FİLM HAKKINDA KISA BİLGİ

Yirmi yıldan uzun bir süre önce, uzaylılar dünyayla ilk kez temasa geçti. İnsanoğlu düşmanca bir saldırı veya oldukça ileri düzeyde bir teknoloji bekliyordu onlardan. Fakat hiçbiri gerçekleşmez. Aksine, uzaylılar kendi gezegenlerinden kaçarak dünyaya sığınmışlardır. Bütün dünya devletleri bu konuda ne yapılacağı hakkında tartışadururken, uzaylılar Güney Afrika’nın  bölge 9 adı verilen bir yerine geçici olarak yerleştirilmiştir. Ama uzaylı olayına gösterilen sabır artık tükenmiştir. Uzaylıların kaldığı bölgedeki güvenliği sağlama işi Multi-National United (MNU) adında, uzaylıların huzur ve mutluluğu konusu hiç umurunda olmayan, özel bir şirkete devredilmiştir. Şirket uzaylıların güçlü silahlarını çalıştırabilirse akıl almaz kazançlar elde edecektir. Ama bu noktaya kadar bunu başaramamıştır, silahların faaliyete geçirilebilmesi için uzaylı DNA’sı gerekmektedir. MNU’nun uzaylıları yeni bir kampa nakletmekten sorumlu saha ajanları sayesinde onları Yasak Bölge 9’dan tahliye etmeye başlamasıyla birlikte uzaylılar ile insanlar arasındaki gerilim doruğa ulaşır. MNU saha görevlilerinden biri olan Wikus van der Merwe (Sharlto Copley) uzaylılardan kendi DNA’sını değiştirmeye başlayan bir virüs kapar. Çok geçmeden Wikus dünyanın en çok aranılan ve istenilen, aynı zamanda en değerli adamı haline gelir – uzaylı teknolojisinin sırlarını çözmenin anahtarı onda gizlidir. Dışlanan ve arkadaşsız kalan Wikus’un saklanabileceği tek bir yer kalmıştır: Yasak Bölge 9. TriStar Pictures ve Block/Hanson işbirliğiyle Peter Jackson sunar; bir Wingnut Films yapımı; bir Neill Blomkamp filmi: Yasak Bölge 9. Yönetmen: Neill Blomkamp. Senaryo: Neill Blomkamp ve Teri Tatchell. Yapımcı: Peter Jackson ve Carolynne Cunningham. Ortak Yapımcı: Philippa Boyens. Başyapımcılar: Bill Block ve Ken Kamins. Ortak Başyapımcılar: Paul Hanson ve Eliot Ferwerda. Görüntü Yönetmeni: Trent Opaloch. Yapım Tasarımcısı: Philip Ivey. Kurgu: Julian Clarke. Müzik: Clinton Shorter. Müzik Süpervizörü: Michelle Belcher.

YAPIM HAKKINDA KISA BİLGİLER

Blomkamp’ın ilk uzun filminin danışmanlığını üstlenen yapımcı Peter Jackson, “Neill Blomkamp akıl almaz derecede heyecan verici, genç bir yönetmen,” diyor. “Biz şu meşhur video oyunundan esinlenerek Halo’yu yapmayı düşünüyorduk. Bu proje hayat bulmadı ama Neill’le çalışmak o kadar hoşumuza gitti ki önümüze Yasak Bölge 9’u koyunca sunduğu fikri uzun metraja dönüştürmenin iyi ve zevkli olacağına kanaat getirdik.” Blomkamp, Yasak Bölge 9 ’da özgün bir bakış ve eşsiz bir öykü anlatma yöntemi barındıran bir filmi, büyük bir maharetle ortaya koymaktadır. Görsel efekt uzmanlığı ve müzik klipi ile reklam filmi yönetmenliği alanlarında çekirdekten yetişen Blomkamp, yönetmen koltuğuna oturduğu ilk uzun metraj filmini sunar: Klasik bilim kurgu filmlerinin yanında gençliğindeki Johannesburg’dan (Blomkamp Kanada’ya taşınmasının öncesinde burada doğmuş ve büyümüştür) ilham alan bir film. Bu esinin meyvesi, yeni ve ürkütücü bir bakış açısıyla çığır açan bir film.

En başından itibaren, Blomkamp Yasak Bölge 9’un alışılmadık olması ve film yapım üslupları arasındaki çizgileri bulanıklaştırması niyetini taşıyordu. “Aslında, film kurmaca olduğu gayet açık olan öykümüzden bir tür aşırı-gerçek bir havaya ve şekle kayıveriyor,” diye açıklıyor Blomkamp. Çarpıcı sahneler, belgeseli çağrıştıran görüntüler, Güney Afrika Televizyon Kurumu’ndan alınan gerçek haber görüntüleri – “Hepsi aynı hikayenin parçaları,’ diye ekliyor Blomkamp. “Bu film, filmi çağrıştıran bir şey ile tuhaf bir şekilde gerçek gibi gelen bir şey arasında gidip geliyor.”“Yasak Bölge 9 alternatif bir tarihte geçmektedir,” diyor Jackson. “Yirmi yıldan uzun bir süre önce bir milyondan fazla uzaylının harap bir uzaygemisiyle dünyaya geldiğini hayal edin. Onlar iyi niyetliler – bundan daha da önemlisi, çaresizler. Kendi kendilerine beslenemiyorlar bile ve herhangi bir şey yapmaya karşı hiçbir arzuları yok. Onca yer arasında Johannesburg’a geliyorlar ve hükümet onlarla ne yapacağını bilemiyor. Yani uzaylılar kendilerini Soweto’ya çok benzer bir ilçede buluyor. Ve yirmi yıldan uzun bir süre, insanlar uzaylı sorununu çözmeye çalışıyor.”
Blomkamp, filmin kablolu televizyon kanallarının, internetin ve başka haber kaynaklarının bize sağladığı 24 saatlik haber sunumunu taklit ettiğini belirtiyor. “Eskiden insanlar bir gazete haberine ulaşırdı. Ama şimdi her yerde görsel haberler var ve biz de buna alıştık,” diyor Blomkamp. Ayrıca realite televizyonlarının çıkmasının gerçeklik ile eğlence arasındaki çizgiyi daha da bulanıklaştırdığına dikkat çekiyor.
Yasak Bölge 9’un kökleri, Blomkamp’ın birkaç yıl önce Johannesburg’da bir gecekondu bölgesinde çektiği, Alive in Jo’burg isimli, düşük bütçeli bir kısa ve kurmaca belgesele dayanmaktadır. Kısa filmde, Blomkamp Afrika’nın en dinamik şehirlerinden biri olan Johannesburg’un harmanlanmış kültürüne galaksilerarası uzaylıları sokmaya çalışır.Bu kısa filmde Blomkamp bir kamera ekibiyle sokaklara dalar ve gerçek insanların tepkilerini kameraya kaydetmeye çalışır. Çok geçmeden, Blomkamp beklenmedik bir anda şehrin kapısına dayanan galaksilerarası mülteciler fikrinin, Johannesburg sakinleri arasında egemen olan, komşu ülkelerden gelen yasadışı yabancıların şehre akın etmesi karşısında oluşan gerçek fikir ayrılığı ve uyuşmazlık ile yabancı düşmanlığı olgularıyla örtüştüğünü keşfetmiştir. Kameraya kaydettiği dürüstçe tepkiler kısa filme canlılık kattı ve gerçeklik ile kurmaca arasındaki çizgiyi bulanıklaştırdı. Uzun lafın kısası, Blomkamp şunu dile getiriyor: “Görüştüğümüz insanları kandırmaya ve aldatmaya kasten uğraşmıyordum. Ben sadece en yalın haliyle gerçek ve samimi yanıtları elde etmeye çalışıyordum. Aslında filmimde yasadışı yabancılar değil de bir grup galaksilerarası yabancı (yani uzaylı) olmasının dışında hiçbir fark yok.”
Çünkü Yasak Bölge 9 Güney Afrika’da geçiyor, kimileri filmin ülkenin son yıllarda yüzleştiği birçok soruna bir gönderme olduğunu ileri sürebilir. Filmin yapımcıları, filmi geçtiği mekandan koparmak imkansız olduğu halde doğrudan bir göndermede bulunmanın niyetlerinde olmadığını dile getiriyor. Başkahraman Wikus’u canlandıran Sharlto Copley, “Güney Afrika’da dünyanın başka yerlerindeki insanların genelde örtbas ettiği konuları ele alıyoruz,” diyor. Başlangıç noktası olarak kısa filmin tematik ve görsel içeriğine dayanan ve senaryoyu birlikte yazan Teri Tatchell ile Blomkamp, Wikus karakterini ete kemiğe büründürdüler ve iki temel uzaylı karakteri yarattılar: Christopher Johnson ve oğlu Küçük C. J. (Senaristler, insanların uzaylıları gezegenimize kabul ederken yapacakları yeniden ad takma işini hayal ederek uzaylılara insan isimleri vermiştir.). Karakterlerin hepsinin, özellikle uzaylıların bile inandırıcı ve tanınabilir, yani insanca olması senaristler için çok önemliydi. Tanıdıkları veya aşina oldukları kişilerden yola çıkan senaristler, birçok insanın bir harmanı olan karakterler yarattı.
Blomkamp’ın çocukluk arkadaşı ve birlikte çalıştığı Sharlto Copley, insan olmayanları Yasak Bölge 9’dan çıkarmakla ve 10. Bölge’deki toplama kampına nakletmekle sorumlu MNU yetkilisi Wikus van der Merwe rolünü canlandırmaktadır. Copley kısa film Alive in Jo’burg’un yapımında da paya sahipti.

12 yıldan uzun bir süredir Blomkamp’ı tanıyan Copley, “Neill bilim kurguya çok duygusal bir yaklaşım yolu bulmuş,’ diyor. “Bu tür aşırı nesnel, hatta soğuk ve duygusuz olabilir. Ama Neill’in ellerinde oldukça derinden etkileyici bir havaya bürünüyor. Öykünün belirli bir mesajı veya büyük bir ahlaki dersi yok – açığa çıkan duyguların kaynaşma noktası sadece.” Copley, Blomkamp’la çalışmaya devam edeceği için heyecanlandığını dile getiriyor. “Güney
Afrika’da çok ufak bir sinema endüstrisi var,’ diyor. “O yüzden, filmde çalışmak isteyen başka biriyle karşılaşsanız bile uyuşabileceğiniz veya yaratıcı görüşünüzü anlayan biri olmuyor ister istemez. O yüzden Neill ne yapmaya çalıştığını her zaman anladığım insanlardan biri olduğu için kendimi çok şanslı hissediyorum ve o da bende bir şeyler gördü.”
“Az miktardaki bir yetki Wikus’a yetiyor – Wikus, elindeki yetkiyi bürokratik yoldan kullanmayı seven, sıradan biri,” diyor Copley. “İşte bu yüzden MNU onu terfi ediyor – işleri düzenli, uygun bir şekilde yapacak bir adam istiyorlar.”
“Wikus çok kötü bir gün geçiriyor,” diyor Peter Jackson. “DNA’sını değiştiren, gizemli bir hastalık kapmasının yanında, uzaylıların silahlarının sırrını çözmenin anahtarı haline gelmesi daha da kötü bir şey. Wikus bir anda gezegendeki en önemli insan oluyor.” David James, MNU amirleri Wikus’un – ölü veya diri – getirilmesini emredince bir tür ödül
avcısı haline gelen bir MNU güvenlik yetkilisi olan Koobus’ı canlandırmaktadır. “Koobus, MNU’nun karanlık tarafını temsil ediyor,” diyor James. “Bir şeyleri yasal yollardan halletmek istiyorsanız Wikus’a, bir işi yasal olmasa da yaptırmak istiyorsanız Koobus’a başvurursunuz. MNU’daki herkes Koobus’ın bulaşılacak biri olmadığını bilmektedir.”
“Oyuncu seçimlerinde Koobus karakterine kattığım psikopat havası Neill’in hoşuna gitti sanırım,” diyor James. “Çevresindeki herkese büyük bir inandırıcılıkla yalan söyleyebilmektedir – onun kendine ait bir gündemi vardır. Oynadığım karakterin herhangi bir durumda ne yapacağına dair şüpheye düştüğüm anda bu noktayı aklıma getirdim.”
Bu karaktere ilişkin başka bir zarif ipucunu çoğu Amerikalının aklı almayabilir ama Güney Afrikalıların bileceği türden bir bayağılığı desteklemektedir. “Wikus Afrikaner’dir (bir Güney Afrika’ya yerleşen Avrupalıların bu ülkede doğan ve büyüyen çocukları için kullanılan bir terim), bu da Güney Afrika’da kimileri tarafından bir tür cehalet işareti olarak algılanır,” diyor James. “Koobus’ı askerlik görevini ülke dışında yapmış bir İngiliz olarak canlandırmaya karar verdim. Daha en başta, hem de her yönüyle, Koobus kendini Wikus’tan üstün görmektedir.”
Alive in Jo’burg’da Blomkamp’ın prodüksiyon amiri olarak görev alan Jason Cope, insan olmayan Christopher Johnson’ı canlandırmaktadır. “Aslına bakacak olursanız yaklaşık on tane değişik karakteri canlandırıyorum,” diyor Cope. “Her gün uyandıktan sonra ‘Bugün hangi yaratık olacağım?’ demek gibi bir şeydi sanki. Rolü ben alınca annem çok heyecanlandı. ‘Peki ne yapıyorsun?’ diye sordu. Ben de, ‘Kasabalardaki bir grup galaksilerarası yaratığı oynuyorum,’ dedim. Dediğim şeyi anlamakta çok zorlandı.”
“Neill, insan olmayan karakterlerden ne istediğine dair oldukça açık bir fikre sahipti,’ diye ekliyor Cope. “Prova sürecinde neyden hoşlandığını anladık ama bunun yanında bana fazlasıyla ama belirli sınırlarda son bulan özgürlük de tanıdı. Bir hayvan veya böcek gibi oynamayacaktım ama kesinlikle insan gibi de oynamıyorum.” “Jason birlikte oynamak için mükemmel bir oyuncu,” diyor Copley. “Bence onlar filmdeki en iyi sahnelerden birkaçıydı.”

Gösterim Tarihi: 06 Kasım 2009
Dağıtım: Medyavizyon Film
İthalat: r Film

FİLMİN KÜNYESİ

Orijinal adı: District 9
Türkçe adı: Yasak Bölge 9
Süre:  112 dakika
Yapımcı: Peter Jackson,
Yönetmen: Neill Blomkamp
Senaryo: Neill Blomkamp, Terri Tatchell
Oyuncular: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Vanessa Haywood

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (18. hafta):
Umudunu Kaybetme - The Old Oak (2024) Grabuna (2024) Üç Günlük Dünya (2024) SOBE: Sakallı Bebek (2024) Hanna ve Minik Canavarlar - Hanna And The Monsters (2024) Çocuk Kalbi (2024) Tarot - Horrorscope (2024) Tereddüt Çizgisi (2024) Bakkal Amca: Mahmut Tuncer (2024) Sinemada İtiraz Ediyorum (2024) Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay (2024) Küçük Prens Karlar Ülkesi - The Swiss Adventure (2024) Back to Black (2024)
Arşivden Seçkiler:
JOKER (2019) Behzat Ç.: Seni Kalbime Gömdüm (2011) Cesur İtfaiyeci - Fireheart (2022) Kaçış - Flee (2022) Şeytan Tepesi - Gallows Hill (2014) Semur 4: Mahşer (2023)

Leave a comment