Yasmin Levy Aya İrini’de
2000 kişiye muhteşem bir konser verdi

II. Uluslararası Mistik Sanat Festivali Yasmin Levy konseriyle sona erdi.
Levy 2 saat sahnede kaldı, 3 kez bis yaptı.

Farklılıkları kabullenmenin ve hoşgörünün sanatsal sunumu, “Seni çok iyi anlıyorum”un  görsel şovu Uluslararası Mistik Sanat Festivali’nin II.si gerçekleşti. 20–25 Mayıs 2010 tarihleri arasında Aya İrini, Yerebatan Sarnıcı, Eminönü Halk Eğitim Merkezi ve Kızlarağası Medresesi’nde gerçekleşen festival kapsamında; konserler, film gösterimleri, sergiler, tiyatro temsili ve şiir dinletisi düzenlendi.
İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı’nın desteklediği,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün düzenlediği, festivali İBB Kültür A.Ş. organize etti. 
Keman ağladı…

Festival, dünyanın en tanınmış keman virtüözlerinden biri olan ve “Kemanı Ağlatan Adam” olarak bilinen Farid Farjad’ın 20 Mayıs akşamı, Aya İrini’de, 2000 kişiye verdiği muhteşem konserle başladı. Sanatçıya piyanoda Armen Aharonian ve flütte eşi Mitra Tavakkoli Farjad eşlik etti. Yaklaşık 2 saat sahnede kalan Farjad “Sarı Gelin” ve “Dom Dom Kurşunu”nu da yorumladı.
Farid Farjad konser sonunda yaptığı açıklamada, Aya İrini’in onu oldukça etkilediğini ve böyle bir mekanda konser vermekten mutluluk duyduğunu söyleyerek “Böyle tarihi güzelliklere sahip olduğunuz için çok şanslısınız” dedi.
“Bu festival İstanbul’a çok şey kazandırıyor.”

Açılışta bir konuşma yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürü Hüseyin Öztürk, Mistik Sanat Festivali’nin İstanbul’a çok şey kazandırdığına inandığını söyledi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Yürütme Kurulu Başkan Vekili Ahmet Emre Bilgili ise yaptığı konuşmada Mistik Sanat Festivali’nin geleneksel hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Festival kapsamında, 23 Mayıs akşamı; Budist mezhebinin merkezi olan Chionin Tapınağı’nın ritüelleri, “shomyo”su (Budist sutra okunması) ile Japonya’dan gelen Monklar (Shichiseikai) ve Anadolu, Trakya ve Mezopotamya ağıtlarını orijinal dilleriyle yorumlayan Kardeş Türküler sahne aldı.

Sanatseverler festivalin son akşamında Aya İrini’de 3 konser dinleme olanağına sahip oldular. “Mağribin kızı” aşkın ve sufizmin sesi Nassima Chabane yöresel kıyafeti ve sesiyle izleyenleri büyüledi. Chabane’nın hemen ardından Lusavoriç Ermeni Korosu sahne aldı. Koronun performansı, seslendirdikleri eserler ve Aya İrini’nin mistik ortamı dinleyenlere çağlar arası bir yolculuk yaşattı.
Festivale Yasmin Levy damgası…
Festivalin kapanışı İstanbulluların büyük bir heyecanla beklediği Yasmin Levy’in muhteşem sesiyle verdiği konserle gerçekleşti. Lusavoriç Ermeni Korosu’nun ardından saat 21.30’da sahne alan Endülüs Diva’sı, Sefarad şarkılarının vazgeçilmez sesi Yasmin Levy’yi 2000 İstanbul’lu, 2 saat soluksuz dinledi. Konser sonunda kısa bir konuşma yapan Levy, Türkçe olarak “Sizler benim ailemsiniz” dedi. Seyircinin yoğun ve ısrarlı alkışları üzerine 3 kez bis yapan Yasmin Levy kapanışı “Me Voy” ile yaptı.
Sanatçı, konser sonunda yaptığı açıklamada “Bu kadar güzel bir mekanda bu kadar güzel bir kalabalığa konser vermemiştim” dedi.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sarışın Bomba - Atomic Blonde (2017) Hadi be (2022) Mavi Fil / The Blue Elephant (2009) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024) Avengers: Sonsuzluk Savaşı - Avengers: Infinity War (2018) Şeker Portakalı - My Sweet Orange Tree (2014)

Leave a comment