YENİ YAYIN SEZONUNA MERHABA -2-

2012/2013 Televizyon yapımlarını izleyici gözüyle sizler için yorumladım…

2- Diziler

Son yıllarda romanlardan uyarlama diziler pek bir moda oldu. Kimisi çok tuttu, kimisi izlenmeden tek sezonda bitti. Yapımcıların roman uyarlamalarına yatırımları 2012-2013 sezonunda da devam ediyor . Bunlardan biri Ayşe Kulin’in aynı isimli romanından TV’ye uyarlanan Veda… Romanı okumadım fakat dizinin tanıtımları ilgimi çekmişti ve ilk iki bölümünü seyrettim. Konu itibariyle çok güzel olsa da sıkıcı buldum. Dizinin anlatım tarzı çok sığ kalmış. Fahriye Evcen’in performansı inanılmaz düşük ve yapmacık. Beni en çok şaşırtansa Mehmet Aslantuğ oldu. Hiç ama hiç beğenmedim. Hanımın Çiftliği’ndeki karakteriyle Veda’daki karakterini resmen aynı tarzda yorumlamış. Çok üzüldüm. Mehmet Aslantuğ benim çocukluğumdan beri ekrandadır ve yer aldığı çoğu yapımı seyretmişimdir. Veda’da beni düş kırıklığına uğrattı. Genel olarak beğenmemiş olsam da arada bir seyredilebilir diye düşünüyorum.

Yeni dizi olarak ekranda gördüğümüz bir diğer yapım, Kayıp Şehir. Tanıtımları yayınlanmaya başladığında hiç ama hiç umutlu değildim. Yayınlandığı ilk akşam son dakikalarını görebildim. İkinci bölümünü de yarım yamalak seyredebildim. Üçüncü bölümünü tamamen seyrettiğimde ise iyice kaptırdım kendimi. Senaryo çok güzel ve tansiyonu yüksek şekilde, hızla akıyor. Aynı akıcılıkla giderse, bu sezon kimse Kayıp Şehir’in başarısı önüne geçemez. Oyuncu kadrosu ve performanslar güzel. Yepyeni yüzler görüyoruz Kayıp Şehir’de. Daha evvelden tanıdığımız yüzlerden biri olan Gökçe Bahadır, resmen “ben mükemmel bir oyuncuyum” diye bağırıyor. Sanırım pek çok izleyici gibi ben de Gökçe Bahadır’dan bu performansı beklemiyordum. Çok beğendim. Dizide anlatım, görüntü, oyunculuk hataları da var ama senaryo o kadar güzel akıyor ki hiçbir rahatsızlık verici nokta göremiyorsunuz. Fırsat buldukça takip etmeye çalışacağım ve sizlere de tavsiye ediyorum.

Yeni yayın sezonuna erkenden giren dizilerden biri olan bir başka roman uyarlaması da Evlerden Biri. İlk bölümleri çok ilgimi çekti. Oyuncu kadrosu başarılı. Özellikle Özgür Çevik’in performansı çok hoş. Ceyda Ateş’e Hande karakterinden sonra bu karakter hiç olmamış, başarısı düşmüş bence… Tiyatro kökenli diğer oyuncuların başarısına diyecek yok tabii ki. Senaryo ise ilerledikçe sarpa sardı ve sıkıcı bir hal aldı. Böyle giderse yapımcısını hayal kırıklığına uğratır fikrindeyim.

Geçen sezondan devam eden dizilerden ilk akla gelen Muhteşem Yüzyıl oluyor… Gittikçe uzatılan, uzadıkça sıkıcılaşan bir senaryo haline geldi. THE TUDORS isimli yabancı yapımla olan benzerliklerinden bahsetmeme hiç gerek bile yok, zira senaristler, görüntü yönetmeni vs kimse tarafından bu benzerliklerin farkedilmediğinin bilincinde olarak gönül rahatlığı ile devam ediyorlar. Oyunculuk performansları o kadar karmaşık ki, biri mükemmel oyunculuk yaparken diğeri diziyi mahvediyor diyebilirim. Mesela Okan Yalabık… Okan Yalabık’ın oyunculuğunu beş dakika seyrettiğimde beş sene yaşlanıyorum; izleyici olarak o derece beğenmiyorum kendisini. Bir oyuncu bir karakterle bu kadar uyumsuz olabilir mi? Olabilir. Hasan Küçükçetin olmuş. Yaprak Dökümü’ne girdiğinden beri izleyici tarafından (özellikle benim tarafımdan) beğenilmeyen yegane oyuncu Hasan Küçükçetin, Muhteşem Yüzyıl’a yakışmayan isimlerden biri kanımca… Mehmet Günsur’dan Şehzade Mustafa olmuş mu? Olmamış. Çok iyi bir oyuncu Mehmet Günsur ama bence Şehzade Mustafa karakterine 1.90 boyun üzerinde, über kaslı ve sert bir erkek oyuncu yakışırdı… Öte yandan Cansu Dere’nin Firuze karakteriyle diziye girişi renk katmış. Rüstem Paşa rolüyle Ozan Güven ne yazık ki düşük performans sergiliyor… Senaryo sakızlaşmış olsa da bizler ‘entrikaşinas’ insanlar olarak diziyi seyrederiz diye düşünüyorum. Umarım senaryoya biraz heyecan ve yenilik katmayı başarırlar bu sezon…

Nacizane fikirlerimi özetleyecek olursam:

OLMUŞ:

-Kayıp Şehir
-Yalan Dünya
-Sultan

BİRAZ OLMUŞ:

-Eve Düşen Yıldırım
-Muhteşem Yüzyıl
-Veda
-Evlerden Biri
-Son Yaz

OLMAMIŞ:

-Dila Hanım
-Öyle Bir Geçer Zaman Ki
-Huzur Sokağı
-Adını Feriha Koydum, Emir’in Yolu
-Pis Yedili

Sonuç olarak üstüne basrak belirtmek isterim ki TV konsunda asla otorite değilim, olmam, haddim değil. Tüm yazdıklarım izleyici gözüyle hissettiklerimden ibarettir. Herkese iyi seyirler diliyorum. Hepimiz için çok güzel, mutluluk ve huzur verici bir Sonbahar-Kış sezonu olsun…

Sevgi ve Saygılarımla…

Göksel AKSEL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Mucize Aynalar (2024) Kapan - Get Out (2017) Mühürlü Köşk (2011) Igor (2009) Bırakma Beni (2018) Çılgın Kolej (2017)

Leave a comment