“Yakın geleceğin boğucu bir tablosu…”

Yer Açın! Yer Açın!

“BAK, BUGÜN BERBAT BİR DÜNYADA YAŞIYORUZ VE SIKINTILARIMIZIN TEK BİR SEBEBİ VAR: ÇOK FAZLA İNSAN.”

Harry Harrison, bilimkurgunun altın çağını yaratan isimlerden biri, hatta türün maceracı tarafını en faydalı şekilde kullanan ve derdini anlatmaktan taviz vermeyen en sivri dilli yazarı. Yer Açın! Yer Açın! ise, aşırı nüfus artışını konu edinen ilk eser, bugünün en büyük sorunları olan kaynak kıtlığı ve küresel ısınmayı da tahmin eden bir distopya.

Yıl 1999. Dünyanın nüfusu yedi milyarı aşkın. Yalnızca New York’ta otuz beş milyon insan yaşıyor. Yaz ayları aşırı sıcakken kış ayları her sene daha sert.
Su ve yiyecek kıtlığı hiç olmadığı kadar fazla. Yağmacılık, hırsızlık, cinayet gündelik hayatın bir parçası.

Polis zoru ve hükümet baskısıyla ayakta kalan New York’ta, yeraltı dünyasının önemli bir figürü ve üst tabakanın bir üyesi olan Mike O’Brien, evine giren bir hırsız tarafından öldürülünce dedektif Andy Rusch bu davaya atanır.

Andy bir yandan kalabalığın yuttuğu katilin peşinden nafile koşarken bir yandan da şehirde başlayan kıtlık isyanlarıyla ve her geçen gün zıvanadan çıkan şiddet eylemleriyle mücadele etmeye çalışacaktır.

Yer Açın! Yer Açın!, yakın geleceğin boğucu bir tablosu.

“Harry Harrison’ın kitapları her zaman büyük bir keyif kaynağıdır.”
– George R. R. Martin

Çevirmen: İrma Dolanoğlu Çimen

Neden Yazıyorum

George Orwell beş altı yaşlarından itibaren yazar olması gerektiğini biliyordu. Bir kaplana dair olduğunu hatırladığı, küçük yaşta kaleme aldığı ilk şiirinden başlayarak onu geçimini sağlayacağı denemelere, 1984 ve Hayvan Çiftliği
gibi klasiklere kadar götüren yazarlık yolculuğunda bildiği yoldan
şaşmayan bir kalemdi. “Neden Yazıyorum” bu açıdan, boş sayfanın
başına geçen yalnız çocuklar, yazıya hayatını adayanlar için değerini
hiç kaybetmeyen bir metin oldu.

George Orwell Neden Yazıyorum’a adını veren denemesinde yazma içgüdüsünün ardındaki sebeplerin neler olabileceğini irdeliyor,
“Aslan ile Tekboynuz”da savaş zamanı İngiltere’sine mercek tutuyor,
“Bir İdam”da Burma’da görev yaptığı dönemde idam edilen bir mahkûmu anlatıyor, “Bir Fili Vurmak”ta ise yine Burma’da saldırgan bir fili öldürmesi emredildiğinde yaşananları aktarıyor.

“‘Neden Yazıyorum’ birçok nesilden okuru derinden etkiledi.
Çünkü kemikten gelen bir ahlaki güvenirliğe, sanatsal kuvvete sahip
bir adam ve yazar olan George Orwell’in kaleminden çıkmıştı; ne yazıyorsa
onu yaşıyor ve tecrübelerinin derinliklerinden beslenerek yazıyordu o.”
– John Rodden

“Orwell; Hazlitt, belki de Dr. Johnson’dan sonra, en büyük İngiliz denemecisi.”
– Irving Howe

Çevirmen: Levent Konca

Kitaplar ve Sigaralar

George Orwell’in ne zaman sigara içmeye başladığına dair herhangi bir kayıt yok. Sadece sigara içmenin yasak olduğu Eton Koleji’ne gelmeden önce başladığını biliyoruz. Hayatı boyunca ciğerlerinde sorunlar yaşayan ve sert tütünden sigaraları tek elle sarmaya Fransa’da geçirdiği dönemde alışan
Orwell gerçekten de sağlam bir tiryakiydi, BBC’de çalıştığı sıralarda kantinde yamuk yumuk sarma sigaralar tüttürdüğünü gören arkadaşları bu manzarayı asla unutmayacaklardı.

Kitaplar ve Sigaralar, yazarın yedi denemesini bir araya getiriyor.
Bu denemelerde, Orwell’in kitaba mı yoksa sigaraya mı daha çok para harcadığına dair hesaplarını, kitapçılık yaptığı günlerdeki anılarını, sansüre
ve eleştirmenliğe dair fikirlerini görebiliyor, ayrıca çocukluğunun Birinci Dünya Savaşı öncesindeki günlerini de okuyabilme şansı buluyoruz.

“Hastanedeki yatağının yanındaki, hayatta kalsaydı kaleme alabileceği romanlara dair notlarından birinde ‘Sigara Odası Hikâyesi’ yazıyordu.
George Orwell’in hayat hikâyesine de uygun bir başlıktı bu.”
– John Sutherland

“Orwell’in denemeciliği, estetik açıdan düşünüldüğünde, romancılığından çok daha iyidir.” – Harold Bloom

Çevirmen: Levent Konca

Mezarlarınıza Tüküreceğim
(Çizgi Roman)

“Zamanı geldiğinde Tanrı seni affedecektir. Ama O’na, kolların ve yüreğin açık gitmek zorundasın.”

Borıs Vian’ın en çok tartışılan eserlerinden biri olan Mezarlarınıza Tüküreceğim’in çizgi roman uyarlaması, yazarın sert ve provokatif cümlelerini şahane bir biçimde görsele aktarıyor.

Yirmi altı yaşındaki, beyaz tenli bir melez olan Lee Anderson, beyaz bir kıza âşık olduğu için linç edilen siyah abisinin ölümünden sonra kasabasından ayrılır, ABD’nin güneyindeki Buckton’da bir kitapçıda işe girer. Yetenekli bir blues müzisyeninin sesine sahip olan, uzun boylu, yakışıklı ve cömert Lee, kasabadaki kızların ilgisini üstüne çeker. Edindiği arkadaşlarla birlikte sefahat hayatı sürmeye başlar fakat aklında tek bir düşünce vardır: Olabilecek her şekilde abisinin intikamını almak.

Mezarlarınıza Tüküreceğim, Jean-David Morvan (Yedi Yakuza) tarafından çizgi romana uyarlandı ve Rafael Ortiz (Crossed), Scietronc (Ted Bundy) ve Rey Macutay (Ravage) tarafından resimlendi.

Çevirmen: Birsel Uzma

Vakıf İleri

Psikotarih biliminin yaratıcısı Hari Seldon, engin Galaktik İmparatorluk çöküşün eşiğindeyken zamanla yarışarak devrimci kuramını geliştirip yıldızların arasında insanlık için bir yer sağlamaya çalışıyordu. Ve Seldon’ı kontrol eden hem psikotarih hem de tüm galaksinin geleceğini kontrol edebilecekti.

Psikotarih bilimini bilinen en güçlü silaha dönüştürmek isteyenlerin arasında popülist bir hizipçi, kurnaz politikacı İmparator I. Cleon ve acımasızlığıyla ünlü bir general de vardı. Hari Seldon bir yandan bütün yaşamını adadığı kuramını kötü niyetlilerin ellerinden kurtarmaya çalışırken diğer yandan da yeni bir vakıf düşünü gerçekleştirmek için araştırmalara başlayacaktı. İnsanlığın geleceği kurulacak Vakıf’a bağlıydı. Daha doğrusu, vakıflara.

Yayımlanış tarihine göre: 7. kitap / Kronolojiye göre: 2. kitap

Çevirmen: Ertuğrul Bilal

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Serseri Aşıklar - À bout de souffle (2022) Kedi (2017) Gecenin Kanunu - Live by Night (2017) Yıldız Haritası - Maps to the Stars (2015) Hatıra Kutusu - Memory Box (2021) Ağır Romantik (2020)