YENİ SİNEMA HAREKETİ’NDEN “MERHABA”

Sinemada alanında üreten ve düşünen yönetmen ve yapımcıları bir araya getiren Yeni Sinema Hareketi 29 Mart 2010 Pazartesi günü basınla buluştu. Ortaköy Feriye sinemasında gerçekleşen toplantıda grup hem kendisini tanıttı, rtışma konularını açıkladı hem de Feriye sinemasında yapılması planlanan Yeni Sinema Günleri etkinliğini duyurdu.

Yapımcı Yamaç Okur, yönetmenler Hüseyin Karabey, İnan Temelkuran ve Özcan Alper grubun basın duyurusunu okudu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Yamaç Okur grubun dayanışma ve iletişim konusuna önem verdiğini vurgularken İnan Temelkuran filmlerini çekerken aynı zorlu süreçlerden geçtiğini fark eden insanlar olarak bir dayanışma ihtiyacı duyduklarını söyledi. Temelkuran grubun genişlemeye açık olduğunu ve aynı düşünce yapısına sahip isimlerin zaman içinde bu oluşuma katılacağını söyledi.
Hüseyin Karabey ise amaçlarının kişisel bir çıkar grubu yaratmak olmadığını, sinemanın ahlaklı ve eşit biçimde yapılması için çaba harcadıklarını ifade etti. İleride grubun ilkelerinin de yayınlanacağını belirten Karabey “Gerektiğinde elimizi taşın altına koyacağız” dedi.
Bir soru üzerine Özcan Alper grubun kültürel ya da estetik bir ortak payda etrafında biraraya gelmediğini ancak etik bir duruşu paylaştıklarını ifade etti. Alper “Tekil bir karşı çıkış yerine toplu öneriler şeklinde çaba sarf edeceğiz. İsyan edip kendi kabuğuna çekilmeyeceğiz; yapıcı öneriler getireceğiz” diye ekledi.

Yeni Sinema Hareketi üyeleri ortak sorunlar etrafında bir araya geldiklerini belirttiler ve sorunlardan bazılarını sıraladılar: “Sinema eserlerinin dağıtımı, RTÜK’ün uygulamaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinemayı destekleme sistemindeki yanlışlar, bir sinema merkezinin eksikliği, yeni bir sinema yasasının hazırlanması”.
Yapımcı Serkan Çakarer ise Türkiye’de film üretiminin yılda 20’den 70’e çıkmasına rağmen devlet kurumlarının, televizyonların ve dağıtım organizasyonunun hala az sayıda filme göre yapılandığını ve yapısal düzenleme yapılmazsa çıkışta sanılan Türkiye sinemasının bir kaç yıl sonra çakılabileceğine dikkat çekti. Çakarer gruptaki yönetmenlerin çoğunun aynı zamanda yapımcılığa da kafa yormak zorunda kaldığını hatırlattı.

Yeni Sinema Hareketi’nin mevcut meslek örgütlerine altenatif olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren grup temsilcileri, Hareket’in bu tür bir alternatif teşkil etmek amacında olmadığını, halihazırda gruptaki bir çok kişinin meslek örgütlerine üye olduğunu ve Yeni Sinema Hareketi’nin bu örgütleri daha işlevsel hale getirmek, kuvvetlendirmek için çaba göstereceğini belirttiler.

Toplantının son bölümünde dağıtım konusu ve alternatif çözümler konuşuldu. Özcan Alper dağıtımın birkaç şirketin iyi niyetine bağlı olmaması gerektiğini söyledi. Alper sözlerine şöyle devam etti: “Seyircisi yok denen filmler tanıtım yapılamadığından, yer bulunmadığından izlenemiyor. İstanbul’da bile yer yok. Halbuki Avrupa’da nüfusu onbeşbini geçen yerleşim yerlerinde belediye ya da hükümet sinema salonu kurmak zorunda. Bu konu bir sinema izleyici, bir sinema kültürü yaratma meselesi. Bizde devletin, belediyenin finanse ettiği sinematekler yok. Buna dair çözüm önerisi sunmak istiyoruz”.
Yapımcı Tolga Esmer dağıtım konusundaki çözüm düşünceleri için bir ilk adım olarak Ortaköy Feriye Sineması’nda yapılacak olan Yeni Sinema Günleri etkinliğinden söz etti. Esmer son yıllarda vizyona girmiş filmlerin gösterileceği etkinliğin ayrıntılarını şöyle açıkladı: “Yeni Sinema Günleri bir deneme olacak. Sinemaseverlerle bir araya gelmek ve ileride kurmayı hayal ettiğimiz sinema merkezi için bir deneme. 17 film 17 gün boyunca günün farklı seanslarında gösterilecek. Akşam seanslarında ve hafta sonları sabah seanslarında yönetmenler, yapımcılar ve oyuncularla söyleşiler yapılacak”.
Feriye Sineması’nı bu etkinlik için açan Nida Karabol ve Umut Sanat’a teşekkür edilirken ayrıntılı programın daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Toplantıda basın mensuplarına dağıtılan duyuru metni ve Yeni Sinema Hareketi katılımcılarının isim listesi aşağıdadır.

Yeni Sinema Hareketi Basın Duyurusu
YENİ SİNEMA HAREKETİ HAKKINDA

Bizler sinemayı öncelikle ve aslen bir sanat olarak görüyoruz. Sinema alanında üretim yapan kişiler arasındaki dayanışma, işbirliği ve iletişimi arttırarak, evrensel değerlerle uyumlu bir sinema kültürünün ülkemizde yerleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmak için bir aradayız. Üretimden aldığımız güçle bir araya geldik, ortak paydamız filmlerimiz.

Bir yılı aşkın bir süredir kendi aramızda toplantılar yapıyor, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Birbirimizin projelerini elimizden geldiğince desteklemeye çalışıyoruz. Sinemamızda yaşanan önemli gelişmeleri, sorunları ve olası çözümleri tartışıyoruz.

Grubumuzun adı Yeni Sinema Hareketi. İsmimiz yanıltıcı olmasın. Bizden önceki sinemaya ya da sinemacılara karşı değiliz. Tam tersine, sinemaya onların filmlerinden aldığımız cesaretle başladık ve hâlâ onlardan çok şey öğreniyoruz. Yeni olan, geniş katılımlı bir oluşumla, bir arada durmayı denememiz. Filmlerimizi üretirken birbirimizle her türlü bilgi ve deneyimi paylaşmaya, dayanışma ve iletişim halinde olmaya çalışmamız.

Sinemamız giderek daha da üretkenleşiyor. İlk filmlerini üreten sinemacıların yanı sıra bizi cesaretlendiren, önümüzde yeni bir yol açan usta yönetmenlerimiz de dünya çapında her geçen gün daha da büyük başarılara imza atıyor. Filmlerimiz giderek daha fazla seyirciyle buluşuyor.

Biz de sinemamızın bu dönemecinde bir arada olduğumuzu ve üretmeye devam edeceğimizi duyurmak istiyoruz. Türkiye’de sinema alanında yaşanan temel sorunlar üzerine kafa yormak ve bazı öneriler getirmek istiyoruz. Bunu yaparken özeleştiriden kaçınmayan ve yapıcı olmaya çalışan bir yaklaşım benimseyeceğiz ve gerektiğinde taşın altına elimizi koyacağız.

Amacımız yeni polemikler, yeni karmaşalar, yeni kırgınlıklar yaratmak değil. Ulaşılabilir küçük hedeflerimiz olduğu gibi, bugün ütopik gözükebilecek hayallerimiz de var. Ve bunların hepsi tek bir şeye hizmet ediyor: “Sinemanın daha düzeyli, daha eşitlikçi, daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması.” Bu anlamda, her türlü baskıcı ve sansürcü güce karşı, farklı seslerin kendini özgürce ifade edebileceği bir üretim ortamı yaratmak için mücadele edeceğiz.

Önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi var. Biz ilki ile karşınıza çıkıyoruz. Üretmek temel sorunlarımızdan biri, ama onun kadar yakıcı olan bir sorun da filmlerimizin seyirci ile hak ettikleri şekilde buluşamaması. Bu anlamda, filmlerimizin daha çok izlenmesi için çalışacağız. Önümüze koyduğumuz hedef, Sinematek ruhu taşıyacak alternatif gösterim mecraları yaratmak ve bunları ülke çapında yaygınlaştırmak.

Sizin de bu işin parçası olacağınıza inançla, ilk denememizi 23 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında Ortaköy Feriye Sineması’nda gerçekleştireceğimiz Yeni Sinema Günleri ile başlatıyoruz.

Bu uzun yolculukta siz basın mensuplarının desteği, Yeni Sinema Hareketi’ni yaşatacak ve geleceğe taşıyacak en büyük güç olacak.

Yeni Sinema Hareketi aşağıdaki isimlerden oluşuyor.
(soyadı alfabetik sırasıyla)

Serkan Acar
Özcan Alper
Belma Baş
Mahmut Fazıl Coşkun
Serkan Çakarer
Sevilay Demirci
Murat Düzgünoğlu
Özgür Doğan
Mehmet Eryılmaz
Orhan Eskiköy
Pelin Esmer
Tolga Esmer
Selim Evci
Aslı Filiz
Hüseyin Karabey
Nida Karabol
Seyhan Kaya
Yamaç Okur
Nadir Öperli
Belmin Söylemez
İnan Temelkuran
Seyfi Teoman
Haşmet Topaloğlu
Tarık Tufan
Yeşim Ustaoğlu
Emre Yeksan
Derviş Zaim

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Benden Ne Olur? (2022) El Yazısı (2012) Kar Beyaz (2011) Wonka (2023) Ayı Kardeşler: Kurtarma Operasyonu - Boonie Bears, to the Rescue (2016) Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları - Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Leave a comment