sarsılmaz bir ahlak anlayışı ve süper güçten daha fazlasıydı. Kaptan Amerika, dünyayı zehirlemeyi amaçlayan bir terörist grubunu çökerttikten sonra daha büyük bir tehlikenin farkına varacaktı. Tedavisi olmayan bir virüs yıllardır onun bedeninde saklı duruyordu ve artık gün yüzüne çıkmıştı. Dünyayı kurtarmak için, ona cehennem olan yere, yani buzun altına dönmekten başka çaresi yoktu.

Bunu yaparken eski bir tanıdığını da yanında götürmek zorundaydı.
Bir Steve Rogers klonu sayesinde kendi ölümünden kaçmayı başarmış Kızıl Kurukafa da virüsü taşıyordu ancak o kendini feda etmeye Kaptan Amerika kadar niyetli değildi. Ölümcül hastalık değişip geliştikçe yeni örüntüler ortaya çıkacaktı. Kaptan Amerika, virüs her tarafa yayılmadan önce Kızıl Kurukafa’yı durdurabilecek miydi?

Çevirmen: Derviş Sağırgürgen

Katil Buse

“Katil Buse”, “Melek Sanmıştım Şeytanı”, “Gönül Ticareti”, “Çocuğumun Babası”… Hüseyin Rahmi Gürpınar, o hiçbir detayı kaçırmayan, en gizli sevdaları, en derin yaraları görmekte usta gözlerini bu sefer kapalı kapılar ardında, karı kocalar ve metresler, âşıklar üzerinde gezdiriyor. Hüseyin Rahmi’nin sadakatsizleri size gönül ilişkilerinin en mahrem sırlarını vermek üzere bu ciltte bir araya geliyor.

“Ben karımı seviyorum. O da başkasına gönüllü. Bırakayım da büsbütün sevgilisine mi gitsin? Hayır. Öldüreyim de aşkım toprağa mı gömülsün?
Hayır. Sevmek hayatın en büyük lezzetidir. Sevgiyi şiddetlendiren kıskançlık bu tadı arttırıyor. Karım bana ihanet cehenneminin alevleri arasında cennetin gül bahçelerini gösteriyor. Cennetin lezzetlerini cehennemin alevleriyle karıştırarak beni öldürüp öldürüp diriltiyor. Ben bu anlatılmaz zevkin alevleri içinde
Âşık Kerem gibi tüterek yanıyorum.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
YANGIN YERİ / WILDLIFE (2019) Bekleyiş - L’Attesa – The Wait (2016) Vadimdeki Gözyaşları - La Vallee Des Larmes (2013) Gölge (2009) Kanunun Kuvveti - La French (2015) Tehlikeli Takip - End of Watch (2012)