“Yılan Hikâyeleri”
Mermer, taş ve demire hayat veren dünyaca ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yeni sergisinin adı: Yılan Hikâyeleri…

Mehmet Aksoy’un sergisinin tek kahramanı var: Yılan… Dünya mitolojisi ve Semavi dinlerin önemli bir figürü, kimi kültürlerde gençliğin ve ölümsüzlüğün sembolü ve şifa verici tanrıların dünyadaki eli; kimi kültürlerdeyse şeytanın elçisi olarak addedilen yılan Aksoy’un heykellerinde hayat buluyor. Sevişen Yılanlar, Yılanlı Şaman, Adem ile Havva Yılan İlişkisi, Yaradılış Efsanesi, Şahmeran’ın Gözyaşı, Şeytan Azdırması, Gılgamış Gençlik Otu ve Yılan gibi ilginç adlar taşıyan 16 heykel gizemli hikâyeleriyle izleyicileri bir başka âleme davet ediyor. Aksoy’un neden bir buçuk yılını yılanların dünyasında geçirdiğine gelince; “Geldiğimiz yer şamanlar, ruh bilimi, evrim teorisinden dünyanın yaradılışına bir cevap olarak yaradılış efsanesi. Yılan çelişkili bir semboldür ve doğruyu gösterir.”

Çocukken dinlediği ve ruhunda derin izler bırakan yılan hikâyeleri yıllar sonra yeniden sanatçıya esin kaynağı oluyor. “Tarlada, derede bastığın yere dikkat et, yılana basma basarsan sokulursun gibi uyarıcı söylemlerin dışında yılanın koruyucu olduğu, çoğu evlerin damında, çatısında yılan olduğu, onlara dokunmamak gerektiği anlatılır. Karayılanların çift dolaştığı, birbirlerine çok bağlı oldukları, eşlerden birini öldürürsen ötekinin intikamını almak için sonuna kadar eşini öldüreni takip edeceği, seneler geçse de unutmayacağı söylenir. Hatay’ın Arsuz Madenli Köyü’nde böyle bir karayılanın olduğu uzun zaman intikamını almak için beklediği hatta sakallarının çıktığı, ona sakallı yılan dendiği günümüzde hala yaşadığı, onu görenler tarafından dillendirilir ya da bazı yılanların kadınlara âşık olduğu, onların arkasından gittiği, sık sık önlerine çıktığı, hatta gece yataklarına gelip sabah erkenden gittiği, kadınların da artık buna alıştığı ondan hiç korkmadığı… Daha da ilginçleri vardır, örneğin çocuklarla oynayan yılan hikâyeleri.”

Aksoy için yılanlar sadece çocukluk anılarının güçlü figürleri değil, gençlik ve yetişkinlik çağında da baş köşede duruyor: Masallardaki Şahmeran meselâ… Gılgamış’ın gençlik otunu çalan ve ebedi gençliğe kavuşan yılana ne demeli? Adem ile Havva’yı elmayı ya da ayvayı yemeye ikna eden kim? Yılanların efsanevi güçleri insanın aklını karıştıracak türden. Semavi dinlerde yine yılan var. Yine mucizeler yaratıyor. Hristiyanlıkta şeytan yerine konuyor. Ancak, genellikle koruyucu, aydınlatıcı hatta Baltık ülkelerinde dünyanın varoluşu öncesi, evrenin bir yumurta şeklinde görüldüğü, yumurtaya sarılı bir yılanın onu koruduğu ve olgunlaştığında da evrenin o yumurtadan varolduğu söyleniyor. İşte tüm bu mitoslar Aksoy’u cezbediyor. O da Beykoz Cumhuriyet Köy’deki efsanevi atölyesine yılanları konuk ediyor. Aksoy, “Kendimce yılanları yorumlamak istedim. Biraz araştırıp inceleyince de kendimi bir hazinenin içinde buldum. Her türlü anlatıma açık, bu kadar zengin ve geniş bir içerik beni çok heyecanlandırdı. Bu bana en azından yüz tane heykel yaptırır… Adem ile Havva’dan evrim teorisine kadar uzanan geniş bir yelpaze” diyor.

Rahatsızlığı nedeniyle “Yılan Hikâyeleri” sergisine planladığı ve yapmak istediği heykellerin bir kısmını yetiştiremediğini söyleyen Aksoy, bu açığı da desenlerle eskizlerle telafi etmeye çalışmış.

Aksoy’un yılanları Evin Sanat Galerisi’nde 21 Ekim – 4 Aralık 2010 tarihleri arasında (Pazarları hariç) meraklılarını bekliyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Müze - Museum (2018) Sully (2016) Gerçeğin İki Yüzü - The Last Face (2017) Eve Dönüş - Ben is Back (2019) Yolcu - The Commuter (2018)

Leave a comment