Honcin Cinayetleri

“Japonya’nın Agatha Christie’si Yokomizo’nun sonunda Batı dillerine çevriliyor olması şahane!” — The Sunday Times

Edogawa Rampo’nun çağdaşı olan ve sık sık onunla karşılaştırılan Seişi Yokomizo, Japon polisiyesinin en önemli yazarlarından. 1948 yılından beri verilen Japonya Gizem Yazarları Ödülü’nün ilk kazananı Honcin Cinayetleri Japon polisiyesinin en önemli dedektiflerinden Kosuke Kindaiçi’nin en heyecanlı maceralarından biri.

1937 kışında Okamura köyü, İçiyanagi ailesinin oğlunun düğün hazırlıklarının heyecanıyla doludur. Ancak şenliklerle ilgili dedikodular arasında endişe verici bir söylenti de vardır: Görünüşe göre uğursuz, maskeli bir adam köyde sorular sormaktadır.

Derken, düğün gecesi İçiyanagi ailesi korkunç bir çığlık ve ardından gelen ürkütücü müzik sesiyle uyanır. “Ölüm” Okamura’ya gelmiş ve evin dışındaki tertemiz kara saplanmış kanlı bir samuray kılıcından başka hiçbir iz bırakmamıştır. Çok geçmeden amatör dedektif Kosuke Kindaiçi, bu efsanevi cinayet vakasını araştırmak üzere olay yerine gelir ama bu pejmürde hafiye, imkânsız gibi görünen suçu çözebilecek midir?
Çevirmen: Alper Kaan Bilir

Beş Çember Kitabı

“Bugün dünkü kendini yenersen, yarın acemileri, ertesi gün ustaları yeneceksin.”

Hayatı boyunca altmıştan fazla düellodan zaferle çıkmış bir samuray olan ünlü kılıç ustası Miyamoto Musaşi, aynı zamanda sanat tarihine malolmuş eserleriyle çok yönlü bir sanatçı ve düşünür. “Toprak”, “Su”, “Ateş”, “Rüzgâr” ve “Boşluk” kitaplarından oluşan, Harvard Business School dâhil birçok okulda ders kitabı olarak okutulan, Erdal Küçükyalçın’ın ek metinlerle zenginleştirdiği Beş Çember Kitabı ise Musaşi’nin en önemli eseri.

Musaşi’nin savaş, liderlik ve mücadele üzerine düşüncelerini ve yenilmezlik sırlarını anlattığı, Japonya’da dört yüz yıl sonra bile hâlâ en çok okunan kitaplardan olan bu eser, yalnızca bir kılıç tekniği ve savaş taktikleri kitabı olmakla kalmıyor, tüm mesleklerde uygulanabilecek stratejileri ve yöntemleri inceleyerek her mücadeleden başarıyla çıkabilmenin yol haritasını da çiziyor.
Çevirmen: Erdal Küçükyalçın

Ud Çalan Kadınlar – Sana Michelin’li Sofralardan Baktım Aziz İstanbul

İstanbul’un yakın tarihine, yeme-içme kültürüne, eski-yeni ve gelecekteki insanına dokunan bir hayat kitabı: Ud Çalan Kadınlar – Sana Michelin’li Sofralardan Baktım Aziz İstanbul.

Reha Tanör, dünyanın en tipik köprülerinden biri sayılan Galata Köprüsü’nden ünlü Camondo Merdivenleri’ne, Fatih-Harbiye’deki Neriman’ın udla tango arasındaki gelgitinden darbe dönemlerinde yaralanan benliklerimize kadar; dünü, bugünü ve yarını, lezzetli sohbet sofralarında değerlendirdiği denemeleriyle çıkıyor okur karşısına. Türkiye’de geleceği kuracak kadınların niteliklerini, ekonomik çaresizliğin kadın-erkek eşitsizliğini nasıl yıkacağını; kültüre, tarihe ve mizaha dokunan kalemiyle işliyor sayfalarında.

“‘Ben dün gece hovardalıkta idim. Maksim’e gittim, para yedim.’
‘Kimmiş bu hovarda?’
‘Neriman.’
‘Neriman mı?’
‘Evet Kerimcan ya da İrfancan falan değil, Neriman.’
‘Kime söylemiş?’
‘Evlenmeye hazırlandığı Şinasi’ye. Üstelik eklemiş, Macit’le beraberdik, diye.’
‘Yok canım? Sen nereden biliyorsun?’
‘Fatih-Harbiye tramvayında öğrendim.’”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (20. hafta):
Yurt - Dormitory (2024) Alem-i Cin 5: Azap (2024) Tombul Mombul Takımı: Sırt Sırta - Combat Wombat: Back 2 Back (2024) Dünya Malı Eksi Bir (2024) Birader - Shaqow (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024) Yeter Artık (2024) Eclipse (2024) Becky'nin Gazabı - The Wrath of Becky (2024) Ziyaretçiler: Bölüm 1 - The Strangers: Chapter 1 (2024) Üç Silahşörler: D'Artagnan - The Three Musketeers: D'Artagnan (2024) Hayali Arkadaşlar - Imaginary Friend (2024)
Arşivden Seçkiler:
İllüzyon - The Other Me (2022) Ev Kira Semt Bizim (2018) Yapışık Kardeşler Ayrıl da Gel (2015) Kediler ve Köpekler: Kitty Galore’un İntikamı - Cats and Dogs: The Revenge Of Kitty Galore (2010) Pi'nin Yaşamı - Life of Pi (2023) Karabasan - The Babadook (2014)