ÖYKÜ: Dört kişi sahile gitmek üzere arabayla çölün içinden geçmektedir ama hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Bu dört kişi yarıyıl tatiline gitmiyor. Dünyanın sonundan ve birbirlerinden kaçmaya çalışıyorlar.Álex ve David Pastor’un VEBA filminde, insan soyunu tehdit eden virüs salgını karşısında hiç kimse güvende değil. Ölümcül virüsten kaçmayı kafasına koyan Danny (LOU TAYLOR PUCCI), kardeşi Brian (CHRIS PINE), kız arkadaşı Bobby (PIPER PERABO) ve Danny’in okuldan arkadaşı Kate (EMILY VANCAMP) Amerika Birleşik Devletleri’nin güneybatısı boyunca, güvenli bir yere ulaşmak için hızla yol alırlar. Çocukluğunda aklında kalan anılarına güvenen Danny, Meksika Körfezi’ndeki ıssız bir kumsalın gitmeyi deneyebilecekleri en iyi yer olduğuna grubu ikna etmiştir. Oraya ulaştıktan sonra, huzur içinde yaşayıp virüsün yok olmasını bekleyerek bu kıyametvari hastalıktan kurtulan kişiler olarak yeni bir hayata başlayabileceklerdir.Yeni dünyalarının kuralları oldukça basit: Yan yollardan gitmek, her ne pahasına olursa olsun diğer insanlarla temastan kaçınmak. Ama dikkatsiz davranışları yolculuklarının uzamasına neden olmaya başlar; en az onlar kadar kendilerini korumaya çalışan, virüs bulaşmamış insanlarla veya umutsuzluk içinde yardım isteyen, virüs bulaşmış kişilerle karşılaştıkça, boş yollar ve kasabaların arasında çocukluk masumiyetleri yavaşça zayıflar.Yolda geçirdikleri dört gün boyunca, bu dört kişilik grup hiçbir insanın yüzleşmek zorunda kalmaması gereken ahlaki kararlar vermek durumunda kalır. Karşılarındaki en büyük düşmanın insanlığı tehdit eden virüsün değil, iç dünyalarında su yüzüne çıkan karanlığın olduğunu keşfederler. Paramount Vantage sunar; This is That ortaklığıyla bir Likely Story yapımı: TAŞIYCILAR, başrolde Lou Taylor Pucci, Chris Pine, Piper Perabo, Emily VanCamp ve Chris Meloni. Filmin senaristliğini ve yönetmenliğini Álex ve David Pastor üstlendi. Yapımcılar Anthony Bregman ve Ray Angelic. Görüntü Yönetmeni: Benoît Debie. Yapım Tasarımcısı: Clark Hunter. Kurgu: Craig McKay, A. C. E. Kostüm tasarımcısı: Jill Newell. Müzik: Peter Nashel ve Brick Garner. Müzik Süpervizörü: Tracy McKnight. Film içerdiği şiddet, rahatsız edici içeriği ve dil nedeniyle Amerika’da PG-13 sınıflandırmasına sokulmuştur.

VEBA HAKKINDA…BİRİNCİ ADIM: VEBA’YI BEYAZ PERDEYE AKTARMAVEBA’nın öyküsüne, İspanyol Álex ve David Pastor kardeşlerin kuş gribi hakkında medyada gördüğü haberler ilham verdi. Álex, “Kuş gribine, daha haberlere konu olmadan, henüz kimse haberdar değilken şahit olduk.” diyor. “Gerçekten ama gerçekten çok ürkütücü bir şeydi ama biz sadece kuş gribi hakkında bir film yapmak istemedik.”Kuş gribi hakkında bir film yapmak yerine, MAD MAX ve KURDUN GÜNÜ gibi kıyamet filmlerinin hayranı olan Pastor kardeşler, farklı bir yaklaşım üzerinde karar kıldılar. “Bu filmler hep karakterin sürüklediği filmlerdir. Mesele felaketin kendisi değil, insanların bundan ne kadar etkilendiği ve bu olağandışı durumlarda nasıl davrandıkları olmalı aslında.”David de aynı fikri paylaşıyor. “Salgının varlığı ve salgını insanlara anlatmak oldukça soyut bir şey. Aslında senaryoda hastalıktan hiç bahsedilmiyor,” bir arabanın radyosundan bu hastalık hakkında verilen kısa bilgiler sayılmazsa. “Burası etrafta hemen hemen hiç kimsenin bulunmadığı, hiçbir kanunun ve hiçbir ahlaki değerin olmadığı bir dünya.”VEBA aslında öyle geleneksel korku veya tür filmi değil pek; yapımcı Ray Angelic’in deyişiyle, “ürkütücü unsurlar içeren, çarpıcı bir karakter incelemesi.” O yüzden bu filmin tür hayranlarına hitap etmeyeceğini söylemeye de gerek yok. “Korku filmlerini severiz,” diyor Álex. “Ama bu filmde, tür bağlamını karakterler ve başlarından geçenler hakkında bir öyküyü anlatmak için kullanıyoruz.”Yapımcı Anthony Bregman ekliyor. “Bu filmin ürkütücü unsuru hastalık değil. Bu filmin ürkütücü unsuru insanlar ve baskı altında kalınca birbirlerine yaptıkları şeyler. İşte bu birçok filmin irdelemediği bir konu.”İşte bu yaklaşım, bu filmin zeki tür hayranlarının ilgisini çekmesini uman yapımcıların çok hoşuna gitti. “Özünde, VEBA çok çarpıcı, etkileyici ve karakterlerin sürüklediği bir gerilim filmi,” diye açıklıyor Angelic. Filmde bu karakterlerin yaşadığı değişimi ve hayatta kalmak için temel içgüdülerine başvurmalarını gözler önüne seren bölümler elbette var. Yaşadıkları şeylerin bazıları çok ürkütücü. Filmde insanların başlarını çevirecekleri veya şok olacakları birkaç sahne var. Ama bir sokaktan aşağı doğru koşuşturan zombi sürüsü yok filmde. Öykü çok gerçekçi bir yaklaşımla anlatılıyor.”İşte bu gerçeklik, VEBA izleyicisini koltuğuna yapıştıracak, filmdeki karakterlerle bağ kurmasını sağlayacaktır. “Bu öyküyü korkutucu yapan şey büyülü bir ev, şeytan veya cin çarpmış biri değil,” diyor Bregman. “Hepimizin hissedebileceği ve hepimizin gazetelerde okumuş olabileceği, çok gerçek bir durum. Bu türden bir durum bence her şeyden daha korkutucudur. Bu olay, yakın gelecekte gerçekten meydana gelebilecek bir olay, işte insanı gerçekten korkutan şey de bu.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Huzurum Kalmadı (2023) Süper Yetenek 3: Büyük Yarış - Rock Dog 3: Battle the Beat (2023) Benim ve Roz’un Sonbaharı (2009) Kötü Ruh: Uyanış - Evil Dead Rise (2023) Benim Adım Aşk - Amore - I am Love (2011) Zavallılar - Poor Things (2024)

Leave a comment