RUSSELL CROWE’A HOLLYWOOD ŞÖHRET YOLU’NDA YILDIZ

RUSSELL CROWE HAKKINDA

Oscar® ödüllü Russell Crowe, kendi neslinin en iyi aktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Yeni Zelanda’lı bu aktör, tartışmalı “Gözü Kara” filmiyle Avustralya film endüstrisinde çok ses getirdi ve bu filmle dünyada büyük övgü aldı. “Köstebek” (1999), “Gladyatör” (2000) ve “Akıl Oyunları” (2001) filmleriyle art arda en iyi erkek oyuncu Oscar’ına aday gösterildi ve “Gladyatör” filmindeki performansıyla ödülü evine götürdü.
Universal Pictures’ın ünlü yönetmen Ridley Scott’ın yönettiği “Gladyatör”ündeki Maximus performansıyla aldığı en iyi erkek oyuncu Oscar’ının yanı sıra; birçok eleştirmen cemiyetinden de en iyi oyuncu ödülü aldı. Bunlar arasında;  “Film Eleştirmenleri Derneği” “Hollywood Yabancı Basın Birliği”, “Sinema Oyuncuları Derneği” ve BAFTA var.
Crowe, Universal Pictures’ın, Ridley Scott’ın yönettiği “Robin Hood”da başrolü oynadı. Film, Universal Pictures tarafından 14 Mayıs’ta sinemaseverlere sunulacak.
Son birkaç yılda Russell Crowe; Edward Norton, Rachel McAdams, ve Ben Affleck’le birlikte Universal’ın  “Devlet Oyunları” filminde, Leonardo DiCaprio’yla birlikte Warner Bros’un, Ridley Scott’ın yönettiği “Yalanlar Üstüne” filminde, Christian Bale’la birlikte Lionsgate’in “3:10 Yuma”sında ve yine yönetmenliğini Ridley Sott’ın yaptığı “Amerikan Gangsteri”nde Denzel Washington’la birlikte oynadı.
Ron Howard’ın “Akıl Oyunları”nda, Crowe’un, Nobel Ödüllü John Forbes Nash Jr.’ı ustalıkla canlandırması, ona üçüncü Oscar adaylığını getirdi ve Altın Küre’den, Film Eleştirmenleri Derneği, Sinema Oyuncuları Derneği, BAFTA ve diğer eleştirmen derneklerinden en iyi erkek oyuncu ödüllerini topladı.
Crowe, ilk Oscar adaylığını, gerçek bir hikâyeden uyarlanan “Köstebek” filminde canlandırdığı  Jeffrey Wigand rolüyle kazandı. Ayrıca; Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği, Broadcast Film Eleştirmenleri Derneği, Ulusal Film Eleştirmenleri Birliği ve Ulusal Eleştiri Birliği’nden de en iyi erkek oyuncu ödülü kazandı. Altın Küre, BAFTA ve Sinema Oyuncuları Derneği Ödüllerinde en iyi erkek oyuncu dalında da aday gösterildi.
Ödül kazanmadan önce, Crowe, Curtis Hanson’ın suç filmi “Los Angeles Sırları”nda, ahlak polisi Bud White performansıyla, Hollywood’a damgasını vurdu.   Diğer filmleri arasında Jim Braddock’u canlandırdığı, Ron Howard’ın “Cinderella Man”i, Ridley Scott’ın yönettiği, Peter Mayle’ın kitabından uyarlanan “İyi Bir Yıl”ı, Jay Roach’un
“Mystery, Alaska”sı, Taylor Hackford’ın “Yaşam Kanıtı” ve Denzel Washington’la birlikte oynadığı “Sanal Gerçek” var. Çektiği ilk Amerikan filmi, Gene Hackman ve Sharon Stone’la birlikte rol aldığı “Hızlı ve Ölü” idi. Diğer filmleri arasında; “Heaven’s Burning”, “Aşkın Sınırları”, “Sihirli İksirin Peşinde”, “The Sum of Us”, “Bir An İçin”,  “Love in Limbo”, klasik Avustralya  çocuk romanından uyarlanan “The Silver Brumby”, “The Efficiency Expert” ve “Prisoners of the Sun” yer alıyor.
Yeni Zelanda doğumlu Crowe, filmleriyle beğeni topladığı Avustralya’da büyüdü. Avustralya Film Enstitüsü’nün (AFI) üç yıl art arda gözüne girdi: 1991 yılında “The Crossing”le en iyi erkek oyuncu ödülüne aday gösterildi, 1992’de “Proof” filmiyle en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü kazandı ve ayrıca AFI ve Avustralya Film Eleştirmenleri derneğinden “Gözü Kara” filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülü aldı. 1993 yılında, Seattle Uluslararası Film Festivalinde de Crowe, “Gözü Kara” ve “Hammers Over the Anvil” filmlerindeki rolüyle en iyi erkek oyuncu seçildi.
KİM:       Russell Crowe
Hollywood Ricaret Meclisi Başkanı/CEO’su Leron Gubler
Konuk Konuşmacılar: Jay Leno ve Ron Howard

NE:           Hollywood Şöhret Yolu’nda 2.404’üncü yıldız.

NEREDE:    Kodak Tiyatrosu önü, 6801 Hollywood Bulvarı

NE ZAMAN:  12 Nisan 2010, Pazartesi saat 11:30

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
MAKKA: Cinn-i Azap (2024) Gece Avı - Bloodline Killer (2024) Süper Ajan Bernard: Görev Mars - Bei Ken xiong 2: Jinpai tegong (2024) Süper Köpekler - The Barkers Pursuit of Adventure (2024) Görücü (2024) Çingene Kızı Zeugma (2024) Beyaz Eşya (2024) Kırmızı Pabuçlar - The Red Shoes: Next Step (2024) Maymunlar Cehennemi: Yeni Krallık - Kingdom of the Planet of the Apes (2024) Düşmanların En İyisi - Best of Enemies (2024)
Arşivden Seçkiler:
Vahşet Sapağı - Snarveien - Detour (2010) Teftiş - The Inspection (2023) Yok Artık (2015) Dolunay Katilleri - Killers of the Flower Moon (2023) Dilber'in Sekiz Günü (2009) The Florida Project (2018)

Leave a comment