Pınar Çelikel’in Üçüncü Romanı “Ya Bir Bulutsan” Artemis Yayınları’ndan Çıktı!
İlahi aşka giden yol bazen dünyevi aşktan geçer.

‘Hiçbir sır, gizli kalmaz.’

Gazeteci-yazar Pınar Çelikel’in üçüncü romanı YA BİR BULUTSAN,
Artemis Yayınları’ndan çıktı. Beyrut’tan İskenderun’a, Tebriz’den İstanbul’a uzanan bu aile masalı, bir kendini bulma öyküsü.

Yirmi beş yılı aşkın bir süredir gazetecilik yapan yazar Pınar Çelikel’in üçüncü romanı YA BİR BULUTSAN, sırların kuşaklar sonra da ortaya çıktığını vurgulayan bir aile hikâyesi. Artemis Yayınları’ndan çıkan kitap, okuru Moda’dan İskenderun’a, oradan Tebriz’e bir yolculuğa çıkarıyor aynı zamanda.

Farklı yaşamlardan kadın hikâyelerini konu eden romanlar yazan Pınar Çelikel’in üçüncü romanı yine bir kadın hikâyesi: 23 yaşına önemli kayıplar yaşayarak giren İskenderunlu Rânâ’nın aile sırlarına ve kendine doğru yaptığı yolculuğu konu alıyor. Herkesin hayatının bir döneminde kendine sorduğu nereden geldim, nereye gidiyorum ve neden ben sorularının peşinden giden bu genç kızın aile geçmişinde bulduğu yanıtlar, onu mimarlık öğrencisi olduğu İstanbul’dan, hiç tahmin etmediği bir yere, Tebriz’e götürüyor. Üstelik bu arayış başka dünyanın eşiğinde Rânâ’ya hiç beklemediği bir yol arkadaşı kazandırıyor.

“Hiçbir sır gizli kalmaz!” Yazar Pınar Çelikel, bunu şöyle anlatıyor: “En kısa haliyle, ‘geçmiş, bir ailenin peşini bırakmaz,’ diyebiliriz. Ya da fiziksel özellikler kadar ruhsal özelliklerin ve yaşanmışlıkların da genetik kodlarla kuşaktan kuşağa aktarıldığını varsayabiliriz. Buna yarım kalan aşklar da dahil! Hani, büyüklerin bir deyişi vardır: Dedesi üzüm çalmış, torununun dişi kamaşmış. Onun gibi bir şey. Rânâ’nın hikâyesi buradan yola çıkıyor. Sonrasının ne kadar doğru, ne kadar mistik olduğu okura kalmış.”

Tasavvufun en büyük ustalarının eşliğinde çıktığı bu yolda Rânâ, esas amacı kendini bulmakken hem ilahi hem de gerçek aşkın kapısını aralayacak.

BEYRUT’TAN İSKENDERUN’A, TEBRİZ’DEN İSTANBULA UZANAN BİR AİLE MASALINDA KENDİNİ BULMA ÖYKÜSÜ…

Hayattaki en önemli şeyler çoğu zaman bitti derken başlayanlardır. En ısıtan güneş, karanlığın ardından doğan, en umutlandıran kişi, düşerken kaldırandır. Rânâ, en sevdiği insanların kaybıyla sendelerken tutunacak bir dal, yaslanacak bir duvara ihtiyaç duyuyordu. Ailesi, arkadaşları vardı elbette ama onu ayağa kaldıracak esas kişi kendisiydi. Peki kimdi gerçekte Rânâ? Hayatta kendi yolunu çizmeye çalışan bu gencecik kızın amacı neydi ve yüreğini aydınlatacak gücü nereden bulacaktı?

Hiç beklemediği bir anda ellerinden kayan babaannesinin bir ömrü saklayan çekmecelerinde bulduğu birkaç mektup, onu geçmişin gizli kalmış sırlarına götürdü. Ailesinin içinde tekrar eden bir kader mi vardı? Rana’nın içindeki düğümü, babaannesinin aslında herkesten gizlediği geçmişi mi çözecekti? Üstelik sararmış mektuplar ve fotoğraflarla peşine düştüğü bu geçmiş masalı, onu uzaklara, ta İran’a götürecek, bir başka dünyanın eşiğinde ona hiç beklemediği bir yol arkadaşı kazandıracaktı.

İskenderun’un deniz kokan yollarından Tebriz’in şiir, sanat, tarih dolu masalsı sokaklarına uzanan yolculuğunda ailesinin geçmişini, kendi hayat amacını, geleceğinin yol haritasını keşfeden bir genç kızın hikâyesi…

Yazar: Pınar Çelikel
Editör: Yeliz Üslü
Kapak Tasarım: Asmin Ayşe Gündoğdu
Türü: Roman
1. Baskı: Ekim 2020
Sayfa: 248

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Coco Chanel’den Önce - Coco Before Chanel (2009) Ciddi Bir Adam - A Serious Man (2010) Ölü Bölgeden Fısıltılar (2013) Büyükler - Grown Ups (2010) Dehşet Treni - Howl (2016) DELİ KAZIM (2022)