1. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ
“YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ”
OTAR IOSSELIANI’YE VERİLDİ…

Sinemanın alaycı ve büyüleyici şairi Otar Iosseliani’ye Malatya’dan Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Gürcü yönetmen Otar Iosseliani’ye bu yıl ilki gerçekleştirilen Malatya Uluslararası Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ verildi. Yönetmenin son filmi ‘Chantrapas/İşe Yaramaz’ın Malatya Park AVM’de 27 Kasım 2010 gecesi gerçekleştirilen ilk gösteriminde Otar Iosseliani’ye, Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç Dr. Ulvi Saran “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nü verdi.
Doç. Dr. Ulvi Saran konuşmasında sinemanın büyüleyici şairi olarak anılan yönetmenin festivalde bulunmasının ayrı bir önemi olduğunu belirtti ve kendisine “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün veriliyor olmasının gelecekte de festivalin nasıl oluşacağı hakkında bir fikir vereceğine dikkat çekti. Vali Ulvi Saran,”Kendisini kutluyor,”Kristal Kayısı” ödülümüzü kendisine vermekten onur duyuyorum” dedi.
“Yaşam Boyu Onur Ödülü”nün sahibi Otar Iosseliani ödülün takdiminde “Samimiyetle belirtmeliyim ki bu ödülü hakketiğimi düşünmüyorum” dedi. “Herkes gibi bende hayatım boyunca az çalıştım ve hep yapmak istediğim şeyleri yaptım. Tembellikle ve istediğini yapmak isteyince epey zaman geçiyor.” diyen Otar Iossaliani sözlerine şöyle devam etti: ”Etrafımda hep sinemayla ilgisi olmayan insanlar vardı ve onlar yaptığım işleri eleştirdiler. Sinema ciddi bir iş değildir, uçuk kaçık bir iştir. Ciddi olmadan ciddi işler yapamaya çalıştım.”
Büyükbabasının ve babasının uzun bir yaşam geçirdiklerini anlatan Otar Iosseliani “Bence bu ödül için erken, bu ödülü şimdi bana vermek, kariyerimin bittiği anlamına geliyor. Ama siz böyle karar verdiyseniz neden olmasın.” diyerek kendine has üslubu ile konuşmasını sürdürdü. Ödülü verenlere teşekkürlerini ileten Otar Iosseliani, Paris’ten Malatya’ya çok ta kolay olmayan bir yolculukla geldiğini, fakat burada çarşıda çalışan bakır ustalarını, ve diğer çalışan zanaatçileri gördüğünde çok mutlu olduğunu, şehirde çalışan, üreten insanlar gördüğü için duyduğu mutluluğu sözlerine ekledi.
“Ben Gürcüyüm, hiçbir zaman inkar etmedim, vazgeçmedim Gürcü olmaktan” diyen Otar, rehberinin Gürcüce bilmediği için şu an Fransızca konuştuğunu söyledi. Sinemanın gelecekte bir felaketin içine düşeceğine önem çeken usta yönetmen, “Dijital felakatin ta kendisidir. Dijital, soğuk, kuru, insanlık dışıdır.” dedi. Fransa’da belli sinemalarda filmleri dijital vermeye başladıklarını anlatan usta yönetmen, filmlerin dijital olmasının bir düğme ile herşeyin silinebilme ihtimalini doğurduğu görüşünü dile getirdi.
Otar Iosseliani ödül için Vali Ulvi Saran’a teşekkürlerini iletti. Vali Ulvi Saran ise, ”Festival yönetmenimiz bana Otar’ın şehri dolaşırken bakırcı esnafının faaliyetlerini büyük bir beğeniyle izlediğini anlattı. Bu Otar Iosseliani’nin aynı şiirsel üslubundaki filmleri gibi, gerçek bir dünya da yaşama istemeni bu şekilde vurgulamış bulunuyor.” dedi.
İlk gösterimi Malatya’da gerçekleşen “Chantrapas/İşe Yaramaz” filmi ile ilgili açıklama yapan yönetmen, filmin adının nereden geldiğini anlattı. Otar, ” Şan hocaları, San Petersburg’a geldiği zaman, varlıklı aileler çocuklarını şarkı söylemesi için şan hocalarına götürürdü. Hocalar, bir çocuğu gördüğü zaman chantra/şarkı söyleyebilir, chantrapas/şarkı söyleyemez derlerdi. ”Chantrapas” kelimesi de zaman içinde “işe yaramaz” anlamını aldı. Şarkı söyleyemez onlar, bakan olamaz onlar, ciddi bir insan, ciddi bir akademik kariyere sahip olamaz, hiçbir işe yaramaz… San Petersburg burjuvazisinin ön görüşüydü bu.”  “Chantrapas”ın günlük kullanılan bir kelime haline geldiğini söyleyen Otar Iosseliani, kinayeli üslubu ile Rahmaninov, Chopen, Dostoyevski ve Tolstoy gibi pek çok sanatçıya o zamanlarda “chantrapas/işe yaramaz” dendiğini vurguladı. Filminin gösteriminin hemen öncesinde, filmlerinin, sinema sanatının görüntü üzerine kurulu olduğunu vurgulayan sanatçı, ”Sinemayı seven her insan gibi radyo yapmamaya çalışıyorum” dedi ve izleyicilere altyazıları okumaya çalışırken filmi seyretmeyi unutmamalarını hatırlattı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (19. hafta):
Efendiler (2025) Sonradan Gurme (2025) Evli Mutlu Çocuklu (2025) Diş Perisi Masalı - A Tooth Fairy Tale (2025) Kaçak Fil - Hitpig! (2025) Popeye the Slayer Man (2025) Saint-Ex (2025) Örümcek-Adam - Spider-Man (2025) Baba -The Godfather (2025)
Arşivden Seçkiler:
Godzilla (2014) Ağ - The Net (2017) Aşkım Benim - Bel Ami (2012) Mission: Impossible – Yansımalar - Mission: Impossible – Fallout (2018) Aşka Yükseliş - 3 Metros Sobre El Cielo (2013) Lady Macbeth (2017)

Leave a comment